[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Nekem az jár a fejemben hogy ha esetleg nem úgy alakulnak a dolgok ahogy azt a pentagonban elképzelik és a légicsapás során Irán képes lesz számottevően ellenállni (mégiscsak évtizedek óta készülnek erre a háborúra) és lelő pár repülőt meg néhány hajót a tenger fenekére küld vajon ki fogja lebeszélni az öreg Trumpot arról hogy ledobjon pár atomot? Mert hogy a Bolton nem fogja ellenezni arra azért mernék fogadni egy nagyobb összeggel. Titkon abban reménykedem, hogy most majd mindenki nekem esik hogy ez egy hülye gondolat és ez nem történhet meg de valahogy nekem ez is benne van a pakliban. Én simán kinézem a fasziból hogy tol egy üzit Twitteren hogy "BOOOOM" aztán rátenyerel a gombra....
Állítólag már a pentagon is másképp áll az atomfegyverek bevetéséhez mint régen és új doktrínát dolgoztak ki:
https://www.theguardian.com/world/2019/jun/19/nuclear-weapons-pentagon-us-military-doctrine

“Using nuclear weapons could create conditions for decisive results and the restoration of strategic stability,” the joint chiefs’ document says. “Specifically, the use of a nuclear weapon will fundamentally change the scope of a battle and create conditions that affect how commanders will prevail in conflict.”

Elég félelmetesen hangzik...

Szerintem ennyitől a jó öreg Trump még nem fog rátenyerelni a piros gombra,szerintem komoly légi csapásokat is csak akkor mérnének Iránra az amerikaiak ha Irán nagyon közel kerülne az atomfegyver létrehozásához.De ez lenne a legutolsó lehetőség, lennének más lehetőségeik is,hogy Iránt megakadályozzák abban,hogy atom nagyhatalom legyen,lásd iráni urándúsító centrifugák stuxnet vírussal való megfertőzése.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
Jártál te már életedben Iránban, vagy csak a New York Times-ből olvastál róla, esetleg valami politikai eligazításon? Nekem legalább van olyan barátom aki elég hosszú időt töltött ott, voltak tapasztalatai amiről tudott beszélni. Ja, és a mindig igazmondó politikusaitok szerint Szaddamnak vegyi fegyverei voltak, ezért le kellett rohannotok Irakot. Aztán már egy láda könnygázgránátnak is örültetek volna ha okként fel tudtatok volna mutatni valamit. Hogy az USA kormánya mit akar azt nem tudom, de te sem, max azt hogy mit mondanak, de tiszta kommunista módra az se igaz amit kérdeztek ... én meg higgyem el neked, hogy Irán a fél világon (közte a NATO-tag!!, ugyanolyan létszámú és vallási ősellenség törökökön is) átgázolva fenyegeti és foglalja el Magyarországot (légy szives ezt nagybetűvel ha lehet, én se kicsinyítelek benneteket!).
Nem olvas NYT-et. Elég neki a 444. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
Szerintem ennyitől a jó öreg Trump még nem fog rátenyerelni a piros gombra,szerintem komoly légi csapásokat is csak akkor mérnének Iránra az amerikaiak ha Irán nagyon közel kerülne az atomfegyver létrehozásához.De ez lenne a legutolsó lehetőség, lennének más lehetőségeik is,hogy Iránt megakadályozzák abban,hogy atom nagyhatalom legyen,lásd iráni urándúsító centrifugák stuxnet vírussal való megfertőzése.
Minden mást elképzelhetőnek tartok sokkal inkább, mint atomozni Iránt. Nyilván a kibertámadások már mennek folyamatosan ahogy lehet ezzel faragták őket már a múltban is, ez nem titok. Kulcs atomtudósok elrablása, likvidálása is napirenden volt már. Légi csapás, gazdasági megszorongatás, stb. SF alakulatokkal történő beavatkozás, etc. mind mind benne van, de ahhoz hogy atomot dobjanak 70 évvel Hiroshima-Nagaszaki árnyéka után, valami nagyon nagyon súlyos dolognak kéne történni, hogy legalább egy kicsit is védhető legyen az ENSZ-ben. Erős ország, nagy piac az USA önmagában is, de ha magára haragítja a világ több mint felét, arra azért csak rábaszhatnak még ők is.

Aki nem képes viselkedni az asztalnál, azt előbb utóbb kiközösítik és félreültetik a többiek...
 

miértnemjó

Well-Known Member
2018. október 23.
674
1 199
93
mondj egy arab országot amelyik az amerikai, nyugati demokráciát mértéknek állítva demokratikus ..szaudiak,egyiptom,emírátusok,katar,törökök(nekem az is arab) :) rossza a mértéked (vegyél új centit :) ) szerintem ezek mind egykutya ,az egyik tizenkilenc a másik egy híján húsz .+ a perzsák siíták is ráadásul ami mint tudjuk csak egy kicsivel jobb mint a zsidó :)
Azért az USA demokráciáról is lehetne beszélni. Szövetségi Földalap. :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
A nagy hír hogy a roncsot az irániak megszerezték! Az azért fájni fog valakinek.
Ha végül ők tudták megszerezni, akkor azért csak nem lehetett logikusan olyan nagyon messze a partjaiktól, légterüktől.
Megint van az ami állítás, hogy nemzetközi légtér, meg van az iráni, hogy légteret sértett a drón, és azért csapták el. Kinek van igaza? Őszintén mondom fogalmam sincs, egy dologban biztos vagyok: Nem is számít majd semmit, a lényeg hogy ki mit akar majd kezdeni a helyzettel, és mire mit reagál az egyik majd a másik fél.
 

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
121
814
93
Képzeljünk el egy teljesen extrém helyzetet. Egy, az Atlanti-Óceánon horgonyzó perzsa rombolóról küldenének egy “békés” kém drónt az amerikai partok közelébe… Valószínű, hogy már 100 mérföld távolságból “jogos önvédelemből” lekapnák, talán még a hajót is elsüllyesztenék…
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A nagy hír hogy a roncsot az irániak megszerezték! Az azért fájni fog valakinek.
Ez azért így durva túlzás…
Kihalásztak néhány a víz felszínén úszó roncs darabot.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">At 00:14 US drone took off from UAE in stealth mode &amp; violated Iranian airspace. It was targeted at 04:05 at the coordinates (25°59&#39;43&quot;N 57°02&#39;25&quot;E) near Kouh-e Mobarak.<br><br>We&#39;ve retrieved sections of the US military drone in OUR territorial waters where it was shot down. <a href="https://t.co/pJ34Tysmsg">pic.twitter.com/pJ34Tysmsg</a></p>&mdash; Javad Zarif (@JZarif) <a href=" ">
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
Ne hogy azt hidd! Az agya nem párolgott el nyilván a sárkány ,motor sérült. Volt egy videó amikor teszt alatt lezuhant , marhára egyben maradt, mert lehet korszerű könnyű anyagokból van. A lényeg belül van.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 133
113
At 00:14 US drone took off from UAE in stealth mode & violated Iranian airspace. It was targeted at 04:05 at the coordinates (25°59'43"N 57°02'25"E) near Kouh-e Mobarak.

A gugli szerint ez 15,6 km-re van az iráni parttól. Vígan belül a 12 tengeri mérföldön.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and zsolti

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 133
113
D9iLJrJWwAYBWm8.png:large
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
At 00:14 US drone took off from UAE in stealth mode & violated Iranian airspace. It was targeted at 04:05 at the coordinates (25°59'43"N 57°02'25"E) near Kouh-e Mobarak.

A gugli szerint ez 15,6 km-re van az iráni parttól. Vígan belül a 12 tengeri mérföldön.
Az amcsiknál persze mások a koordináták, ez 36,3 km-re van az iráni parttól, túl a 12 tengeri mérföldön.
Hogy meg vagyok lepve, hogy mindenki mást mond :D!
Szerintem Putyin!
Vagy Kim!

Várj! Ez inkább Trump, de persze mindhárom elbaszott béna álbajusszal :D!

Vicc ez a kép, nagyjából olyan éles, mint a kínai szivárogtatásoknál a legelső képek szoktak lenni, ez alapján azt látok oda, akit akarok...
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
az a baj hogy amit Irán nyilvánosságra hozott azon is szerintem tisztán látszik hogy a drón nemzetközi vizek felett van , kicsit kérdéses hogy mire számítottak vagy tényleg ilyen egyszerű lenne e a dolog

Ez az egesz nekem budos. Az nem kerdes hogy az iraniak lottek le meg a tankhajok felrobbantasa is az o szamlajukat terheli ( a majusi robbantasokkal egyetembe ) a kerdes csak az hogy MIERT!!!???

Ebbol igy nagy pofon lesz. Most vagy elszaltak es azthiszik menni fog"isten megsegit" vagy az egesz resze valaminek es szandekosan toljak tul a szokakasos ingerkuszobon a dolgot. Eloszor majusban a tankhajok - nem volt reakcio. Aztan a tankhajok most-nem volt erdemi reakcio- Akkor most lelovik a dront. Hulyeseg vagy tudatossag. Az utobbinal meg lehetnek meglepetesek.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 939
113
Ez az egesz nekem budos. Az nem kerdes hogy az iraniak lottek le meg a tankhajok felrobbantasa is az o szamlajukat terheli ( a majusi robbantasokkal egyetembe ) a kerdes csak az hogy MIERT!!!???

Ebbol igy nagy pofon lesz. Most vagy elszaltak es azthiszik menni fog"isten megsegit" vagy az egesz resze valaminek es szandekosan toljak tul a szokakasos ingerkuszobon a dolgot. Eloszor majusban a tankhajok - nem volt reakcio. Aztan a tankhajok most-nem volt erdemi reakcio- Akkor most lelovik a dront. Hulyeseg vagy tudatossag. Az utobbinal meg lehetnek meglepetesek.
Szerinted csak jól jöhettek ki egy Irán elleni adok-kapokból?
USA költségvetésnek jót fog tenni, meg az adósság állománynak?
Mi van ha ebbe is beleragadtok úgy 20 évre legalább?!

Ez az amerikai polgár érdeke, te ezt tényleg elhiszed?
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
mondj egy arab országot amelyik az amerikai, nyugati demokráciát mértéknek állítva demokratikus ..szaudiak,egyiptom,emírátusok,katar,törökök(nekem az is arab) :) rossza a mértéked (vegyél új centit :) ) szerintem ezek mind egykutya ,az egyik tizenkilenc a másik egy híján húsz .+ a perzsák siíták is ráadásul ami mint tudjuk csak egy kicsivel jobb mint a zsidó :)


Alapvetoen egyetertek veled. Ennek ellenere vannak arab orszagok ahol normalis normalisabb az elet. Pl Jordania de Bahrein vagy UAE Kuwait is elheto europai szemmel igaz (!!!) mindenhol mint nyugati ember le vagy nezve es kezelve. De gyakorolhatod a hitedet stb. Nyugati mercevel merve ahogy te is irtad ezek sem utik meg a mercet. Es ezek az orszagok a muszlim perce legpozitivabb oldalat kepviselik amihez a masik oldal Iran Szaudi oldal parosul amit itt sokan tamogatnak drukkolnak neki.

Az esz megall ilyen rovidlatas kapcsan!!!