Civil fegyvertartás

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem tudom értelmezni, az önvédelmi fegyvertartási engedéllyel a fegyvert bárhol viselheted (rejtve), sportfegyvert és vadaszfegyvert közterületen nem viselhetsz, külföldön van olyan, hogy lakasvedelmi fegyver, de ezek azokban az országokban engedély nélkül tartható jobbára sörétes puskák. Persze az is csak Magyarországon fordulhat elő, hogy a gáz-riasztó fegyverek közterületen való viseléséhez engedély kell!

Köztudott, hogy Magyarországon van európa egyik legszigorúbb fegyvertörvénye. Ezzel nem tudunk mit csinálni. Egy középutat kell találni, mert a fegyvert mindenkinek elv sem működik igazán. Nehéz eltalálni. Kezdetben több lépcsőben egy cseh vagy egy szlovák mintájú törvényt kellene létrehozni. Aztán ha nem működik jól akkor újra át kell gondolni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
A cseheknél, szlovákoknál ha pszichológiailag, egészségügyileg alkalmas valaki és nem volt büntetve (nem is áll büntettő eljárás alatt), tanfolyamon részt vett (komolyabb mint nálunk, van gyakorlati része), levizsgázott, akkor kaphat önvédelmire engedélyt, indoklás nem szükséges. Ezzel szemben nálunk indokolni kell és ha az ember fia nem politikus, celeb, gazdag vállalkozó akkor autamatikusan elutasítják a kérelmét. Az engedélyeket öt év után felülvizsgálják és általában be is vonják. A magyar rendőrség nem fegyverbarát, most az EU-ban mindenhol engedély nélkül tartható gáz-riasztó fegyverek viselési engedélyeit vonogatják vissza (venni tartani lehet őket, de viselni közterületen csak engedéllyel), azzal az indokkal, hogy a műszaki vizsgájuk lejárt (vagy megújitja a tulaj, vagy leadja az engedélyt)

Igen, ismerem a magyar eljárást, még a sajátjukat se szeretik, akkora hercehurca van egy jogos fegyverhasználat után is hogy elképesztő. Ez magából a rendszerből eredeztethető, a magyar rendőri, belügyi felfogás 1956 óta ilyen allergiás a fegyverekre, az azóta megalkotott büntető jogszabályok a fegyverekhez kapcsolódóan minden magatartást pönalizáltak, amit a kádári rendszer teljes mellszélességgel támogatott. És ez azóta is változatlan, valahol jogos is, mivel elég nagy zűrzavar van az állampolgári búrákban. Nálunk nincs meg se a kultúrája, se a normális viszonyulás az élethelyzetekhez, hogy mikor kell és lehet elővenni. A mi társadalmunk eléggé túlreagál minden konfliktust, a szerelemféltéstől kezdve a közlekedési nézeteltérésig (+ alkoholfogyasztás). És sajnos számos olyan esetet ismerek, ahol "normál" emberek dőltek el agyilag, konkrétan, bíró, ügyész, vagy fegyveres testület aktív és leszerelt tagja éles fegyvertartási engedéllyel. És ha már ezek az emberek se bírják kontrollálni a szabályokat, mit várunk egy átlagtól ?
Képzeld el ezt az esetet élessel.
https://index.hu/belfold/2019/03/27/lovoldozes_volt_a_belvarosban/
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
mert az emberek kötözködnek sok esetben, és ha látja a fegyvert nem köt bele, viszont lehet, hogy egy törött orr helyett egy rejtett fegyverviselővel szólalkozik össze a delikvens meg nem a nyugodt fajta aztán kilyuggatja. Ha látja a fegyvert, akkor meg nem köt bele, mert nem akar golyót kapni ennyire egyszerű. A relytett viselés mindig kockázatosabb. Nem tudni kinél van fegyver. És nem kicsapott fegyverről van szó, hanem mindenképpen erre alkalmas Zárt állapotú tokban hordva jól látható helyen.

Ha meg annál tartunk uram bocsá ténylegesen szükséged van önvédelmi lőfegyverre akkor azt most is megkaphatod, ha megindoklod. De elég nyomós kell legyen az indok. Az nem jó, hogy pl.: Pista bácsi megkergetett vasvillával.....
Ne haragudj de látszik hogy nem sok tényszerü fogalmad van a fegyverekről a viselésükről és arról hogy kinek mit szabad és hogyan.... nem akarlak győzködni, de szerintem nincs igazad.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Ez a lovoldozos topic? Na szerintem nagyon nem kellene senkinek a kezebe fegyvert adni, semilyet, meg a vadaszoknal is tul sok arra alkalmatlannak van. Akinek fetise az jelentkezzen rendornek, vagy katonanak, vamosnak, stb. Hivatalos szerveken kivul masnal ne legyen fegyver. Pont. Pl. https://index.hu/belfold/2019/03/27/lovoldozes_volt_a_belvarosban/amp
Akinek ez nem fétise az nem fogja megérteni úgy se, tény hogy sokaknak lehetne de úgysem fogsz leállni rambózni olyan helyzetben ahol indokolt, amúgy meg ha nem vagy felkészülve a használatára és habozol jó eséllyel a saját fegyvereddel fognak lelőni.... de mondom számomra nincs élvezeti értéke annak hogy lőni kell szóval nem értem.
Viszont ha tényleg használni akarja a fegyverét akkor inkább egy pmcbe menjen és akkor bőségesen lőhet valamire ami mozog is, bár szépséghibája vagy éppen előnye hogy vissza is lő :)
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Gázriasztó.... az nem fegyver. Ez meg egy hangulatkeltő cikk.....
Nem az, viszont szabad fegyvertartasnal, netan meg viselesnel is ahogy irjatok sanszos hogy nem gaz riasztorol szolna a cikk. Netan az autopalyas ficko semegy kendacsolt vacakkal lovoldozott volna akar RAD is, hanem egy pisztollyal, vagy egy geppisztollyal.
Az emberek nagy reszenek agyilag nincs eleg hogy megertse. Meg a fegyveres testuleteknel is potyognak ki elegen mert a 2 evenkenti pszicho szures koztsok ido kiesik. Nekem is volt tobb kollegam akit leszereltek mert megbillent. Teljesen felesleges a lofegyver. Ott volt pl volt kollegam aki komuvesnek tanult es polgaror is volt, szoval nem egy csillagasz szintu pali. Na o bele volt buzulva a stukikba. Mit magyaraztam neki hogy minek, meg hogy ugysincs sok eselye elovenni. Csak vett egy gazpisztolyt, szep csillogot hogy mindenki lassa hogy gagyi riaszto jatekpisztoly. Megmutattam neki hogy mukodik meg minden de vegig mondtam hogy minek ez neki, ettol a kutya se ilyed meg. Utana mindenhova hurcibalta magaval, munkaba, vonatra, kocsmaba (farzsebbol kilogott) , stb. Minek? Aztan szerencsere megszorult es eladta.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Nem az, viszont szabad fegyvertartasnal, netan meg viselesnel is ahogy irjatok sanszos hogy nem gaz riasztorol szolna a cikk. Netan az autopalyas ficko semegy kendacsolt vacakkal lovoldozott volna akar RAD is, hanem egy pisztollyal, vagy egy geppisztollyal.
Az emberek nagy reszenek agyilag nincs eleg hogy megertse. Meg a fegyveres testuleteknel is potyognak ki elegen mert a 2 evenkenti pszicho szures koztsok ido kiesik. Nekem is volt tobb kollegam akit leszereltek mert megbillent. Teljesen felesleges a lofegyver. Ott volt pl volt kollegam aki komuvesnek tanult es polgaror is volt, szoval nem egy csillagasz szintu pali. Na o bele volt buzulva a stukikba. Mit magyaraztam neki hogy minek, meg hogy ugysincs sok eselye elovenni. Csak vett egy gazpisztolyt, szep csillogot hogy mindenki lassa hogy gagyi riaszto jatekpisztoly. Megmutattam neki hogy mukodik meg minden de vegig mondtam hogy minek ez neki, ettol a kutya se ilyed meg. Utana mindenhova hurcibalta magaval, munkaba, vonatra, kocsmaba (farzsebbol kilogott) , stb. Minek? Aztan szerencsere megszorult es eladta.
Hagyjuk ezt..... aki mindent végigjár hogy hivatalosan fegyvere legyen az nem fog vele hadonászni.... tök jó hogy két olyan példát hozol fel ahol egy kisebbségi csoport lövöldözött meg egy agyhalott BMWs.... na ezeknek tipikusan nem is lehetne legális fegyvere.... mennyivel jobb ha konyhakéssel nyírják egymást??? Vagy pajszerral??? Ezek bárki által engedély nélkül megszerezhető dolgok, akkor tiltsuk be??? Azt tudtad hogy nem a fegyver öl??? Hanem a pia meg a cigi...:) asszem véget kéne vetni az OFFnak...
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem az, viszont szabad fegyvertartasnal, netan meg viselesnel is ahogy irjatok sanszos hogy nem gaz riasztorol szolna a cikk. Netan az autopalyas ficko semegy kendacsolt vacakkal lovoldozott volna akar RAD is, hanem egy pisztollyal, vagy egy geppisztollyal.
Az emberek nagy reszenek agyilag nincs eleg hogy megertse. Meg a fegyveres testuleteknel is potyognak ki elegen mert a 2 evenkenti pszicho szures koztsok ido kiesik. Nekem is volt tobb kollegam akit leszereltek mert megbillent. Teljesen felesleges a lofegyver. Ott volt pl volt kollegam aki komuvesnek tanult es polgaror is volt, szoval nem egy csillagasz szintu pali. Na o bele volt buzulva a stukikba. Mit magyaraztam neki hogy minek, meg hogy ugysincs sok eselye elovenni. Csak vett egy gazpisztolyt, szep csillogot hogy mindenki lassa hogy gagyi riaszto jatekpisztoly. Megmutattam neki hogy mukodik meg minden de vegig mondtam hogy minek ez neki, ettol a kutya se ilyed meg. Utana mindenhova hurcibalta magaval, munkaba, vonatra, kocsmaba (farzsebbol kilogott) , stb. Minek? Aztan szerencsere megszorult es eladta.

Bárhol a világon ahol szabadabb, de nem könnyebb a fegyvertartás, ott sem a legálisan tartott fegyverrel lövöldöznem 90%-ban, hanem illegálissal. Mert a legális könnyen visszakövethető, bűnözők nem szeretik.
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ne haragudj de látszik hogy nem sok tényszerü fogalmad van a fegyverekről a viselésükről és arról hogy kinek mit szabad és hogyan.... nem akarlak győzködni, de szerintem nincs igazad.

Itt arról beszélgettünk, hogy rejtve vagy nyíltan jobb-e a viselés. Én leírtam miért jobb szerintem a nyílt, mint a rejtett. Eddig még mindig nem írtál le egy érvet sem, csak hogy mit gondolsz rólam, ami pedig, bocsánat előre is, de senkit köztük engem sem érdekel. Amire kíváncsi vagyok, hogy szerinted miért jobb rejtve hordani. Én szívesen folytetok veled értelmes vitát (nem vitatkozást), ha szeretnél, ha nem akkor igazából felesleges tovább görgetni.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
nyílt viselés civil esetén az USA néhány "vadabb" államában van. Azért nem célszerű mert így elveszik az esetleges meglepetés ereje a támadónál, illetve célponttá tehet. A rejtett viselés előnye, hogy nem tudja az esetleges támadód, hogy van nálad. Amint sokszor leírtam, én szétválasztanám a viselést és tartást, továbbá tovább kéne lépni ezen az 50 es évekbeli szemlételten, ezen a területen (is) a technika fényévekkel hagyta le a jogot, itt a megjelent nem halálos önvédelmi eszközöket értem. Szerintem senki normális ember nem akar kontroll nélküli fegyvervásárlást, amit a szabadabb fegyvertartással azonosítanak sokan, közterületre kivinni ÉLEST csak komoly vizsgával lehessen, ne ez a mostani vicckategóriás rákosista szar. Az eléggé nonszensz hogy rendőröknek nincs otthoni éles.... a saját igrendjük vette el, hogy csökkenték a kintlevő önvédelmik számát, így most gyakorlatilag csak politikus, meg hasonló juthat hozzá (korrupció melegágya, ez a gumijogszabály)
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and comandante

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
nyílt viselés civil esetén az USA néhány "vadabb" államában van. Azért nem célszerű mert így elveszik az esetleges meglepetés ereje a támadónál, illetve célponttá tehet. A rejtett viselés előnye, hogy nem tudja az esetleges támadód, hogy van nálad. Amint sokszor leírtam, én szétválasztanám a viselést és tartást, továbbá tovább kéne lépni ezen az 50 es évekbeli szemlételten, ezen a területen (is) a technika fényévekkel hagyta le a jogot, itt a megjelent nem halálos önvédelmi eszközöket értem. Szerintem senki normális ember nem akar kontroll nélküli fegyvervásárlást, amit a szabadabb fegyvertartással azonosítanak sokan, közterületre kivinni ÉLEST csak komoly vizsgával lehessen, ne ez a mostani vicckategóriás rákosista szar. Az eléggé nonszensz hogy rendőröknek nincs otthoni éles.... a saját igrendjük vette el, hogy csökkenték a kintlevő önvédelmik számát, így most gyakorlatilag csak politikus, meg hasonló juthat hozzá (korrupció melegágya, ez a gumijogszabály)


Na erre vártam valaki képes volt megindokolni miért gondolja úgy, hogy a rejtett viselés a jobb.
Amit a tartásról írtál egyetértek, külön kell választani a tartást és viselést. A jelen összes magyar politikusának megfelel a törvény, hiszen ő tarthat ha akar a többiek meg le vannak szarva. Szóval nekik nem sürgős változtatni, így mostanában nem valószínű komolyabb változás.

A nyílt rejtett viselést kitárgyaltuk, a többi úgysem rajtunk múlik. Én a nyíltat gondolom még mindig jobbnak de végre volt egy értelmes ember aki válaszolt a hozzászólásomra.
 
  • Tetszik
Reactions: hunter85

sata

Well-Known Member
2014. július 20.
432
548
93
Tudtok esetleg valami infót,hogy San Marinóban milyen okmányok szükségesek fegyvervásárláshoz?
Google-n keresztül csak annyi infót sikerült kihámozni,hogy rengeteg bolt van, könyített jogszabályok vannak a birtokláshoz.
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 841
5 037
113
És olyanról hallottál már, hogy szolgálati fegyverét legálisan tartó szülő gyermekei a gondos tartás ellenére is megszerezték a fegyvert ês egymást lőtték le? Tulajdonképpen nincs is több kérdésem az ügyben!

És olyanról, hogy a gyerek elvitte a szülők autóját és halálos balesetet okzott? Ilyen is volt pár utcára tőlünk annó. Vagy belenyúlt a knnektorba, akkor tiltsuk be az áramot?
100 % os rendszer nincs, de ez nyilvánvalónak kellene hogy legyen!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Tudtok esetleg valami infót,hogy San Marinóban milyen okmányok szükségesek fegyvervásárláshoz?
Google-n keresztül csak annyi infót sikerült kihámozni,hogy rengeteg bolt van, könyített jogszabályok vannak a birtokláshoz.

Te akarsz fegyvert vásárolni? Mert ha nem vagy san marino-i állampolgár, akkor rád nem vonatkoznak a könnyített szabályok. Ha magyar állampolgárként szeretnél kint venni fegyvert, akkor:
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410009/440191/Lofegyver_loszer_ker_szall_eng.html
 
  • Tetszik
Reactions: sata

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Hagyjuk ezt..... aki mindent végigjár hogy hivatalosan fegyvere legyen az nem fog vele hadonászni.... tök jó hogy két olyan példát hozol fel ahol egy kisebbségi csoport lövöldözött meg egy agyhalott BMWs.... na ezeknek tipikusan nem is lehetne legális fegyvere.... mennyivel jobb ha konyhakéssel nyírják egymást??? Vagy pajszerral??? Ezek bárki által engedély nélkül megszerezhető dolgok, akkor tiltsuk be??? Azt tudtad hogy nem a fegyver öl??? Hanem a pia meg a cigi...:) asszem véget kéne vetni az OFFnak...
Bla bla bla. Megcsinálja a vadász vizsgát, mellette hivatásos határőr, aztán mégis a puskával hajkurássza az asszonyt a balfax, megtörtént, kollegám volt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Bárhol a világon ahol szabadabb, de nem könnyebb a fegyvertartás, ott sem a legálisan tartott fegyverrel lövöldöznem 90%-ban, hanem illegálissal. Mert a legális könnyen visszakövethető, bűnözők nem szeretik.
90%-ban. Szeretnél a 10% pancser vétlen áldozata lenni? Hát a feleséged? Gyerekeid? Muter? Fater? Miért kellene fegyvert adni egy rakás pancser hülyének amelyik be van xarva és ijedtében véletlenül meghúzza? Utána meg agyonlövi magát mert mert bestresszel mg jobban. Hagyjuk már, senkinek sem kell fegyver aki nem fegyveres testület tagja. Ha az lenne amit akartok akkor a rendőr is előbb lőne mint kérdezne, pont mint az Usában.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and zeal