Űrkutatás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 589
8 698
113
"Hív a Hold"
Orosz tervek a Holddal kapcsolatban. "A holdnak nincs ugyan légköre, de van rengeteg hasznos erőforrása,ami hasznosítható az ottani bázis, rakétaindító állomás kiépítésekor is"(Lev Ziljonnij, Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Részlegének tudományos főmunkatársa) . "Csak a Holdon és a Marson adottak valamennyire az emberi élet feltételei, de a Mars egyelőre túl messze van" (Anatolij Petrukovics, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Részlegének igazgatója) Az oroszok természetesen egy hermetikus bázis kiépítését tervezik a Holdon, majd a távlati tervek között egy a Hold körül keringő űrállomás is szerepel, ahonnan a Mars felé indulhatnak tovább az űrhajók. Tehát az orosz elképzelések a Holdat egy ugródeszkának tartják, ahonnét könnyebb eljutni a Marsra mint egyenesen a Földről. A tervek sorrendje a következő: ember nélküli holdmegkerülés a Federacijával (2026) majd a Holdra szállás 2030-31 környékén Dmitrij Rogozin szerint.Ezután indulhat a felszíni bázis kialakítása, amit a távolabbi jövőben egy Hold-körüli űrállomás is követhet. Ez utóbbit Anton Skaplerov űrhajós mondta, még a videó elején. A Federaciját a minimum 100 tonna hasznos teher szállítására alkalmas "Irtis" rakéta fogja eljuttatni a Holdig Rogozin szerint, ami lényegében Angara A-5 és Szojuz-5 kombináció.(ismét meg lehet tanulni egy új nevet) A videóban beszél még Mark Szerov, a Federacija főtervezője és egyben az RKK Energia cég repüléskutató részlegének vezetője is. Nekem sok újat nem mondott, megtudhattuk,hogy a Federacija a legmodernebb technológiát képviseli majd, többször használható lesz,és képes lesz egypilótás vagy akár teljesen autonóm üzemmódokra is. Ezen kívül akár 6 űrhajóst is el tud juttatni a Holdhoz.

 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Orosz ürhajósok a Szojuz MSz-09-en keletkezett repedést keresik, hogy megállapítsák milyen állapotban van és hol keletkezett(föld vagy a világür)


https://index.hu/techtud/2018/12/12/rambokessel_beleztek_az_orosz_urhajosok_a_szojuzt/
"Az élőben közvetített űrséták történelemkönyvébe valószínűleg úgy vonul be a keddi orosz művelet, mint a legstresszesebb, legextrémebb, egyben legszórakoztatóbb űrben végzett munka. Két orosz kozmonauta, Szergej Prokopjev és Oleg Kononyenko magyar idő szerint délután ötkor lépett ki az ISS légzsilipén, hogy végrehajtsák feladatukat, azaz megvizsgálják a Szojuz MSz-9 űrhajón augusztus végén felfedezett lyukat...
...A látszólag egyszerűen hangzó feladatra hosszas földi tanakodás, tervezés és szimulációs gyakorlatok után került sor kedden...
...A célterület feltárása körülbelül négy órán át tartott. Az élő közvetítésre tapadók eközben olyan jelenetsorokat láthattak, mintha valami hollywoodi filmet néztek volna. A hangosan lihegő, késsel, metszőollóval a borítást vagdosó űrhajósok drámai látványát csak fokozta az űrben szanaszét repülő, szálldosó hővisszaverő fóliadarabok, fém- és műanyagszövet szigetelőanyag-szálak kavargása, a rögzítődrótokkal biztosított szerszámok egymásba gabalyodása...
...Magyar idő szerint éjfél körül lett meg a lyuk. Innentől már felgyorsultak az események: az űrhajósok ollócsipesszel és dörzspapírral mintákat vettek a lyukon kitüremkedett szövetből és műgyantából, Kononyenko egy GoPro kamerával felvételeket készített a területről, majd összepakolás után végül december 12-én, háromnegyed egykor mehettek vissza az Űrállomás belsejébe a kozmonauták. Az űrhajó testén a műtéttel keletkezett nyílt sebet nem zárták vissza, mivel az nem lesz semmilyen hatással az űrhajósok (Szergej Prokopjev, Alexander Gerst és Serena Auñón-Chancellor) jövő heti visszatérésére...
...Érdekes adalék, hogy a munka utolsó fázisában az ISS-en lévő négy másik űrhajós a bedokkolt két Szojuz űrhajóban csücsült, felkészülten arra a vészhelyzetbe, ha netalán a két űrsétáról visszatérő űrhajós nem tudná valamiért bezárni a légzsilipet..."
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Azt nem is tudtam, hogy Valerij Rjumin, aki mérnökként a Szaljut űrállomások külső védelmét is tervezte, már a Szaljut 1-től kezdve, és aki a Szaljut 7 repülési igazgatója is volt, ezen felül a nyolcvanas években a több mint 300 napjával az űrben (Szaljut-6), sokáig időtartam rekorder is volt és aki már a szovjet Hold-programon is dolgozott, kétszeres (a nyolcvanas években, nem a világháborúban!) Szovjetúnió hőseként a Space Shuttle-el is repült 1998-ban! Ráadásul az utolsó Shuttle-Mir repülésen. És eredetileg harckocsizó volt, nem is pilóta :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/techtud/2018/12/13/elerte_a_vilagurt_a_vss_unity/
"Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Sir Richard Branson tulajdonában álló Virgin Galactic SpaceShipTwo kódnevű űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave sivatagban: a tesztrepülés során a jármű elérte az űrhatárt. Ez volt az űreszköz negyedik sikeres tesztje, és
AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY EGY ŰRIPARI MAGÁNCÉG AZ ŰRBE JUTTATOTT EGY KERESKEDELMI CÉLRA TERVEZETT ŰRREPÜLŐGÉPET...
...A gépet Mark Stucky és Frederick Sturckow vezették. Amikor 8 órakor elérték a 13 ezer méteres repülési magságot, a VSS Unity-t leoldották az anyahajójáról, és begyújtották a rakétahajtóművét. A hajtómű 60 másodpercig ég; ezalatt elégeti az üzemanyagát, és a hangsebesség 2,9-szeresére (Mach 2,9) gyorsítja a Unity-t.
A Unity ezen a napon elérte az űr határát; a legnagyobb magasságot, ahová valaha eljutott. A magasságmérő műszerek 82 kilométert mutattak a Föld felszínétől - és bizonyos értelemben ez már az űrhatárnak számít. Az viszont egyértelmű, hogy mivel a két pilóta túlhaladt az ehhez szükséges replülési magasságon, mostantól nem pilótának számítanak, hanem űrhajósnak..."
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
https://index.hu/techtud/2018/12/13/elerte_a_vilagurt_a_vss_unity/
"Sikeres tesztrepülést hajtott végre a Sir Richard Branson tulajdonában álló Virgin Galactic SpaceShipTwo kódnevű űrrepülőgépe a kaliforniai Mojave sivatagban: a tesztrepülés során a jármű elérte az űrhatárt. Ez volt az űreszköz negyedik sikeres tesztje, és
AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY EGY ŰRIPARI MAGÁNCÉG AZ ŰRBE JUTTATOTT EGY KERESKEDELMI CÉLRA TERVEZETT ŰRREPÜLŐGÉPET...
...A gépet Mark Stucky és Frederick Sturckow vezették. Amikor 8 órakor elérték a 13 ezer méteres repülési magságot, a VSS Unity-t leoldották az anyahajójáról, és begyújtották a rakétahajtóművét. A hajtómű 60 másodpercig ég; ezalatt elégeti az üzemanyagát, és a hangsebesség 2,9-szeresére (Mach 2,9) gyorsítja a Unity-t.
A Unity ezen a napon elérte az űr határát; a legnagyobb magasságot, ahová valaha eljutott. A magasságmérő műszerek 82 kilométert mutattak a Föld felszínétől - és bizonyos értelemben ez már az űrhatárnak számít. Az viszont egyértelmű, hogy mivel a két pilóta túlhaladt az ehhez szükséges replülési magasságon, mostantól nem pilótának számítanak, hanem űrhajósnak..."
Már csak tízszeresére kell növelni a sebességét, és ott is vagyunk.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://www.urvilag.hu/urturistak_es_maganurhajok/20181214_spaceshiptwo_80_km_folott
"Két pilótával a fedélzetén újabb magassági rekordot állított fel a Virgin Galactic űrugrásokra tervezett gépe...
...A VSS Unity rakétameghajtású tesztrepülésein, idén április 5-én, május 29-én, július 26-án és december 13-án rendre 25,7 km, 34,3 km, 52 m és 82,7 km magasságokig jutottak, és az elért csúcsebesség 1,87-szor, 1,9-szer, 2,47-szor és 2,9-szer haladta meg a hangsebességet...
... Ha majd beindulnak, a kereskedelmi alapon értékesített repülések is kb. 80 km magasságig tartanak majd. A rendszeres repülések kezdetéről egyelőre még nincs döntés, a tesztek folytatódnak. Érdekesség, hogy a NASA megbízásából most négy kísérlet is repült a SpaceShipTwo fedélzetén, így valójában ez volt a Virgin Galactic első küldetése, amely némi bevételt is termelt..."

Virgin_Galactic_First_Spaceflight_Cockpit_Still.jpg

"Kilátás a SpaceShipTwo pilótafülkéjéből, alant a dél-kaliforniai partvidékkel, a december 13-án végzett csúcsjavító tesztrepülés alatt. (Kép: Virgin Galactic)"
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Azt nem is tudtam, hogy Valerij Rjumin, aki mérnökként a Szaljut űrállomások külső védelmét is tervezte, már a Szaljut 1-től kezdve, és aki a Szaljut 7 repülési igazgatója is volt, ezen felül a nyolcvanas években a több mint 300 napjával az űrben (Szaljut-6), sokáig időtartam rekorder is volt és aki már a szovjet Hold-programon is dolgozott, kétszeres (a nyolcvanas években, nem a világháborúban!) Szovjetúnió hőseként a Space Shuttle-el is repült 1998-ban! Ráadásul az utolsó Shuttle-Mir repülésen. És eredetileg harckocsizó volt, nem is pilóta :)

Plusz még:

-Ő volt a Shuttle-Mir program orosz oldali vezetője az NPO Enyergia részéről (bonyolult ügy, akkoriban eléggé kaotikus volt kinek pontosan mi a szerepe az orosz űrprogramban), így már annyira nem meglepő a szitu: egyszerűen saját magát jelölte meg az útra beosztott űrhajósnak.

-Felesége Jelena Vlagyimirovna Kondakova (alig 18 évvel fiatalabb férjénél), aki "véletlenül" egy sor kivételezettségben részesült: ő volt nagyjából 20 éven át az egyetlen kiképzett és űrrepülési lehetőséget kapott női kozmonauta, ő volt a 2010-es évekig az egyetlen orosz nő, aki bekerült űrállomás alapszemélyzetbe (a Szaljut-7 és a Mir esetében is voltak tervek csak nőkből álló alapszemélyzetről, sőt kiképzési fázisban is voltak, aztán mindet elkaszálták), ja, és mellesleg ő is repült űrrepülőgéppel.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
http://www.urvilag.hu/urturistak_es_maganurhajok/20181214_spaceshiptwo_80_km_folott
"Két pilótával a fedélzetén újabb magassági rekordot állított fel a Virgin Galactic űrugrásokra tervezett gépe...
...A VSS Unity rakétameghajtású tesztrepülésein, idén április 5-én, május 29-én, július 26-án és december 13-án rendre 25,7 km, 34,3 km, 52 m és 82,7 km magasságokig jutottak, és az elért csúcsebesség 1,87-szor, 1,9-szer, 2,47-szor és 2,9-szer haladta meg a hangsebességet...
... Ha majd beindulnak, a kereskedelmi alapon értékesített repülések is kb. 80 km magasságig tartanak majd. A rendszeres repülések kezdetéről egyelőre még nincs döntés, a tesztek folytatódnak. Érdekesség, hogy a NASA megbízásából most négy kísérlet is repült a SpaceShipTwo fedélzetén, így valójában ez volt a Virgin Galactic első küldetése, amely némi bevételt is termelt..."

Virgin_Galactic_First_Spaceflight_Cockpit_Still.jpg

"Kilátás a SpaceShipTwo pilótafülkéjéből, alant a dél-kaliforniai partvidékkel, a december 13-án végzett csúcsjavító tesztrepülés alatt. (Kép: Virgin Galactic)"

A miheztartás végett: anno az Ansari X-Prize esetében is 100km-t határoztak meg az elérni kívánt magasságnak, sőt, anno a Virgin Galactic is 100km fölé akart jutni...

1414797024408_Image_galleryImage_Handout_picture_shows_lau.JPG


virgin.galactic.gif
 
  • Tetszik
Reactions: Tcat and misinator

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Az ISS szerkezete, azzal a hosszú rácsos tartóval, hosszan kinyuló napelemszárnyakkal mikor alakult ki?
Egy nagyon régi, ' 80-as évek eleji Galaktikaban láttam egy rajzot, a mostani ISS-re kisértetiesen hasonlító űrállomásról.
" véletlen", vagy már akkor tervezgették?
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az ISS szerkezete, azzal a hosszú rácsos tartóval, hosszan kinyuló napelemszárnyakkal mikor alakult ki?
Egy nagyon régi, ' 80-as évek eleji Galaktikaban láttam egy rajzot, a mostani ISS-re kisértetiesen hasonlító űrállomásról.
" véletlen", vagy már akkor tervezgették?
Az oroszok.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

kamov

Well-Known Member
2018. augusztus 17.
242
688
93
Az ISS szerkezete, azzal a hosszú rácsos tartóval, hosszan kinyuló napelemszárnyakkal mikor alakult ki?
Egy nagyon régi, ' 80-as évek eleji Galaktikaban láttam egy rajzot, a mostani ISS-re kisértetiesen hasonlító űrállomásról.
" véletlen", vagy már akkor tervezgették?

Az ISS rácsszerkezete a Freedom űrállomás rácsszerkezete.
Az 1982-re már megvolt az a "Power Tower" koncepció amit 1984 áprilisában aztán kiválasztottak az űrállomás alapkoncepciójaként, amiből aztán sok és komoly átalakulással az ISS végleges szerkezete lett.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55