A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Az optimális az, ha tanulunk a történelemből. Miért tudtak megszállni minket 44-ben és 56-ban? Mert a hadsereg lábhoz tette fegyverrel várta a megszállókat (tisztelet a kívételeknek, mert minkét alkalommal volt). Ugye a dudimentalitás. Ellentétben a civilek különféle ellenálló csoportjaival, amelyek így vagy úgy, de a megszállás alatt és után felvették a harcot. 44-ben a hadsereg hazához hű alakulatai domináltak, addig 56-ban már alapvetően a civilek, de mindkét esetben a civil kurázsi miatt álltak helyt.

Magyarán a helyes válasz nem dudiék, őket akár fel is lehetne oszlatni, expedíciós erőnek jók, honvédelemre fejben alkalmatlanok. Inkább civil, mint katonai szellemiségű amatőr milícia kell: ÖTT!

Őket nem hatja át a professzionális haderő egzisztenciális defetizmusa (tisztában vannak az ellenállás kockázatával, ezért inkább megadják magukat az ellenségnek, mint az a magyar fegyveres erők döntő többsége tette 44-ben és majd teljessége 56-ban), hanem reményeik vannak. Reményük, hogy megvédhetik a hazájukat. Megfelelő kiképzéssel és felszereléssel sikeresek is lehetnek. Gondoljuk csak át, hogy mi kell ahhoz, hogy ne legyen értelme megszállni egy országot, amiközben a megszállása kézenfekvő kellene legyen: Svájc a világháborúban! Nem az volt az igazi ok, hogy rettentő erőt jelentett volna a svájci haderő, hanem a rombolás, amire tudatosan készültek. A németek semmire nem mentek volna a berobbantott alagutakkal, leszakadt hidakkal, márpedig pontosan ez lett volna az egyetlen oka, az infrastruktúra megszerzése, amiért megérte volna nekik a svájci megszállás!

Az ÖTT alapfeladata kell legyen a közlekedési infrastruktúra rombolása. Az összes nagy folyami híd, az autópályahidak, felüljárók, stb. Tehát elérni, hogy Magyarország ígyis-úgyis átjárhatatlan legyen az ellenség számára, ergo ne legyen értelm megszállni!

És ezt tetétzni kell nagy mennyiségű IED, olcsó pct rakétagránát és akna beszerzésével az ÖTT számára, hogy az esetleg elfoglalt infrastruktúrán át se legyen olyan egyszerű utánpótlást áramoltatni! Magyarán rákényszerítsük a megszállót, hogy adott esetben százezres létszámban küldjön az országba megszálló erőt annak biztosítására, magyarán olyan katonákat, akikre az igazi fronton lenne szükség!

ÖTT az igazi honvédő erő. Amíg az ÖTT nincs teljesen feltöltve, felfegyverezve és felszerelve, addig a kevésbé megbízható hivatásos és szerződéses erők elit felszerelését vissza kell fogni, mert az ÖTT kell legyen a prioritás a történelmi tanúlságok levonása után a mi helyzetünkben egy reális honvédelmi terv keretei között, amely meg tudja, vagy legalábbis siker reményében tudja megkísérelni a magyar szuverenitás védelmét!
Igazából a hirtelen sorozott állomány egy részét, és tartalékosok egy jelentős hányadát ki lehet váltani a fegyver liberalizációval. Ha otthon félautomata gépkarabélyt lehetne tartani otthon védelem címen és mindenhol minimum lenne egy lőtér, klubtagságival stb akkor megvan oldva a kérdés. Önmagában az önkéntes tartalékos és a hirtelen sorozat egységek golyófogóknak vannak, főleg egy háború elején a nagy része. De egy olyan civil tömeg akí otthoni gépkarabéllyal rendelkezik ( mégha félautomata is) és gyakorlott a lőterek miatt az a azért nem rossz.
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
A fenti gondolatmeneteket olvasva, az jut eszembe, hogy a hidegháború alatt hány atomcsapást terveztünk a teljesen semleges (nem NATO tag) Ausztriára, a balhé kitörése utáni órában...
... Bécs, repterek, egyszem Osztrák harckocsizó alakulat, stb.

Aki azt hiszi hogy nagybalhé esetén ne szórnák meg a reptereinket - városainkat, függetlenül hogy tartózkodnak-e amcsik éppen az országban, az szerintem végtelenül naiv civil.

"a hidegháború alatt hány atomcsapást terveztünk a teljesen semleges (nem NATO tag) Ausztriára, a balhé kitörése utáni órában..."

Akkor az volt a különbség, hogy a NATO-Varsói Szerződés frontvonalán volt az országunk, most meg nem mi vagyunk ott, hanem Lengyelország, Ukrajna és Románia.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 166
26 878
113
Te mit szívtál? Mi az hogy Dudi mentalitás?

Két példát hoztál fel, ahol mindkét esetben a hadsereg a parancsnak engedelmeskedett.
A hadsereg parancsot követ! Parancsra harcol és meg is hal a katona a hazáért ha kell. Az említett esetekben nem kaptak parancsot az elleállásra.
Sőt a laktanyában kellett maradniuk. Nem gyávaságból, te nagyon okos.

44-ben Horthy tudtával ment végbe a megszállás. 56-ban a vezérkart foglyul ejtették és később ki is végezték Malétert.
Kapj már észbe, pls!
Igen, többek között a hivatásos haderő ezért alkalmatlan honvédelemre. A kisebb népi egységek nem várnak parancsra, hanem harcolnak ha idegen egyenruhát látnak, miközben a jól felszerelt, jól képzett haderő a szemük láttára omlik össze, csak mert nem kap parancsot a honvédelemre, amire amúgy felesküdött és ezért elvben parancs nélkül is tennie kellene, de mégse megy neki.

A népnek ez inkább megy.
 
  • Tetszik
Reactions: tomsinner

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 565
77 411
113
Kénytelen vagyok, a hivatásos haderő háromszor mondott csődöt megszállókkal szemben. 1918, 1944 és 1956. Magyarán mindhárom olyan alkalommal, amikor megszállóktól kellett volna védenie a hazát. Mindhárom alkalommal csak olyanok harcoltak, akiket sebtében kezdtek szervezni vagy kezdték magukat szervezni népi háttérrel a forradalmi Vörös Hadseregtől az ötvenhatos forradalmárokig. Ez a valós honvédelem, a XX. század tanúlsága alapján többet nem követhetjük el azt a hibát, hogy a honvédelmet az arra alkalmatlan hivatásos haderőre bízzuk, hanem a népre kell appellálnunk ebben.

Expedícióra és államérdek képviseletére ott lesz a hivatásos/szerződéses haderő, de a honvédelemre népi milícia kell, tömegek bevonásával.

A tartalékosok is a hadsereg része!Azok sem harcolnak ha a hadsereg sem harcol.ezen kívül ahogy fentebb leírták nem kaptak parancsot a harcra.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Az optimális az, ha tanulunk a történelemből. Miért tudtak megszállni minket 44-ben és 56-ban? Mert a hadsereg lábhoz tette fegyverrel várta a megszállókat (tisztelet a kívételeknek, mert minkét alkalommal volt). Ugye a dudimentalitás. Ellentétben a civilek különféle ellenálló csoportjaival, amelyek így vagy úgy, de a megszállás alatt és után felvették a harcot. 44-ben a hadsereg hazához hű alakulatai domináltak, addig 56-ban már alapvetően a civilek, de mindkét esetben a civil kurázsi miatt álltak helyt.

Magyarán a helyes válasz nem dudiék, őket akár fel is lehetne oszlatni, expedíciós erőnek jók, honvédelemre fejben alkalmatlanok. Inkább civil, mint katonai szellemiségű amatőr milícia kell: ÖTT!

Őket nem hatja át a professzionális haderő egzisztenciális defetizmusa (tisztában vannak az ellenállás kockázatával, ezért inkább megadják magukat az ellenségnek, mint az a magyar fegyveres erők döntő többsége tette 44-ben és majd teljessége 56-ban), hanem reményeik vannak. Reményük, hogy megvédhetik a hazájukat. Megfelelő kiképzéssel és felszereléssel sikeresek is lehetnek. Gondoljuk csak át, hogy mi kell ahhoz, hogy ne legyen értelme megszállni egy országot, amiközben a megszállása kézenfekvő kellene legyen: Svájc a világháborúban! Nem az volt az igazi ok, hogy rettentő erőt jelentett volna a svájci haderő, hanem a rombolás, amire tudatosan készültek. A németek semmire nem mentek volna a berobbantott alagutakkal, leszakadt hidakkal, márpedig pontosan ez lett volna az egyetlen oka, az infrastruktúra megszerzése, amiért megérte volna nekik a svájci megszállás!

Az ÖTT alapfeladata kell legyen a közlekedési infrastruktúra rombolása. Az összes nagy folyami híd, az autópályahidak, felüljárók, stb. Tehát elérni, hogy Magyarország ígyis-úgyis átjárhatatlan legyen az ellenség számára, ergo ne legyen értelm megszállni!

És ezt tetétzni kell nagy mennyiségű IED, olcsó pct rakétagránát és akna beszerzésével az ÖTT számára, hogy az esetleg elfoglalt infrastruktúrán át se legyen olyan egyszerű utánpótlást áramoltatni! Magyarán rákényszerítsük a megszállót, hogy adott esetben százezres létszámban küldjön az országba megszálló erőt annak biztosítására, magyarán olyan katonákat, akikre az igazi fronton lenne szükség!

ÖTT az igazi honvédő erő. Amíg az ÖTT nincs teljesen feltöltve, felfegyverezve és felszerelve, addig a kevésbé megbízható hivatásos és szerződéses erők elit felszerelését vissza kell fogni, mert az ÖTT kell legyen a prioritás a történelmi tanúlságok levonása után a mi helyzetünkben egy reális honvédelmi terv keretei között, amely meg tudja, vagy legalábbis siker reményében tudja megkísérelni a magyar szuverenitás védelmét!

A hivatalos magyar hadsereget én nem bántanám a helyedben, de sajnos van benne ráció, amit írsz...
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Nem unjátok még a sok baromságot ?

NATO szövetségesek vagyunk. Piszkosul nem szállnak meg minket, ha lesz egy bázis, amit használnak. Az oroszok szálltak meg utoljára, 56-ban, itt is maradtak, a rendszerváltásig. Közel 100 ezres haderővel, az isten tudja hány bázissal, laktanyával, szerte az ország egész területén. Egy bázis ha kell az amerikaiaknak, de az is lehet, nem állandóra. Mint Taszár is kellett egykoron, nem rég és el is mentek amikor már nem kellett. Nem raadtak itt, pedig az ottaniak hogy örültek volna, ha maradnak. :) Szóval szedjétek össze magatok, nem lesz világvége. Egyébként a ti gondolatmenetetek szerint, akkor a szlovének is megszálltak már minket, mert voltak itt gyakorlaton. :) Hollandok, Britek, stb. :) Majd meglátjuk mi lesz az egyezményben és mit hoztunk ki belőle maximálisan. Egy szuperhatalommal tárgyaltunk, aki a katonai szövetségesünk, így nézzétek ezt a történetet. Biztosra vehetitek hogy megpróbáltuk kihozni a maxmimumot ebből, amit csak lehetett. Ne dőljetek a kardotokba, nem érdemes.

Taszárral ellentétben most különbség, hogy nem egy Jugoszlávia ellen készülünk.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Kénytelen vagyok, a hivatásos haderő háromszor mondott csődöt megszállókkal szemben. 1918, 1944 és 1956. Magyarán mindhárom olyan alkalommal, amikor megszállóktól kellett volna védenie a hazát. Mindhárom alkalommal csak olyanok harcoltak, akiket sebtében kezdtek szervezni vagy kezdték magukat szervezni népi háttérrel a forradalmi Vörös Hadseregtől az ötvenhatos forradalmárokig. Ez a valós honvédelem, a XX. század tanúlsága alapján többet nem követhetjük el azt a hibát, hogy a honvédelmet az arra alkalmatlan hivatásos haderőre bízzuk, hanem a népre kell appellálnunk ebben.

Expedícióra és államérdek képviseletére ott lesz a hivatásos/szerződéses haderő, de a honvédelemre népi milícia kell, tömegek bevonásával.

Mindhárom esetben a regnáló vezetés tudtával zajlottak az események. Ne a lefegyverzett, vagy laktanyába kényszerített katonán verd el a port!

Amúgy minden esetben voltak ellenálló katonák. Ebből talán a 18-as Székely Hadosztály volt a legsikeresebb.. De a végén ők is inkább letették a fegyvert a románoknak, csak hogy bukjanak végre Kunék. Vagyis nem a katonák mentalitása, hanem a vezérkar parancsai végett maradtak tétlenek.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Igazából a hirtelen sorozott állomány egy részét, és tartalékosok egy jelentős hányadát ki lehet váltani a fegyver liberalizációval. Ha otthon félautomata gépkarabélyt lehetne tartani otthon védelem címen és mindenhol minimum lenne egy lőtér, klubtagságival stb akkor megvan oldva a kérdés. Önmagában az önkéntes tartalékos és a hirtelen sorozat egységek golyófogóknak vannak, főleg egy háború elején a nagy része. De egy olyan civil tömeg akí otthoni gépkarabéllyal rendelkezik ( mégha félautomata is) és gyakorlott a lőterek miatt az a azért nem rossz.

"és mindenhol minimum lenne egy lőtér, "

ez mondjuk folyamatban van
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Igen, többek között a hivatásos haderő ezért alkalmatlan honvédelemre. A kisebb népi egységek nem várnak parancsra, hanem harcolnak ha idegen egyenruhát látnak, miközben a jól felszerelt, jól képzett haderő a szemük láttára omlik össze, csak mert nem kap parancsot a honvédelemre, amire amúgy felesküdött és ezért elvben parancs nélkül is tennie kellene, de mégse megy neki.

A népnek ez inkább megy.

Mellesleg Donyeckben is ezt láthattuk. A nép fegyvert ragadott, de Putyin a hivatalos orosz hadsereggel bszott segíteni nekik.
 
  • Tetszik
Reactions: tomsinner

igaziigaz

Well-Known Member
2019. február 11.
351
288
63
Kénytelen vagyok, a hivatásos haderő háromszor mondott csődöt megszállókkal szemben. 1918, 1944 és 1956. Magyarán mindhárom olyan alkalommal, amikor megszállóktól kellett volna védenie a hazát. Mindhárom alkalommal csak olyanok harcoltak, akiket sebtében kezdtek szervezni vagy kezdték magukat szervezni népi háttérrel a forradalmi Vörös Hadseregtől az ötvenhatos forradalmárokig. Ez a valós honvédelem, a XX. század tanúlsága alapján többet nem követhetjük el azt a hibát, hogy a honvédelmet az arra alkalmatlan hivatásos haderőre bízzuk, hanem a népre kell appellálnunk ebben.

Expedícióra és államérdek képviseletére ott lesz a hivatásos/szerződéses haderő, de a honvédelemre népi milícia kell, tömegek bevonásával.
Ezzel nem értek egyet. Budapest ostrománál sem "jött mentek" és civilek harcoltak és a Tordai csatánál sem. Nem véletlen, hogy majdnem 2 hónapig feltartották a loser szovjeteket Budapesten, akik képtelenek voltak hatalmas túlerővel bevenni a várost. Ott azért nem kezdő honvédek harcoltak... és akik csatlakoztak civilek a bátorságuk nem lebecsülendő de nem sokat értek már csak a fegyver hiány miatt sem. Donál főleg a rossz technika miatt bukott el a honvédség és nem a hozzálásukal volt probléma. Amíg a román menekült és az olasz is, addig a magyar kitartott a végsőkig. Legyen az vitéz, tiszt, vagy sima sorozott katona küzdöttek rendesen.
A honvédség tekintetében mindig egy fő probléma volt a csúcs technika hiánya. Most ezen úgy néz ki változtatnak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 037
113
"a hidegháború alatt hány atomcsapást terveztünk a teljesen semleges (nem NATO tag) Ausztriára, a balhé kitörése utáni órában..."

Akkor az volt a különbség, hogy a NATO-Varsói Szerződés frontvonalán volt az országunk, most meg nem mi vagyunk ott, hanem Lengyelország, Ukrajna és Románia.
Ez mondjuk ha Ukrajna esetleg néhány év távlatában széthullik, átsodródik az oroszok oldalára vissza, máris megváltozik ám. Akkor lesz nekünk nagyon meleg a pite.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 905
65 809
113
Ők nem állandó bázist akarnak itt hanem egy olyan bázist ahová bármikor jöhetnek megkérdezés nélkül.Ez szezon és fazon esete.Ne keverjük már össze a kettőt.Ezen kívül attól a pillanattól kezdve,hogy NATO tagok vagyunk célpontnak számítunk Oroszország szemében függetlenül attól,hogy van-e vagy nincs bármilyen(állandó vagy ideiglenes)amerikai bázis az országban.Tényleg olyan naív vagy,hogy csak azért mert a vajda meg Putyin haverok mi nem számítunk célpontnak?Putyin nem hülye,tökéletesen tisztában van vele,hogy csak addig a haverja a vajda míg rá nem gorombítanak azaz nagyon korlátozott ez a barátság.
Saját bázisukra megkérdezés nélkül ,bármikor, bármivel, bármilyen 3-4 betűs szervezetük, vagy akár az elnökük mint a múltkor Irakba. Aztán ha nem tetszik nekik az aktuális kormány majd a hónuk alá veszik a magyar Guaidót. Vagy hoznak ide kiképezni demokratikus terroristákat. Ha innét felszállva egyszer bombázzák majd Donyecket, akkor nekünk is hadat kell üzennünk? Vagy a magyar gépek ki lesznek telepítve onnét azalatt az idő alatt? Tudod ha Kecskemét bekap egy nukit, akkor pont Szolnk felé fújja a szél...
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and Shadow

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ez mondjuk ha Ukrajna esetleg néhány év távlatában széthullik, átsodródik az oroszok oldalára vissza, máris megváltozik ám. Akkor lesz nekünk nagyon meleg a pite.

Lehet, de van még egy különbség: az oroszoknak mi nem szétatomozott állapotban kellünk, hanem lehetőleg épségben. Márcsak a kellemesen lakható Kárpát-medence miatt is.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Saját bázisukra megkérdezés nélkül ,bármikor, bármivel, bármilyen 3-4 betűs szervezetük, vagy akár az elnökük mint a múltkor Irakba. Aztán ha nem tetszik nekik az aktuális kormány majd a hónuk alá veszik a magyar Guaidót. Vagy hoznak ide kiképezni demokratikus terroristákat. Ha innét felszállva egyszer bombázzák majd Donyecket, akkor nekünk is hadat kell üzennünk? Vagy a magyar gépek ki lesznek telepítve onnét azalatt az idő alatt? Tudod ha Kecskemét bekap egy nukit, akkor pont Szolnk felé fújja a szél...

"ha nem tetszik nekik az aktuális kormány majd a hónuk alá veszik a magyar Guaidót"

ami márcsak azért sem lesz nehéz nekik, mert most írták alá, hogy magyar középiskolás fiatalokat vinnének ki 1 évre ösztöndíjas programra az USA-ba, hogy aztán visszaküldve őket ők legyenek az itteni amerikai civil hálózat vezetői (Leadership Program)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 565
77 411
113
Saját bázisukra megkérdezés nélkül ,bármikor, bármivel, bármilyen 3-4 betűs szervezetük, vagy akár az elnökük mint a múltkor Irakba. Aztán ha nem tetszik nekik az aktuális kormány majd a hónuk alá veszik a magyar Guaidót. Vagy hoznak ide kiképezni demokratikus terroristákat. Ha innét felszállva egyszer bombázzák majd Donyecket, akkor nekünk is hadat kell üzennünk? Vagy a magyar gépek ki lesznek telepítve onnét azalatt az idő alatt? Tudod ha Kecskemét bekap egy nukit, akkor pont Szolnk felé fújja a szél...

Kecskemét azért kap atomot mert NATO tagok vagyunk vagy mert semlegesek vagyunk nem pedig azért mert itt van az USA vagy sem.Kecskemét akkor nem kapna atomot az oroszoktól hogyha szövetségesek lennénk de akkor meg az amerikaiaktól kapna.Ha semlegesek lennénk meg mindekettőtől kapnánk...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Az optimális az, ha tanulunk a történelemből. Miért tudtak megszállni minket 44-ben és 56-ban? Mert a hadsereg lábhoz tette fegyverrel várta a megszállókat (tisztelet a kívételeknek, mert minkét alkalommal volt). Ugye a dudimentalitás. Ellentétben a civilek különféle ellenálló csoportjaival, amelyek így vagy úgy, de a megszállás alatt és után felvették a harcot. 44-ben a hadsereg hazához hű alakulatai domináltak, addig 56-ban már alapvetően a civilek, de mindkét esetben a civil kurázsi miatt álltak helyt.

Magyarán a helyes válasz nem dudiék, őket akár fel is lehetne oszlatni, expedíciós erőnek jók, honvédelemre fejben alkalmatlanok. Inkább civil, mint katonai szellemiségű amatőr milícia kell: ÖTT!

Őket nem hatja át a professzionális haderő egzisztenciális defetizmusa (tisztában vannak az ellenállás kockázatával, ezért inkább megadják magukat az ellenségnek, mint az a magyar fegyveres erők döntő többsége tette 44-ben és majd teljessége 56-ban), hanem reményeik vannak. Reményük, hogy megvédhetik a hazájukat. Megfelelő kiképzéssel és felszereléssel sikeresek is lehetnek. Gondoljuk csak át, hogy mi kell ahhoz, hogy ne legyen értelme megszállni egy országot, amiközben a megszállása kézenfekvő kellene legyen: Svájc a világháborúban! Nem az volt az igazi ok, hogy rettentő erőt jelentett volna a svájci haderő, hanem a rombolás, amire tudatosan készültek. A németek semmire nem mentek volna a berobbantott alagutakkal, leszakadt hidakkal, márpedig pontosan ez lett volna az egyetlen oka, az infrastruktúra megszerzése, amiért megérte volna nekik a svájci megszállás!

Az ÖTT alapfeladata kell legyen a közlekedési infrastruktúra rombolása. Az összes nagy folyami híd, az autópályahidak, felüljárók, stb. Tehát elérni, hogy Magyarország ígyis-úgyis átjárhatatlan legyen az ellenség számára, ergo ne legyen értelm megszállni!

És ezt tetétzni kell nagy mennyiségű IED, olcsó pct rakétagránát és akna beszerzésével az ÖTT számára, hogy az esetleg elfoglalt infrastruktúrán át se legyen olyan egyszerű utánpótlást áramoltatni! Magyarán rákényszerítsük a megszállót, hogy adott esetben százezres létszámban küldjön az országba megszálló erőt annak biztosítására, magyarán olyan katonákat, akikre az igazi fronton lenne szükség!

ÖTT az igazi honvédő erő. Amíg az ÖTT nincs teljesen feltöltve, felfegyverezve és felszerelve, addig a kevésbé megbízható hivatásos és szerződéses erők elit felszerelését vissza kell fogni, mert az ÖTT kell legyen a prioritás a történelmi tanúlságok levonása után a mi helyzetünkben egy reális honvédelmi terv keretei között, amely meg tudja, vagy legalábbis siker reményében tudja megkísérelni a magyar szuverenitás védelmét!
Mivel ráérek írok.... Szóval azért kissé sok hazafias katonát és hivatásost martál meg szerintem teljesen feleslegesen....
Amiről te beszélsz az már a végső tartalék tevékenysége hazai vagy ellenséges területen miután összeomlott a reguláris erő, és a központi irányítás.... tehát anarchia van...
Na, de ez előtt volna pár lépcsőfok... Az általad említett példák bár hősiesek voltak, és tették a dolgukat, de ember nem jártak sikerrel! Az eredmény több ezer halott, pusztuló nemzet, védtelenné váló családok, meg nem született gyerekek a kiirtott vaterok miatt. Védtük a német érdeket Pesten 102 napig (Berlin 2 hét volt)... Mi lett az eredmény több 10 ezer halott, és egy szétlőtt város, németek által felrobbantott hidak... A mai napig nyögjük ezeket... '56? Dettó mégegyszer szétlőttek minket + több 100 ezer ember elmenekült, pont azok akiket elismersz! Partizánkodni lehet, néha kell is, de soha ne felejtsd el hogy azt ártatlanok százain fogják megtorolni.... Mindent mérlegelni kell egyben, és a fő cél a túlélés, minél több magyar megmentése, nem pedig a céltalan és ful esélytelen feláldozása .. Szerintem
Szóval értem én hogy valami virtust hiányolsz, de nem látni kinek mész neki, és mi a reális kimenetele az szimpla szűklátókörűség, halálba küldesz egy nemzetet ha nem érzed a súlycsoportodat, csak mert forrófejűsködsz..... A virtus dolognak reálisan a körülöttünk lévő népekkel szemben van értelme.. lásd Civitas Fortissima/Fidelissima....
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74 and dudi