Magyarország légvédelme

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A készültségi géppár gyakorló riasztását és felszállását a kecskeméti bázison.
10 perc, az 150 km. Mi volt az a zöld teherautó, ami kiállt a hangár mellé kb a második percben?
Milyen állapotban állnak ezek a repülők a hangárban?
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 688
3 826
113
Mi volt az a zöld teherautó, ami kiállt a hangár mellé kb a második percben?
zöld teherautó a második percben?
0:55-kör jön a volvo, amivel vonszolni szokták őket. Azon van a vontatóvilla, meg minden sz..r. úgy hozzátartozik a gripenhez, mint szamárhoz a fül.
Aztán 1:48-kor indítják a kato-darut.
2:07-kor meg kiáll a tűzoltó.

Milyen állapotban állnak ezek a repülők a hangárban?
Általában a kerekük van a föld felé :D
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Milyen állapotban állnak ezek a repülők a hangárban?
Tüzelőanyag, hajtómű kenőolaj, hidraulika-folyadék feltöltve, gépágyú-lőszer betárazva, póttartály felfüggesztve és feltankolva, rakéták felfüggesztve de biztosított állapotban, földi biztosítékok behelyezve, a gép/hajtómű indításra előkészítve.
 
M

molnibalage

Guest
Tüzelőanyag, hajtómű kenőolaj, hidraulika-folyadék feltöltve, gépágyú-lőszer betárazva, póttartály felfüggesztve és feltankolva, rakéták felfüggesztve de biztosított állapotban, földi biztosítékok behelyezve, a gép/hajtómű indításra előkészítve.
Az INS meg sanszosan kalibrálva. Windows-os hasonlattal élve a gép rendszerei "hibernálva" vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Tüzelőanyag, hajtómű kenőolaj, hidraulika-folyadék feltöltve, gépágyú-lőszer betárazva, póttartály felfüggesztve és feltankolva, rakéták felfüggesztve de biztosított állapotban, földi biztosítékok behelyezve, a gép/hajtómű indításra előkészítve.
Minek póttartály?
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 362
113
Az IRS micsoda? Minden korszerű harcigépben van tehetetlenségi navigációs rendszer is.

Igen, van itt egy kis képzavar, mert az alaposztás ez volt eredetileg:
INS - Inertial navigation system - Ez a régi pörgettyűs, higanyos gyorsulásmérős a kiegyensúlyozott platformal.
IRS - Inertial reference system - Ez a lézergiró (gondolom ez van benne, bár katonai gépekben nem vagyok otthon - de az összes modern commergépen ilyen van szóval tuti :D).
Mára viszont már inkább a szerepe számít:

http://www.flight-mechanic.com/inertial-navigation-system-insinertial-reference-system-irs/

Szóval akkor úgy kérdezem - tartalékban nincs benne a lézergiró mellett a régi platformos:? (mondjuk sok idő az allign, de esetleg tartaléknak?)
 
  • Tetszik
Reactions: sirdavegd
T

Törölt tag 1945

Guest
qe9em77kmfkr8fumht1m.jpg

1990-ben kerültek kivonásra, a molni által jelzett indoklással.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Mi ennél sokkalta de sokkalta jobb dolgot csinálunk...: a Semmit!
90es években még folyt kutatás egy méteres AESA radar épitésére,az adóelem kisérleti példánya élkészült.Legalábbis a Ht-ben azt irták.De aztán elhalt,a Hti is megszünt.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 496
113

Azért legyen meg itt is...

https://www.airbus.com/newsroom/pre...Operations-Center-to-Hungarian-Air-Force.html

Airbus to provide Surface-to-Air Missile Operations Center to Hungarian Air Force

Budapest, 20 December 2018

Airbus Defence and Space has been awarded a contract to provide Hungary Air Force with a Surface-to-Air Missile Operations Center (SAMOC). This complete infrastructure will allow country-wide coordination, at a strategic level, of all Ground Based Air Defence (GBAD) assets.

SAMOC guarantees common situational awareness on attached units, using synchronization and distribution of the relevant data via the operational Mission Data Base, and the delivery of consistent information on subordinated levels. The solution covers mission planning and analysis, mission preparation, execution and monitoring as well as training. It enables the whole Battle Management Command, Control, Communications, Computers and Intelligence (BMC4I) cycle for a Ground Based Air Defence cluster in a sole system.

“This contract is the materialization of a trustful professional relationship that has been developed with Hungarian Air Force following in depth discussions between Airbus and highly experienced Hungarian military operational experts throughout the last 2 years, supported by life demonstration of the system in use by German Air Force” says Harald Mannheim, Head of Defence Solutions of the Intelligence Business at Airbus Defence and Space. “With SAMOC, they will benefit from a successfully fielded and combat proven Air Defence Management System, which has already demonstrated its performance in several NATO exercises”.

SAMOC is already used in several countries, and provides full NATO interoperability based on tactical data links and military message handling. The system is open for integration of any legacy or future systems, and represents an essential first building block of the upcoming Hungarian GBAD.
 
Status
Not open for further replies.