[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Az amerikaiak részben miattunk kényszerítik ki a románokból az új törvényt, hogy ne akármit írjunk alá az oroszokkal.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy most a mi érdekünk egybeesik az USA érdekkel, így az USA támogatja a miénket is. Az USA érdeke az, hogy az oroszok minél jobban kiszoruljanak Európából és minél kevesebb bevételük legyen.
Nekünk az az érdekünk, hogy minél több helyről legyen lehetőségünk gázt venni, ezáltal lenyomhassuk az árakat.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy most a mi érdekünk egybeesik az USA érdekkel, így az USA támogatja a miénket is. Az USA érdeke az, hogy az oroszok minél jobban kiszoruljanak Európából és minél kevesebb bevételük legyen.
Nekünk az az érdekünk, hogy minél több helyről legyen lehetőségünk gázt venni, ezáltal lenyomhassuk az árakat.
Igen. Ez nélkülünk nem megy és nekünk jó!
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Akkor összegezzük: az útszéli gyereklány szerepét önként játszó románok letérdelnek, bepucsítanak, persze jól megb#sszák őket, miután minden pénzüket elszedték abuzív strici módjára (és drága fegyvereket vettek rajta, igazából maguknak, mert a román honvédelemre nem túl jók) és utánna még mehetnek mosogatni is, mert a konyhában a helyük. Mi ellenben, a drága szerető szerepében megcsaljuk fűvel-fával Amerikát, jóideje szex sincs, a legutóbbi vacsorát is inkább mi fizettük, hogy ne legyünk lekötelezve (a NASAMSnak alapvetően honvédelmi haszna van) cserébe a román k#rva az utolsó ékszereit is csak nekünk adhatja el (ugyan próbált tiltakozni, de kapott egy texasi nyaklevest) az amerikaiak szabta feltételekkel, a mi függetlenségünket erősítve.

Nem is tudom. Biztos jól helyezkedik Bezzegrománia?

F-16, Patriot, HIMARS... ezek közül melyik "nem túl jó" Román honvédelemre?

Arról meg végképp nincs szó, hogy csak nekünk adhatja el "utolsó ékszereit". Egyrészt 100%ban önellátóvá válhat másrészt pl https://financialobserver.eu/recent-news/gas-to-flow-from-romania-to-ukraine-from-2020/

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/LNG-Upends-Europes-Gas-Market.html
MIndeközben a NY EUs piacon 10éves minimumon a gáz ára.... Nekünk az lenne a bomba üzlet ha mi is ezen az áron kapnánk. Na akkor az Orosz gáz ára akármilyen rövid/hosszútávú szerződésben is nagyot esne. Mert vagy jobbat kínál vagy nem veszünk tőlük.
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
F-16, Patriot, HIMARS... ezek közül melyik "nem túl jó" Román honvédelemre?
A román hadseregben alapszintű dolgok hiányoznak. Ha a mali beavatkozásban részvételük körüli diskurzusukat figyelemmel kísérted, akkor ott elég kemény tények kerültek elő a seregük valós állapotáról!

Amúgy pedig a HIMARS az, ami hasznavehetetlen lényegében. Iszonyú pénzért kapnak minimáli számú precíziós fegyvert.

Arról meg végképp nincs szó, hogy csak nekünk adhatja el "utolsó ékszereit". Egyrészt 100%ban önellátóvá válhat másrészt pl https://financialobserver.eu/recent-news/gas-to-flow-from-romania-to-ukraine-from-2020/

De nem fognak, mert ha erre is odafigyeltél volna, akkor a feljebb "texasi nyaklevesnek" nevezett amerikai beavatkozásban a texasi az az Exxon volt, amely cég bárkinek el akarta adni a gázt, elsősorban az ÖMV-nek, vagy ha másnak nem, hát a magyaroknak, míg a románok azért kapták a nyaklevest, mert hoztak egy törvény az öneállátásukról, miszerint a kitermelt gáz legalább felét belföldön kell értékesíteni. Na erre föl az Exxon leállította a befektetéseit, mi magyarok fenyegetni kezdtünk a ténnyel, hogy ha nincs Exxon gáz, akkor Putyintól kell vennünk bármi áron és az amerikaiak pedig beavatkoztak, hogy a román gázból Magyarország legyen független és az Exxon profitja általunk legyen garantálva a románok meg örüljenek, hogy letérdelhetnek az amerikai ambasszador elé, hogy ne kelljen már az elnöknek is foglalkozniuk velük személyesen, mint most, amikor az ország függetlenségéért kénytelen volt személyesen egy baseball sapkát adni!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 204
67 076
113
Bezzegrománia:

Klaus Iohannis román elnök csütörtökön elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését, miután a liberális ALDE ellenzékbe vonult, és három miniszteri poszt ürült meg a kormányban.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/202309/
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 166
7 986
113
Azért kiváncsi lennék, hogy ha ugyanezt mondaná a magyar parlament -"legitim törekvésnek nevezik a Magyarország és a Erdély újraegyesítésének óhaját, és leszögezik: a magyar-erdélyi újraegyesítés az erdélyi állampolgárokon múlik"- vajon mekkora felháborodás lenne Bukaresttől, Budapedten át (ellenzék ugyebár) Brüsszelig?
Mondja ki, majd meglátjuk.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 704
113
Az első hét hónapban 25 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Az első hét hónapban 25 százalékkal, 9,48 milliárd euróra nőtt Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 1,89 milliárd euróval haladta meg a tavalyit a vizsgált időszakban. Az első hét hónapban az export értéke 40,73 milliárd euró volt, ami 2,1 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az import ugyanakkor csaknem háromszor gyorsabban, 5,8 százalékkal, 50,21 milliárd euróra nőtt.
Júliusban a kivitel 1 százalékkal, 5,84 milliárd euróra mérséklődött, ugyanakkor a behozatal 5,9 százalékkal, 7,59 milliárd euróra emelkedett, így a külkereskedelmi mérleg hiánya elérte az 1,76 milliárd eurót. Tavaly egész évben 15,132 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg hiánya, amely 16,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Tavaly Románia 62,641 milliárd euró értékben exportált, az egész éves import értéke 75,596 milliárd euró volt. - a Maszol.ro portálról

https://www.maszol.ro/index.php/gaz...zalekkal-n-tt-a-kulkereskedelmi-merleg-hianya

Kb itt, amikor ilyen cikkeket olvas az ember, akkor picit meg tud nyugodni, hogy az idő jelenleg velünk van.

Sajnos sokan csak a "tőlünk picit nyugatabbra Bécsben" mantrát tudják nyomni, amikor éppen nem "bezzeg Románia" mantra van náluk soron.
Mondjuk a Bécsezők elmehetnek a csudába, ugyanis egyszerűen a világ legélhetőbb városához igazítanak mindent, mint etalon, közben nem veszik észre, hogy a
régióban pl Budapest lekörözött minden fővárost, de pl Madrid, Lisszabon, Róma is le lett hagyva.
Picit belpol, de szerintem a fejlődés fenntarthatóságához hozzátartozik egy Matolcsy idézet:
A felzárkózás folytatható, mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány.
https://pestisracok.hu/matolcsy-gyorgy-szerint-sokaig-tart-meg-az-uj-magyar-aranykor/

Mindeközben "Bezzegék"
Koszorúztak és fáklyás megemlékezést terveznek román szervezetek az úzvölgyi temetőben

A málnásfürdői ortodox templomban tartott találkozón ünnepelte vasárnap több román nacionalista szervezet Kisboldogasszony napját. És ha már Székelyföldön voltak, az úzvölgyi temetőben megkoszorúzták az engedély nélkül épített román katonai emlékművet. Október 25-re fáklyás megemlékezést terveznek a sírkertben. Az úzvölgyi kirándulásról Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului nevű ortodox szervezet elnöke számolt be a Facebook-oldalán. A brassói fogorvos volt az a személy, aki az incidensekkel végződő június 6-ai román megemlékezésen felolvasta a temetőben állítólagosan nyugvó román katonák névsorát.
Tîrnoveanu a bejegyzésében fel is idézte a június 6-án történteket. Emlékeztetett, hogy akkor az úzvölgyi temetőben „5000 csodálatos román hazafi” volt jelen, akik utóbb a „nemzetellenes propaganda” célpontjaivá váltak; a média szerinte hazugságokat állított róluk, ugyanúgy, ahogy 1990 márciusában a marosvásárhelyi románok segítségére siető hodákiakat és ibánfalviakat is „barbároknak” állította be az akkori sajtó egy része. (Szerk. meg.: a június 6-ai „megemlékezésen” futballhuligánok betörték a temető kapuját, kövekkel dobálták és gyalázták az élőláncot alkotó magyarokat.)
Tîrnoveanu közölte, hogy október 25-én, a román hadsereg napján fáklyás megemlékezésre készülnek a nacionalista román szervezetek az úzvölgyi katonai temetőben. „Nem futamodunk meg az ellenségeink elől (…). Győzni fogunk, mert az Úr velünk van” – írta a Calea Neamului vezetője. - a Maszol.ro portálról
https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/116267-koszoruztak-es-faklyas-megemlekezest-terveznek-roman-szervezetek-az-uzvolgyi-temet-ben
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 055
113

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Kb itt, amikor ilyen cikkeket olvas az ember, akkor picit meg tud nyugodni, hogy az idő jelenleg velünk van.
Igen, ennek ismeretében elég kérdéses, mikor lesz itt római euró.

éppen nem "bezzeg Románia" mantra van náluk soron.
Nem is tudom honnan jön ez, amikor gyurcsányné ferenc klára ilyen ökörségeket jelent ki hogy: Kelet-Magyarországról emberek ezrei járnak át Rómába dolgozni.....
Ilyenkor megvizsgáltatnám sürgősen.
Lassan az 5 milliót eléri azok száma akik elhagyták az Rom-mániát.
A felzárkózás folytatható, mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt.
Azzal a húzással, hogy lecsapta az alapkamatot, legalább 2000 mrd forintot spórolt meg Magyarországnak, és ebből is finanszírozzuk a honvédség beszerzéseit, béremeléseket stb. Matolcsy előtt ez az összeg szépen elhagyta az országot, de mostmár nincsenek izzadtságmentes milliók a külföldieknek, így a magyarok egyből "korruptak" és "diktatórikusak" lettek.

Az úzvölgyi kirándulásról Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului nevű ortodox szervezet elnöke számolt be a Facebook-oldalán.
Sajnos az ilyen és ehhez hasonló "rendezvények" meg fognak szaporodni, a magyarok bűnbakká történő kikiáltása gyakorlat volt náluk mindig.
A gazdasági nehézségek fel fogják erősíteni a nemzetiségek - magyarok elleni támadásokat, erre kell készülni. Ezt a frusztrált társadalmat irányító bizánci-bojár politika nem hazudtolja meg önmagát soha.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Nem is tudom honnan jön ez, amikor gyurcsányné ferenc klára ilyen ökörségeket jelent ki hogy: Kelet-Magyarországról emberek ezrei járnak át Rómába dolgozni.....
Ilyenkor megvizsgáltatnám sürgősen.

Ez éppenséggel igaz, csak persze elhallgatott egy apró dolgot.
Erdély legnyugatibb, a magyar határ melletti, nagyvárosaiban a lakásárak igencsak elszálltak, míg pár km-rel ezektől nyugatra a határ magyar oldalán csak falvak vagy apró kisvárosok vannak, ahol az ingatlanok jóval olcsóbbak. Ezért persze nagyon sokan átköltöztek Magyarországra, de a romániai munkájukat nagyrész megtartották és ingáznak pár km-t.
Leginkább ezekről beszélt ő. Persze valószínűleg akadnak olyanok is akik mindig is Magyarországon éltek, de átjárnak dolgozni Romániába, hisz egy 200000 lakosú Nagyváradon azért jobban lehet találni munkát, mint a mellette levő 5000 fős Biharkeresztesen.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
Ez éppenséggel igaz, csak persze elhallgatott egy apró dolgot.
Erdély legnyugatibb, a magyar határ melletti, nagyvárosaiban a lakásárak igencsak elszálltak, míg pár km-rel ezektől nyugatra a határ magyar oldalán csak falvak vagy apró kisvárosok vannak, ahol az ingatlanok jóval olcsóbbak. Ezért persze nagyon sokan átköltöztek Magyarországra, de a romániai munkájukat nagyrész megtartották és ingáznak pár km-t.
Leginkább ezekről beszélt ő. Persze valószínűleg akadnak olyanok is akik mindig is Magyarországon éltek, de átjárnak dolgozni Romániába, hisz egy 200000 lakosú Nagyváradon azért jobban lehet találni munkát, mint a mellette levő 5000 fős Biharkeresztesen.

A Biharugra-Geszt- Kötegyán-Battonya vonalat ismerem, ott sok román vett házat, mint ahogy Rajka 40%-a simán tót, Pozsony miatt.
Viszont magyar-magyar vonatkozásban én olyanokat tudok akiknek vállalkozása van kint, de az ritka mint a fehér holló. Sőt azok is inkább Bukarest környékén tolják az ipart.
Nagyapám szülőfalujában, (Partium), egy szál magyar sincs már, (talán a pap, és pár család, akik már vegyesek) vagy kiirtották, vagy kitelepítették őket még Csau idejében, a határ mellé települő regáti oláhoknak iszonyat pénzeket fizettek, és nem is nagyon beszélnek magyarul, (én nem boldogultam velük) ezért nagy kihívás egy csóresz magyarnak nyelvtudás nélkül boldogulni a másik oldalon. A keleti magyar kereskedők, gabonások sofőrjeinek, akik ott Váradon, Aradon, Temesváron bizniszelnek, viszont elég jól megy a román.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A Biharugra-Geszt- Kötegyán-Battonya vonalat ismerem, ott sok román vett házat, mint ahogy Rajka 40%-a simán tót, Pozsony miatt.
Viszont magyar-magyar vonatkozásban én olyanokat tudok akiknek vállalkozása van kint, de az ritka mint a fehér holló. Sőt azok is inkább Bukarest környékén tolják az ipart.
Nagyapám szülőfalujában, (Partium), egy szál magyar sincs már, (talán a pap, és pár család, akik már vegyesek) vagy kiirtották, vagy kitelepítették őket még Csau idejében, a határ mellé települő regáti oláhoknak iszonyat pénzeket fizettek, és nem is nagyon beszélnek magyarul, (én nem boldogultam velük) ezért nagy kihívás egy csóresz magyarnak nyelvtudás nélkül boldogulni a másik oldalon. A keleti magyar kereskedők, gabonások sofőrjeinek, akik ott Váradon, Aradon, Temesváron bizniszelnek, viszont elég jól megy a román.

Nem feltétlenül lehetetlen, hogy munkát kapjon egy románul nem tudó magyar pl. Nagyváradon.
Multi cégeknél, ahol az angol a legfontosabb és a magyar is előny a sok magyarországi partner miatt, ott felvehetik.
Vagy szalagmunkásnak, ahol meg tök mindegy, hogy milyen nyelven tud, annyit megért, hogy hova csavarjon két csavart.