Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 841
65 494
113
http://kiszo.net/2018/10/08/az-egyhazra-is-atterjedt-az-orosz-ukran-haboruskodas/
"Már az egyház világát is elérte az egyre durvuló ukrán–orosz szembenállás. Mint az közismert, az ukrán ortodox egyház szeretne teljes mértékben önállósodni Moszkvától, amiben partnere a konstantinápolyi patriarchátus. Ukrajnában politikai szintre emelték a végleges szakadás kérdését, Oroszországban viszont azt mondják, ebbe nem szabad belefolynia a politikának. Ám igazából már rég belefolyt…
...Ukrajnában két ortodox egyház van, az egyik a Filaret pátriárka vezette kijevi patriarchátushoz tartozik, a másik pedig a Kirill pátriárka fémjelezte orosz ortodox egyház része. Előbbi Ukrajna függetlenné válásával szakadt ki Moszkva kötelékéből és széles autonómiajogokat élvez, utóbbi maradt Moszkva égisze alatt, ők magukat ötször népesebbnek ítélik meg az előbbinél...
...Idén április 19-én Petro Porosenko államfő személyes kérésére az ukrán parlament határozatban támogatta a kijevi egyház kérését Konstantinápoly irányába, hogy az készítse elő az ukrán ortodoxia autokefáliáját, azaz önállóságát. Szeptember elején I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája bejelentette: kijevi exarchává, külső egyházmegyei vezetővé nevezte ki az Egyesült Államokból Danyiil pamphiloni érseket, Kanadából pedig Ilarion edmontoni püspököt az ukrajnai ortodox egyház autokefáliájának előkészítése céljából, arra az esetre, ha jóváhagyja az ukrán ortodox egyház függetlenségét. Az előzmények ismeretében erre reális az esély.
Az Egyesült Államok szintén támogatja az autokefál ukrán egyház megteremtését.
Ezt Sam Brownbac, a vallásszabadság kérdéseiben illetékes rendkívüli nagykövet jelentette ki Petro Porosenkóval folytatott eszmecseréjük során.
Márpedig ez alaposan felbőszítette Moszkvát, ahonnan megüzenték, nem fogják csak úgy végignézni az egyház belügyeibe való külső beavatkozást, és rendkívül kemény lépéseket helyeztek kilátásba a szakadás esetére..."
:D Na már a főpapokat is az Usa ülteti a nyakukra, szép kis egyház ha még saját papot se tudnak állítani. Azért nem semmi ez az Usa, így meghódítani egy országot...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 841
65 494
113
Háta kivételesen ezt is egy Szíjártó Péter kaliberű emberre bíznák és akkor lehetne gazos gyümölcsös kert helyette. Mivel szerintem a 1990-óta a magyar külügy most teljesít a legjobban !
Nem tudom hogy mi a terv fent, viszont nemrég a gibbonokat is be kellett engedni Pestre, közkívánatra, hogy ott a népek megnézhessék őket. Aztán mikor nem tetszettek ,akkor meg közkívánatra ki kellett paterolni őket. A magyar emberek zöme, pláne a sok libsi-komcsi pesti nagyon lexarja a határon túliakat. Lehet hogy most is valami hasonló mutatvány készül.
 
  • Tetszik
Reactions: Panzerfaust

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 571
93
Eleve hülyeség belekeverni a vallást. A 100 éves háborút (persze nem annyi ideig tartott) két katolikus ország vívta, a pápa közös volt ha jól emlékszem. Mégsem ezért vált ki később az anglikán egyház, hanem sok más között, egy feleséghalmozó király miatt.
Ez is csak illúzió, ami eltereli a figyelmet a gazdasági gondokról. Nem tudom, hogy hol tart az időjárásmanipuláció .
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
999
1 571
93
Nem tudom, hogy hol tart az időjárásmanipuláció (esőt az tudunk csinálni), de egy évszázad tele nagyon betenne Ukrajnának. Reméljük erre nem gondolt Putyin.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Háta kivételesen ezt is egy Szíjártó Péter kaliberű emberre bíznák és akkor lehetne gazos gyümölcsös kert helyette. Mivel szerintem a 1990-óta a magyar külügy most teljesít a legjobban !
Ja, ez látszik abból, hogy minden szövetségesi rendszerünkkel végzetesen összebalhéztunk.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja...zkeket-a-felrobbant-ukrajnai-loszerraktarban/
"Lokalizálták a tűzfészkeket abban a nagy észak-ukrajnai lőszerraktárban, amely az után gyulladt ki, hogy kedd hajnalban lőszerek robbantak fel benne – közölte Olekszij Csernobaj, a védelmi minisztérium sajtóosztályának vezetője.
A szóvivő elmondása szerint a detonációk intenzitása is jelentősen alábbhagyott a Csernyihiv megyei Icsnya településnél lévő raktártelepen, főként kis kaliberű, kézi lőfegyverekbe való lőszerek robbanását észlelik. A raktár körüli füst is kezd oszladozni, ami lehetővé tette a katasztrófa sújtotta területen a tűzfészkek légi felderítését drónokkal...
...Rogyion Timosenko helyettes vezérkari főnök korábban újságíróknak azt mondta, hogy – noha a füst miatt nehéz felmérni – a raktártelepnek legfeljebb csak a tíz százaléka gyulladt ki. Cáfolta azt, hogy 88 ezer darab lőszer lett volna a raktárban. Szavai szerint másfél-kétszer kevesebb, de hadititokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyi. Azt is cáfolta, hogy nagy kaliberű, nehéztüzérségi lövedékek, rakéták lettek volna a raktárban. Állítása szerint zömében kézi fegyverekhez való lőszerek maradtak ott, a nagy kaliberű lövedékeket ugyanis korábban más helyre, biztonságosabb raktárakba szállították át...
...Az Ukrtranszhaz ukrán állami gázszállító vállalat közölte, hogy nincs veszélyben az Európába irányuló gázszállítás, mert nincs a kigyulladt lőszerraktár közelében tranzitvezeték."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpataljalap.net/?q=2018/10/09/nyelvtorveny-megmaradt-jogainkat-elvennek
"Ukrajna Legfelső Tanácsa múlt csütörtökön elfogadta első olvasatban Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról című törvénytervezetnek a parlamenti bizottságok által „átdolgozott” változatát. A dokumentumot 261 képviselő szavazta meg a 450 fős testületben...
...a teremben az utolsó percig folyt az alkudozás, melyiket bocsássák szavazásra a parlament elé bocsátott törvénytervezetek közül, s abba mi kerüljön bele, mi nem. Végül a honatyák nem kapták kézhez a tervezet végleges, az utolsó módosításokat is tartalmazó változatát a szavazás előtt, így a legtöbben nem is tudhatták, hogy egészen pontosan mire bólintottak rá, amikor megnyomták a szavazógombot.
Miután a törvény első olvasatban elfogadott végleges szövegét lapzártánkig sem hozták nyilvánosságra, csak annyi bizonyos, hogy a dokumentum jelentős visszalépést jelent a nemzeti kisebbségek eddigi nyelvhasználati jogaihoz képest...
Sajtóértesülések szerint a dokumentum egyebek mellett kimondja, hogy az ország egyetlen hivatalos és állami nyelve az ukrán. Az államnyelv nyilvános semmibevétele vagy a vele szembeni tiszteletlenség egyenértékű az ukrán állami szimbólumok meggyalázásával, amiért büntetőjogi felelősségre vonás jár.
Az ukránt kötelesek lesznek folyékonyan beszélni az államférfiak és parlamenti képviselők mellett a helyi önkormányzatok képviselői, a településvezetők, a köztisztviselők, a bírák, az ügyvédek, az állami és önkormányzati tulajdonú oktatási intézmények vezetői, pedagógusai és tudományos munkatársai, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézmények dolgozói is. Ennek szellemében nemzeti bizottság alakulna az ukrán nyelv szabványának kidolgozására.
A törvény elfogadása esetén a kormány- és a helyhatósági szervek munkanyelve kizárólag az ukrán lenne, amint a dokumentációt is csak ukránul vezethetnék. A választási kampányok reklámanyagai – az elnökválasztástól kezdve, egészen a községi tanácsi választásokig – kizárólag ukrán nyelvűek lehetnek...

...Sajtótermékeket csak az ukrán változattal párhuzamosan, azonos időben és azonos tartalommal lehetne kiadni más nyelveken. Az idegen nyelvű kiadványokat szerkesztő könyvkiadóknak éves szinten a kiadványaik legalább felét ukrán nyelven kellene kiadniuk.
A sajtóbeszámolók eltérnek a tekintetben, hogy elrendeli-e a nyelvtörvény az ukrán nyelvvédelmi megbízott és a nyelvfelügyelők intézményének létrehozását. Ha igen, feladataik közé tartozna egyebek mellett az államnyelv használatára vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése. A rendelkezések megsértése közigazgatási jogsértésnek fog minősülni, amiért bírság szabható ki. A bírság minimális összege az adózatlan minimális jövedelem kétszázszorosa lehet.
Az ország érdeklődő vagy érintett lakosságának aprajához-nagyjához hasonlóan egyelőre a KMKSZ is arra vár, hogy elérhetővé váljék a megszavazott törvénytervezet végleges szövege,...
...A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy mikor tűzi ismét napirendjére a törvényt a Rada. A szakértők hajlanak arra, hogy a kérdés csak valamikor 2019 elején, az elnökválasztási kampány részeként kerül terítékre ismét. Afelől viszont senkinek nincs kétsége, hogy a jogszabályt még a választás napja (március 31.) előtt elfogadják, hiszen a kormánypártok és a koalícióból kivált kisebb nacionalista beállítottságú pártocskák egyaránt érdekeltek a megszületésében. A törvényalkotási kényszer miatt viszont egyelőre senki nem mer jóslásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy miként fest majd a jogszabály végső szövege. Nem zárható ki, hogy a kampány hevében a legelképesztőbb képviselői szeszélyeket is megszavazzák majd a honatyák."


Szép lassan csordogálnak a kicsit pontosabb részletek. Nagyon lassan.
És ezek a részletek a legkisebb mértékben sem nevezhetők jó hírnek. (és lényegében az egész így ahogy van végrehajthatatlannak látszik Ukrajna nagy részén)

Ez azért így nem is kicsit "vicces" egy nagyrészt orosz ajkú országban. Lényegében csak az Ukránul folyékonyan tudók birtokolhatnak majd bármilyen tisztséget.
Hogyan is akarnak majd kommunikálni a csak oroszul tudó régiókban...?
Azokban a régiókban majd külön kaszt lesz az a kis réteg aki jól tud Ukránul?- És majd "négerekkel" írat meg a nép minden hivatalos iratot...?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyaridok.hu/kulfold/tobb-...epviselot-vilagitanak-at-karpataljan-3559682/
"Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság ügyében annak a több mint 300 fős listának az alapján, amit a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán portál tett közzé hétfő este magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai lakosokról – közölte Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója.
Az Ukrinform ukrán hírügynökségnek kedden nyilatkozva Halasz elmondta, nem tudják, honnan vette a Mirotvorec az adatokat, és nem tudják ellenőrizni, hogy hiteles-e a listáján szereplő, állami tisztségeket betöltő, magyar útlevéllel rendelkező személyekre vonatkozó információ.
Mindazonáltal ellenőrizni fogják a Mirotvorec listájának adatait, hiszen ez könnyen megtehető az ott közzétett nevek alapján. Szerinte más kérdés, hogy a Mirotvorec által listázott személyek nem mindegyike tölt be állami tisztséget, többen (helyi önkormányzati) képviselők, ám a törvény – mutatott rá – csak az állami tisztségviselők esetében tiltja a kettős állampolgárságot..."

Nem Moszkal szólalt meg...
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 745
4 494
113
Ez már nekem is sok...:mad::mad::mad:

Egy parlamenti petíció deportáltatná a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat – írja a Magyar Idők. A százötvenezres kárpátaljai magyarságot aggodalommal tölti el Kijev elnyomó politikája, ami a közelgő választások miatt csak fokozódni fog. Magyarország kormánya az alaptörvényben foglalt kötelezettségének megfelelőlen nyíltan és egyértelműen a kárpátaljai magyarok mellett áll.

A kijevi törvényhozás, a Verhovna Rada honlapján petíciót indítottak a kárpátaljai magyarok deportálásáért


– számolt be a Maqgyar Idők a Transkarpatia.net nevű hírportálra hivatkozva.


A kezdeményezés a magyar állampolgárságot felvevő kárpátaljaiak kapcsán azt javasolja: „intézkedjenek annak érdekében, hogy ezektől az emberektől elvegyék az ukrán állampolgárságot, majd pedig deportálják őket új szülőföldjük, Magyarország felé”. A petíciót szeptember 21-én indították, és nagyjából ötszázan írták alá, a szélsőséges kezdeményezéstől még egy hivatalos személy sem határolódott el.

Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet civil szervezet egyik vezetője lapunknak úgy fogalmazott: sajnos valóban vannak ilyen szélsőséges hangok, ám ez az általános közvélekedést nem jellemzi. Állítólag tényleg fennáll a veszélye, hogy az ehhez hasonló véleményekkel az ukrán közvéleményt a kisebbségek ellen lehet hangolni, egyre több erre utaló jel van a közösségi portálokon is.

Erre azonban Kárpátalján nem vevők az emberek, mi békében megvagyunk a ruszinokkal és a helyi ukránokkal is – mondta Popovicsné Palojtay Márta. Emellett arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy a kisebbséget ért sérelmek miatt a magyarok egy része megelégelheti a folyamatos támadásokat, és elhagyhatja Kárpátalját.

Ezzel az itt maradók kerülnének még nehezebb helyzetbe

– fűzte hozzá.

A mintegy százötvenezres kárpátaljai magyarság történetének egyik legnehezebb időszakát éli meg, hiszen az utóbbi időben elfogadott ukrán törvények következtében a közösség a teljes jogfosztottság határára került.

Ukrán nacionalisták számtalan alkalommal provokálták a kárpátaljai magyar közösséget, megtámadták kulturális intézményeiket, megrongálták a magyar emlékműveket. A nyugatbarátnak mondott majdani forradalom után a soviniszta kijevi adminisztráció 2014 februárjában eltörölte a kisebbségeknek az állami és önkormányzati intézményekben tízszázalékos nyelvhasználati küszöböt biztosító törvényt.

– írja a Magyar Idők.

A 2017-es oktatási törvény értelmében veszélybe került 71 magyar iskola működése, és be kellene zárni a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, illetve meg kellene szüntetni a magyar oktatást az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Kijev a kettős állampolgárság intézményébe is belekötött a kárpátaljai magyarok kapcsán, annak ellenére, hogy az ukrán kormány tagjai nagy részének kettő vagy több útlevele is van, és az ország törvényei sem büntetik más ország állampolgárságának a viselését. Az ukrán hatóságok a diplomácia szabályait súlyosan megsértve, titkosszolgálati akcióval felvételt is készítettek a beregszászi konzulátuson, magyar felségterületen állampolgársági eskütételről.

A két ország közötti konfliktus miatt október 4-én kölcsönösen diplomatákat, konzulokat utasított ki Ukrajna és Magyarország a területéről. Illetve az ukrán külügyminisztérium azt sejttette, hogy mivel nekik nem felel meg az új kijevi magyar nagykövetjelölt személye, ezért késleltetik a diplomata fogadó nyilatkozatának kiadását.

Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt világítanak át a kettős állampolgárság ügyében egy lista alapján, amit a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán portál tett közzé hétfő este magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai lakosokról. A Mirotvorec ismeretlen forrásból 313 kárpátaljai lakos nevét és adatait, születési helyét és dátumát, lakcímét, magyar útlevele számát és tisztsége megnevezését tette közzé. Ez a portál volt az, amely Ukrajna ellenségeit felsoroló listájára tette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Szijjártó Péter azt követően került fel a szélsőséges honlap listájára, hogy kritizálta Petro Porosenko ukrán elnököt.

A felfokozott politikai hangulat egyik oka, hogy 2019 márciusában, Ukrajnában államfőválasztást tartanak, októberben pedig új parlamentet fognak választani. Petro Porosenko támogatottsága mindössze 6,8 százalékos, az elnök a nacionalista kártya kijátszásával próbálja népszerűségét növelni.

A Magyar Idők szerint a magyarellenes ukrán intézkedések hátba szúrásként is felfoghatók, hiszen az elmúlt években Magyarország gázszállítással segítette keleti szomszédját, ukrán katonákat kezeltek hazánkban, gyermekeket üdültettek, kötött-segélyhitelprogramot indítottak, intézményeket támogattak.
https://pestisracok.hu/deportaltatnak-a-kettos-allampolgarsagu-karpataljaiakat/
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Su24ek egy támadással kikacsolják a kecskeméti bázist.Légidesszant csapataik megszálják a közlekedési kényes pontokat,páncélosékek elsöprik a magyar ellenállást,a szabadcsapatok meg végigrabolják a védtelen lakosságot.A logisztikát meg a vasuton biztositják Záhonyig.M3 meg támadási utvonaluk lenne.Ennyi.
Orbán menekülne Oo-ba,cigányok versenyrekelnének az ukrán irregulárisokkal erőszaktevésben és rablásban,a magyar lakosság meg menekülne-vagy elszenvedi a dolgokat.
Szoval inkább nagyon ne történjen meg.

Ja-ja, láttuk, hogy pár éve milyen precízek is voltak az ukránok. Mégcsak azt sem vették észre, hogy épp elfoglalják az országukat, nemhogy megakadályozták volna. Na azóta csak tovább romlott az ország gazdasági állapota, ezáltal pedig a hadsereg morálja és cselekvőképessége is.
Valaki helyesen állapította meg itt valamelyik nap, hogy a francba tudnak az ukránok 7-szer nagyobb hadsereget fenntartani alig 2-szer több pénzből mint mi?
Tekintettel arra, hogy náluk még több elfolyik a különféle csatornákon, mint nálunk, nekem az a válaszom erre, hogy sehogy.
Jól néz ki az, hogy x-szer több eszközük és katonájuk van, na de abból a semmi pénzből amit ráköltenek azt lehetetlen fenntartani.
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Mielőtt nekilátnék megírni az esedékes széljegyzetemet két észrevétel.
1, Mirotvorecék" listáján észrevettétek, hány szláv hangzású, mi több hány kimondottan ukrán vezetéknév van? Azt hiszem ez sok minden elmond a kárpátaljai viszonyokról és arról, hogy a helyi szlávság hogyan viszonyul a magyarokhoz.
2. Böngésztem a listát és érdekes módon a magyar útlevelek vagy személyik sorozatszámai is szerepelnek benne. 1-0 az ukrán gumitalpúaknak! Az MNH-nál nem ártana végre ébresztőt fújni! Mondjuk lehetne kezdeni azzal, hogy a konzulátusok személyi állományában és Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalok háza táján tartanak egy kis poloskairtást vakondkifüstöléssel egybekötve. Büdös nekem az, hogy személyi azonosító dokumentumok számai százszámra csak úgy ukmukfukk nyilvánosságra kerüljenek. Ennyi ember biztosan nem bukott le a határon magyar papírokkal, tehát valahol szivárog a rendszer!!!!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Ez már nekem is sok...:mad::mad::mad:

Egy parlamenti petíció deportáltatná a kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat – írja a Magyar Idők. A százötvenezres kárpátaljai magyarságot aggodalommal tölti el Kijev elnyomó politikája, ami a közelgő választások miatt csak fokozódni fog. Magyarország kormánya az alaptörvényben foglalt kötelezettségének megfelelőlen nyíltan és egyértelműen a kárpátaljai magyarok mellett áll.

A kijevi törvényhozás, a Verhovna Rada honlapján petíciót indítottak a kárpátaljai magyarok deportálásáért


– számolt be a Maqgyar Idők a Transkarpatia.net nevű hírportálra hivatkozva.


A kezdeményezés a magyar állampolgárságot felvevő kárpátaljaiak kapcsán azt javasolja: „intézkedjenek annak érdekében, hogy ezektől az emberektől elvegyék az ukrán állampolgárságot, majd pedig deportálják őket új szülőföldjük, Magyarország felé”. A petíciót szeptember 21-én indították, és nagyjából ötszázan írták alá, a szélsőséges kezdeményezéstől még egy hivatalos személy sem határolódott el.

Popovicsné Palojtay Márta, a kárpátaljai Család és Élet civil szervezet egyik vezetője lapunknak úgy fogalmazott: sajnos valóban vannak ilyen szélsőséges hangok, ám ez az általános közvélekedést nem jellemzi. Állítólag tényleg fennáll a veszélye, hogy az ehhez hasonló véleményekkel az ukrán közvéleményt a kisebbségek ellen lehet hangolni, egyre több erre utaló jel van a közösségi portálokon is.

Erre azonban Kárpátalján nem vevők az emberek, mi békében megvagyunk a ruszinokkal és a helyi ukránokkal is – mondta Popovicsné Palojtay Márta. Emellett arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy a kisebbséget ért sérelmek miatt a magyarok egy része megelégelheti a folyamatos támadásokat, és elhagyhatja Kárpátalját.

Ezzel az itt maradók kerülnének még nehezebb helyzetbe

– fűzte hozzá.

A mintegy százötvenezres kárpátaljai magyarság történetének egyik legnehezebb időszakát éli meg, hiszen az utóbbi időben elfogadott ukrán törvények következtében a közösség a teljes jogfosztottság határára került.

Ukrán nacionalisták számtalan alkalommal provokálták a kárpátaljai magyar közösséget, megtámadták kulturális intézményeiket, megrongálták a magyar emlékműveket. A nyugatbarátnak mondott majdani forradalom után a soviniszta kijevi adminisztráció 2014 februárjában eltörölte a kisebbségeknek az állami és önkormányzati intézményekben tízszázalékos nyelvhasználati küszöböt biztosító törvényt.

– írja a Magyar Idők.

A 2017-es oktatási törvény értelmében veszélybe került 71 magyar iskola működése, és be kellene zárni a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, illetve meg kellene szüntetni a magyar oktatást az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Kijev a kettős állampolgárság intézményébe is belekötött a kárpátaljai magyarok kapcsán, annak ellenére, hogy az ukrán kormány tagjai nagy részének kettő vagy több útlevele is van, és az ország törvényei sem büntetik más ország állampolgárságának a viselését. Az ukrán hatóságok a diplomácia szabályait súlyosan megsértve, titkosszolgálati akcióval felvételt is készítettek a beregszászi konzulátuson, magyar felségterületen állampolgársági eskütételről.

A két ország közötti konfliktus miatt október 4-én kölcsönösen diplomatákat, konzulokat utasított ki Ukrajna és Magyarország a területéről. Illetve az ukrán külügyminisztérium azt sejttette, hogy mivel nekik nem felel meg az új kijevi magyar nagykövetjelölt személye, ezért késleltetik a diplomata fogadó nyilatkozatának kiadását.

Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt világítanak át a kettős állampolgárság ügyében egy lista alapján, amit a Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán portál tett közzé hétfő este magyar útlevéllel rendelkező kárpátaljai lakosokról. A Mirotvorec ismeretlen forrásból 313 kárpátaljai lakos nevét és adatait, születési helyét és dátumát, lakcímét, magyar útlevele számát és tisztsége megnevezését tette közzé. Ez a portál volt az, amely Ukrajna ellenségeit felsoroló listájára tette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Szijjártó Péter azt követően került fel a szélsőséges honlap listájára, hogy kritizálta Petro Porosenko ukrán elnököt.

A felfokozott politikai hangulat egyik oka, hogy 2019 márciusában, Ukrajnában államfőválasztást tartanak, októberben pedig új parlamentet fognak választani. Petro Porosenko támogatottsága mindössze 6,8 százalékos, az elnök a nacionalista kártya kijátszásával próbálja népszerűségét növelni.

A Magyar Idők szerint a magyarellenes ukrán intézkedések hátba szúrásként is felfoghatók, hiszen 9М38М и 9М38М1
https://pestisracok.hu/deportaltatnak-a-kettos-allampolgarsagu-karpataljaiakat/

Csodálkoztok ezen? Még 2014-ben megírtam, hogy ez lesz. Minden nem ukrán nemzetiségü állampolgárt vagy assszimilálni vagy elüldözni akarnak(banderista ideológia a homogén ukrán államról). A magyar kormány - diplomácia hozzá nem értésének következménye is, hogy eddig fajultak a dolgok.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
A magyar kormány - diplomácia hozzá nem értésének következménye is, hogy eddig fajultak a dolgok.
Hát ez annyira nem egyértelmű, de az biztos hogy túl sok mindent nem lehetett tenni, főleg Obama alatt. Mi kis ország vagyunk és alapból nem léphetünk fel másokkal szemben agresszívan. Mondjuk a Martonyi, Navracsics anno nem is tudott volna, eszköz híján.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 054
6 511
113
Ja-ja, láttuk, hogy pár éve milyen precízek is voltak az ukránok. Mégcsak azt sem vették észre, hogy épp elfoglalják az országukat, nemhogy megakadályozták volna. Na azóta csak tovább romlott az ország gazdasági állapota, ezáltal pedig a hadsereg morálja és cselekvőképessége is.
Valaki helyesen állapította meg itt valamelyik nap, hogy a francba tudnak az ukránok 7-szer nagyobb hadsereget fenntartani alig 2-szer több pénzből mint mi?
Tekintettel arra, hogy náluk még több elfolyik a különféle csatornákon, mint nálunk, nekem az a válaszom erre, hogy sehogy.
Jól néz ki az, hogy x-szer több eszközük és katonájuk van, na de abból a semmi pénzből amit ráköltenek azt lehetetlen fenntartani.

Igaz ami igaz, arról az Ukrán seregről beszélünk, akik naponta egyszer kapnak enni (hány ilyen cikk volt az elmúlt években), és lyukas sátroban laknak, továbbá furcsa módon évente több tucat katonájuk hal meg balesetben, vagy "öngyilkosságban".
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Szerintem ennél bonyolultabb a szitu...ki tudja mi a végcél...és ki mire akarja használni ezt az ép kibontakozó konfliktust...
Hát ez annyira nem egyértelmű, de az biztos hogy túl sok mindent nem lehetett tenni, főleg Obama alatt. Mi kis ország vagyunk és alapból nem léphetünk fel másokkal szemben agresszívan. Mondjuk a Martonyi, Navracsics anno nem is tudott volna, eszköz híján.

Még az ukrán konfliktus elején kezdődött a dolog. Támogatták az ukrán "forradalmat" (államcsínyt) Mindenben támogatásukról biztosították Ukrajnát...stb. Szóval nagy volt a hurrá optimizmus, csak nem számoltak a hatalomra jutó ukrán politikusok nézeteivel-ideológiai beállítottságukkal. Nem is értem mit gondoltak, hogy jobb lesz a magyar kisebbség helyzete? Amatörizmus magas fokon. (Szíjjártó csak 2014 szeptembertől lett KM)
 
  • Tetszik
Reactions: Panzerfaust

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Még az ukrán konfliktus elején kezdődött a dolog. Támogatták az ukrán "forradalmat" (államcsínyt) Mindenben támogatásukról biztosították Ukrajnát...stb. Szóval nagy volt a hurrá optimizmus, csak nem számoltak a hatalomra jutó ukrán politikusok nézeteivel-ideológiai beállítottságukkal. Nem is értem mit gondoltak, hogy jobb lesz a magyar kisebbség helyzete? Amatörizmus magas fokon. (Szíjjártó csak 2014 szeptembertől lett KM)

Miről is ugatok lassan négy éve?
Magyarország kormánya személyes kapcsolatok miatt favorizálta a KMKSZ vezetését. Az Orbán-Kövér-Kovimiki diákbarátság minden próbát kiállt. Ennek okán MINDEN TÉREN támogatni kellett a KMKSZ-t, mely szervezetnek csodálatosan tisztánlátó ex-vezére havi 1,7 milkányi nettóért (lassan ezzel is érdemes volna foglalkozni a kárpátaljai magyar nyugdíjasok ügye mellett, de érdekes módon ez Gyurcsány uramat valahogy nem érdekli. Csak nem neki is van udvari bohóca kárpátaljáról?) lassan 5 esztendeje 'Kárpátalja-szaktanácsadóként" boldogította és boldogítja a magyar adófizetőket. Megjegyzem a tanácsadó urat eddig valahogy egyetlen magyar médium sem látogatta meg feltenni pár kellemetlen kérdést. "Tanácsai" pedig egyetlen célt szolgáltakpártja számára: a nélkülözhetetlen európai kapocs szerepét mutatni az ukrán törvényhozás számára. Ennek érdekében a magyar adminisztráció folyamatosan benyalt az ukrán kormányzatnak a kárpátaljai magyarság-szervezetre és jelen vezérére mutogatva, hogy köszönjétek ezeknek a derék embereknek és társainak támogatásunkat. Legyetek jóban velük, hiszen miatta és pártja miatt vagyunk veletek ilyen rendesek. Az ukránok köszönték szépen, amit lehet kicsavartak Brenzovicsból és csapatából, és most röhögnek a markukba. Ezt jelenti, ha a nemzetpolitikát személyes "barátságok" és pártpolitikai érdekek határozzák meg nem pedig a józan ész. Csak így tovább!!!!
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja...egre-a-kettos-allampolgarsagu-tisztviseloket/
"Ukrajna Biztonsági Szolgálata (SZBU) nem vonhatja felelősségre a kettős állampolgárságú tisztviselőket – jelentette ki az UNIAN hírügynökségnek Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője a Mirotvorec (Béketeremtő) portáljának arra az információjára reagálva, mely szerint több mint 300 kárpátaljai helyhatósági és köztisztviselő magyar állampolgársággal is rendelkezik.
A kérdésre, hogy foganatosít-e intézkedéseket a titkosszolgálat az említett tisztviselők – Mirotvorec által állított – kettős állampolgársága miatt, Hitljanszka visszakérdezett: „Talán nálunk a jogszabályok felelősséget állapítanak meg a kettős állampolgárságért?”
Az újságíró megjegyzésére, hogy a kérdés nem egyszerű állampolgárokra, hanem köztisztviselőkre vonatkozik, az SZBU szóvivője jelezte: „Saját hatáskörben megfoszthatjuk őket az államtitkokhoz való hozzáféréstől, amennyiben titokgazdák. Ennyi.” Mindazonáltal Hitljanszka hozzátette, az SZBU ellenőrzi a szóban forgó tisztviselőket arra vonatkozóan, hogy rendelkeznek-e hozzáféréssel államtitkokhoz..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/magyarorszag/a-kulugyi-tarca-bekerette-az-ukran-nagykovetet/
"A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután “minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája” – közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.
Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.
Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában “halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – tette hozzá az államtitkár."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/karpatalja...rajnai-loszerraktar-vedelmenek-megerositeset/
"Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök elrendelte szerdán minden fegyverraktár védelmének megerősítését az országban azután, hogy előző nap robbanások következtében tűz ütött ki a Hmelnyicki megyei Icsnya melletti telepen.
Az ukrán nyomozóhatóságok vizsgálata szerint az orosz határtól nem messze fekvő lőszerraktárba kedden nagy valószínűséggel orosz diverzáns csoport hatolhatott be és robbanthatta fel a lövedékeket.
Sztepan Poltorak védelmi miniszter a szerdai kormányülésen a 112 Ukrajina hírtelevízió szerint elmondta, hogy a robbanások pillanatában az észak-ukrajnai raktárban összesen 69,5 ezer tonna lőszer volt, ebből 43 ezer tonna a felhasználható lövedék, 18 ezer tonna kiegészítő elem, a többi pedig már nem volt a hadseregnél rendszeresítve, hanem megsemmisítésre várt.
Az ukrán vezérkar szerdai közleménye szerint az Icsnya melletti lőszerraktár területén szünet nélkül küzdenek a lángokkal...
...Icsnya felé továbbra sem közlekednek vonatok, és az autóforgalmat is elterelték. A légtérzár a terület fölött továbbra is érvényben van.
Icsnyában és még 11 településen biztonsági okokból nincs gázszolgáltatás."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
Status
Not open for further replies.