[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
Miért logikus számodra, hogy Irán robbantotta a hajókat?
Az irániak épp a japánokkal tárgyaltak, amikor felrobbant az egyik hajó, ami épp japán volt. Számomra ez egyáltalán nem logikus.
Ha amerikai vagy szaudi hajó lett volna, akkor igen, de egyik sem volt az.


Ez nem logika kerdese hanem szimplan irani hadihajo irani tengereszekkel szedte le az aknat a felvetelek szerint. Iran azota sem cafolta hogy ove lett volna a hajo.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
Kerdes az hogy hol keszulnek fel az iraniak. Ott ahol tamadnak az amik vagy ott ahol imitaljak. A lerak egysegek mozgekonysaga sehol nincs a legiero / Tomahawk mozgekonysagahoz.

Ez egy igen egyszerű képlet.Az USA nyilván azt támadja, ami értékes, Irán meg nyilván annak a védelmére készül fel ami értékes.Mind a kettő ugyanarra játszik csak az egyik megvédeni a másik elpusztítani akarja azt.De hogy ne csak összevisszaságokat írjak:repülőterek, egyéb bázisok, hadihajók, tengeralattjárók(mert ugye Iránnak ilyenje is van), messze nem csak a lérakok vannak, de azokból mondjuk eleve sok van Iránnak.
Fel merem tételezni, hogy a tegnapi amerikai célpontok között nem virágágyások és kerti tavak voltak, így nyilván Iránnak sem ezek védelmére kell készülni.
Egyébként meg pont arra célozgattam, hogyha Irán megfigyelte az amerikaiakat, akkor arra is nagyjából rájöhetett, hogy kb. hol támadnának.Ez persze nyilván nem szentírás, meg csali is lehetett az egész akció.A zsidók is csinálják ezt, meg mindenki más is akinek megvannak ehhez a lehetőségei.Irán határa a Perzsa-öböl felől kb 1500 km ha csak a vízzel közvetlenül határos szakaszt nézzük.Feltételezem, hogy mindenhol az USA sem tud támadni.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 209
3 551
113
Egy apróság...
Az USA mikor szeretett volna egyébként hadat üzenni Iránnak. Közvetlenül a légicsapások előtt? A légicsapások alatt? Esetleg a légicsapások után?
Ja, hogy nekik nem kell ilyenre gondolniuk mert ők mindenki felett állnak. Bármikor bárkire megelőző csapást mérhetnek a nagyobb jó érdekében. Ezen az elven holnap akár a világ bármelyik országát kikiálthatják a gonosz birodalmának mert találnak ott valami értékeset amihez nem juthatnak hozzá, és már mehetnek is a repülők meg a rakéták. Kivéve Oroszország és Kína, mivel nagy haderővel rendelkező atomhatalmak.
Minden esetre ha Trump neki ugrik Iránnak biztos, hogy utána az USA külföldi érdekeltségei és maga az USA államai is készülhetnek a legdurvább terrorakciókra. Ráadásul Irakkal ellentétben itt nem számíthat nagy nemzetközi támogatásra.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 519
44 869
113
Mondom én hogy puhapöcs…
" I asked, how many will die.
- 150 people, sir, was the answer from a General.
10 minutes before the strike I stopped it"
Mikor kiadta a parancsot a mégis mire gondolt? Virágesőt fognak szórni az Irániakra?
Hát bazzz, én általában védeni szoktam, DE HA EZ TÉNYLEG így volt, akkor ilyen téren egy infantilis gyerek valóban :(...
 

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 476
1 826
113
és ezt te láttad azon a holdraszállás minőségű felvételen?


Holdraszallas minosegu? Nezd at a felveteleket. EOD kezikamera.
A felvetelen pedig az irani epitesi, csak Iranban es csak az IRGC altal hasznalt GUSHTI osztalyo jarorhajo lathato. Iran senkinek nem adott el ilyen hajot, soha nem jelezte hogy valaki ellopot volna ilyet raadasul a hajo egyenesen az irani vizekre tert vissza.

Olvasd vegig.: a betett anyagok tobboldalasok lehet lapozni. A kommenteket is erdemes elolvasni. Szimplan elkaptak oket.

https://news.usni.org/2019/06/17/an...-proving-iranian-involvement-in-tanker-attack
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 519
44 869
113
Szerintem csak a pacifistább szavazókat akarja kicsit hülyíteni, hogy amíg nem igazán "szükséges" addig nem fog támadni.
Ezeknek a híreknek mondjuk én a felét is osztani szoktam néggyel, de ha valóban így volt hogy kiadott egy támadásra vonatkozó parancsot, aztán mikor mondták neki hogy kb. 150 halott jár vele, akkor visszatáncolt, az komoly probléma egy elnöknél. Minden más jobban hangzik ennél, mert ez HA így volt tényleg, akkor nem jó hírét fogja vinni a haderő felé, azoknak is meginog majd benne a hite akik amúgy helyből eddig nem köpték volna le.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and vendeg2

sandman

Active Member
2018. június 7.
41
106
33
Szerintem csak a pacifistább szavazókat akarja kicsit hülyíteni, hogy amíg nem igazán "szükséges" addig nem fog támadni.

Szerintem is 1. belpolitikai okokból mond ilyet, mivel mindig azt ígérte, hogy nem fog háborúzni 2. ha tényleg ennyi lett volna az áldozatok száma, akkor az irániak is szintet léphetnek. Most mondták, hogy a drón mellett egy kémrepülőgépet is le tudtak volna lőni 35 emberrel a fedélzeten, de nem tették. Tehát elvileg ők sem akarják mélyíteni a dolgot, de azért húztak egy határt.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Loken

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 092
113
Önmagában a tengerszoros egyezmény értelmében már akkor jogsértést követtek el az amerikaiak amikor hírszerzési tevékenységet követtek el a parti állam ellen még ha az nk légtérből is történt - ez ui az egyezményből kifolyólag, a nemzetközi hajózási útvonalak miatt a szorosokban TILOS.
Mindenkinek.
Egyébként a Hormuzi szoros szélessége 40 km, 60 km hosszú.
A parti felségvizek 12 mérföldet tesznek ki, ez olyan 20 km.
A parti államok, EAE, Omán, Irán.
US (???)
Stratégiai jelentősége: itt halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj több mint 1/3-a.
Láss, ne csak nézz.
Erre tudnál nekem egy hivatkozást is adni?
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Szerintem is 1. belpolitikai okokból mond ilyet, mivel mindig azt ígérte, hogy nem fog háborúzni 2. ha tényleg ennyi lett volna az áldozatok száma, akkor az irániak is szintet léphetnek. Most mondták, hogy a drón mellett egy kémrepülőgépet is le tudtak volna lőni 35 emberrel a fedélzeten, de nem tették. Tehát elvileg ők sem akarják mélyíteni a dolgot, de azért húztak egy határt.
  1. Azt ígérte nem fog háborúzni - mikor kivonult az atomalkuból és újra ütközési pályára állt Iránnal gondolom voltak bizonyos elképzelései hogy mi is lehet ennek a konfrontációnak a vége. Gondolod fel sem merült senkiben hogy az Irániak nem fognak becsicskulni és háború lesz a vége? Szerintem bizonyosan számoltak ezzel a lehetőséggel is mikor meghozták a döntést.
  2. Ha tényleg ennyi lett volna az áldozatok száma, akkor az irániak is szintet léphetnek - mikor a Nemzetbiztonsági Tanács kibővített ülése azt a javaslatot tette le az asztalára hogy legyen katonai válaszcsapás nyilván mérlegelt. Tudta hogy ez hosszú háború kezdetét jelenti Iránnal. Ennek figyelembevételével főparancsnoki minőségében kiadott egy parancsot és a gépezet beindult…innentől kezdve több mint furcsa a csata előtti percekben nem a saját katonái épségéért imádkozik hanem az ellenség halottait kezdi el számolgatni. Kérdezem én, mi lett volna ha azt mondják neki hogy nem lesz több mit 10 vagy 20 vagy 149? Mennyinél mondta volna hogy OK, indítsák a rakétákat mert az irániak nem fognak szintet lépni. Nem, nem….szerintem egyszerűen megijedt a felelőségtől és az utolsó percben visszatáncolt. A gond az hogy így ország világ előtt előtt elárulta hogy gyenge és megijed ha komoly döntést kell hozni. Félek ez az USA-nak 150-nél sokkal több halottba fog kerülni...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 333
46 092
113
És ez hogy bizonyítja hogy ők is tették rá az aknát? Szerinted itt ki kiváncsi az agyhalottaknak szóló propagandára?
Akkor ezt most gondoljuk végig logikusan?
A Hormuzi szorosban, amiről Irán korábban már kijelentette, hogy saját kizárólagos fennhatóságúnak tekinti, egy tanker oldaláról, egy szakszerűen rögzített, és fel nem robbant iráni aknát szednek le iráninak (tehát nem texaszi cowboynak vagy kelet-ázsiai mosodásnak) kinéző személyek, egy olyan hajó segítségével, amilyet kizárólag Irán birtokol.
Ebből te milyen következtetést vonnál le?

A délutáni sétahajózás közben (vagy 30 fiatal férfi egyenruhában) éppen meglátták a kinövést a tankeren, és ahelyett, hogy értesítenék a tankert (és segítenének a legénység evakuálásában), a kétséges állapotú (éles/nem éles) hajó elleni aknát elkezdik lefeszegetni, ezzel annak felrobbanását kockáztatják. Majd "angolosan" távoznak az aknával....
Hát lenne ebből egy jó sztori azért még Bolywoodban is!

Ha valami úgy nyávog, mint egy macska, azt eszi, mint egy macska, úgy dorombol, mint egy macska, kismacskákat fial, és úgy is néz ki, mint egy macska, akkor arra elég nagy valószínűséggel rámondhatjuk, hogy egy MACSKA, nem? ;)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 117
119 428
113
Akkor ezt most gondoljuk végig logikusan?
A Hormuzi szorosban, amiről Irán korábban már kijelentette, hogy saját kizárólagos fennhatóságúnak tekinti, egy tanker oldaláról, egy szakszerűen rögzített, és fel nem robbant iráni aknát szednek le iráninak (tehát nem texaszi cowboynak vagy kelet-ázsiai mosodásnak) kinéző személyek, egy olyan hajó segítségével, amilyet kizárólag Irán birtokol.
Ebből te milyen következtetést vonnál le?

A délutáni sétahajózás közben (vagy 30 fiatal férfi egyenruhában) éppen meglátták a kinövést a tankeren, és ahelyett, hogy értesítenék a tankert (és segítenének a legénység evakuálásában), a kétséges állapotú (éles/nem éles) hajó elleni aknát elkezdik lefeszegetni, ezzel annak felrobbanását kockáztatják. Majd "angolosan" távoznak az aknával....
Hát lenne ebből egy jó sztori azért még Bolywoodban is!

Ha valami úgy nyávog, mint egy macska, azt eszi, mint egy macska, úgy dorombol, mint egy macska, kismacskákat fial, és úgy is néz ki, mint egy macska, akkor arra elég nagy valószínűséggel rámondhatjuk, hogy egy MACSKA, nem? ;)
Vagy igényesen kivitelezett false flag művelet :D Bár így tényleg Iránra mutat a dolog. Csak felmerül épp ugyan az a dolog mint Szíriában a vegyi fegyver használatnál, amikor az amúgy nyerésre álló szír kormányerők hirtelen csak azért is azt csinálják amiért a nyugat megbombázza őket kicsit ? Na nemáár. MI a francnak lenne jó iránnak amúgy ez ?
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 594
7 657
113
Akkor ezt most gondoljuk végig logikusan?
A Hormuzi szorosban, amiről Irán korábban már kijelentette, hogy saját kizárólagos fennhatóságúnak tekinti, egy tanker oldaláról, egy szakszerűen rögzített, és fel nem robbant iráni aknát szednek le iráninak (tehát nem texaszi cowboynak vagy kelet-ázsiai mosodásnak) kinéző személyek, egy olyan hajó segítségével, amilyet kizárólag Irán birtokol.
Ebből te milyen következtetést vonnál le?

A délutáni sétahajózás közben (vagy 30 fiatal férfi egyenruhában) éppen meglátták a kinövést a tankeren, és ahelyett, hogy értesítenék a tankert (és segítenének a legénység evakuálásában), a kétséges állapotú (éles/nem éles) hajó elleni aknát elkezdik lefeszegetni, ezzel annak felrobbanását kockáztatják. Majd "angolosan" távoznak az aknával....
Hát lenne ebből egy jó sztori azért még Bolywoodban is!

Ha valami úgy nyávog, mint egy macska, azt eszi, mint egy macska, úgy dorombol, mint egy macska, kismacskákat fial, és úgy is néz ki, mint egy macska, akkor arra elég nagy valószínűséggel rámondhatjuk, hogy egy MACSKA, nem? ;)

Látom magadat már meggyőzted... sajnos a háború elkezdéséhez a világ többi országát is meg kell győzni, mert félő fordítva sülhet el a támadás.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and vendeg2