[BIZTPOL] Irán

Alapvetően itt miről van szó?
Izrael fél, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, amit később ellene is használna. A félelem nem alaptalan! Ha hagynák Irán fejlesztene atomfegyvert és nyugodt szívvel használná Izrael ellen, ahogy ők is fordítva.
Izraelnek kevés az atomalku! Nagy a rizikó, hogy Irán bármely okból később felmondja és mi van, ha akkor már nem tud rá megelőző csapást mérni? Jobb nem kockáztatni és most csírájában elfojtani mindent. Ehhez amerikai legicsapás kell még az USA választások előtt. Egy demokrata elnök nagyobb rizikó.
Csak azt nem értem Irán miért kezdte el az uránduaítást?? Magát csinálja ki ha folytatja. Az Izraeli forgatókönyvet segíti. Pedig Trump nem mindenáron bombázna, de így nem hagy neki választási lehetőséget.
Meg kell érteni Iránt is. Akinek atomfegyvere van azt senki sem baszogatja komolyan. Sarokba szorítva érzik magukat. Meg úgy gondolják hogy a világ összefogott ellenük... Az USA elbaszta ismét, diplomáciai csőd

Meg kell érteni Iránt is. Akinek atomfegyvere van azt senki sem baszogatja komolyan. Sarokba szorítva érzik magukat. Meg úgy gondolják hogy a világ összefogott ellenük... Az USA elbaszta ismét, diplomáciai csőd
Ezt értem, de így az ellensége kezére játszik. Nem fogják most hagyni az urándusítást. Az USA vagy Izrael odabasz. Izraelnek egy megelőző csapás és a következményei a kisebb rizikó, mint egy atomhatalom, sérthetetlen Irán!

A BP egyik nagy tankere a szaúdi partoknál ácsorog, mert fél, hogy az irániak elkapják, válaszul az ő tankerük megállítására.
https://www.bloomberg.com/news/arti...lters-in-persian-gulf-on-fear-of-iran-seizure
-1x-1.jpg

https://index.hu/kulfold/2019/07/08...nker_gibraltar_urandusitas_europa_fenyegetes/

Ennyit arról hogy Európát nem utálja Irán. Már minket is fenyegetnek, nemcsak Amerikát.
El akarnak pusztítani minket, hiába szólunk hozzá jóindulattal.
Most fog felértékelődni a rakétavédelmi rendszer. Lehet megköszönni Amerikának hogy hajlandó megvédeni minket.
Ennek a meccsnek 2 kimenetele lehet vagy megelőzzük a közelgő iráni vegyi vagy atomcsapást vagy el fognak minket pusztítani ha ölbe tett kézzel várjuk az elkerülhetetlent.

"Lehet megköszönni Amerikának hogy hajlandó megvédeni minket."
Úgy érted köszönjük meg, hogy megvéd attól amit ő okozott? Ez akkor olyasmi mint védelmi pénz szedése...

Mitől kedves az ilyen náci/kommunista stílusú szófosó, legalább tedd már idézőjelbe mert még komolyan veszi ...

Kedves Emel..
A kommunikációnak vannak az emberi intelligencia és a XXI. század íratlan normái szerinti módjai. Ha nem is értek egyet Ladagranttal, a kötelező tiszteletet meg kell adni a Fórumon. Tudom, sokan nincsenek így ezzel, de nézd el nekem, hogy én még a XX. század közepének szülötte vagyok. Sokat küzdöttünk azért, hogy az ilyen fórumok szabadon működhessenek, akkor is, ha homlokegyenest nem értünk egyet. Ladagrant egy világnézetet képvisel, ami - ha nem is értek vele egyet maradéktalanul -, létjogosult e világban. Ha csak a jót látod, mitől ismered fel a rosszat? Ha csak a rosszat látod, hogyan értékeled a jót? A kettő együtt jár kéz a kézben. Emlékszel a már-már ikonná vált filmre,........ Kedves Ellenségem.... :) :) :)

Ez a szerződés már a gyakorlatban eddig sem élt igazán. Az USA nyomására gyakorlatilag elszigetelték a főbb európai cégek Iránt azóta, hogy az USA megfenyegette őket, aki bizniszel Iránnal, az bukja az amerikai piacot. Az meg egy picit azért jobban kell mindenkinek, csöppet több pénz van benne.
Igen ebben van igazság, de a szerződésből való kilépésnek valahogy nem ez a módja. Meg valahogy nem is túl diplomatikus. Én most azt érzem, hogy ezt nem így és nem ebben a formában kellett volna lerendeznie Iránnak.

• Tetszik
Reactions: SilvioD
Igen ebben van igazság, de a szerződésből való kilépésnek valahogy nem ez a módja. Meg valahogy nem is túl diplomatikus. Én most azt érzem, hogy ezt nem így és nem ebben a formában kellett volna lerendeznie Iránnak.

Lehet hogy tévedek, de van egy olyan gyanúm, hogy Kína adja alájuk a lovat.

• Tetszik
Reactions: SilvioD

Lehet hogy tévedek, de van egy olyan gyanúm, hogy Kína adja alájuk a lovat.
Miből gondolod?

Ezt értem, de így az ellensége kezére játszik. Nem fogják most hagyni az urándusítást. Az USA vagy Izrael odabasz. Izraelnek egy megelőző csapás és a következményei a kisebb rizikó, mint egy atomhatalom, sérthetetlen Irán!
Ez onnantól fals, hogy nem kell hogy bárki valós okot szolgáltasson arra hogy megtámadja az USA, ha még akarják szórni kreálnak okot, Szaddam vegyifegyverei, vagy Aszad gáztámadásai megvannak?! Gyakorlatilag Irán nem hülye, látja hogy itt se szép, se okos nem lehet, mindegy a sapka megléte, pofán akarják vágni.

• Tetszik
Reactions: vilmoci
Sikerült mindent összekeverniük az már biztos. Viszont, nem tudom, de nekem valahogy Irán hozzáállása az európai parterekhez nem tűnik túl korrektnek. Mármint azzal jönni, hogy ha az európai szerződő felek nem "regulázzák meg" az USA-t akkor újabb pontokat fognak megszegni a szerződésben, ez nem igazán fair, a szerződésben bent maradókkal szemben. Annak fényében meg pláne nem, hogy Irán is pontosan tudja, hogy Trump nem fog hallgatni az EU-ra ebben a kérdésben.
Szerintem tud ez hatni. A világgazdaság összetett, a nemzetközi pénztőke uralja Európát is. Ha nekik fájni fog, előbb-utóbb Trump is érzi.

https://index.hu/kulfold/2019/07/08...nker_gibraltar_urandusitas_europa_fenyegetes/

Ennyit arról hogy Európát nem utálja Irán. Már minket is fenyegetnek, nemcsak Amerikát.
El akarnak pusztítani minket, hiába szólunk hozzá jóindulattal.
Most fog felértékelődni a rakétavédelmi rendszer. Lehet megköszönni Amerikának hogy hajlandó megvédeni minket.
Ennek a meccsnek 2 kimenetele lehet vagy megelőzzük a közelgő iráni vegyi vagy atomcsapást vagy el fognak minket pusztítani ha ölbe tett kézzel várjuk az elkerülhetetlent.
Te egy beteglelkű háborús uszító vagy. Felhívom az admin figyelmét, hogy a háborús uszítás bűncselekmény.

Miből gondolod?

Azután kezdett felpörögni az Irán dolog, hogy az Usa beleállt Kínába,de ez csak tipp.
Mondjuk nem tudom most mi Kína hivatalos álláspontja ebben a témában. Gondolom nem az USA mellett állnak :D

Szerintem tud ez hatni. A világgazdaság összetett, a nemzetközi pénztőke uralja Európát is. Ha nekik fájni fog, előbb-utóbb Trump is érzi.

Ha a Perzsa - Öbölnél kitör a balhé az nyilván nem tesz jót a világgazdaságnak, csak szerintem ez még inkább a katonai megoldás felé fogja terelni a dolgot, lévén, hogy az olaj szállítása nem állhat le.

Remelem ott harcolsz majd az elso sorban, es kuldod nekunk a kepeket a szetbombazott civilek maradvanyairol.
Jopofa vagy, vegulis nem az idetlen britek kavarnak megint azzal a nyamvadt hajoval.
Remélem, az első percben alhason kapja egy repesz. A világnak az lenne az egészséges, ha a háborús uszítók döglenének meg , nem a gyerekek.

Miből gondolod?

Azután kezdett felpörögni az Irán dolog, hogy az Usa beleállt Kínába,de ez csak tipp.

Szerintem jól látod. Irán egy előretolt bábu Kína játszmájában. Az USA nem hülye, látja, hogy a térségbeli szövetségesei lassan már nem tarthatók (szaúdi+emirségek) az emberi jogok, proxi háborúk miatt. Afrika mint olyan elveszni látszik. Egy igazán értékes szövetségese maradt: Izrael. Ha és amennyiben meg akarja őrizni befolyását az arab világban, akkor az ősellenség síitákat kell ütnie, amivel mintegy mellesleg Kínát és Oországot is üti. Ha pedig sikeres, akkor talán még helyreállíthatja a perzsa szövetségesi viszonyt egy "rendszerváltás" után. Bármilyen USA-ellenes is az iráni retorika, ne feledjük: az ország átlagéletkora 29 év és tele vannak a börtönök rockandrollt hallgató, táncoló, kólaivó fiatalokkal....

• Tetszik
Reactions: Pogány
Alapvetően itt miről van szó?
Izrael fél, hogy Irán atomfegyvert fejleszt, amit később ellene is használna. A félelem nem alaptalan! Ha hagynák Irán fejlesztene atomfegyvert és nyugodt szívvel használná Izrael ellen, ahogy ők is fordítva.
Izraelnek kevés az atomalku! Nagy a rizikó, hogy Irán bármely okból később felmondja és mi van, ha akkor már nem tud rá megelőző csapást mérni? Jobb nem kockáztatni és most csírájában elfojtani mindent. Ehhez amerikai legicsapás kell még az USA választások előtt. Egy demokrata elnök nagyobb rizikó.
Csak azt nem értem Irán miért kezdte el az uránduaítást?? Magát csinálja ki ha folytatja. Az Izraeli forgatókönyvet segíti. Pedig Trump nem mindenáron bombázna, de így nem hagy neki választási lehetőséget.
Az a gond a háborús uszítokkal, mint te is, hogy a tényeket fel sem fogják, nem hogy figyelembe vegyék.
Az iráni atomdúsitás még mindig csak erőművi szint. Az iráni atomprogramot Nixon indította be 1974-ben. Az oka az iráni társadalom fejlődése az iparosodás.. Reza Pahlavi 1975-ös beszéde. Irán legalább 500 éve nem támadott meg senkit. Izrael 1948 óta legalább hat háborút vívott, az USA több mint kétszázat kétszáz év alatt. Nekünk belpolitikánkba nem Irán szól bele.

Mondjuk nem tudom most mi Kína hivatalos álláspontja ebben a témában. Gondolom nem az USA mellett állnak :D

Ha a Perzsa - Öbölnél kitör a balhé az nyilván nem tesz jót a világgazdaságnak, csak szerintem ez még inkább a katonai megoldás felé fogja terelni a dolgot, lévén, hogy az olaj szállítása nem állhat le.
Pont a balhé miatt reked meg az olajszállítás. Úgy látszik, bejütt a magas olajár. Az USA kitermelő, Kína, Európa felhasználó. Üt egy kicsit a gazdaságukon.

Szerintem jól látod. Irán egy előretolt bábu Kína játszmájában. Az USA nem hülye, látja, hogy a térségbeli szövetségesei lassan már nem tarthatók (szaúdi+emirségek) az emberi jogok, proxi háborúk miatt. Afrika mint olyan elveszni látszik. Egy igazán értékes szövetségese maradt: Izrael. Ha és amennyiben meg akarja őrizni befolyását az arab világban, akkor az ősellenség síitákat kell ütnie, amivel mintegy mellesleg Kínát és Oországot is üti. Ha pedig sikeres, akkor talán még helyreállíthatja a perzsa szövetségesi viszonyt egy "rendszerváltás" után. Bármilyen USA-ellenes is az iráni retorika, ne feledjük: az ország átlagéletkora 29 év és tele vannak a börtönök rockandrollt hallgató, táncoló, kólaivó fiatalokkal....
Ez egy kicsit erős. Rockot hallgathatsz, kólát vehetsz, táncolni táncolhatsz. Az iráni nép pedig nem megy az USA után. Ők emlékeznek Moszadikra és Kermit Roosweltre.

Kedves Emel..
A kommunikációnak vannak az emberi intelligencia és a XXI. század íratlan normái szerinti módjai. Ha nem is értek egyet Ladagranttal, a kötelező tiszteletet meg kell adni a Fórumon. Tudom, sokan nincsenek így ezzel, de nézd el nekem, hogy én még a XX. század közepének szülötte vagyok. Sokat küzdöttünk azért, hogy az ilyen fórumok szabadon működhessenek, akkor is, ha homlokegyenest nem értünk egyet. Ladagrant egy világnézetet képvisel, ami - ha nem is értek vele egyet maradéktalanul -, létjogosult e világban. Ha csak a jót látod, mitől ismered fel a rosszat? Ha csak a rosszat látod, hogyan értékeled a jót? A kettő együtt jár kéz a kézben. Emlékszel a már-már ikonná vált filmre,........ Kedves Ellenségem.... :) :) :)
Akkor szia, egy korosztály vagyunk. A tisztelettel igazad van, én se küldtem el sehova, nem kurváztam le a rokonságát, nem mondom hogy ne mondhassa el a véleményét (kivétel az uszító szövegei!!, annyira azért ne legyünk már "szabadok és demokratikusak"), soha nem ignorálok senkit (mindenkinek lehet találó véleménye, új információja), de aki ilyen szinten tolja a háborús uszítást (gondolom nincs három fia mint nekem) azzal soha nem fogok "kedves"-kedni, még udvariasságból sem. A filmre sajnos nem emlékszem, szerintem nem láttam mert a jó filmekre nagyon élénken tudok emlékezni évtizedek múlva is (ami nagyon tetszett azt ráérős ifjúkoromban többször is megnéztem).