Kvantum radar fejlesztések

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Ez a kvantumradaros dolog mennyire használható a gyakorlatban?

Az alapelv kb. az lehet amit ez a kísérlet leír:
http://www.idokep.hu/hirek/quantum-radar-delayed-choice-eraser

Ha feltételezzük a bemért repülőgép megváltoztatja az általunk útjára indított fotonok kvantumállapotát (ami ugyebár összeomlasztja a saját detektorodon a valószínűség hullámot) akkor tényleg van (lehet) egy radarod.
De hogy ebből hogy lehet ténylegesen használható (megbízhatóan működik, pontos, stb...) építeni...??

T

Törölt tag

Guest
Ez a kvantumradaros dolog mennyire használható a gyakorlatban?

Cikk a PM-en kvantumradar témában:

http://www.popularmechanics.com/military/research/a22996/china-quantum-stealth-radar/

Érdekes dolgok a cikkben:
- kínai 14-es intézetben 9000 ember dolgozik, ebből 2000 kutatói státusban (!!)
- az USA-ban a Lockheed már 2008-ban levédette az elméletet (http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-...7,375,802.PN.&OS=PN/7,375,802&RS=PN/7,375,802)
azóta teljes a csönd USA oldalon...
- amit az elméleti háttér leírásából -https://physics.aps.org/articles/v8/18- megértettem abból az jön le, hogy az egész kvantum radar elmélet a jelenlegi hagyományos mérési elvtől (kilövök egy fotont és várom hogy visszaverődjön) eltérően a foton hasítás, kvantum párkeltés / összefonódás és interferencia kulcsszavak körül csoportosul.
Ez már elméleti szinten sem zavarható és a mostani visszaverődést csökkentő/elterelő technikák pedig nem befolyásolják a mérési eredményt.

Számomra ebből az jön le hogy ha a kínaiaknak (vagy bárki másnak) sikerül ezen az elven működő használható mérő eszközt faragni akkor a STEALTH gépekre ugyan úgy fogunk utána tekinteni mint most a vari szárnyú konstrukciókra - egy érdekes de technikailag meghaladott kísérlet termékeire.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 889
15 509
113
Igen, valami ilyesmi jön le nekem is a cikkből, csak jó lenne olyanok véleménye akik járatosak ilyen. Ezen kívül Kína rengeteget ölhetett az ilyen kvantumos fejlesztésekbe, mert mostanában lőttek fel egy kvantum kommunikációra használatos műholdat. Gondolom ha uralják a technológiát akkor radaron kívül kommunkációs eszközként is használható a dolog.
http://www.space.com/33760-china-launches-quantum-communications-satellite.html

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 275
10 652
113
Számomra ebből az jön le hogy ha a kínaiaknak (vagy bárki másnak) sikerül ezen az elven működő használható mérő eszközt faragni akkor a STEALTH gépekre ugyan úgy fogunk utána tekinteni mint most a vari szárnyú konstrukciókra - egy érdekes de technikailag meghaladott kísérlet termékeire.

Persze ehhez az kéne, hogy a kvantumradar hatótávja elég nagy legyen, közel annyi, mint a hagyományosé. Másrészt repülőgépre is szerelhető legyen, ne esetleg csak szárazföldi állomáson. Illetve még ott van az is, hogy kinek lesz módja üzemben tartani. Tehát ha mondjuk az USA le akarja bombázni az észak-koreai nukleáris fegyverkezéshez szükséges épületeket, akkor hiába van Kínának kvantumradarja, ha nem akarja odaadni Észak-Koreának.

A variaszárny szerintem magában hordozta az elavultságát, mert a technológiai fejlődés során a bonyolultabb technológia mindig csak ideiglenes. Idővel mindig az egyszerűsödés irányába változnak a dolgok.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 275
10 652
113
Igazán érdekelne milyen példát tudsz mondani erre...? (én pont az ellentétét tapasztalom)

Nem a példából van a hiány, hanem az ellenpéldából. De ha kell példa, ott van a kocsi. Az elterjedővé váló villanyautók jóval egyszerűbb felépítésűek és mégis hatékonyabbak, mint a belsőégésűek. De ott van az elektronika is. A legtöbb dolgot egyszerűbb általános processzorral és szoftverrel megoldani, mint célhardverrel. Az élet számos területén a szabványok elterjedése egyszerűsíti a különböző rendszerek működését.

T

Törölt tag

Guest
Hmmm... Elég mást értünk egyszerűség / bonyolultság alatt....
Szerintem a kőbunkó egyszerű volt, a kvantum radar meg bonyolult és ezt a fejlődési ívet elég töretlennek látom (és nem csak a haditechnika területén)...

Ha gondolod beszéljünk róla csak javaslom ne ebben a topicban.

M

molnibalage

Guest
Hmmm... Elég mást értünk egyszerűség / bonyolultság alatt....
Én is ezt látom.

Szerintem a kőbunkó egyszerű volt, a kvantum radar meg bonyolult és ezt a fejlődési ívet elég töretlennek látom (és nem csak a haditechnika területén)...
A kavtum "radar" (mert ez már nem radar, mert nem rádió hullámmal dolgozik) meg olyan bonyolutságú és fizikai elvben működik, hogy a többség nem is érti...

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 142
90 490
113
  • Tetszik
Reactions: wolfram

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 894
4 422
113
Semmi konkrétum, csak adtak egy kis pénzt egy fejlesztésre

"Researchers from the Institute for Quantum Computing (IQC) at the University of Waterloo claim that a new quantum radar system being develop will be able to detect stealthy aircraft and missiles.The new technology will also help radar operators cut through electromagnetic noise caused by geomagnetic storms and solar flares."

https://uwaterloo.ca/institute-for-quantum-computing/news/quantum-radar-will-expose-stealth-aircraft
A Lockheed-nek van kvantumradar szabadalma, a D-Wave (az első, kereskedelmi forgalomban is kapható, bár csak "quantum-annealing" és nem
"általános" kvantumszámítógép gyártója ) meg egy kanadai cég, akik pont a Lockheednek adták el először a terméküket. Ebből még bármi lehet.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
17 040
20 430
113
A kvantum radar egyetlen fotonfelismeréssel elérheti a 130 km-t. Legalább négy kínai intézmény, köztük a tizennegyedik CETC is hozzájárult a fejlesztéséhez.

DrPhTtGU4AYo_aB.jpg:large

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
17 040
20 430
113
A kvantum radar egyetlen fotonfelismeréssel elérheti a 130 km-t. Legalább négy kínai intézmény, köztük a tizennegyedik CETC is hozzájárult a fejlesztéséhez.

A legdurvább hogy 2015-ben már tesztelték az első prototípust 14 kínai cég vett részt a fejlesztésben És a rendszer immunis lesz a zavarásra.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 839
27 036
113

DrPhTtGU4AYo_aB.jpg:large
Ez milyen elven működik - halandó nyelven persze - lát egy fotont, azután mi?

andris.7

Well-Known Member
2016. szeptember 17.
90
444
53
Ez milyen elven működik - halandó nyelven persze - lát egy fotont, azután mi?
https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_radar
Nagyon leegyszerűsítve lényegében ez is egy radar, csak egy bizonyos "kvantum összefonódás" nevű jelenséget kihasználva úgymond megjelöli a saját maga által kibocsátott radar jeleket, ezért akkor is tudja érzékelni a radar visszaverődést ha azok nagyon gyenge jelek, nem zavar neki a háttérzaj és zavarni sem nagyon lehet mivel csak a saját maga által kibocsátott radar jeleket veszi figyelembe, minden mást figyelmen kívül hagy. Elviekben érzékelni tudná a lopakodó gépeket, vagy nagyon kicsi objektumokat is. Bár én úgy tudtam, hogy ez még nagyon science fiction.

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 653
18 787
113
Van itt egy másik érdekes radar. Roni linkelte előbb a képet, de beteszem én is.
Ez egy "photonics based radar". Olvasom a wikit, de annyira nem értem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Photonic_radar
951292bbly1fx6kx8u725j20xc0la0z3-jpg.519027

Ez sem lesz világmegváltó dolog, lényegében egy lézerradar (lidar). Régóta létezik, használják a világon mindenre, ez egy jó kis összefoglaló:

https://oceanservice.noaa.gov/facts/lidar.html

A baj ezzel annyi, ami a fedélzeti lézerekkel is - közeg, vagyis időjárásfüggő (közegenként más lézerfreki kell, és mivel a közeg állapota nem állandó, így nepces). Viszont jó kiegészítője a hagyományos radaroknak, szerintem egymásba integrálják őket és az EMCON alatt használják.

• Tetszik
Reactions: gacsat