[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
100%-os lefedettség? NASAMS-al?
Rajzolj 20-40 km sugarú köröket (alkalmazott rakéta típusától függően..) a térképen úgy hogy azok megfelelő átfedéssel takarják az egész ország területét majd a körök számát számát szorozd meg $150-200 millióval...
Több milliárd lesz a vége.

Tessék?
 
T

Törölt tag 1945

Guest
" Benkő Tibor azt állította, a katonák már megfogalmazták, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie az eszköznek: olyan szárazföldi rakétakomplexumot kerestek a piacon, amely rakétáival az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat. Azaz a katonai szakzsargon szerint a teljes légvédelmi képességet hoznia kell a kiválasztott rendszernek."

A kérdés, hogy ilyen rakétákkal.
Ezt a szakzsargont nem hallottam soha az életben és ebben a formában mindenre ráhúzható, ha mobil. Az, hogy az ország 100%-a le legyen fedve a szimpla "kör HMZ"-vel az álmodozás. Ehhez 3 osztálynyi Sz-300PMU2 szerű SAM kéne...

Amerikai segítséggel reaktiváljuk a Mezőfalvi Vegát?
:D
 
M

molnibalage

Guest
Ilyen egyszerű dolgot nem értesz..?:confused::eek:

krschsnywrjnduw2ws1a.png

Az ország teljes területét lefedve még közepes magasságon is az jön ki, hogy kb. 28 db ilyen kör kéne 40 km-es HMZ esetén is redundancia nélkül.
Ez sci-fi és nem indokolható. A szuperhatalmak sem tudták soha egész légterüket lefedni, erre csak kis területű és gazdag országok képesek még közepes magasságon is. Mondjuk Izraelen kívül hirtelen senki nem ugrik be.

Kis magasságú fenyegetés ellen ilyen képességű légvédelmi rendszer gyakorlatilag nincs kb. senki számára. Elvi szinten A-50U/A-100 és Sz-400 képes a 40N6 rakétával horizont alá tüzelni az indítóhoz képest 380 km-ig, de...
  • ad.1 ez nem a mi súlycsoportunk ára miatt. Ehhez is igazából két Sz-400 osztály kéne redundancia miatt és legalább 2 db AWACS + tanker vagy 4 db AWACS. Szerintem ezen a ponton le is lehet állni az álmodozással

  • ad. 2 még ez sem teljesen igaz, mert a rakéta repülési ideje több száz km távolságon akkora, hogy adott domborzati viszonyok esetén nem lehetséges a folyamatos célkövetés és a rakéta pocsékba megy. Tehát hiába a szép nagy kör valójában még ezzel sem lehetne minden megvédeni a reakció idő és a rakéta repülési ideje miatt. Az árát meg inkább hagyjuk, 500 millió USD felett van egyetlen osztály is AWACS nélkül...
Nem mondhatja azt egy honvédelni miniszter,hogy nincs szükség az ország 100%-át lefedő rendszerre..
Mondjuk ez is igaz...
Pedig felvállalható, amikor közli az ember, hogy ilyen soha nem is volt sehol, még nagyhatalmaknál sem. Aztán ilyen irreális elvárás mellé lehet tenni, hogy, hogy ok, fiúk, de ehhez a maihoz képest 10-szer több ember kell, 15 mrd USD beruházás és éves fenntartása több száz M USD. Akkor talán végre elgondolkozna a polgár is, hogy ne pofázzon bele, amiről fingja sincs és fogadja e la realitásokat. Vagy akkor lehet MH adományvonalon adakozni célra...

" Benkő Tibor azt állította, a katonák már megfogalmazták, hogy milyen képességekkel kell rendelkeznie az eszköznek: olyan szárazföldi rakétakomplexumot kerestek a piacon, amely rakétáival az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat. Azaz a katonai szakzsargon szerint a teljes légvédelmi képességet hoznia kell a kiválasztott rendszernek."


Amerikai segítséggel reaktiváljuk a Mezőfalvi Vegát?
:D
Az sem tüzelne horizont alá és 2 db célcsatorna röhejesen kevés.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Pedig felvállalható, amikor közli az ember, hogy ilyen soha nem is volt sehol, még nagyhatalmaknál sem. Aztán ilyen irreális elvárás mellé lehet tenni, hogy, hogy ok, fiúk, de ehhez a maihoz képest 10-szer több ember kell, 15 mrd USD beruházás és éves fenntartása több száz M USD. Akkor talán végre elgondolkozna a polgár is, hogy ne pofázzon bele, amiről fingja sincs és fogadja e la realitásokat.

Igen a gondolat meredek, vagy Benkő fogalmazott rosszul -mondjuk nem szokása-, vagy olyan virágnyelven beszél -ami mondjuk jó magyar szokás-, amit nem értünk.

"...olyan szárazföldi rakétakomplexumot ...amely rakétáival az ország egész területén képes felderíteni, nyomon követni és megsemmisíteni a légi célokat..."

Próbálom értelmezni hideg fejjel hidd el...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Ilyen egyszerű dolgot nem értesz..?:confused::eek:

krschsnywrjnduw2ws1a.png

Az ország teljes területét lefedve még közepes magasságon is az jön ki, hogy kb. 28 db ilyen kör kéne 40 km-es HMZ esetén is redundancia nélkül.
Ez sci-fi és nem indokolható. A szuperhatalmak sem tudták soha egész légterüket lefedni, erre csak kis területű és gazdag országok képesek még közepes magasságon is. Mondjuk Izraelen kívül hirtelen senki nem ugrik be.

A rajzodon most egyetlen NASAMS komplexum lefedettsége látható 4 indítóállvánnyal, plusz a Sentinel fent valahol Tapolca fölött egy hegyen?
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 684
32 334
113
Egy kerdes a fix radarok nem tudnanak cel adatokat kuldeni a nasams imditoknak?/csak mert azok folyton ki vannak hagyva a kepletbol./hat a mobil radarok a fix radarok melletr?/s300 pmu e?
 
M

molnibalage

Guest
A rajzodon most egyetlen NASAMS komplexum lefedettsége látható mindössze 4 indítóállvánnyal, plusz a Sentinel fent valahol Tapolca fölött egy hegyen?
Nem, semmi mást nem vizsgáltam, csak a kinematikai lefedettséget úgy, hogy nem vettem figyelembe sem telepíthetőségi korlátokat (erdő közepére nem lehet, stb.) A cél csak az volt, hogy az kijelentés képtelenségét mutassam meg.

A köröket is úgy kezeltem első körben, hogy mindenhova csak 1 db indítót tennék le, ami célcsatornából sok, de a rakéta mennyisége nem ok. Ezzel is 168 db rakéta jön ki 0 utántöltéssel, ami ugye vicc. Igazából 2 db indító kéne mindenhova, ami már 336 db. 28x2 db indító és egész országhoz 1500 méteres magassággal és redundanciával legalább 6-8 db radar kéne. Ez mrd-os tétel, viszont nem realitás, mert valóság nem ilyen telepítési szempontból, de semmilyen szempontból sem. Ilyen felépítési légvédelmi rendszer okkal nem volt soha. Sehol.

A realitás az kb. 8-12 db indító és 3-4 db radar (számomra igen hangsúlyos a sok radar) és reális újratöltési mennyiségű rakéta, ami kb. 200 db rakéta 12 db indító esetén. Csak már ez önmagában mrd-os tétel és ez is inkább csapatlégvédelem lehetne, ami helyenként átfed objektum védelemmel, de feltett kérdésedre e mellé képzeltem el még Patiotot. Abból is 2 db osztály lenne vagy 1 mrd USD alsó hangon, de a jenkiket ismerve, inkább több. Ameddig Kecsón nincs betonfedezék, akkor PAC-3 kis ABM rakéta is kell, de én inkább betonfedezések preferálnék.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Ilyen egyszerű dolgot nem értesz..?:confused::eek:

krschsnywrjnduw2ws1a.png

Az ország teljes területét lefedve még közepes magasságon is az jön ki, hogy kb. 28 db ilyen kör kéne 40 km-es HMZ esetén is redundancia nélkül.
Ez sci-fi és nem indokolható. A szuperhatalmak sem tudták soha egész légterüket lefedni, erre csak kis területű és gazdag országok képesek még közepes magasságon is. Mondjuk Izraelen kívül hirtelen senki nem ugrik be.

Kis magasságú fenyegetés ellen ilyen képességű légvédelmi rendszer gyakorlatilag nincs kb. senki számára. Elvi szinten A-50U/A-100 és Sz-400 képes a 40N6 rakétával horizont alá tüzelni az indítóhoz képest 380 km-ig, de...
  • ad.1 ez nem a mi súlycsoportunk ára miatt. Ehhez is igazából két Sz-400 osztály kéne redundancia miatt és legalább 2 db AWACS + tanker vagy 4 db AWACS. Szerintem ezen a ponton le is lehet állni az álmodozással

  • ad. 2 még ez sem teljesen igaz, mert a rakéta repülési ideje több száz km távolságon akkora, hogy adott domborzati viszonyok esetén nem lehetséges a folyamatos célkövetés és a rakéta pocsékba megy. Tehát hiába a szép nagy kör valójában még ezzel sem lehetne minden megvédeni a reakció idő és a rakéta repülési ideje miatt. Az árát meg inkább hagyjuk, 500 millió USD felett van egyetlen osztály is AWACS nélkül...


Pedig felvállalható, amikor közli az ember, hogy ilyen soha nem is volt sehol, még nagyhatalmaknál sem. Aztán ilyen irreális elvárás mellé lehet tenni, hogy, hogy ok, fiúk, de ehhez a maihoz képest 10-szer több ember kell, 15 mrd USD beruházás és éves fenntartása több száz M USD. Akkor talán végre elgondolkozna a polgár is, hogy ne pofázzon bele, amiről fingja sincs és fogadja e la realitásokat. Vagy akkor lehet MH adományvonalon adakozni célra...


Az sem tüzelne horizont alá és 2 db célcsatorna röhejesen kevés.

Értem,hogy mit mondott azt nem értrm,hogy miért mondja...

És nem nem mondhat mert az politikai öngyilkosság!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
Szerintem a NASAMS csak egy resze a beszerzesre kerulo legvedelmi rendszernek. Meg ha sokat vesznek is, akkor is csak" kicsi penz "a nagyobb hatotavolsagu rendszerekehez vagy a Leopard uzlethez viszonyitva. Qatar 40 raketas rendszert vett 215 millio USD-ert, Indonezia 24 raketas rendszert 77 millioert. De ezt mar ti is megfejtettetek itt korabban a nyilatkozatok alapjan.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Litvánok kettőt vettek 112 millió dollárért:
https://defence.pk/pdf/threads/lith...n-worth-norwegian-air-defense-systems.451674/
Ezt tartalmazta:
Two of the country armed force's batteries, military units of a size of a company, would be equipped with the NASAMS systems. The country plans to acquire two rocket launchers for one of the batteries, each battery is to receive a fire distribution center and radar.

Ehhez még később vettek rakétákat. Ott az ár nem volt nyilvános.
 
M

molnibalage

Guest
Elvileg igen, csak az ellen elég jól ismerheti azok koordinátáit ahhoz, hogy a támadás első percében feltételezhetően kiiktassa azokat.
Ez ebben a formában nettó túlzás. Jelenleg melyik szomszédunk lenne erre képes? Egyik sem. Mindnek 10 km-es körzetbe kéne kerülnie légi eszközzel. Persze védeni nem védjük őket jelenleg...