https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/a-jovo-naperomuvet-epitik-fel-angliaban.5.317143.html
"Mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből fog állni az Egyesült Királyság legnagyobb, már támogatásmentes naperőműve, amely idén áll majd termelésbe..."
Tudjuk nincs értelme. A privát beruházó rosszúl tudja...
Na elolvastam a cikket, mert sokszor hivatkoztál rá, kicsit elemezgetem.
Van pár dolog benne, ami még nekem is feltűnik, hogy észveszelytően baromság.
A Gridserve nevű cég által Yorkban felépítendő szolárpark paneleit nem fixen rögzített, hanem a nap járását követni képes állványzatra szerelik fel, így az erőmű egy hasonló méretű, de hagyományos, "egyoldalú" naperőműhöz képest 20 százalékkal több villamos energia termelésére lesz képes.
Ez a mondat pl. egy az egyben átverés. Az eddigi naperőművek leginkább fix állványra épültek. Nem kell nagy zsenialitás ahhoz, hogy rájjöjjünk, hogy ha a paneleket még motorokkal is ellátjuk, hogy forogjon a nap járása után, akkor egyrészt sokkal drágább lesz, hisz több tízezer panelt ellátni motorokkal és mozgatható állványokkal nem kis beruházás, másrészt sokkal nagyobb karbantartást fog ígényelni ennyi mozgó alkatrész és még áramot is fog fogyasztani a sok motor. Röhögnék, amikor felhős-ködös téli napokon több áramot fogyasztanának a motorok, mint amennyit termelnének a panelek. )
A másik dolog: két oldala lesz a panelnek lényegében olyan, mintha két panelt a hátuknál összeragasztanának, így az egyik a Nap felé néz, a másik árnyékban van ezért csak 20%-al termel többet. Helyet lehet vele spórolni, de gyanítom, hogy nem csak 20%-al drágább az előállítása.
A kétoldalú panelek termelése, illetve a hátoldalra érkező fény mennyisége természetesen nagy mértékben függ a talaj felszínének jellegétől is.
Lelki szemeim előtt már látom, hogy a következő "találmány" meg az lesz, hogy tükröt raknak alá, mert azzal a hátsó panel pár %-al több áramot fog termelni.
A 35 megawattos naperőmű mintegy 10 ezer háztartást tud majd árammal ellátni.
Ez a szám meg azt mutatja, hogy Angliában még mindig jóval kevesebbet süt a nap, mint nálunk (Szittya még várj azzal az angliai szőlőültetéssel), hisz most adták át Magyarország legnagyobb erőművét, ami 20 MW maximális kapacitású és az is 10000 háztartásnak tud áramot termelni. Angliában 35 MW beépített kapacitás kell ugyanannyi megtermelt áramhoz.
Mivel árat nem ír, megkerestem angolul is:
https://www.solarpowerportal.co.uk/..._uk_solar_with_subsidy_free_technologically_a
Itt azt írja, hogy fennt a portfolio.hu által említett mellett még egy naperőmű épül, összesen a kettő 62 MW-os lesz, plusz egy 27 MW kapacitású akkutelep is készül. Mindez 62,34 millió fontért, átszámolva 368,4 forintos árfolyam mellett 22966056000 forint, 23 milliárd forint.
Ennek már épül akku is, de a gyengébbek kedvéért leírom, hogy az a 27 MW kapacitás azt jelenti, hogy kb. 25 percnyi termelését képes eltárolni. Vagyis lényegében semmit sem ér.
http://euanmearns.com/uk-solar-pv-vital-statistics/
E szerint az oldal szerint Angliában 10,3 a napelemek loadfaktorja egész évre számolva. Ez azt jelenti, hogy a 62 MW beépített kapacitású erőmű átlagosan csak 6,4 MW-ot termel.
Egész évben ez 56000 MW, 56000000 KW.
Angliában a háztartásoknak 58 forint 1 KWh áram. Nem tudom, hogy az áramszolgáltató mennyiért veszi át a termelőktől, de nem hinném, hogy 25 forintnál többet fizet érte. Ha valaki tudja, mennyiért veszik ott a szolgáltatók az áramot, nyugodtan leírhatja.
25 forinttal számolva kereken 1,4 milliárd forint bevétele lesz a naperőműnek egy évben az árameladásból.
23 milliárdba került az erőmű, 16,4 év, mire visszajönne a telepítés ára.
DE az évi 1,4 milliárdból még lejönnek az adók, a fizetések, a karbantartás, üzemi költségek, stb.
Akkor mikor is fog megtérülni ez a beruházás? SOHA.
Ezek után csak azon gondolkodom, hogy aki ezt a beruházást finanszírozza, az ennyire nem tud számolni?