[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-...lenzek-bizalmatlansagi-inditvanyaban-7017476/
"Az úzvölgyi katonai temető ügye is szerepel a román ellenzéki pártok által beterjesztett bizalmatlansági indítványban, amelyről a parlament várhatóan jövő hét kedden fog szavazni.
Az indítványt szerdán terjesztették be és olvasták fel a román törvényhozás két házának együttes ülésén. Eszerint a román kormánynak tudomása volt már egy hónapja a dormánfalvi polgármesteri hivatal által az úzvölgyi katonai temetőnél elkövetett törvénytelenségekről, ennek ellenére nem volt hajlandó párbeszédet kezdeményezni és gyorsan rendezni a nézeteltérést. A kormány rendelkezett ugyan megoldásokkal, de nem alkalmazta azokat, ehelyett káoszt és bizalmatlanságot keltett az állami intézményekkel szemben – olvasható az indítványban.
Az ellenzék a május 26-i európai parlamenti választás után döntött úgy, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be, miután a román kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, kisebbik koalíciós partnere, a Calin Popescu Tariceanu vezette ALDE pedig be sem jutott az európai törvényhozásba, mivel nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt...
...A bizalmatlansági indítványt az ellenzék fő erejét alkotó Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette be, de támogatja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Dacian Ciolos vezette PLUS alkotta pártszövetség, a Traian Basescu volt államfő által védnökölt Népi Mozgalom Párt (PMP), akárcsak a Victor Ponta volt miniszterelnök által vezetett Pro Románia.
Az indítványt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói is aláírták, mi több Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán kijelentette: a szövetség törvényhozói is meg fogják szavazni. Kelemen szerint ebben közrejátszott az úzvölgyi katonai temetőnél történtek..."
Rájöttek hogy ebből csak szarul jön ki románia.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
Hoho a romanok nagyon tudnak. Uhyebar akarnak ket uj atomeromuvi blokkot epoteni. A kinaiakkal akarnak mind ezt. A kinaiak ugy adnak hitelt es ugy epitenek hogy bizomyos %az ovek. Ebbe a romamok bele is mentek. No de a kinaiaknak volt meg egy kikotes megpedig hogy a megtermelt aramot elorre lefixalt aron vegyek at a roman szolgaltatok. Ezt a romanok az elejen nem kifogasoltak de most igen.
Kinaiak erre azt mondtak igy nem epitenek. A romanok gondoljak at ujra... Erre a romanok kijelentettek ha nem fognak tudni kiegyezni akkor megepitik sajat maguk a blokkokat :D /nem semmik kerem szepen meg jo hogy nem onnan fuj a szel.../
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Egyébként a minap olvastam itt, hogy vajon hol lehetnek a Törököktől áthozott nukik. Ha én amerikai volnék....... ránézek a térképre.... hova nem szeretnek menni az orosz ügynökök és román segítőik? Hol nem keresné a kutya sem? Hol van nehezen megközelíthető, ellenőrizhető hely? Duna-delta! A népsűrűség minimális, a létfeltételek szinte középkoriak. Úgy el lehet dugni ott egy bázist, hogy a műholdak se nagyon látják.


Egy repteret azért elég nehéz lenne eldugni akár még ott is. Légibombákat meg elég nagy hülyeség lenne nem reptéren tárolni.


Már nem új téma.
https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/us-moves-nuclear-weapons-from-turkey-to-romania/
A Duna torkolata egy gigantikus járhatatlan rezervátum, bármilyen mozgolódás, infrastruktúra megjelenése feltűnt volna már régen, és nemcsak az oroszoknak.
Az őrzés önmagában elég problémás ilyen helyeken.
Meglepne, ha nem egy jóval megbízhatóbb szövetségesi bázisra vitték volna. (Anglia pl)


Egyelőre szerintem még nem vitték azokat sehova. Viszont úgy néz ki, hogy nemsokára esedékes lesz. És a románok, ha nagyon be akarnak vágódni az amcsiknál, akár azért is, hogy nyugodtabban, az amcsi védelem alatt tolhassák a magyarellenességet, akkor biza simán kilobbizhatják, hogy hozzájuk is kerüljön belőlük. Viszont jelenleg, ha jól tudom, csak a konstancai reptéren volt-van? komolyabb amcsi katonai jelenlét, az a reptér viszont polgári használatú is, meg a tengerhez is túl közel van (így könnyen támadható), szóval ha valamikor kerülne nuki légibomba Romániába, akkor az valószínűleg egy másik, időközben a nuki fegyverek tárolásához megfelelően átalakított légibázisra fog majd menni.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Ami azt illeti te tévedsz. Itt a nyomvonal: Eléggé egyértelmű azt hiszem.
https://www.promenad.hu/2019/03/05/...-is-erintheti-a-tervezes-alatt-allo-m9-es-ut/
Nem akarlak elkeseríteni, de az M9 még sehol sincs, a jelenlegi tervek M47 gyorsforgalmi útról szólnak, (nem autópályáról) a HBM-i közgyűlés döntése nyomán fogják a kisajátításokat elindítani a piros nyomvonalon.
https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/03/dontottek-az-m47-es-nyomvonalarol-is
A NIF honlapján keresgess, a promenad nem éppen aktuális dolgokat ír.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
M9 mar most is van jo regota gyorsforgalmi utkent autopalyava fejleszthetoseggel terveztek mar annak idejen.

Vegig egy kulso korgyuru szerepet toltotte volna be. /tudom mert folgoztam rajta diakmeloskent./

Most ugy all a helyzet hogy egy resze marad gyorsforgalmi utnak /a mar meglevo meghosszabbitasa./ es teusznek egy kiterot pecsnek.

A linkelt kep hibas autopalya szempontjabol mert az a gyorsforgalmi utat jelzi /az autopalyai szakasz nem fog parhuzamosan futni bojnal az m 6 al hanem az m6 elkerulobe torkollik majd be /az autopalya./ a gyorsforgalmi nem./

A koncepcio valtozatlan gyorsforgalmi utketnt epul 2x1 savval helyenkent 2x2 vel. Ami kesobb melletoldassal 2x2 sav+ leallosaval lessz bovitheto ugy hogy az a mar meglevo gyorsforgalmiut mukodeset kis mertekben korlatozza csupan./

En legalabbis igy tidom. /az m9 ott megy egy szakasza ahol felnottem egy tervezett szakasza ott ahol tobbek kozott tanya is van es eltem par evet most is egy kohajitasnyira van jelenlegi tartozkodasi helyemtol.../
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Egy repteret azért elég nehéz lenne eldugni akár még ott is. Légibombákat meg elég nagy hülyeség lenne nem reptéren tárolni.





Egyelőre szerintem még nem vitték azokat sehova. Viszont úgy néz ki, hogy nemsokára esedékes lesz. És a románok, ha nagyon be akarnak vágódni az amcsiknál, akár azért is, hogy nyugodtabban, az amcsi védelem alatt tolhassák a magyarellenességet, akkor biza simán kilobbizhatják, hogy hozzájuk is kerüljön belőlük. Viszont jelenleg, ha jól tudom, csak a konstancai reptéren volt-van? komolyabb amcsi katonai jelenlét, az a reptér viszont polgári használatú is, meg a tengerhez is túl közel van (így könnyen támadható), szóval ha valamikor kerülne nuki légibomba Romániába, akkor az valószínűleg egy másik, időközben a nuki fegyverek tárolásához megfelelően átalakított légibázisra fog majd menni.

Sajnos az aranyosgyéresi reptéren is van Amcsi jelenlét, ami Erdély közepén van majdnem. Viszont ha lesz magyar-román feszültség, az csökkenti az esélyét, hogy oda vigyék, inkább teszik akkor a lengyelekhez, vagy németekhez.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
Azert van kavarc korulotte es mindenfele tervek hasonlok latnak napvilagot. Mert egy olyan koncepcio ami elsonek gyorsforgalmi utkent epul /csak az eggyik 2 sav epul meg./ majd kesobb kap +2 savot es lessz autopalya./

Na ilyen magyarorszgon meg nem nagyon volt ezert a kavarc.

Elonye. Hogy adott penzosszegboll tobb jominosegu ut epitheto egy idoben. Tovabba hogy sokkal rugalmasabb az autopalya epitese bovitessel./szakaszosan./

Tehat kissebb penzosszegbol jominosegu ut keletkezik relative gyorsan atadhato a 2 sav teljes hosszabba legalabbis sokkal gyorsabban mint a 2x2 ami egyebkent irdatlan penz es ido lenne egysuerre./
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem akarlak elkeseríteni, de az M9 még sehol sincs, a jelenlegi tervek M47 gyorsforgalmi útról szólnak, (nem autópályáról) a HBM-i közgyűlés döntése nyomán fogják a kisajátításokat elindítani a piros nyomvonalon.
https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/03/dontottek-az-m47-es-nyomvonalarol-is
A NIF honlapján keresgess, a promenad nem éppen aktuális dolgokat ír.

Nem keserítesz el. Csak elküldtem a tervezetet, aminek bizonyos szakaszait már az idén pályáztatják. A keleti rész és a zalaegerszegi kerülőút 2023-as átadással rendelkezik. Az egész ha jól emlékszem 2030-ra kell kész legyen.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Valószínűleg mindkettőtöknek igaza van, mert minden bizonnyal -költséghatékonyság szempontjából- az M9 magába foglalná az M47-est, illetve kapcsolódna hozzá.
A viszonylag határ menti nyomvonal egyik fő oka, hogy ugye több térségi nagyobb város viszonylag közel került a határhoz, a másik, pedig, hogy része lenne a Via Carpatiának, és ha hamarabb megépül, akkor a románoknak okafogyott lenne megépíteni egy 30-40 km-re futó párhuzamos nyomvonalat, és tudjuk, hogy az autópálya gazdaságélénkítő szereppel bírhat. Valószínűleg ez a régiós, hosszú távú szempont fog érvényesülni a keleti szakasz nyomvonalának kiépítésében (habár néhány városvezető más szempont alapján áll...).

Az M47 határ mellé eső nyomvonaláról már döntöttek, betettem egy linket hozzá melyiket választották.
A Szegedről nyugatra Szekszárd felé induló út terve még csak embrionális, gondolati állapotban van, és vannak egyéb prioritások is amelyek megelőzik.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Nem keserítesz el. Csak elküldtem a tervezetet, aminek bizonyos szakaszait már az idén pályáztatják. A keleti rész és a zalaegerszegi kerülőút 2023-as átadással rendelkezik. Az egész ha jól emlékszem 2030-ra kell kész legyen.

Egyelőre nem tudni mi lesz, a legutóbbi infók szerint a kormány a Tatabánya felé délre lecsatlakozó új "nagy gyűrűt" preferálja időben, le Fehérvár felé és bele az M8-ba.
Ez rengeteg pénz, és ugye a következő uniós fejlesztési ciklusban már kevesebb lesz a csatlakozó alapok költségvetése, így egyre inkább saját forrásra kell támaszkodni.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Sajnos az aranyosgyéresi reptéren is van Amcsi jelenlét, ami Erdély közepén van majdnem.

Azt tudom, hogy szoktak odamenni gyakorlatokra, de van ott állandó jelenlét is?

Viszont ha lesz magyar-román feszültség, az csökkenti az esélyét, hogy oda vigyék, inkább teszik akkor a lengyelekhez, vagy németekhez.

Szerintem is csökkenti az amcsik szempontjából, viszont a románoknak jól jönne, mert emelné a jelentőségüket. Szóval el tudom képzelni, hogy megpróbálják valahogy kisírni, hogy pár darabot pakoljanak hozzájuk.

Németeknél vannak már bombák, szóval őket nem tartom esélyesnek.
A lengyelek viszont nálam is az első helyen vannak. Ők valószínűleg szintén örülnének neki, ha már most épp egy állandó amcsi katonai bázisért rimánkodnak Trumpnak, sőt már azt is beígérték, hogy róla neveznék el, és még fizetni is hajlandóak lennének az amcsi katonai jelenlétért (szerintem kicsit már túltolják az oroszoktól rettegést, de hát ők tudják...).
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Azt tudom, hogy szoktak odamenni gyakorlatokra, de van ott állandó jelenlét is?



Szerintem is csökkenti az amcsik szempontjából, viszont a románoknak jól jönne, mert emelné a jelentőségüket. Szóval el tudom képzelni, hogy megpróbálják valahogy kisírni, hogy pár darabot pakoljanak hozzájuk.

Németeknél vannak már bombák, szóval őket nem tartom esélyesnek.
A lengyelek viszont nálam is az első helyen vannak. Ők valószínűleg szintén örülnének neki, ha már most épp egy állandó amcsi katonai bázisért rimánkodnak Trumpnak, sőt már azt is beígérték, hogy róla neveznék el, és még fizetni is hajlandóak lennének az amcsi katonai jelenlétért (szerintem kicsit már túltolják az oroszoktól rettegést, de hát ők tudják...).

Az amcsik a törökök után már a következő célország történelmét és megbízhatóságát szerintem áttekintették. A románok akarhatják, de úgyse rajtuk múlik.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
Az m9 nek van egy olyan sansza hogy a foldek nagyresze fel van mar vasarolva 10+ eve.jelesul a szekszard kaposvar szakaszon es a dusnok janoshalma szakaszon is. Ez kb 100+ km.../a dusnoknal ki is van alakitva a kozpont /viz villany az uzemanyagtarolok helyei es a toltoallomasok helyei gaztartalyok helyei hasonlok./a korforgalmon tuli resz./
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Az amcsik a törökök után már a következő célország történelmét és megbízhatóságát szerintem áttekintették. A románok akarhatják, de úgyse rajtuk múlik.


Ez igaz, de lehet, hogy a románok az esélyeiket javítandó, ismét bedobják majd a megfelelő helyeken a szépségükről és erényességükről messze földön híres román lányokat. :D
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
Janoshalma szeged kozott olyan kb 60 km es szakaszt kell meg felvasarolni ha mimden igaz /ebbol egy jo resz allami /onkormanyzati/ tulajdonba van. Tehat nemhogy a szekszard szeged utvonal nincs is olyan messze hanem a kaposvar szeged se. /a baj az egesszel az hogy tobb mimt 15 evig allt a prolyekt./
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
Szeged debrecen. Kaposvar zalaegerszeg. Zalaegerszeg szombathely szakaszokrol semmit sem tudok tul tavol vannak tollem.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 241
33 743
113
A debrecen miskolc szakaszrol mimtha hallottam volna hogy az is priorutast elvez./de lehet hogy az masneven fog futni a nagyobb idobeni elteres miat vagy palyazat miatt vagy valami ilyesmi./
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 123
113

Azért valahol szomorú, hogy egy vegyesházasságban felnőtt gyerek inkább román lesz (pedig elvileg inkább az anya nemzetiségét szokták követni a gyerekek) egy olyan városban ahol a lakosság felé még mindig magyar (még ha Bukarestben, vagy valahol Havasalföldön élne megérteném) és újságíró, még csak azt sem lehet mondani hogy azért választotta a román identitást mert abban a munkakörben esélytelen lett volna magyarként (fegyveres szerveknél, minisztériumokban). :(
 
  • Tetszik
Reactions: zeal