Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
  1. Egyetértesz azzal kijelentéssel, hogy a villamos áram termelés és az eloszló hálózat alapja az, hogy minden pillanatban teljesítmény egyensúlyt kell fenntartani (és egyéb minőségi paramétereket) a hálózat stabilitásához? Tehát az egyensúly alapja nem az egy évben megtermelt villamos áram összes mennyisége időbeli eloszlás nélkül.

  2. Egyenértékűnek tartod a zsinóráram termelésére képtelen erőműveket azokkal, amik képesek erre a hálózat stabilitásának szempontjából?

  3. Igaznak veszed az az állítást, ami szerint zsinóráram termelésére képtelen erőművekkel ki lehet váltani a zsinóráramot termelő erőműveket kvázi 1:1-ben vagy ehhez közeli arányban?

  4. Igaznak veszed azt az állítást, hogy a megtermelt áram árát befolyásolja annak megtermelésének időpillanata is? Tehát nem mindegy, hogy mennyire előre és tervezhetően kell termelni és igazítani a stabilitást?

  5. Véleményed szerit a kötelező átvétel a szél-, naperőművek vagy más gyengén vagy egyáltalán nem szabályozható termelésű erőművek esetén az támogatásnak minősül vagy sem?

  6. Véleményed szerint az támogatásnak minősül-e minden nem atomerőműnél, ahol nem szükséges elbontási alapot képzeni, ezzel szemben az atomerőműnél erre törvényi kötelezettség van.

  7. Véleményed szerint a támogatás nélküli nem szabályozható termelés ára tartalmazza a szabályozási költséget és a hálózat stabilitásának biztosítását?

1. igen
2. nem
3. nem
4. igen
5. igen
6. nem, lásd hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, ide értve a termékdíjat is
7. nem

Hány pontom lett?
 
M

molnibalage

Guest
1. igen
2. nem
3. nem
4. igen
5. igen
6. nem, lásd hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, ide értve a termékdíjat is
7. nem

Hány pontom lett?
Ennek fényében nem értem egész eddigi trollkodásodat, mert a fenti válaszaidnak megfelelően soha nem vettél figyelembe költségeket és ehhez képest teljes erőből tolod a propagandát, hogy olcsó és szuper.

Hol éri meg valaha az egész és hol életképes gazdaságilag szerinted? Hol van az olcsó napáram, amikor németeknél a direkt támogatás nap+szél+biomassza kombóval majdnem a paksi eladási ár duplája. Az eladási ár és támogatási ár együtt a paksi áramár hányszorosa is?

Ennek fényében szerinted mekkora beépített kapacitás az, ahol mondjuk a hazai GT és egyéb gyors szabályozású erőművek mellett még észszerű? Van fogalmad arról, hogy milyenek az indítási ás leállási tranziensek és a hatásfok mennyi min load esetén és mennyi egyáltalán a min load %-ban?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Azért ez vicces a te billentyűzetedből! :D:D:D

Háát, a kínaiak egész jól elvannak vele. ;)
Persze, ameddig kerekítési hiba a termelésük a mixben addig nem okoznak problémát, mert kis súlyuk = nem nagyon befolyásolják az áram és nem gond szabályozásban. Ezért van itthon korlátozva a szélerőmű telepítés. Persze az ökobarom oldalak erre szarnak.

Ja, és kérlek hol tolom a propagandát, amikor valódi erőművek paramétereivel dolgozom és modellel? Hm...?
 
M

molnibalage

Guest
Mondok egy másik szigetet is, úgy hívják Ausztrália.
Gratulálok. Kerekitesi hiba a napenergia (0,1%) és masszívan tojnak a klíma egyezményekre. Sok, olcsó es kiváló szenuk van.

Időnként a Mátrai Erőmű importal, hogy megtamogassak a szutyok lignitete. Legalabbis 7-8 eve meg ez ment.

Tovabbra is szembemesz a listaval. Annak következményeire tojsz...
 

ManfredMacx

Active Member
2018. október 14.
128
66
28
Gratulálok. Kerekitesi hiba a napenergia (0,1%) és masszívan tojnak a klíma egyezményekre. Sok, olcsó es kiváló szenuk van.

Időnként a Mátrai Erőmű importal, hogy megtamogassak a szutyok lignitete. Legalabbis 7-8 eve meg ez ment.

Tovabbra is szembemesz a listaval. Annak következményeire tojsz...

Jól értem, hogy Ausztráliában 0,1% a napenergia?
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Breaking! Megújulós/szeles hírek Európából: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...gujulo-energia-ertelmetlen-tiltas.688842.html

A francia és a spanyol hírek különösen érdekesek.

Kár, hogy ezek az európai országok és energiatervezésük nem olvassa ezt a listát, és nem látja be, hogy a nap és szélenergia termelő kapacitások telepítése mekkora pénzkidobás...

"
Gratulálok. Kerekitesi hiba a napenergia (0,1%) és masszívan tojnak a klíma egyezményekre. Sok, olcsó es kiváló szenuk van.

Időnként a Mátrai Erőmű importal, hogy megtamogassak a szutyok lignitete. Legalabbis 7-8 eve meg ez ment.

Tovabbra is szembemesz a listaval. Annak következményeire tojsz...
"
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 927
113

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Breaking 2

"A HMKE kategóriában 2017 végén összesen 29 685 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergiahálózatra, ami az előző év végi 20 496 darabhoz képest 45%-os növekedést jelent . A felhasznált energiahordozó fajtáját tekintve nap-, szél-, és vízenergiát, biogázt , biomasszát, földgázt, termálmetánt, benzint, dízelt, valamint egyéb energiahordozókat hasznosítanak a HMKE-k. A legelterjedtebbek a napelemes kiserőművek (3. ábra). A 2017. év végére 240 MW-ot tett ki a napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, ami az összes beépített teljesítmény 99,4%-a. Ez összesen 29 593 db háztartási méretű naperőművet jelentett 2017 végén. A háztartási méretű naperőművek számának növekedését az elmúlt években a napelemek bekerülési költségének rohamos csökkenése, a HMKE-kre vonatkozó szaldó elszámolás és az időszakosan elérhető, pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették."

" A nem HMKE kategóriába tartozó, nem engedélyköteles (azaz 50 kW – 0,5 MW közötti beépített teljesítőképességű, illetve 50 kW alatti, de középfeszültségű hálózatra csatlakozó) kiserőművek száma az elmúlt időszakban egyenletes növekedést mutatott, számuk azonban 2017 során megugrott, 2017 végére elérte a 238 darabot. A felhasznált energiahordozó tekintetében egyenletesebb az eloszlás, mint a HMKE-knél. Darabszám alapján 2017-ben a 0,5 MW alatti nem háztartási méretű kiserőművek több mint kétharmada (107 db, 71,4%) napenergiával, 13,9%-a biogázzal, illetve 9,2%-a vízenergiával működött. A beépített teljesítményt nézve szintén a napelemek vannak túlsúlyban (61,0 MW, 78%), őket követik a biogázt (11,2 MW, 14,25%) és a vízenergiát (2,9 MW, 3,8%) hasznosító nem HMKE, nem engedélyköteles kiserőművek."

Forrás: http://www.mekh.hu/download/7/28/60000/nem_engedelykoteles_es_hmke_beszamolo_2008_2017.pdf

Vagyis 2017 végéig hazánkban 29593 megtévesztett (minimum!) háztartási fogyasztó, 107 darab 500 kW alatti további beruházás, összesen 301 MW kb. És még nincsenek benne a nagyobbak. A számok nyilván azóta nőttek! Az erőteljes és változó állami korlátok ellenére!
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
Jól értem, hogy Ausztráliában 0,1% a napenergia?

Balázsnak régi adatai vannak, Ausztráliában is gyorsan nő a megújulókból származó VE. 2016/2017-es szezonban már 3,1% volt a solar PV és 4,9% a szél. Megújuló mindösszesen: 15,7% A szén csökken,de még mindig összesen 62,7% (1990/91-ben 80% felett volt). Forrás: https://www.energy.gov.au/sites/default/files/australian_energy_update_2018.pdf
Ajánlom a 22. oldalon lévő diagramot az időbeli változásokhoz.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 164
113
Tovabbra is szembemesz a listaval. Annak következményeire tojsz...
AHHAHA!
A TE listáddal??? :D:D
A te listádnak semmiféle következménye nincsen. Kicsit túl komolyan veszed ennek a fórumnak a jelentőségét.
Ezt te egy keresztesharcnak képzeled magadban. Lazíts egy kicsit! Nagyon rá vagy pörögve az ügyre.
Kívülről meg olyan, mintha Don Quijote-t nézném. Vannak veled Sancho Panzák, de én inkább Rozinanténak érzem magam.
 
M

molnibalage

Guest
Jól értem, hogy Ausztráliában 0,1% a napenergia?
Balázsnak régi adatai vannak, Ausztráliában is gyorsan nő a megújulókból származó VE. 2016/2017-es szezonban már 3,1% volt a solar PV és 4,9% a szél. Megújuló mindösszesen: 15,7% A szén csökken,de még mindig összesen 62,7% (1990/91-ben 80% felett volt). Forrás: https://www.energy.gov.au/sites/default/files/australian_energy_update_2018.pdf
Ajánlom a 22. oldalon lévő diagramot az időbeli változásokhoz.
Így jár aki okostelót használ. Rosszul néztem több. Csak Ausztrália esetén is kérdem én, hogy az hol referencia Magyarországra...?
Ausztrália egyes részein csak kétszerannyit süt a Nap, mint itthon és "picivel" nagyobb teljesítménnyel. A gázfogyasztást mérséklik vele. De mivel a részaránya még csak 12% ezzel nem okoz szabályozási gondot. Ez racionális egy pontig. Ezt még azon belül van, még ha ezzel picit nő is az áram áram.

Sunshine.png



De bakker Németországban ami az 50 szélességi kör és északi féltekén van és a szél + nap kapacitása a csúcskapacitással kb. azonos az megmutatta mi ennek a vége.
Breaking! Megújulós/szeles hírek Európából: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...gujulo-energia-ertelmetlen-tiltas.688842.html

A francia és a spanyol hírek különösen érdekesek.

Kár, hogy ezek az európai országok és energiatervezésük nem olvassa ezt a listát, és nem látja be, hogy a nap és szélenergia termelő kapacitások telepítése mekkora pénzkidobás...

""
Mert egy ponton túl az. Németország megmutatta a világ legdrágább kísérletével. Lásd fenti kommentemet. Akkor sem volt rentábilis és olcsó áram elhozója, amikor olyan szélsebességű helyekre telepítették le, ami itthon nincs is.

Nem értem, hogy miért kell ilyen ostoba kommenteket tolni szarkazmussal, amikor nyilvánvalóan ez csak számodra égő.


Kérem magyarázza már meg az összes nap+szél hívő, hogy mi a búbánatos isten egeréért van a német áram árában 21 Ft/kWh adó és miért kerül a végfogyasztói áram cirka 100 Ft/kWh-ra, ha annyira olcsó a szél és napáram? Kurva jó lenne végre erre válaszolni.

Meg arra is, hogy ha annyira tiszta a nap és a szélenergia, akkor hogyan lehetséges az, hogy Németország éves átlagban mocskosul szennyező a magyar áramhoz képest.

Perpill nyár közepe van, süt a Nap és cirka 15-20%-kal szennyezzőbbek a komment megírás pillanatában.

https://www.electricitymap.org/?page=map&solar=false&remote=true&wind=false
És mindez úgy, hogy 3GWe feletti francia áram import van és 1 GW feletti 450 gCO2/kWh holland import. LOL.

A magyar éjszakai termelésnél csak 60%-kal volt szennyezőbb a német. LOL2