Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 056
113
Ebben sok iagzságod van, de kontraproduktív is lehet egy ilyen magatartás. Más kis országok is elgondolkodnak, ha nyílvánvaló helyzet esetén sem állnak mellé annak, aki a rendszer tagja és még igaz is van. Azért az érdekes helyzet lesz, ha mindenféle nemzetközi szervezet elé kerül a dolog és az ukránok kedvükre zaklathatják tovább, vagy el is zavarhatják onnan a magyar kisebbséget. Aztán semmi, legfeljebb szavakban, ejnye, bejnye, legfeljebb.
Csak holland békefenntartókat ne küldjenek.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Elég sokszor hallotuk már hogy a háborúhoz Pénz! kell, rá kell szánni, és felállítani saját szabadcsapatot, vagy felbérelni Vagnerosokat vagy Blackwatereseket, a kormánynak melyik szimpatikusabb, így ha nekiindul a banderista csürhe akkor beküldeni megvédeni a magyarságot. Sajnos a Ruszinokat nem tudnánk az már túl nagy terület, de a magyar rész megoldható. Ekkor te is moshatod a kezed, hogy nem a magyar hadsereg vonult be.

Ha meg az ukránok előveszik a regulárisokat, kell csinálni egy ukrajna felőli hamiszászlós határsértést akár némi lövöldözést, és akkor 5-ös cikkelyért kiabálni, és rázúdítani mindenkit aki csak a balhéra ácsingózik. (román, lengyel) -ez meg lökést adna az oroszoknak is.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 795
80 978
113
Az ukrajnai társadalomnak a Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a krími Koktebelben tartott szerdai sajtótájékoztatóján.Az ukrajnai társadalomnak a Kijev által folytatott totális elukránosítása ellentétes Ukrajna jogi normáival és a nemzetközi intézmények ajánlásaival – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a krími Koktebelben tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

https://www.karpatinfo.net/cikk/kul...makkal?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 049
6 488
113
Meglátjuk mennyit ér a nyugati ember szövetsége. Ha nem hát nem, de úgy azonnal haza kell rendelni az összes missziózó katonát cakom pakk, és megtorpedózni a következő orosz szankciókat.

Bocskor Andrea kárpátaljai Magyarként Európai Uniós képviselő a Fidesz színeiben. Most nyilatkozta, hogy felhívta a nyugati EU képviselők figyelmét a 300-as listára, meg a kettős állampolgárságú Magyarok deportálási kezdeményezésére és a válasz az volt, hogy: "Túlreagáljuk, mert ezek csak civil kezdeményezések és a civil kezdeményezésektől nem kell félni".
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and antigonosz

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
s
Bocskor Andrea kárpátaljai Magyarként Európai Uniós képviselő a Fidesz színeiben. Most nyilatkozta, hogy felhívta a nyugati EU képviselők figyelmét a 300-as listára, meg a kettős állampolgárságú Magyarok deportálási kezdeményezésére és a válasz az volt, hogy: "Túlreagáljuk, mert ezek csak civil kezdeményezések és a civil kezdeményezésektől nem kell félni".

Ó ez jó. Ha holnap indítana valaki egy aláírásgyűjtést Magyarországon civilként, csak úgy engedély nélkül, hogy máglyára a cigányokkal, akkor is ezt mondanák. Általában nyugodt vagyok, de néha elpattan a húr és az ilyen emberek nyilatkozatai ... ... ... ... kiváltják belőlem azt a képzeletbeli eseményt amelyben addig ugrálnák a fején míg lapos lenne mint a padló.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113

"...Viktor Baloga szerint az ukrán államnak fel kellene vásárolnia az áttelepült kárpátaljai magyarok üresen álló otthonait kelet-ukrajnai menekültek számára, aminek köszönhetően megszűnne Beregszász magyar jellege..."

Meg az Ukrán jellege is megszűnne.
Ugyanis. Az Nagyon Ukrán szempontból nem kis öngól lenne, ha a Kelet-Ukrajnai térségből részben (oroszok szerint kisebb részben) önként távozók, részben (oroszok szerint nagyobb részben) erővel (Ukránok által) kitelepítetteket akarnak Kárpátaljára költöztetni- azok ugyanis orosz ajkúak, ukránul nemigen beszélnek.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113
Bocskor Andrea kárpátaljai Magyarként Európai Uniós képviselő a Fidesz színeiben. Most nyilatkozta, hogy felhívta a nyugati EU képviselők figyelmét a 300-as listára, meg a kettős állampolgárságú Magyarok deportálási kezdeményezésére és a válasz az volt, hogy: "Túlreagáljuk, mert ezek csak civil kezdeményezések és a civil kezdeményezésektől nem kell félni".
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután "minőségileg új szintre lépett" Ukrajna magyarellenes politikája. Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy Ukrajnában halállistákkal és deportálással fenyegetik a kárpátaljai magyarokat.

A külügyi tárca parlamenti államtitkára, Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában "halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.

Elmondta: a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap "halállistáján", már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán – tette hozzá.

Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak"

– fogalmazott.

Ugyanakkor az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív »deportálásához, kitoloncolásához« gyűjtenek támogatást. Aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament"

– hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna "katonai támaszpontot" hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak – fűzte hozzá.

Magyar Levente úgy vélekedett:

Mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján."

Az államtitkár szerint ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus.

Ebben a helyzetben felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit, akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában"

– mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Magyar Levente azt is elmondta, hogy a nagykövet a magyar diplomáciai felvetésekre reagálva azt mondta: az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec-féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz.

A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja – ismertette Magyar Levente.

A minisztérium épületéből távozó Ljubov Nepopot a sajtó képviselői meg akarták kérdezni a kialakult helyzetről, azonban a nagykövet nem válaszolt kérdésekre.

Ukrajnában nem tudni még, hogy felelősségre vonhatja-e bárki is a kettős állampolgárságú magyarokat
A budapesti diplomáciai lépés indokoltságát megerősíti, hogy a legfrissebb ottani magyarokat érintő hivatalos ukrajnai híradás arról szólt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat feltehetően nem vonhatja felelősségre a kettős állampolgárságú, kárpátaljai magyar tisztviselőket. Ezt mondta Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője, az UNIAN ukrán hírügynökségnek.

Az ukrán törvények alapján nem vonhatók felelősségre a kettős állampolgárok"

– mondta Hitljanszka azzal kapcsolatban, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) nacionalista ukrán szervezet hétfőn több mint 300 kárpátaljai ukrán-magyar kettős állampolgár tisztviselő és helyi önkormányzati képviselő személyes adatait tette közzé weboldalán.

Arra a felvetésre, amely szerint a listán nem egyszerű állampolgárok, hanem állami hivatali tisztségeket betöltő személyek találhatók, a szóvivő kifejtette:

Mindössze annyit tehetünk a hatáskörünkön belül, hogy megfosztjuk őket az államtitkokhoz történő hozzáférés lehetőségétől, ha titokgazdákról van szó."

Hitljanszka egyúttal jelezte, az SZBU az érintett tisztviselők esetében megvizsgálja, hozzáférhetnek-e államtitkokhoz.

Kedden Jaroszlav Halasz, Kárpátalja humán ügyekért felelős helyettes kormányzója a Mirotvorec által közzétett listáról nyilatkozva bejelentette, hogy Kárpátalján a hatóságok több száz állami tisztviselőt és önkormányzati képviselőt fognak átvilágítani kettős állampolgárság miatt.

https://888.hu/article-a-durva-magy...ekerette-a-magyar-kulugy-az-ukran-nagykovetet
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/...-elnokevel-es-navracsics-tibor-eu-biztosssal/
"Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője ma délelőtt tárgyalásokat folytatott Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, valamint Navracsics Tibor, Oktatásért, Kultúráért, Ifjúságügyért és Sportért felelős Európai Uniós biztossal Brüsszelben. A találkozón részt vett Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is...
...Antonio Tajani, az EP elnöke felajánlotta segítségét, és mint elmondta: „a kisebbségek nagyon fontosak Európa számára, ahogy az is, hogy Európa megőrizze a nyelvi sokszínűségét”. Az EP elnöke megígérte, hogy beszélni fog Petro Porosenkóval, Ukrajna elnökével a következő néppárti csúcson, illetve levélben is fordul Ukrajna elnökéhez, amiben kérni fogja, hogy ne sérüljenek a kisebbségek már meglévő jogai, védelmezze őket, mert az Európai Unió és Európa elkötelezett és támogatja az itt élő nemzeti kisebbségeket.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 395
113
Bocskor Andrea kárpátaljai Magyarként Európai Uniós képviselő a Fidesz színeiben. Most nyilatkozta, hogy felhívta a nyugati EU képviselők figyelmét a 300-as listára, meg a kettős állampolgárságú Magyarok deportálási kezdeményezésére és a válasz az volt, hogy: "Túlreagáljuk, mert ezek csak civil kezdeményezések és a civil kezdeményezésektől nem kell félni".

A magyar balliberálisok most miért nem hívják vajon Szargentínit Kárpátaljára ? Most aztán kedvére írhatná a jelentést, egy EU-ba igyekvő állam állapotáról.
 

Telak2

Well-Known Member
2016. október 28.
1 101
1 221
113
http://www.karpatalja.ma/kitekinto/...-elnokevel-es-navracsics-tibor-eu-biztosssal/
"Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője ma délelőtt tárgyalásokat folytatott Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével, valamint Navracsics Tibor, Oktatásért, Kultúráért, Ifjúságügyért és Sportért felelős Európai Uniós biztossal Brüsszelben. A találkozón részt vett Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is...
...Antonio Tajani, az EP elnöke felajánlotta segítségét, és mint elmondta: „a kisebbségek nagyon fontosak Európa számára, ahogy az is, hogy Európa megőrizze a nyelvi sokszínűségét”. Az EP elnöke megígérte, hogy beszélni fog Petro Porosenkóval, Ukrajna elnökével a következő néppárti csúcson, illetve levélben is fordul Ukrajna elnökéhez, amiben kérni fogja, hogy ne sérüljenek a kisebbségek már meglévő jogai, védelmezze őket, mert az Európai Unió és Európa elkötelezett és támogatja az itt élő nemzeti kisebbségeket.
Na ez már egy ici pici lépé és
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 056
113
Pont annyit mint a mi szövetségünk, amit már elég erőteljesen erodáltunk.
Olvastad a Cornstein legújabb nyilatkozatát? :) Nem semmi ez az USA gyerekek. De azért ezt a Cornsteint bírom, nem kertel. Ehhez a Ceu- hoz nagyon ragaszkodnak, ebből is látszik hogy kamu egyetem, fedoceg. Azt mondja a hivatalos usa ukaz, vagyis a nagykövet, hogy 10 évig az USA nem beszélt a magyar kormánnyal, ( nabucco?) De az új USA kormány nagy gesztusokat tett nekünk, pl Trump felhívta Orbánt! :D Ez már kétségtelen hogy nagy gesztus, mi lett volna ha elfogadja a meghívást és szelfizhet a resolute asztal mögül? :) De ( most jön a csavar) ezért a gesztusert nekünk most engednunk kell kamuegyetem ügyben, vagy USA fegyvert kell vennünk. És ezt így kimondja a pali! Mert ha nem, akkor nagyon megharagudtál ránk. Hát jó drága egy percdijai vannak a mi kedves szovetsegesunknek. Na ilyen emberek ezek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 056
113
Bocskor Andrea kárpátaljai Magyarként Európai Uniós képviselő a Fidesz színeiben. Most nyilatkozta, hogy felhívta a nyugati EU képviselők figyelmét a 300-as listára, meg a kettős állampolgárságú Magyarok deportálási kezdeményezésére és a válasz az volt, hogy: "Túlreagáljuk, mert ezek csak civil kezdeményezések és a civil kezdeményezésektől nem kell félni".
Gondoltam valami hasonlóval maszatoljak el a dolgot. Végül is pl Szíriában is civilek a legnagyobb lefejezosok.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Az orosz hadsereg ellen esélytelenek voltak.A szakadárokkal megbirkoztak nvolna,ha nem lé közbe az orosz reguláris haderő.
Azota kaptak amerikai kiképzési támogatást,felújitottak technikát.Nas nem lettek egy élvonalbeli hadsereg,de azért van mit bevetniük.
Becsüljünk.Kb egy gépesitett hadosztályt,1 légidesszant dd,mondjuk egy hegyivadász ezredet,1 tüzérdandárt,és 2-3 dd-nyi inreguláris erőt be tudnának vetni ellenünk.Csak az inregurálisok több harckocsival,IFVvel és tüzérséggel rendelkeznének,mint mi összessen.Vannak légvédelmi rendszereik,hogy az eggyetlen modernnek tekinthető Gripen századunkat ellensúlyozzák.És 1-1 század Su27,MiG29 és Su25 gépet is azért össze tudnak szedni.Meg pár századnyi Minyó és Mihu,amikhez teljeskörű fegyverzet is van.
Mi van nekünk?A nagy pofánkon kívül 1századnyi Gripen,bizonytalan mennyiségű fegyverzettel és harcértékkel.1 század elavult hk,ha mind beindul.3gyenge gépesitett ezred.Csak nevükben dandárok.Tüzérség emlités szintjén.ATGMjeink egy T64BVvel már nemnagyon tudnak mit kezdeni.Meg az üres,megqrható segglukunk.Az olan határrendészekböl áll hadosztály,meg hasonló marhaságok,felejtős.csak golyófogók lennének.
Lehet,hogy az ukránok szarok,és frusztráltak.De mi meg pont jók vagyunk arra,hogy kiéljék rajtunk a fusztrációjukat.
Szóval csak semmi keménykedés.Mert gyorsan kiderülhet,hogy a pannonpuma csak egy nyivákoló külökmacska.

Na ez a hosszászólás kb a felesleges kategória.
Amúgy a szakadárokkal szembeni hadieredményeik meglehetősen siralmasok, atekintetben például, hogy légierővel rendelkeznek és még AZT sem bírták hatékonyan alkalmazni, a nagy ukrán vitézség abban merül ki, hogy 5-10 km-ről tüzérséggel xarrá lőnek mindent, a gyalogságot pedig simán megállítják az oroszok.
Ezért is frusztráltak és egy teljesen fegyvertelen kevés létszámú kisebbség ellen emberkednek. Óriási bátorság és hihetetlen katonai erényekről tesznek tanúbizonyságot. Komolyan, ez az amúgy a civil életben totális maffiaállam - akar NATO-EU-tag lenni ???
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Meglátjuk mennyit ér a nyugati ember szövetsége. Ha nem hát nem, de úgy azonnal haza kell rendelni az összes missziózó katonát cakom pakk, és megtorpedózni a következő orosz szankciókat.

Nem sokat, ha az érdekeik úgy kívánják simán feláldoznak bárkit.
Erre a legvastagabb példa a Churchill-Sztálin paktum.
Ezért is jó, ha folyamatosan emlékezünk a történelmünkre. És ez csak 74 éve történt....
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Felszólítják Magyarország EU és NATO szövetségeseit. :)))))) Azok után, hogy megakartuk állítani Brüsszelt és teli pofával szidtuk az amerikai külügyet.

Összemosol dolgokat, vagy szándékosan, vagy csak nem akarod érteni.
Az amerikai külügy Nuland idején - menesztették 2017 januárjában - kifejezetten Magyarország ellensége volt.
Tudod az helyzet hogy már az ős-antant se tartotta be a saját hatalompolitikai rendező elveit. Lásd Wilson.
 
Status
Not open for further replies.