Ha a védelmi minisztérium gondozásába kerül akkor kötelezik őket a nemzetközi hadisírgondozó egyezmények a rendben tartásukra. Úgy venném észre, hogy azért a románoknál sem mindenkinek jött jól ez a cirkusz.
Ne légy naív.
https://demokrata.hu/magyarorszag/akik-a-keresztek-alatt-nyugszanak-134226/
Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka is kizárólag szakmai szempontok szerint foglalkozik mindazzal, ami most Úzvölgyében történik. Az intézet az illetékes a magyar, illetve a magyarországi hadisírok ügyében, így az úzvölgyi katonatemető kérdésében is.
...
Én csak szakmai szemüvegen keresztül nézhetek mindent. És szakmai téren döcög az együttműködés a román szervezettel. A mezőpaniti temető ügyében körülbelül ötször kerestem meg az ONCE-t, levélben és az attasé útján is, ott sem kaptam választ. Illetve azt mondták, hogy kijelölnek majd egy központi temetőt a magyar katonák számára, és majd oda kerülnek a hősi halottaink. De ebben sem léptek semmit.
Kolozsváron felszámoltak egy magyar katonatemetőt, akiket onnan exhumáltak, már 3 éve nincsenek eltemetve, mert még mindig nem intézkedtek, hogy Mezőpanitiben temessék el őket (egy magyar többségű településen).
De erre a betonozásra egyből adtak engedélyt (jogtalanul) és a román védelmi minisztérium pénzéből építkeztek.
A román "koszoruzók" között több képviselő, egy tábornok és a csendőrség exparancsnoka is ott volt.
Na ezek után szerinted mennyire lesz jó "gazda" a román védelmi minisztérium és mit is fog jelenteni valójában a nemzetköziesítés?