Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Lehetséges, hogy 1 m2-nyi napelemre ha 2 egységnyi napfény jut, akkor több áramot termel, mint 2 m2 napelem 1 egységnyi napfénnyel?

Találtam róla egy videjót:


Ezzel csak az a bajom, hogy áramot használ arra, hogy áramot termeljen, ráadásul sok kis mozgó alkatrész sok kis hibát szokott generálni, különösen kültéren.
 
M

molnibalage

Guest
Eleinte természetesen drága lesz, de ha beválik, úgy nagy mennyiségben gyártva esni fog az ára. És a nyári időszakban sokat lehet spórolni a légkondi által megnövelt villanyszámlán...
Magánemberként biztosan nem.

Tudod, hogy nekem mennyi volt az éves légkondi fogyasztásom tavaly? Olyan kimutathatatlan, hogy nem tudom megmondani. A nyári fogyasztásom egyszer volt téli havi felett, akkor is 20 kWh-val . Ez akkor is sem lenne sokkal több, ha többen lennénk lakásban. Ha most 100 kWh/év, akkor sokat mondtam.

Az átlagember meg nincs otthon nagyrészt, amikor igazán meleg van ÉS süt a Nap. Ok, este hazaér és hűteni kell, csak akkor meg a Nap alig süt már.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
10 éve kb 30e kilométer azbesztcement cső volt a magyar ivóvíz hálózatban, azóta ez pár száz km-vel csökkent maximum. Kb Budapesten van tervezett csőcsere még, a többieknél van a papírtigris GördülőFejlesztésiTerv nevű hazugsághalmaz, de fejlesztésre alig jut, az alföldön volt ívóviz program, de az jellemzően nem a csőcseréről hanem az arzénmentesítésről szólt. (ami meg azért kellett mert csökkentettük a megengedett arzéntartalmat, mivel ha valaki sok tengeri halat eszik akkor abból bevisz rengeteg arzént, ezért az ivóvízből ne jusson több a szervezetbe, csak azt nem vette senki figyelembe hogy nem minden ország halevő) Főként távvezetékek épültek meg víztisztítók, a Mészáros klán legnagyobb örömére. És az átadott létesítmények, khmm, szóval szarok, veszettül.
És a az összevonásnak az egyik fő célja az volt hogy a gazdaságtalan vízműveket a kevésbé gazdaságtalanok nyakába sózzák, árakat kiegyenlíteni. És a rezsicsökkentés az egybeesett az összevonással, onnan van a fő probléma. (mi is történt? a törvény előírja hogy a vízdíjnak az amortizációt is fedeznie kel, de úgy jött volna a Rezsidémon, ezért nosza újraszámolták a hálózat értékét, és kijött hogy ne mis ér annyit, ami nettó hazugság, de nem baj. Az más kérdés hogy eddig is alul volt értékelve a hálózat értéke, most már pláne úgy van)
És igen, Nyugat-európában is van pár ország ahol szar az azbeszthelyzet, spanyoloknál még több az azbesztcement vezeték, szopni fognak ők is.
Ólom már nincsen igazából a hálózaton csőanyagként, max régi csöveknél van gumi helyett ólom tömítés, meg régi házakban ólom vezetékek, ott tessék kifolyatni a csapot.
Majd lesz Nemzeti Közmű vállalat és a Budapestiek fizethetik benne a többiek drágább vizét (igen, mivel ott kevesebb fogyasztó van egy kilóméter vezetéken a falusi víz bekerülési költése 3-4-5-ször drágább mint a nagyvárosi víz. Pont mint a szemétdíjon: a fővárosi kukás cég nyereséges volt, nosza, rá is nyomatták az egész országot a hasznára, mostmár nem nyereséges, de legalább a saját embereit sem tudja fizetni. Terítsük el a szart, elvtársak, mint szovjet atom-tengeralattjárón a reaktorszivárgást!
Hm, nalunk speciel pont forditva volt. A kicsi nyereseges vizmu csatlakozott a nagy varosi vizmuhoz. Neztek is hogy itt milyen epuletek, technika es joval magasabb (1/3) fizetes volt mint naluk. Aztan szepen azota pangas van, meg hulyesegek, letszamcsokkentes. A regi csovek viszont cserelve vannak. Regebben sajat budzsebol, ujabban palyazatokbol, joreszt a telepulesek mint tulajdonosok kozbenjarasaval.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Magánemberként biztosan nem.

Tudod, hogy nekem mennyi volt az éves légkondi fogyasztásom tavaly? Olyan kimutathatatlan, hogy nem tudom megmondani. A nyári fogyasztásom egyszer volt téli havi felett, akkor is 20 kWh-val . Ez akkor is sem lenne sokkal több, ha többen lennénk lakásban. Ha most 100 kWh/év, akkor sokat mondtam.

Az átlagember meg nincs otthon nagyrészt, amikor igazán meleg van ÉS süt a Nap. Ok, este hazaér és hűteni kell, csak akkor meg a Nap alig süt már.
Pontosan. Telen tobbet vagy a lakasban es hamarabb is sotetedik. Vilagitas, TV, laptop, keringeto szivattyu, fozes +mikro tobbszor, stb. Nyaron meg kint vagy a szabadban, csak este mesz be.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Pakson átadták a legnagyobb hazai naperőművet

Mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja a 9 milliárdos költséggel készült paksi naperőmű, melyet ma avattak fel ünnepélyesen.


Az ország egyik legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával több mint 51 hektáros területen valósult meg Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre.

A naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes, akárcsak a szintén MVM Csoport beruházásában megvalósult, tavaly augusztusban átadott felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű. A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

Szabó Péter, Paks polgármestere elmondta, a paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása, ami 10 ezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott káros anyag mennyiségnek felel meg.

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet létesít országszerte EU-s társfinanszírozással. Ezáltal a vállalatcsoport a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. (MTI)

http://greenfo.hu/hirek/2019/03/05/pakson-atadtak-a-legnagyobb-hazai-naperomuvet
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Pakson átadták a legnagyobb hazai naperőművet

Mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja a 9 milliárdos költséggel készült paksi naperőmű, melyet ma avattak fel ünnepélyesen.


Az ország egyik legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával több mint 51 hektáros területen valósult meg Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre.

A naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes, akárcsak a szintén MVM Csoport beruházásában megvalósult, tavaly augusztusban átadott felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű. A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

Szabó Péter, Paks polgármestere elmondta, a paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása, ami 10 ezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott káros anyag mennyiségnek felel meg.

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet létesít országszerte EU-s társfinanszírozással. Ezáltal a vállalatcsoport a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. (MTI)

http://greenfo.hu/hirek/2019/03/05/pakson-atadtak-a-legnagyobb-hazai-naperomuvet

Jobb lenne már ha Paks 3 szerződését írnák alá. Lassan már elköltenek ezekre a szarokra is annyit, mint amennyibe lenne 2 újabb reaktor és aztán még a rezsicsökkentést is átírhatják rezsiemelésre a számlákon.
A megadott adatokból egy kis számolás:
20000 ember ellátása került 9 milliárdba, 74000 panelba és 51 hektár földterületbe.
5 millió ember (kb. ennyit lát majd el Paks 2) ellátása kerülne 2250 milliárdba, 18500000 panelbe és 12750 hektár földbe. És még mindig ott tartanánk, hogy éjjelente és telente vennénk az áramot a szomszédos országoktól, mindaddig, amíg ők is meg nem őrülnek és átállnak napelemre.
18,5 millió panel kb. hány tonnát nyomhat?
Mert én merem állítani, hogy sokkal többet, mint nyom, Paks reaktorostól, betonostól, mindenestől. Na és mennyi károsanyagot bocsátottak ki annyi panel megépítésével? Szerintem sokkal többet, mint a Paksi betonozással.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator
M

molnibalage

Guest
Jobb lenne már ha Paks 3 szerződését írnák alá. Lassan már elköltenek ezekre a szarokra is annyit, mint amennyibe lenne 2 újabb reaktor és aztán még a rezsicsökkentést is átírhatják rezsiemelésre a számlákon.
A megadott adatokból egy kis számolás:
20000 ember ellátása került 9 milliárdba, 74000 panelba és 51 hektár földterületbe.
5 millió ember (kb. ennyit lát majd el Paks 2) ellátása kerülne 2250 milliárdba, 18500000 panelbe és 12750 hektár földbe. És még mindig ott tartanánk, hogy éjjelente és telente vennénk az áramot a szomszédos országoktól, mindaddig, amíg ők is meg nem őrülnek és átállnak napelemre.
18,5 millió panel kb. hány tonnát nyomhat?
Mert én merem állítani, hogy sokkal többet, mint nyom, Paks reaktorostól, betonostól, mindenestől. Na és mennyi károsanyagot bocsátottak ki annyi panel megépítésével? Szerintem sokkal többet, mint a Paksi betonozással.
Pontosan. A sok zöldbuzi egész egyszerűen nem érti, hogy micsoda tömeget mozgatnak meg azért, hogy milyen röhejesen kevés áramot termeljenek meg vele úgy, hogy közben más elől foglalja a helyet.

9 mrd HUF = 32,1M USD
P = 20 600 kWe
------------------------
1558 USD/kWe
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Pontosan. A sok zöldbuzi egész egyszerűen nem érti, hogy micsoda tömeget mozgatnak meg azért, hogy milyen röhejesen kevés áramot termeljenek meg vele úgy, hogy közben más elől foglalja a helyet.

9 mrd HUF = 32,1M USD
P = 20 600 kWe
------------------------
1558 USD/kWe
Az egésznek semmi értelme, míg nincs szekunder erőmű.
 
M

molnibalage

Guest
https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/a-jovo-naperomuvet-epitik-fel-angliaban.5.317143.html

"Mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből fog állni az Egyesült Királyság legnagyobb, már támogatásmentes naperőműve, amely idén áll majd termelésbe..."

Tudjuk nincs értelme. A privát beruházó rosszúl tudja... :cool:
Annyira bírom az ilyen elmés kommenteket. Mert soha nem volt még olyan üzleti beruházás, ami nem csődölt volna be...
Az, hogy ki mit csinál és tervez, az nem jelenti azt, hogy sikeres lesz.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Jobb lenne már ha Paks 3 szerződését írnák alá. Lassan már elköltenek ezekre a szarokra is annyit, mint amennyibe lenne 2 újabb reaktor és aztán még a rezsicsökkentést is átírhatják rezsiemelésre a számlákon.
A megadott adatokból egy kis számolás:
20000 ember ellátása került 9 milliárdba
, 74000 panelba és 51 hektár földterületbe.
5 millió ember (kb. ennyit lát majd el Paks 2) ellátása kerülne 2250 milliárdba, 18500000 panelbe és 12750 hektár földbe. És még mindig ott tartanánk, hogy éjjelente és telente vennénk az áramot a szomszédos országoktól, mindaddig, amíg ők is meg nem őrülnek és átállnak napelemre.
18,5 millió panel kb. hány tonnát nyomhat?
Mert én merem állítani, hogy sokkal többet, mint nyom, Paks reaktorostól, betonostól, mindenestől. Na és mennyi károsanyagot bocsátottak ki annyi panel megépítésével? Szerintem sokkal többet, mint a Paksi betonozással.

Kiemelés tőlem.

Evvel számolva. 2millió ember áramellátása kerül 900milliárdba. 10millióé 4500milliárdba.
Paks 2 reményeink szerint kijön 3700milliárd ftből. A magyar fogyasztás 30%át majd fedezi ha elkészül.

Félreértés ne essék én erősen támogatom Paks2t és szmomra egyértelmű, hogy MO áramtermelésének egyértelműen szüksége van rá. (Sött ha Paks 1 kaphantna +1 életartam hosszabítást azt is támogatnám.)
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Annyira bírom az ilyen elmés kommenteket. Mert soha nem volt még olyan üzleti beruházás, ami nem csődölt volna be...
Az, hogy ki mit csinál és tervez, az nem jelenti azt, hogy sikeres lesz.

Természetesen van olyan. De amikor akárki ennyit beruház az ezt és szakemberek 100* átszámolják.

Nem is ezért izgi, hanem, hogy már nem csak a napelemet nem kell támogatni UKban, hanem a napot sem. Szelet még csak megértem arra rohadt sokat fúj. De napot UKben? Tippre még délen is sokkal több az esős/borús idő mint a félkontinentelás időjárású MOon.
 
M

molnibalage

Guest
Természetesen van olyan. De amikor akárki ennyit beruház az ezt és szakemberek 100* átszámolják.
Persze, mert minden bukott cég csak azért bukott el, mert ez kimaradt... Vagy esetleg totálisan félreértették a piacot.
  • Az F-20 Tigershark az F-5 sikeres után született meg. Két baleset és politikai zizi miatt elkelt belőle kemény 0 db. Biztos hülyék voltak a Northropnál...
  • Vagy a Siemens hogyan is vonult ki a PV cella gyártásból? Ezek szerint nem számolták végig?
  • Vagy az egész német "zöld fordulat" Azt is "kurva jól végigszámolta valaki". Oh, wait, kb. mintha 30 percet basztak volna rászánni. 2007-ben az akkori számokkal és némi Excel táblával a mai német áramár és helyzet +/- 15-20%-on belül becsülhető volt.
Szóval, bocs, Lol.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Persze, mert minden bukott cég csak azért bukott el, mert ez kimaradt... Vagy esetleg totálisan félreértették a piacot.
  • Az F-20 Tigershark az F-5 sikeres után született meg. Két baleset és politikai zizi miatt elkelt belőle kemény 0 db. Biztos hülyék voltak a Northropnál...
  • Vagy a Siemens hogyan is vonult ki a PV cella gyártásból? Ezek szerint nem számolták végig?
  • Vagy az egész német "zöld fordulat" Azt is "kurva jól végigszámolta valaki". Oh, wait, kb. mintha 30 percet basztak volna rászánni. 2007-ben az akkori számokkal és némi Excel táblával a mai német áramár és helyzet +/- 15-20%-on belül becsülhető volt.
Szóval, bocs, Lol.

Ahogy írom neked rendszeresen. Pár év meglátjuk

Tudom szélnek sincs értelm csődbe megy, napnak sincs értelme csődbe megy, a villanyautót meg végképp hagyjuk mert szar az illesztés....:cool:
 
M

molnibalage

Guest
Ahogy írom neked rendszeresen. Pár év meglátjuk

Tudom szélnek sincs értelm csődbe megy, napnak sincs értelme csődbe megy, a villanyautót meg végképp hagyjuk mert szar az illesztés....:cool:
A szélerőműnek több értelme van a naperőműnél, mert a szél éjszaka is fúj.
Egyébként meg várjuk ki. De a hit alapú, számok nélküli "vitából" (vicc annak nevezni) már bocs, de kurvára elegem van.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
A szélerőműnek több értelme van a naperőműnél, mert a szél éjszaka is fúj.
Egyébként meg várjuk ki. De a hit alapú, számok nélküli "vitából" (vicc annak nevezni) már bocs, de kurvára elegem van.

Vmikor meg nem fúj.
Neked van eleged a hit alapú vitából? Mért csinálsz te mást? Ha orrod elött a cikk, hogy támogatás nélkül belevágnak akkor csődbe megy. Ha jön a megfizethető verzió akkor szar az illesztés, ha .... oké megértem sötét a doboz és 5éve nem láttad ezt, de most amikor ott van elötted se? Értem mély a hited és én is belefáradtam. Ezért írom rendszeresen, hogy majd meglátjuk.
 
  • Tetszik
Reactions: bagira
M

molnibalage

Guest
Vmikor meg nem fúj.
Neked van eleged a hit alapú vitából? Mért csinálsz te mást? Ha orrod elött a cikk, hogy támogatás nélkül belevágnak akkor csődbe megy. Ha jön a megfizethető verzió akkor szar az illesztés, ha .... oké megértem sötét a doboz és 5éve nem láttad ezt, de most amikor ott van elötted se? Értem mély a hited és én is belefáradtam. Ezért írom rendszeresen, hogy majd meglátjuk.
  • A szélenergia load factora alapvetően magasabb - főleg minél északabbra mész és nincs kizárva egy teljes időszak és kvázi egy évszak.
  • Én nem, te írtad le, hogy "biztos csődbe megy". A számba adtad a szót. Ezt már annyiszor csináltátok, hogy nem értem miért csodálkozik azon valaki, hogy kurva anyázok? Persze stílusom csak nekem lehet... Szóval jó lenne kettővel visszább kapcsolni.
  • Az külön vicc, hogy megjelenik az első fecske és akkor már itt ebből extrapolálnak egyesek a végtelenbe, amikor még el sem készült. Ez már tényleg meglaol.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Szerintem a nap hozzászólása:):

Mekelekke, 2019. február 26., kedd 16:39
"...A két millió forintos napelem és a négy millió forintos akkumulátor kb akkorra fizeti ki magát (akkor hozza majd az első forint tiszta hasznot), amikor eléri a 4 méteres magasságot az a fűzfa, amit a sírodra ültettek az unokáid..."

https://www.napi.hu/forumtopic/ha_ez_elterjed_vakarhatjak_a_fejuket_az_aramszolgaltatok.60659.html
Valójában sose hoz hasznot. Mindkettő elörexik. A megtérülés előtt.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
  • A szélenergia load factora alapvetően magasabb - főleg minél északabbra mész és nincs kizárva egy teljes időszak és kvázi egy évszak.
  • Én nem, te írtad le, hogy "biztos csődbe megy". A számba adtad a szót. Ezt már annyiszor csináltátok, hogy nem értem miért csodálkozik azon valaki, hogy kurva anyázok? Persze stílusom csak nekem lehet... Szóval jó lenne kettővel visszább kapcsolni.
  • Az külön vicc, hogy megjelenik az első fecske és akkor már itt ebből extrapolálnak egyesek a végtelenbe, amikor még el sem készült. Ez már tényleg meglaol.

-Folyamatosan sehol nem fúj. Még UK, Dánia... legszelesebb részein sem.

-Ezt írtad:"Annyira bírom az ilyen elmés kommenteket. Mert soha nem volt még olyan üzleti beruházás, ami nem csődölt volna be..."

-Extrapoláltam a végtelenbe? kb annyit írtam, hogy nagy dolog, hogy állami támogatás nélkül egy ekkora beruházásra belevág magáncég UKben. Akkor az tervez egy max 12éves ROIt az biztos. És ha ott müködik ahol még London alatt is sokkal több az eső, északabbra van akkor nálunk mért ne?