Érdekességek a világ országaiból

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 761
113
Cifu

Csak a margóra:
Szenvednek az AIP-al?
Igen, de még az sincs eldöntve, hogy melyik a jövő útja. Az AIP vagy a jobb akkumulátor? Szerintem a legjobb hagyományos tengó a Type-212. Ha épp működik.....

Nincs vízsugár hajtómű a vadász tengeralattjárójukon?
Tudtommal a 955-s Borei-en van. Meg még a 80's évek beli Typhoon-on is volt.
Gondolom a 855-ös vadász tengó is kaphatna ilyen megoldást ha szükségét éreznék. De valamiért nem érzik, vagy nincs pénz megoldani. De a technológiájuk meg van hozzá.

Top légvédelem?
Igen.
S-350, BUK-M3, Verba, Sosna

TOP ICBM?
Igen,
RS-24 Jarsz, RS-28 Sarmat.

Az űrtechnikában viszont tényleg egy helyben topognak, de még így is előrébb vannak jelenleg mint mások, akik nem képesek embert küldeni az űrbe....
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 153
113
Csak egy aprócska dolgot kihagytál. 1991 decemberben megszünt a SZU. Egy törés keletkezett, felbomlott a hatalmas VIK igen hatékonyan müködött. Létrejött egy új ország, amit a romokból-pénztelenségből kellett felemelni. Újra kellett mindent szervezni, tervezni, vissza állítani a termelést amit még lehetett , 20 év pénztelenség azért meglátszik . Éppen ezért nem lehet egy szinten említeni a többi országgal, ahol falyamatos finanszírozás, fejlődés , folytonosság volt ami a HT fejlesztéseket illeti.

Nem hagytam ki semmit, nem a gazdasági erőről avagy a képességekről volt szó, hanem arról, hogy top szinten lévő harceszközöket gyártanak mindezek ellenére, ha akarnak. Erre reagáltam, hogy a top szint azért megkérdőjelezhető, a fent említett példáknak megfelelően.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat and boki
M

molnibalage

Guest
Csak egy aprócska dolgot kihagytál. 1991 decemberben megszünt a SZU. Egy törés keletkezett, felbomlott a hatalmas VIK igen hatékonyan müködött. Létrejött egy új ország, amit a romokból-pénztelenségből kellett felemelni. Újra kellett mindent szervezni, tervezni, vissza állítani a termelést amit még lehetett , 20 év pénztelenség azért meglátszik . Éppen ezért nem lehet egy szinten említeni a többi országgal, ahol falyamatos finanszírozás, fejlődés , folytonosság volt ami a HT fejlesztéseket illeti.
A komment lényege nem ez volt. Nem a kiváltó okokról van szó. Az egész arról szólt, hogy végtelenül sok ember fejében az él, hogy de hát az oroszok mennyi mindenben világelsők, stb. Cifu listája meg arról szólt, hogy azért ez nem egészen igaz.

Csak jó az orosz PR + magyar sajátosságok a dolgok megítélésében. Bár az szovjet-orosz légvédelmi-rendszerek képességeiről én többnyire csak sztereotip anekdotákkal találkozok. Ezen felül pont a légvédelmi rendszereknél visz félre a szép nagy körök eszement rajzolgatása és azok totális félreértelmezése fenyegetés és valódi ölési képességeket nézve pusztán klasszikus rávezető állomásos modellt nézve.

De pl. az, hogy újabb tervezésűek a orosz ICBM-ek az annak sajátos következménye, hogy az istennek sem terveztek olyat, ami 25 évnél tovább hadrendben tartható. Az, hogy a jenki még mindig az Min. III-at használjna azért van, mert a MAD-hez tökéletesen elegendőek és működnek ennyi idő után is. A nem akarunk és nem tudunk, illetve az, hogy mi alapján nyögik be a fejlettebb orosz ICBM-et és mi annak szükségessége azok meg le vannak tojva...

A folyamatos finanszírozás és fejlődés is elég érdekes fogalmak, mert az USA-ban a látszólagos (?) pénzbőség ellenére úgy kaszálnak el kisebb (A-12 bukása után még az Intruder A-6F upgrade projektet is törölték) és nagyívű programokat is (A-12, RAH-66, B-2 vagy Future Combat Soldier), úgy tudnak törölni, mint a huzat.

A hidegháború vége óta a folyamatos finanszírozás egy helyenként paródiába hajló kijelentésnek tűnik nekem. Lásd EF-hez pl. van kifejlesztve AESA radar tudtommal. Használják? Nem. Nincs rá keret. Vagy maga a lépcsőzetes fejlesztés és az, hogy a gépek töredéke multirole valahol vicces. Ez is a "folyamatos" finanszírozás mellékhatása.

A jenkiknél az F414EPE? 10+ éves és kutya nem vette meg.

Szóval azért 30 évvel a szovjet rendszerváltás és 15+ évvel a szárnyaló olajárak után erre hivatkozni azért picit necces.

Az, már megint más tészta, hogy a propspektus adatok totális félreértelmezéséből és elhallgatott dolgokból mit szűr le a gyök2 polgár és mit más.
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 761
113
molnibalage

"De pl. az, hogy újabb tervezésűek a orosz ICBM-ek az annak sajátos következménye, hogy az istennek sem terveztek olyat, ami 25 évnél tovább hadrendben tartható. Az, hogy a jenki még mindig az Min. III-at használjna azért van, mert a MAD-hez tökéletesen elegendőek és működnek ennyi idő után is."

Ehhez azért írnék némi kiegészítést.
Például ott az R-36-os. Amikor tervezték olyan ütemű volt a fejlődés, hogy a 10 év élettartalmot is elegendőnek érezték.
Ennek az utódja az R-36M aminek már 15 év körül volt az élettartalma, ami azt jelenti, hogy 15 évig garanciális a 90% fölötti indítási hatékonyság.
Utána ennek a folyamatos továbbfejlesztése még mindig az R-36M volt csak "mod" jelöléseket kaptak egészen mod4-ig (R-36M UTTH)
Ez után jött az R-36M2, a nyolcvanas évek közepe felé, ami olyan 20 éves élettartalommal bírt.
Ezt csak azért írom, mert az R-36M-M2-ig lényegében ugyan arról az alap rakétáról beszélünk, amit folyamatosan gyártottak és gyártás közben mindig kicsit korszerűsítettek.
R-36M-et 1973-ban fogadták el, R-36 UTTH 1980-ban, (A minutenmant 1970-1978 között állították szolgálatba az USA-ban ha jól tudom).
Majd ezeket váltotta fokozatosan az R-36M2 1988-tól.
És ezeket fogja váltani az RS-28 szarmat 2020-tól.

És, hogy ez mennyire nem orosz/szovjet sajátosság?
Az 1978-as Minutenman III utódja az 1986-tól szolgálatba álló LGM-118 Peacekeeper. Ami kb. szintén 20 évet volt szolgálatban, mert 2005-ben kivonták.
Az 1960-as évektől volt UGM-27 Polaris. Az utódja az UGM-73 Poseidon 1971-ben állt szolgálatba , az UGM-96 Trident 1979-s, az UGM-133 Trident II meg 1990-től volt elérhető.

Most ezek szerint az USA is béna és nekik is muszáj 10 évente új rakétát gyártani, vagy csak simán ők is haladtak a korral, mint az oroszok?
Az a helyzet, hogy a Minutenman III az nem a szabály hanem a kivétel!
Te pedig ebből próbálsz levezetni dolgokat, és ez visz félre.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 761
113
Amúgy a talány feloldására van egy olyan "koncepcióm", hogy a Minutenman sorozat és az UGM-27 azok valamilyen rozsdamentes fémből épült testtel készültek.
Miközben az utódok már műanyag kompozitok (a Trident sorozat és az LGM-118 aramid/szénszál testűek elvileg)
Az orosz R-36M sorozatban szériáról szériára egyre több a kompozit. Ezek pedig nem biztos, hogy az eredeti képességeiket megőrizve elvannak 60 évet....
Míg mondjuk egy titán héjszerkezet szerintem 1000 éveket is el lehet akár....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
A komment lényege nem ez volt. Nem a kiváltó okokról van szó. Az egész arról szólt, hogy végtelenül sok ember fejében az él, hogy de hát az oroszok mennyi mindenben világelsők, stb. Cifu listája meg arról szólt, hogy azért ez nem egészen igaz.

Csak jó az orosz PR + magyar sajátosságok a dolgok megítélésében. Bár az szovjet-orosz légvédelmi-rendszerek képességeiről én többnyire csak sztereotip anekdotákkal találkozok. Ezen felül pont a légvédelmi rendszereknél visz félre a szép nagy körök eszement rajzolgatása és azok totális félreértelmezése fenyegetés és valódi ölési képességeket nézve pusztán klasszikus rávezető állomásos modellt nézve.

De pl. az, hogy újabb tervezésűek a orosz ICBM-ek az annak sajátos következménye, hogy az istennek sem terveztek olyat, ami 25 évnél tovább hadrendben tartható. Az, hogy a jenki még mindig az Min. III-at használjna azért van, mert a MAD-hez tökéletesen elegendőek és működnek ennyi idő után is. A nem akarunk és nem tudunk, illetve az, hogy mi alapján nyögik be a fejlettebb orosz ICBM-et és mi annak szükségessége azok meg le vannak tojva...

A folyamatos finanszírozás és fejlődés is elég érdekes fogalmak, mert az USA-ban a látszólagos (?) pénzbőség ellenére úgy kaszálnak el kisebb (A-12 bukása után még az Intruder A-6F upgrade projektet is törölték) és nagyívű programokat is (A-12, RAH-66, B-2 vagy Future Combat Soldier), úgy tudnak törölni, mint a huzat.

A hidegháború vége óta a folyamatos finanszírozás egy helyenként paródiába hajló kijelentésnek tűnik nekem. Lásd EF-hez pl. van kifejlesztve AESA radar tudtommal. Használják? Nem. Nincs rá keret. Vagy maga a lépcsőzetes fejlesztés és az, hogy a gépek töredéke multirole valahol vicces. Ez is a "folyamatos" finanszírozás mellékhatása.

A jenkiknél az F414EPE? 10+ éves és kutya nem vette meg.

Szóval azért 30 évvel a szovjet rendszerváltás és 15+ évvel a szárnyaló olajárak után erre hivatkozni azért picit necces.

Az, már megint más tészta, hogy a propspektus adatok totális félreértelmezéséből és elhallgatott dolgokból mit szűr le a gyök2 polgár és mit más.

Látom nem ment át hsz-em, végképp nem erre vonatkozik amit írtál.
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Amúgy a talány feloldására van egy olyan "koncepcióm", hogy a Minutenman sorozat és az UGM-27 azok valamilyen rozsdamentes fémből épült testtel készültek.
Miközben az utódok már műanyag kompozitok (a Trident sorozat és az LGM-118 aramid/szénszál testűek elvileg)
Az orosz R-36M sorozatban szériáról szériára egyre több a kompozit. Ezek pedig nem biztos, hogy az eredeti képességeiket megőrizve elvannak 60 évet....
Míg mondjuk egy titán héjszerkezet szerintem 1000 éveket is el lehet akár....

Az amerikai ICBM rakéták bizonyosan a legjobbak a világon,lásd : https://htka.hu/2014/06/10/150-sikeres-trident-ii-teszt/
Szerintem ezt a rekordot már soha senki nem fogja megdönteni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
De átjött. Nyugaton sem folyamatos a finanszírozás és a fejlesztés.

Nem egészen...
Nyugaton volt pénz a tudományra, kutatásra fejlesztésre, fejlődött az elektronika, az ipar többi szegmense ami nélkülözhetetlen a modern haditechnikához...stb
Oroszoknál nem, így rengeteg dologból importra szorultak(főleg az elektronikára gondolok), Most, hogy embargó van Oo-ellen még rosszabb a helyzet. Példának említem, hogy kénytelenek voltak későbbre halasztani a Glonass-K mühöldak szériás gyártását mert nem kapnak elektronikát hozzá nyugatról. Még lehetne sorolni. Szóval hiányzik az elektronikai ipar Oo-ban és a szerszámgépgyártás is(amit sikerült leépíteniük a 90 -es években)

A folytonosság, folymatosság, finanszírozás kapcsán Kínára gondoltam. Nézd meg hol voltak a 90-es évek elején és hol vannak most.