Ez nem csak nappal széllel is így van. Nem mindig fúj.
Egy szög egyszerű elméleti plda.
Eddig volt foszilis+vizerőmű. 50%+50%ban termelték az áramot.
A foszilist akármiért váltja a nap. Vízerőmű pont annyit tesz, hogy nappal nem termel. Ami felgyűlik víz északa megy le.
És ez elég szépen megy akár határokon átívelve is.
EUban jellemzően sokkal jobb ROIt ad szél. pl Dánia. A cikkben ami meglepő, hogy naperőmű támogatások nélkül. Már nem csak a szél? És a "biztos" szél helyett UKben nap? wtf.
De nekünk nincsenek vízerőműveink. Pont a szarházi "környezetvédők" akadályozták meg Bős-Nagymaros megépítését.
Ausztriának, akinek nagyon sok vízerőműve van, még meg is érné a neperőműbe való befektetés, abban az esetben, ha olcsóbb lenne, mint az atom.
De még mindig nem olcsóbb. Feljebb írtam le, hogy bár ugyanazt a kapacitás amit atomból 7400 milliárdba kerül kiépíteni napelemből 4500-ból megvan, de az atomerőmű 3-4-szer hosszabb ideig fog működni, mint a naperőmű. És ez még csak a megépítés költsége. 100% hogy a karbantartás is sokkal több 18,5 millió panel esetében, mint egy atomerőmű esetében. Banális probléma, de belegondoltál, hogy hány ezer munkás kell ahhoz, hogy csak letakarítson 18,5 millió panelt a hótól és a rárakodott portól?
A másik, hogy a foszilis erőművek rég felépültek. Jelenleg működési költségük 9X%át a foszilis energiahordozó adja. Ha nappal nem éget, max a profitjának a fele fog eltünni.
Gondolod te. Kezdjük azzal, hogy egy szénerőműben nem csak akkor dolgoznak a munkások ha épp termel. Szóval a fizuköltség megmarad.
Aztán folytassuk azzal, hogy a szénerőművet nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni.
Sok idő, amíg felfűtik a kazánokat és beindul az áramtermelés. Nem tudom, hogy tudod-e, de a német szénerőművek verőfényes napsütésben, amikor semmi energiát nem kell termeljenek, akkor is működnek, max. nem termelnek a hálózatra áramot.
Molni talán tudja, hogy műszakilag megoldható-e az, hogy egy szénerőművet nappal kikapcsolnak, éjjel meg be.
De ha még megoldható is ez, akkor is rendkívűl gazdaságtalan.
MO amúgy elég szépen alkalmazkodik ehez. pl a Pécsi erőmű (~biomasszás) nagyon szépen balanszolja a hálózatot. persze amikor évente 300-400MW/h kapacitásról beszélünk akkor az nem sok. Így megy tovább 10év alatt azért össze fog jönni annyi amennyit Paks 2 termel. Na akkor tényleg nem tudom hogy oldják majd meg. Majd balancolnak az autó aksik vagy tudomisén...
Tudod, arra, hogy majd balanszolnak a tudomisén mik, nem lehet egy ország villamosellátását bízni.
Az teljes országot elektromos energiával ellátni tudó erőművek felépítése nem két fillér és nem két nap.
Sok ezer milliárd forint és sok év. Ha te most elköltesz ezermilliárdokat napelemekre és 10 év múlva mégsem jön össze a várva-várt megoldás, akkor éjszakánként visszakerülünk a középkorba. Az első télen meg megfagyunk, mert még a keringtető szivattyúk sem fognak menni a központi kazánokban.
Nem értem miért kell ilyenekkel szórakozni. Az ország számára szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha felvennénk még egy hitelt és Paks 3-ba is belekezdenénk. Talán még kedvezőbb árat is adnának az oroszok nagyobb tétel miatt.
Ezzel az ország 100%-ban krosanyagkibocsátás mentesen termelné az áramot.