Nukleáris fegyverek elmélete és története

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Az élővilágnak ugyan nem ártana. Csernobil környéke a világ legjobb élőhelye. Távol tartja az embereket. Fuku körül is végre fellélegezhetett a tenger. A szökőár összetörte a halászhajókat, mások meg nem mernek odamenni.
Ez azért ebben a formában nem igaz. Bőven szedtek össze elhullott állatokat és szándékosan lőtték is őket egy ideig. A tengerben megmurdelt állatokat se nagyon találják meg. Mi már csak a regeneráció fázisát látjuk, hiszen az ilyen zónákban egy ideig tartós jelenlét nincs.

Azért ne túlozzunk, a korlátlan atomháború, ahol sikerül bevetni a rendelkezésre álló aktív robbanófejek vagy 75 százalékát kelet-nyugat relációban se okozna nagyobb népességpusztulást a teljes bolygólakók fele. A többség az éhínségbe és a járványokba pusztulna bele. Ötven év se kellene, hogy a civilizációk lábon kihordják!

Nagyon alábecsülik az emberiséget, pedig rosszabbak vagyunk mint a csótányok és szaporábbak mint a patkányok!
  1. A linkelt videóban a hatóerő vizsgálatnál az jött ki, hogy az aktív robbanófejek nemhogy 75%, de 7%-a is olyan nukleáris telet okozna, hogy 2 évig alsó hangon hajnalinál nagyobb világosság nem lenne. És ez konzervatív becslés volt. Egy India és Paki közötti lokális ütésváltás is nyár nélküli éveket okozna.
  2. A nyári időszakban azt hozta ki a modell, hogy a kérdés az lenne, hogy a júliusi 30 fok helyett Európában -30 vagy -40 lenne-e. Innentől fogva kívánok sok szerencsét egy élelem, tüzelő és miden civilizációs vívmány nélküli atomsivatagban túlélést. Mert lényegében nem lenne hely, ahol nem lenne kiszóródás.
  3. Még, ha találnál nem bakteriálisan fertőzött vizet és kaját, akkor tutira sugárszennyezetté válna már csak fogyasztáskor is.
  4. A temetetlen holtak miatt fantáziádra bízom, hogy mi lenne.
  5. 2 évig kb. nuku mezőgazdaság semmi.
  6. A vetőmagokat senki és semmi nem gyártja, javaslom nézz utána, hogy a mezőgazdaságban hogyan zajlik a termesztés.
  7. Az haszonállatok egy részének instant game over, a többi ki van téve kiszóródásnak és annak, hogy minden amit esznek és isznak, a sugárszennyezett.
A 2. vh az egy atomfegyverek nélkül háború volt és külföldi segítséggel sem fejeződött be az ujjáépítés 10 év után sem sehol Európában, ahol komoly harcok voltak. Nyugaton sem a Marshall segély ellenére.

A II. vh-s pusztítás LÓFASZ ahhoz képest, amit egy korlátozottabb atomháború is okozna. És nem 5 év, 5 óra alatt. Ja, és nem volt sugárszennyezés sem.

Európa épségben maradt területei és a nyugati világ háborún kívüli erőforrásasival kezdőzött meg. 1945/46 telén konkrétan a nyugati szállítmányok miatt nem volt tömeges éhhalál és fagyhalál a háború utáni lerombol német városokban.

Na, egy atomháborúban senki nem tudna segíteni senkinek, mert az egész nyugati világ és keleten is néhány óra alatt atomsivataggá válna. A kőkorszak tájára zuhanna vissza az emberiség nagy része. Se áram, se víz, se ipari termelés, semmi nem létezne, mert a komplex civilizáció az igen erős specializációval vált lehetségessé. Ez egy csapásra megszűnne. Az emberek 99%-a semmihez sem értene, ami a túléléshez kell, mert mert más senki sem farmer, kézműves, kovács, stb. alapjáraton.

Mire kialakult az értelmiségi réteg, akik tudtak gondolkodni bizonyos dolgokon és nem kellett a földeken robotolni, az több száz év volt. Ennyi idő volt eljutni a kora középkortól az ipari forradalomig. Ezt az táplálta, hogy kezdetben könnyű és sok hozzáférhető szén is volt. Ez egy atomháború után már nem annyira lenne igaz. Ezért is vetődött fel a gondolat, hogy egy 2. ipari forradalom hány száz év után és hol lehetne lehetséges. Mert egy atomháború után kb. 1-2 generációval az összes megszerzett tudás kvázi kuka, mert mindenkinek újra az élelem megszerzése és a túlélés kötné le minden idejét.

Soroljam még? Egy '80-as években lezajlott korlátlan atomháború után kérdéses, hogy a baktériumokon kívül milyen létforma élt volna túl hosszútávon, mert növények és abból induló tápláléklánc összes eleme nullázódik, több évre.

Kb. olyan szinten sikerült "okosakat" mondani, mint a Tisza és a fél ország elárasztásánál. Remélem soha senki nem fog semmi fontosat rád bízni, mert mondjuk úgy, hogy a komplex gondolkodás nem erős oldalad...
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 067
9 179
113
Egy 2007-ben közzétett kutatási anyag, melyben a nukleáris tél aspektusait vizsgálták újra akkor aktuális klímamodellekkel, egy 10 éves intervallumra futtatva azokat.

"Nuclear winter revisited with a modern climate model and current nuclear arsenals: Still catastrophic consequences"
http://climate.envsci.rutgers.edu/pdf/RobockNW2006JD008235.pdf

Twenty years ago, the results of climate model simulations of the response to smoke and dust from a massive nuclear exchange between the superpowers could be summarized as ‘‘nuclear winter,’’ with rapid temperature, precipitation, and insolation drops at the
surface that would threaten global agriculture for at least a year. The global nuclear arsenal has fallen by a factor of three since then, but there has been an expansion of the number of nuclear weapons states, with additional states trying to develop nuclear arsenals.
We use a modern climate model to reexamine the climate response to a range of nuclear wars, producing 50 and 150 Tg of smoke, using moderate and large portions of the current global arsenal, and find that there would be significant climatic responses to all the
scenarios. This is the first time that an atmosphere-ocean general circulation model has been used for such a simulation and the first time that 10-year simulations have been conducted. The response to the 150 Tg scenario can still be characterized as ‘‘nuclear winter,’’ but both produce global catastrophic consequences.

(A Tg alatt a Teragram értendő.)

Határozottan jó anyagnak tűnik amennyire egy belepörgetés alapján megítélhető. Elég kellemetlen eredmények jöttek ki nekik egy fullos adok-kapok esetére, igen katasztrófális lenne az első 2 év, de egy évtizeddel később se lenne még mókás a helyzet.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Soroljam még? Egy '80-as években lezajlott korlátlan atomháború után kérdéses, hogy a baktériumokon kívül milyen létforma élt volna túl hosszútávon, mert növények és abból induló tápláléklánc összes eleme nullázódik, több évre.

Na ezt azért túlzásnak tartom.
75000 éve a Szumátrán kitört vulkán valószínűleg kibocsátott annyi vulkáni hamut, mint egy nukleáris háború, mégsem kezdődött újra az élet a baktériumoktól kezdődően.
https://en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory
Igaz, hogy brutális mértékű pusztulás volt (jelenlegi ismereteink szerint majdnem kipusztultunk, néhány ezer főre csökkent az emberiség száma), de a magasabb szintű életformák is megmaradtak.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
M

molnibalage

Guest
Na ezt azért túlzásnak tartom.
75000 éve a Szumátrán kitört vulkán valószínűleg kibocsátott annyi vulkáni hamut, mint egy nukleáris háború, mégsem kezdődött újra az élet a baktériumoktól kezdődően.
https://en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory
Igaz, hogy brutális mértékű pusztulás volt (jelenlegi ismereteink szerint majdnem kipusztultunk, néhány ezer főre csökkent az emberiség száma), de a magasabb szintű életformák is megmaradtak.
Legalább a Criticism részt elolvastad? Még, ha csak nyúlfarknyi is?
Javítsd ki, ha tévednék, de pl. a vulkánok tevékenysége után nincs durva sugárszennyezés.

Ezek után szerintem kommentelés előtt elszámolhattál volna húszig. Még, ha igaz is a nuki nél a vulkán után, egy "pici" faktor kimaradt. És ebbe majdnem megpusztult több főemlős is.

Akkor ehhez add hozzá a sugárzást. A növények azt jól tűrik, a komplex életformák, a gerinces főemlősök nem igazán. Főleg, ha minden, ami elfogyasztasz radioaktív, de fincsin. Akkor még a bőr és a testszövetek sem védenek meg.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Egy 2007-ben közzétett kutatási anyag, melyben a nukleáris tél aspektusait vizsgálták újra akkor aktuális klímamodellekkel, egy 10 éves intervallumra futtatva azokat.

"Nuclear winter revisited with a modern climate model and current nuclear arsenals: Still catastrophic consequences"
http://climate.envsci.rutgers.edu/pdf/RobockNW2006JD008235.pdf



(A Tg alatt a Teragram értendő.)

Határozottan jó anyagnak tűnik amennyire egy belepörgetés alapján megítélhető. Elég kellemetlen eredmények jöttek ki nekik egy fullos adok-kapok esetére, igen katasztrófális lenne az első 2 év, de egy évtizeddel később se lenne még mókás a helyzet.

50-150 teragram hamu kerülne a légkörbe egy nukleáris háború alatt?
Az 150 millió tonna.

https://www.kisalfold.hu/idojaras/h...a_szaharai_porfelho_-_olvasonk_fotoi/2595057/
Több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is. A szakember szerint a porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat.

Ennek a cikknek a tudatában ez nekem egyáltalán nem tűnik soknak.
 
  • Tetszik
Reactions: ZeiG and gacsat

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
50-150 teragram hamu kerülne a légkörbe egy nukleáris háború alatt?
Az 150 millió tonna.

https://www.kisalfold.hu/idojaras/h...a_szaharai_porfelho_-_olvasonk_fotoi/2595057/
Több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is. A szakember szerint a porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat.

Ennek a cikknek a tudatában ez nekem egyáltalán nem tűnik soknak.
Igen, borzasztóan tólbecsülik. De majd én is otthonról!
 
M

molnibalage

Guest
50-150 teragram hamu kerülne a légkörbe egy nukleáris háború alatt?
Az 150 millió tonna.

https://www.kisalfold.hu/idojaras/h...a_szaharai_porfelho_-_olvasonk_fotoi/2595057/
Több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is. A szakember szerint a porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat.

Ennek a cikknek a tudatában ez nekem egyáltalán nem tűnik soknak.
A szezont a fazonnal...

A nukleáris tél miatt a por bőven 10 km fölé emelkedik, egészen 30-40 km-ig és a korom és hamu az nem homok. Ezek után jönni a sivatagi homokkal, ami rövid időre, más magasságon és fény blokkolással jön...?

Timecode-os.

Tényleg ennyire nehéz megérezni és megérteni a különbséget?

Igen, borzasztóan tólbecsülik. De majd én is otthonról!
Ne becsülték. Modellezték. Számolták. Az nem becslés...
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Legalább a Criticism részt elolvastad? Még, ha csak nyúlfarknyi is?
Javítsd ki, ha tévednék, de pl. a vulkánok tevékenysége után nincs durva sugárszennyezés.

Ezek után szerintem kommentelés előtt elszámolhattál volna húszig. Még, ha igaz is a nuki nél a vulkán után, egy "pici" faktor kimaradt. És ebbe majdnem megpusztult több főemlős is.

Akkor ehhez add hozzá a sugárzást. A növények azt jól tűrik, a komplex életformák, a gerinces főemlősök nem igazán. Főleg, ha minden, ami elfogyasztasz radioaktív, de fincsin. Akkor még a bőr és a testszövetek sem védenek meg.

Igen, olvastam. Mit van vele? Hogy van egy tudós, aki szerint nem okozott nagy katasztrófát a vulkánkitörés? Míg egy csomó más tudós meg bizonyítékokat talált rá?

Ismétlem: én nem azt vitatom, hogy nem lenne katasztrófális egy ilyen háború, mert az lenne.
Viszont nem pusztulna ki minden élőlény a baktériumokon kívül.
A sugárzás: egy ilyen háborúban leginkább a fejlett országok pusztulnának el. Afrika, Dél-Amerika nem sok atomot kapna.
Persze a sugárzás hozzájuk is eljutna, még az is lehet, hogy mindenki kapna a Földön egy akkora dózist, hogy pár évtizeden belül mind meghalnának rákban. Viszont az bőven elég idő ahhoz, hogy udódokat szüljenek. Még ha nagyon nagy arányú is lenne a genetikai betegségben szenvedők aránya, lennének új utódok.
A technológiánk viszont tényleg a kőkorszakba esne vissza.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Igen, olvastam. Mit van vele? Hogy van egy tudós, aki szerint nem okozott nagy katasztrófát a vulkánkitörés? Míg egy csomó más tudós meg bizonyítékokat talált rá?

Ismétlem: én nem azt vitatom, hogy nem lenne katasztrófális egy ilyen háború, mert az lenne.
Viszont nem pusztulna ki minden élőlény a baktériumokon kívül.
A sugárzás: egy ilyen háborúban leginkább a fejlett országok pusztulnának el. Afrika, Dél-Amerika nem sok atomot kapna.
Persze a sugárzás hozzájuk is eljutna, még az is lehet, hogy mindenki kapna a Földön egy akkora dózist, hogy pár évtizeden belül mind meghalnának rákban. Viszont az bőven elég idő ahhoz, hogy udódokat szüljenek. Még ha nagyon nagy arányú is lenne a genetikai betegségben szenvedők aránya, lennének új utódok.
A technológiánk viszont tényleg a kőkorszakba esne vissza.
Ez is marhaság. Az emberiség fele semmit sem érezne az ügyből. A budapesti Ikaruszok több embert nyírtak ki, mint egy atomcsapás, és ezerszer annyit, mint a fukusimai ügy. Mégse balhézott senki. Szép csöndben meghaltak tüdőrákban. Még egy veszély, ami ellen nem tudunk tenni semmit.
 
M

molnibalage

Guest
Ez is marhaság. Az emberiség fele semmit sem érezne az ügyből. A budapesti Ikaruszok több embert nyírtak ki, mint egy atomcsapás, és ezerszer annyit, mint a fukusimai ügy. Mégse balhézott senki. Szép csöndben meghaltak tüdőrákban. Még egy veszély, ami ellen nem tudunk tenni semmit.
  1. Forrást kaphatnánk erre a számra?
  2. Mennyi idő alatt tt? Mert nem mindegy, hogy 5 másodperc vagy 5 évtized alatt... Ezen felül, akik lassan öl meg valami, képes lehet utódot nemzeni. Egy atomcsapás után gőzzél válva ez viszonylag nehéz feladat.
Tényleg ennyire szellemi rövidnadrág ennyire sok HTKA olvasó?

Mert megint azt érzem, hogy egy hangos kisebbség miatt erőlködés bármit írni ide. Tök mindegy, hogy katonai repülés, energetika. Minek? Hogy ilyen "színvonalú" beböfögések jöjjenek bármilyen témában....? Láthatólag egyesek még középiskolai tudásszintet igénylő dolgoknál is kihívásokkal küszködnek.
 

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 067
9 179
113
Ez is marhaság. Az emberiség fele semmit sem érezne az ügyből.

Hát hogyne!
Amúgy valószínűleg elég sokféle módon lepörgő atomháborút és következményeit át tudna vészelni az emberiség, hogy a több-kevesebb maradékból akár pár évtized alatt újraszerveződjön egy működő civilizáció, de utána senki nem tenné fel a kezét, hogy "Hát mi alig éreztük valami hatását, nálatok mi volt?" :p

Mindenesetre nézd meg az általam tegnap linkelt anyagban a modellfuttatás miket hozott ki az 50 és 150 Tg füst/korom esetekre. Mondjuk a 4.-10. oldalon lévő grafikonokat, ábrákat. Látható, hogy a drasztikus hőmérséklet esés és csapadékmennyiség csökkenés vonatkozásban lennének kevésbé érintett régiók, még a 150 Tg esetben is. Méghozzá egész nagyok is, de pont nem a legsűrűbben lakott területek. Illetve nem a kimondottan agrár vagy túlságosan fejlett infrastruktúrájú területek.

Mindemellett a PDF-ben mintaként szereplő 1-1, kimondottan agrár régiót nézve (Iowa és Ukrajna területéről vettek 1-1 pontot) már a légkörbe kerülő 50 Tg füst/korom is marha nagy szívás lenne több évig, de igazából a modell 10. évének végére sem normalizálódott teljesen a hőmérséklet + csapadék vonal globálisan nézve, csak 1-2 fokkal megközelítette a kiindulási állapotot. A 150 Tg eset meg nyilván hatványozottan igaz lenne mindez.

Persze vegyük figyelembe, hogy ez a kutatás a jellegéből fakadóan és ahogy szerepel is benne a végén csak a hatások egy részét vizsgálta. Lehetne sokkal részletesebben, nem csak tisztán az elsődlegesen az élelmiszerellátásra ható klimatikus vonatkozásokat vizsgálni, stb.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
A szezont a fazonnal...

A nukleáris tél miatt a por bőven 10 km fölé emelkedik, egészen 30-40 km-ig és a korom és hamu az nem homok. Ezek után jönni a sivatagi homokkal, ami rövid időre, más magasságon és fény blokkolással jön...?

Tényleg ennyire nehéz megérezni és megérteni a különbséget?


Ne becsülték. Modellezték. Számolták. Az nem becslés...

Liszt finomságú porrol beszélnek, ami Grönlandig is eljut.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Ez is marhaság. Az emberiség fele semmit sem érezne az ügyből. A budapesti Ikaruszok több embert nyírtak ki, mint egy atomcsapás, és ezerszer annyit, mint a fukusimai ügy. Mégse balhézott senki. Szép csöndben meghaltak tüdőrákban. Még egy veszély, ami ellen nem tudunk tenni semmit.

Fukusimával egyetértek, de az atomcsapással nem. Egy kellően nagy bomba a budapesti lakosság legnagyobb részét elpusztítaná.
 
M

molnibalage

Guest
Hát hogyne!
Amúgy valószínűleg elég sokféle módon lepörgő atomháborút és következményeit át tudna vészelni az emberiség, hogy a több-kevesebb maradékból akár pár évtized alatt újraszerveződjön egy működő civilizáció, de utána senki nem tenné fel a kezét, hogy "Hát mi alig éreztük valami hatását, nálatok mi volt?" :p

Mindenesetre nézd meg az általam tegnap linkelt anyagban a modellfuttatás miket hozott ki az 50 és 150 Tg füst/korom esetekre. Mondjuk a 4.-10. oldalon lévő grafikonokat, ábrákat. Látható, hogy a drasztikus hőmérséklet esés és csapadékmennyiség csökkenés vonatkozásban lennének kevésbé érintett régiók, még a 150 Tg esetben is. Méghozzá egész nagyok is, de pont nem a legsűrűbben lakott területek. Illetve nem a kimondottan agrár vagy túlságosan fejlett infrastruktúrájú területek.

Mindemellett a PDF-ben mintaként szereplő 1-1, kimondottan agrár régiót nézve (Iowa és Ukrajna területéről vettek 1-1 pontot) már a légkörbe kerülő 50 Tg füst/korom is marha nagy szívás lenne több évig, de igazából a modell 10. évének végére sem normalizálódott teljesen a hőmérséklet + csapadék vonal globálisan nézve, csak 1-2 fokkal megközelítette a kiindulási állapotot. A 150 Tg eset meg nyilván hatványozottan igaz lenne mindez.

Persze vegyük figyelembe, hogy ez a kutatás a jellegéből fakadóan és ahogy szerepel is benne a végén csak a hatások egy részét vizsgálta. Lehetne sokkal részletesebben, nem csak tisztán az elsődlegesen az élelmiszerellátásra ható klimatikus vonatkozásokat vizsgálni, stb.
Csak a klímaváltozás katasztrofális lenne, a sugárzás hatásait nem vették figyelembe és azt, hogy maga a civilizáció is lerombolódik. Ha csak pusztán valami fekete mágiától ilyen lenne a klíma 2 évig 0 rombolással az is iszonyatos lenne.

Aki azt képzelni, hogy ebből a világ magához térne pár évtized alatt az nincs magánál.

Liszt finomságú porrol beszélnek, ami Grönlandig is eljut.
Melyik részét nem érted annak, hogy ezt kimossa az eső, de a 12 km feletti radioaktív hamut meg nem...? Basszus tényleg ilyen kurva nehéz...?
 
  • Tetszik
Reactions: notaricon

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 632
113
Csak a klímaváltozás katasztrofális lenne, a sugárzás hatásait nem vették figyelembe és azt, hogy maga a civilizáció is lerombolódik. Ha csak pusztán valami fekete mágiától ilyen lenne a klíma 2 évig 0 rombolással az is iszonyatos lenne.

Aki azt képzelni, hogy ebből a világ magához térne pár évtized alatt az nincs magánál.


Melyik részét nem érted annak, hogy ezt kimossa az eső, de a 12 km feletti radioaktív hamut meg nem...? Basszus tényleg ilyen kurva nehéz...?

Sehol nem állítom, hogy nem kerülnénk vissza a kőkorba. De túlélné az emberiség ezt is, és a többi emlős jó része is. Csak annyit állítok, hogy nem pusztulna meg minden a baktériumoknál nagyobb állatokig.
Az Antarktiszt pl. érintené bármi is?
 
M

molnibalage

Guest
Sehol nem állítom, hogy nem kerülnénk vissza a kőkorba. De túlélné az emberiség ezt is, és a többi emlős jó része is. Csak annyit állítok, hogy nem pusztulna meg minden a baktériumoknál nagyobb állatokig.
Az Antarktiszt pl. érintené bármi is?
  • Az emlősök nagy része hirtelen immunissá vált a sugárzásra? Főleg akkor, amikor táplálkozással bekerül a takarmány (ha maradt még) és a víz is...?
  • A nyári -40C fok elviselhető hőmérséklet lett Közép- és Dél-Európában úgy, hogy a nagyvárosokban fűtés és épen maradt ház nemigen van? Meg se tiszta víz, se kaja? A haszonállatoknak is?
  • Ha van víz, akkor az jég, meg kéne olvasztani... Erre az emberek sem lesznek nagyon képesek, az állatok meg egészen biztosan.
  • Ha 2 évig nem lehet semmit termelni és talán esetleg a fák és hasonló masszívabb növények maradnak életben, akkor az esetleg életben marad, de sugárszennyezett és beteg állatok felfalása után mi a frászt esznek az emberek? Takarmány nincs, állat nincs. A konzerv és tartós élelem rohadtul nem elég és annak nagy része is elpusztul az atomháborúban, de a készételek egy részéhez is tiszta víz kéne.
  • Jelenleg ma az átlagos kaja, amit megeszel több száz km-et utazik mire te megveszed. Na ez nincs. Se kaja, se motor hajtóanyag, se jármű nagyon.
Komolyan mondom pislogok.

De tudod mit? Zárd el az összes közszolgáltatásodat 1 hónapra, ne járj semmilyen üzletben és csak próbálj a természet közepén életben maradni ma úgy, hogy nincs sugárterhelés és minden tiszta. Esetleg poénból elszennyezem a vizedet, hogy érzed a törődést. -40C fokot sajnos nem tudok csinálni.

Végignézted a videót...?
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Az emberek nyilvàn tömegesen halnànak meg, de ha jokor jön az atom, azért néhànyan tulélnék nàlunk is. Pl betakaritàs utàn néhàny tonna buzàból elég sokàig lehet kajàlni, -40 fok kint van, de legalâbb nem romlanak meg az elpusztult marhàk, disznok, akàr egy èv mulva is ehetoek maradnak. Vàrosban nyilvàn nagy bajok lennének, de vidèki falvakban tul lehet élni 1-2 èv -40 fokot. Az àllatok közül a hàziàllatok egy része nem pusztul el kinti -40fokban, ràadàsul nem is kint lennének. Patkàny, egér, borz, nyest, macska, tehàt a kistestü ragadozok tulélnèk. Egy patkànycsalâd egy emberi hullàval is elvan akàr egy èvig, felteszem pesten metrokban, aluljàrokban,pincékben dögivel lenne nekik kaja, emberi hus pl.. Közèpkorban volt a kis jègkorszak, novembertöl màrciusig hasonlo volt az idöjàràs, nem halt ki Europa. Tehàt èppen nàlunk a 10 milliobol akàr 40-60.000 ember is tulélné a kèt èv hideget, èjszakàt, ès azt hogy nincs ételtermelès. Es ehez az Alföldön elèg ha a falu szélèn van egy magtàra a tsz-nek, ami mondjuk 10%ra van feltöltve. Nyilvàn odabaszna rendesen, de maga az az àllitàs, hogy 2 evnyi tél,naphiàny ès valamekkora sugàrfertözés nullàra rakna minden emlöst, szerintem nem àllja meg a helyét. Egyszeruen vannak helyek nàlunk, ahol lenne esély èletben maradni àllatnak, embernek. De ezzel csak a rövidtàvu tulèlés van megoldva nyilvàn.Lehet hogy Europa 99%a kihalna, de 5 millio ember még akkor is tulélne.
 
M

molnibalage

Guest
Az emberek nyilvàn tömegesen halnànak meg, de ha jokor jön az atom, azért néhànyan tulélnék nàlunk is
Mondjuk a nyarat, esetleg a telet is. Egyébként azért megnézném,h ogy a búzából hogyan lesz majd kenyér. Mert egy felnőtt egészséges átlagember szénhidrát igénye is elég magas és elég egyoldalú és szegényes táplálék lenne az.

A városi túlélők szerinted hova fognak tartani? Vidékre. ---> Nem lesz elég kaja a túlélőknek. ---> Törvényes rendet ki is dobod az ablakon. Kezdődik a manhunt a kajért. Meg rosszabb esetben a kannibalizmus. Bár egy idő után minden táplálék sugárszennyezett lesz...

Pl betakaritàs utàn néhàny tonna buzàból elég sokàig lehet kajàlni, -40 fok kint van, de legalâbb nem romlanak meg az elpusztult marhàk, disznok, akàr egy èv mulva is ehetoek maradnak.
Itt azért várnám egy élelmiszermérnök szakvéleményét is, hogy az ennyi időre otthagyott nem tartósított halott biológiai anyaggal mi lesz. Meg, hogy ki fogja -20 vagy -40 fokban feldolgozni és mivel. Úgy, hogy tiszta is maradjon. Fallout rulez...

Vàrosban nyilvàn nagy bajok lennének, de vidèki falvakban tul lehet élni 1-2 èv -40 fokot.
Lásd fent. A túlélők szerinted merre keresnek majd élelmet?

Az àllatok közül a hàziàllatok egy része nem pusztul el kinti -40fokban, ràadàsul nem is kint lennének.
Micsoda? -40 fokban? Itt? Sorold már fel ezeket az állatokat.

Közèpkorban volt a kis jègkorszak, novembertöl màrciusig hasonlo volt az idöjàràs, nem halt ki Europa.
A kis jégkorszak kutyafüle volt egy nukleáris télhez képest és adott szélességi kör alatt nem érezték annyira. Egy nukleáris tél esetén még a déli földteke is megkapná úgy, hogy ha csak USA és a VSz lőtte volna atomsivataggá egymást. Hoppá...

Ezen felül a kis jégkorszak nem hozott magával radioaktivitást sem, de oda se neki...

Tehàt èppen nàlunk a 10 milliobol akàr 40-60.000 ember is tulélné a kèt èv hideget, èjszakàt, ès azt hogy nincs ételtermelès.
Remek. Tegyük fel. Ki fog termelni élelmet és mivel az utána következő két évben? Haszonállat nincs, vetőmag nincs, a legyengült beteg emberek kezdhetnek full kézi erővel teremszteni....
...mit is?

Az megvan a videóból és linkelt tanulmányból, hogy szárazság is jönne?

Es ehez az Alföldön elèg ha a falu szélèn van egy magtàra a tsz-nek, ami mondjuk 10%ra van feltöltve.
Fentebb még azon elmélkedtél, hogy azt a pár tonna búzát megeszik.

Nyilvàn odabaszna rendesen, de maga az az àllitàs, hogy 2 evnyi tél,naphiàny ès valamekkora sugàrfertözés nullàra rakna minden emlöst, szerintem nem àllja meg a helyét.
A nagyobb növények kivételével, amik iszonyatosan sokmindent tudnak raktározni szinte minden kipusztulna északon, déli féltekén még nem. Mert nincs olyan évente megújuló gyorsan növő növény, ami 2 évet kibír napfény nélkül.

De ezzel csak a rövidtàvu tulèlés van megoldva nyilvàn.Lehet hogy Europa 99%a kihalna, de 5 millio ember még akkor is tulélne.
A fentiek alapján nem világos, hogy beteg, legyengült és 0 infrastruktúrájú és mezőgazdasághoz és máshoz nem érő embereknek honnan lesz szerszáma, tudása ahhoz, hogy a további években is túléljen, amikro a termésátlagok a maiak nemhogy felét, de talán tizedét sem érnék el. Csak egy név és annak messzemenő következménye.
Norman Borlaug.

Wheat_yields_in_selected_countries%2C_1951-2004.png


Meg a gépesítés és modern tudomány és ipar hatása a termésátlagokra. Na, atomháború után a középkori szint alatt lenne. Mert ugye még mindig sötét van, az emberek nem értenek hozzá ,gyengék és még mindig magas a sugárterhelés.

Tényleg csak pislogok továbbra is.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Khm, én nem mondtam olyanokat, hogy hosszù tàvon is tùlèlünk. Emlösökröl beszéltünk, arra hoztam példàt, valamint vèleményeztem, hogy èppen tùl lehet èlni az elsö kèt évet. Tovàbbà nem vagyok biológus, ezért nem tudom, hogy pl a növényeknèl a magok, meg szaporodäsukhoz szükséges terményük, egyebek kibirnak e két év hideget.Mert utàna ha felmelegedés van, akkor a mag, gombàknàl a spora, stb tud szaporodni, nöni. Most olyan hàziàllatot nem tudok mondani amiröl tudnàm, hogy két évnyi ridegtartàst kibirna -40fokon, ez igaz. A fagyott husnàl nincs nagy gàz, ehetö az. Buzat meg lehet enni mozsarban megtörve, vizzel bekeverve, megfözve.Nem kell kisutni kenyernek. Oroszok nyirfakérget is ledaràltak és azt ették. Nem emlitettem olyat sem, hogy kényelmes lenne az az elsö két év, amire irtam hogy tulélhetö. Èn azt mondom,tulélhetö szerencsével.
 

jOkA

Well-Known Member
2017. november 7.
402
635
93
A korlátlan atomháború esetén nem tudom elképzelni a hogyan továbbot, hogy az emberiség hogyan élne túl vagy bármilyen komplex életforma. Évekre vagy évtizedekre nem nem lenne kvázi nappali világosság a Földön. Minden fotoszintetizáló létforma kvázi kihalna vagy minimum vegetálna. Gyakorlatilag megszűnne a mezőgazdasági termelés. Annyi állat és egyéb táplálékforrás nincs, hogy életben maradjon az emberiség ennyi ideig. Ha még lenne is, az is radioaktív lenne. Vagy mint nem látok?

Ha India és Pakisztán csak 100 Mt nagyságrendben egymásra dobná vackait, már az is a modellek szerint néhány éves globális lehűlést okozna, mint nagyobb vulkánkitörések.

Ok, hogy akkor kisebbek voltak a világ élelmiszer-tartalékai, mint ma, de akkor is ez elég durva. Egy atomháborúhoz képest ez egy gyenge ijesztés.
https://en.wikipedia.org/wiki/Year_Without_a_Summer
Megoldás a globális felmelegedésre?