A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Vannak tuztamogato alegysegei a zaszloaljaknak :) tatan van kulon pct zaszloalj /nem csak a panceltores a feladatuk./ uj technika kell ez teny. /de a szervezeti felepitesen folosleges gondolkozni az mar reges reg ki van talalva :) /

Szerinted lenne értelme egy Stryker MGS vagy Centauro jellegű cuccnak a közepes dandárban?

Persze hogy lenne ertelme 105 os agyu vagy a 120 as aknaveto mindig jol jon. A rendszeresitett jarmu platformon. /a nagy tuzero sohase hatrany./

Styker mgs el rendelkezo alegyseg ellen harcaszkodtam. Ameddig nincsenek meglepve es azt teszik ami a dolguk tuztamogatnak nagyobb tavolsagbol tokeletesen megfelelnek. Annyi hogy nem szabad orizetlenul hagyni oket kell mellejuk nehezgeppuska vagy gepagyu mas jarmuvon mert ma kozel kerul hozzajuk az ember bena kacsak./kedvenc iranyzom /bakancstarsam szerintem a legjobb :P / egy ilyen rcsapas alklmaval 3 mgs t pattintott ki /a sal /az egesz napi termes tobb volt... Normal strykerekkel eggyut..,/ a nap vegen elvileg ongyilkosnak kellett volna lennunk parancsra .... A jarmu oda is lett a deszantal nem birtak pedig annyira nem erolkodtunk ... Csak nem adtuk olyan konnyen.,

Kesobb ujra racsaptunk volna a 105 osokre de nem engedtek... Kozelharcra alkalmatlan tamogatasnak nagy tavolsagbol viszont kivallo. Centaurrol nincs tapasztalatom az elvileg vadaszni is kepes.

• Tetszik
Reactions: Telak2
Az Iris T SL szerintem valamilyen formában benne lesz a végén, lehet hogy nem MEADS, mint ahogy tippeltem először hanem Falcon + Nasams, de egyik jobb megoldás mint a másik! Az utóbbi megoldás meg elméletileg bele is férhet az 1 milliárdba bőven, és meg meg is vagyunk, multispektrális széttelepíthető korszerű vezetési pont alá integrált jó túlélőképességű eo/infra + radaros rendszerek egymást kiegészítve, nem 5 milliós rakétákkal. Ebben a térségben sokáig tenné a dolgát megnyugtatóan én azt gondolom!
Ez a multispektrális, ez honnan jött?

Ez a multispektrális, ez honnan jött?
675px-EM_Spectrum_Properties_edit_hu.svg.png

Elektromágneses sugárzás spektruma.

Multi jelentése mint melléknév:
https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Multi

Rádióhullám és IR tartomány/látható fény spektrumában dolgozó rendszer. Több tartományt átölelő megoldás.
Amikor rádiózavar/stealth cél van megélhet az Iris-T SL, amikor felhő/köd/bármi olyan hatás amiben elnyelődik az IR sugárzás, még működhet az Amraam.

• Tetszik
Reactions: fip7 and Hegylakó
Honvédelmi miniszterünkkel ma készített riport.
Megnéztem szerintem a lényeg:
1. A Zrínyi 2026 program 2026-ig szól, de 2019-20-ban már 2030-ig kell már tervezni.
2. A közepes hatótávulságú légvédelmi rendszernél, még " piackutatás folyik" , jelenleg még nincs szerződés, 1 miliárd euró körül lesz a beszerzés értéke.
Még az év első felében el fogják dönteni, szerződéskötés az év második felében.
3. Kézifegyvergyártás témában a gyártósorok az év első felében érkeznek és a sorozatgyártás az év második felében indul be.
4. Szerződéskötés volt páncéltörő eszközökre. 8 perc 20 másodpercnél a riportban. Ez a CG M4 lenne??? Vagy valami komolyabb amit még nem hoztak nyilvánosságra??
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Szokás szerint nagyon figyelt arra hogy azt mondja, amit kell, de véletlenül csak kimondta hogy utasszállító gépeket vettek. :)

Számomra egy kicsit vérnyomásemelő a cikk, de nem emiatt rakom be.

Hanem, tudtam, hogy lesz a páncélosok beszerzése mellé még 6 darab műszaki jármű csak a típust nem tudtam.

Tehát a cikk szerint:
"A nehézpáncélos fejlesztés kiegészítése, hogy a honvédség három 80 tonnás, Leopard-2-es vázra szerelt „Leguan” hídvető harckocsit és három „Wisent2-es, 32 tonna megemelésére alkalmas toronydaruval és bulldózerrel szerelt műszaki harcjárművet is vett a honvédség – ez utóbbi a szintén német FlensburgerFahrzeugbau fejlesztése. "

Vagy volt már erről infó???

A cikk további része itt:
https://nepszava.hu/3026412_hiaba-k...nai-fejlesztesre-csak-alom-marad-az-onvedelem

Hanem, tudtam, hogy lesz a páncélosok beszerzése mellé még 6 darab műszaki jármű csak a típust nem tudtam.

Tehát a cikk szerint:
"A nehézpáncélos fejlesztés kiegészítése, hogy a honvédség három 80 tonnás, Leopard-2-es vázra szerelt „Leguan” hídvető harckocsit és három „Wisent2-es, 32 tonna megemelésére alkalmas toronydaruval és bulldózerrel szerelt műszaki harcjárművet is vett a honvédség – ez utóbbi a szintén német FlensburgerFahrzeugbau fejlesztése. "

https://nepszava.hu/3026412_hiaba-k...nai-fejlesztesre-csak-alom-marad-az-onvedelem

A kedvencem: "A legtöbb szakmai-politikai vita a szintén ismeretlen vételárért történt német tankvásárlásokat övezik."

Szakma-politikai vita. LoL
Esküszöm, hogy a cikk szerzője itt is kommentel....

"az egyes fegyverrendszerek hogyan illeszkednek be a közös NATO hadviselés rendszerébe? Így a legtöbb újonnan beszerzett nagy értékű harci járműnél ma sem tudni, hogy milyen kiszolgálói, háttérrel, kiképzői bázissal fognak üzemelni."

Ellenzéki ködösítés az egész. Jó lenne ha az egész cikket már jól megmagyarázná az ellenzéknek tibibá.

Tehát a cikk szerint:

Igen, volt róla info. Pl. Zord blogján, már a bejelentéskor. Valahogy ezen mindenki továbbsiklott:
https://legiero.blog.hu/2018/12/19/ket_fegyvernem_helyreallitasa_leo_2_es_pzh

Igen, volt róla info. Pl. Zord blogján, már a bejelentéskor. Valahogy ezen mindenki továbbsiklott:
https://legiero.blog.hu/2018/12/19/ket_fegyvernem_helyreallitasa_leo_2_es_pzh
Én emlékszem erre a cikkre, szerintem a zárójeles rész, ez: "(három Leguan hídvető és három Wisent műszaki mentő)" utólag lett beleírva nemrégiben, mivel itt a fórumon pont ezután a cikk után indult a találgatás, hogy melyek is lesznek ezek a bizonyos műszaki járművek.

• Tetszik
Reactions: Terminator
Én emlékszem erre a cikkre, szerintem a zárójeles rész, ez: "(három Leguan hídvető és három Wisent műszaki mentő)" utólag lett beleírva nemrégiben, mivel itt a fórumon pont ezután a cikk után indult a találgatás, hogy melyek is lesznek ezek a bizonyos műszaki járművek.
Valóban, először csak találgatás volt, hogy mi is lesz az összetétel.

Az lehet. Szokott Zordnál ilyen történni. Viszont most pörgettem vissza a Hangoutsomat december 19-re, és aznap írtam egy ismerősömnek az összesen 6db műszaki mentőről és hídvetőről a többi beszerzés mellett. Tehát valahonnan már aznap tudtam...