A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 385
7 892
113
Idézet az lhsn.hu ról:
Mindezekkel persze még nem zárható a sor, a jövőbeli fejlesztési tervek között szerepel még a Gripenek fegyverzeti modernizálása, „rámpás” gépek beszerzésének előkészítése, új páncélozott többcélú moduláris harcjármű képesség, BTR modernizáció, harckocsi képesség megújítása, tüzér és páncéltörő képesség, légvédelmi rakétarendszer modernizálása, további kis és közepes hatótávolságú rakétakomplexumok beszerzése, réskitöltő, mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése, valamint a katonai repülőterek felújítása és korszerűsítése is, nem beszélve a honvédség tartalékos és aktív állományának létszámbővítéséről, a teljes hadsereg vezetés struktúrájának szervezeti átalakításáról is.
Nekem az jön le ebből szárazföld esetén hogy amit tudunk modernizálunk. Ezzel is adva egy löketett a hazai ipar "újbóli" kiépítésének.
Ami új lehet az a megemlített több célú (apc-ifv??) új harcjármű beszerzése. Valahogy a törökök jutnak erről eszembe :)
Remélem valami manpads ot is fogunk beszerezni.
Ha a fiatalokat az említett honvédelmi (kötetlen formában) ismeretekkel sikerül megfogniuk. Akkor a létszám (toborzás) is már eredményesebb lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
off. Nem lőtték le. Szovjet aknatűzbe futott bele a visszaúton, úgy halt meg. A másik követ, Stimetz Miklós kocsija pedig akánra futott, ő meg úgy halt meg.
Nem voltam ott,és anno még keresztüzbe került változat volt divatba,mikor én tanultam.De lényegtelen.A parlamentersége volt a lényeg.Még az is lényegtelen,hogy jó avagy rossz parlamenter volt e.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 304
113
Nem voltam ott,és anno még keresztüzbe került változat volt divatba,mikor én tanultam.De lényegtelen.A parlamentersége volt a lényeg.Még az is lényegtelen,hogy jó avagy rossz parlamenter volt e.
Elment a németekkel tárgyalni, de az elhúzódott, közben a ruszkik elkezdték ágyúzni a német állásokat. A németek mondták, hogy nem menjen, de valamiért türelmetlen volt és elindult. Gépkocsival, nem gyalog ahogy ábrázolják! A visszaúton felrobbant a kocsi. Három verzió van:
1. Véletlen szovjet találat(Ez a legvalószínűbb).
2. A németek lőtték le(Valószínűtlen).
3. Aknára futott.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Látom Tonyo már megelőzött :)

Az lhsn cikkéből azért kiderül 1-2 olyan dolog ami eddig kérdőjeles volt...Én úgy értelmeztem amit tudunk modernizálunk mint a BTR-ek,KUB-ok, de az én szövegértelmezésem szerint a harckocsik például cserélve lesznek:

"Mindezekkel persze még nem zárható a sor, a jövőbeli fejlesztési tervek között szerepel még a Gripenek fegyverzeti modernizálása, „rámpás” gépek beszerzésének előkészítése, új páncélozott többcélú moduláris harcjármű képesség, BTR modernizáció, harckocsi képesség megújítása, tüzér és páncéltörő képesség, légvédelmi rakétarendszer modernizálása, további kis és közepes hatótávolságú rakétakomplexumok beszerzése, réskitöltő, mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése, valamint a katonai repülőterek felújítása és korszerűsítése is, nem beszélve a honvédség tartalékos és aktív állományának létszámbővítéséről, a teljes hadsereg vezetés struktúrájának szervezeti átalakításáról is."

De szó van újabb négy Zlin beszerzéséről, sugárhajtású kiképző repülőkről, közepes, többfunkciós szállítóhelikről is.

"A forgószárnyas technikai eszközökkel kapcsolatban megtudtuk, a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek valamennyi képessége, így a páncéltörő rakéta is helyre lesz állítva."

Itt a teljes cikk::
http://lhsn.hu/jo-uton-halad-a-haderofejlesztes/
 
  • Tetszik
Reactions: tomka03

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 220
3 576
113
Kérdés...Ha valamilyen haditechnikát az EU határain kívülről szerzünk be akkor azokra már vámot is kell fizetnünk? Vagy a fegyverbiznisz nem így működik?
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Osztyapenkó parlamenter volt,akit lelőttek.Speciel ő volt az eggyetlen szovjet katona,akinek a szobrát nem bántottam volna.
Felejtsd már el ezt a kádárista hülyeséget.
A történeti valóság prózaibb a mítosznál. Eredetileg a szovjetek Osztyapenko és Steinmetz mellett egy harmadik parlamentert is indítottak Budapest felé, de az talajrészeg volt, így képtelen volt küldetését teljesíteni. Nagyapám is mondta, hogy aki a fronton volt az folyamatosan ivott, kisebb-nagyobb mértékben, mert azt ami ott volt azt csak így lehetett elviselni. De mindenkiben, legyen az német, orosz, magyar, bennük volt a tinta. És ezt láttam jugóban is, cigi, pia ott volt a kezük ügyében.
Steinmetz halálát a terepjáróban elhelyezett robbanóanyag beindulása okozta, a Budáról visszatérőben lévő Osztyapenkóra és két kísérőjére pedig sajátjai, szovjetek nyitottak aknavetőtüzet, akiket egyébként ez az "apróság", hogy van ott egy-két orosz katona, soha nem is érdekelt.
Aztán csináltak pár propagandafotót, roncsokkal, halottakkal, és egy szovjet bizottság "kimutatta", hogy "magyar" aknagránátok végeztek Osztapenkóval.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Ahogy a könnyű helit is németektől vettünk, páncélost is onnét fogunk.
Ha egyszer rászánják magukat nagyon valószínű. A magyar-német fegyverkooperációs hagyományok is erre mutatnak és szépen visszatérünk erre az oldalra.
Merkelnek - ha addig nem bukik meg - ez már az abszolúte az utolsó ciklusa.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ha egyszer rászánják magukat nagyon valószínű. A magyar-német fegyverkooperációs hagyományok is erre mutatnak és szépen visszatérünk erre az oldalra.
Merkelnek - ha addig nem bukik meg - ez már az abszolúte az utolsó ciklusa.

"és szépen visszatérünk erre az oldalra"

Aztán, ha német fegyverekkel bevonulunk Kárpátaljára, és közben az oroszok újra kikiáltják a Szovjetuniót, akkor elmondhatjuk, hogy ismét megtámadtuk a Szovjetuniót német oldalon :) Valahogy mindig itt kötünk ki...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Panzerfaust - én nem szeretnék visszatérni német oldalra! Akkor már inkább az amerikaiak, Izrael vagy az oroszok. A németek állandó ellenségei a szlávoknak, és ha visszatérünk német oldalra, akkor a németek fel fognak minket használni a szlávok ellen, és a szlávok minket fognak kinyírni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Hát, az még kiderül, mert ugyanis Magyarország sokszor kényszerpályára szokott kerülni a döntései során...
Csak most itt Amerika diktál. Ukrajnában főleg.
Pont.
Tehát ezt a németezést-szlávozást lehet is tenni a kispolcra.
A lengyel is sok német fegyvert vett, holott ha valakiknek nekik aztán igazán lenne okuk a németgyűlöletre. Szláv nép amúgy.
És nagy valószínűséggel a csehszlovákok is fogják tartani a germán irányt szárazföldi eszközök tekintetében. Puma pl.