[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 431
10 129
113
Ahogy én látom ezt a nyilatkozatot és ami körülötte van. wc papírnak se jó mert digitális.... de legalább mindenkinek bevált, kezdjük velünk, kis ország vagyunk megállítani nem tudtuk nem is akartuk igazán tudják ezt a törökök is de adtunk egy gesztust a pasának, üveggyöngy de imádják, kb mint mikor valami külföldi idejön és megemlít valami történelmi dolgot az emberek meg elalélnak hogy na ő aztán tisztel minket...
az EU meg aki ezen felháborodik kétszínű mert tudja hogy semmit nem ér de legalább basznánk ki akkor is magunkkal, hát nem, hanem kihoztuk belőle a maximumot és jól van ez így, a kurdok nem a mi szövetségeseink, de a törökök még tehetnek értünk dolgokat,
a török külügyminiszter megnyilvánulása mutatja mennyit ér az EU és mennyire kell komolyan venni a nyilatkozatukat, szóval igen, egy kb fing jelentőségű dologból adtunk egy gesztust ami még jól jöhet
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113
Ez a mondata komoly a törököknek??? "Mindkét fél kiemelte Szíria egységének és területi integritásának, valamint szuverenitásának tiszteletben tartásának fontosságát" - mondta a Kreml sajtószolgálata." Épp most szarja telibe Szíria területi integritását és szuverenitását.
Nekem ebből az jön le, hogy megszűnik a Eufrátesztől keletre az amcsi védőernyő a térségben gazdagnak számító olajkutak környékén, újabb események várhatóak és a DieeZor környéki zavargások is nagyon gyorsan csitulni fognak. Ehhez a hűvösödő időjárás kedvezni fog Damaszkusznak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 776
113
Ehhez képest így kezdődik a nyilatkozat:
"Declaration by the High Representative on behalf of the EU on recent developments in north-east Syria"

magyarán a főképviselő a nyilatkozatát a teljes EU nevében adta ki, amibe - jelenleg még - Mo.is beletartozik.

A link a nyilatkozathoz:
https://www.consilium.europa.eu/en/...u-on-recent-developments-in-north-east-syria/
Mivel EU biztos az EU nevében nyilatkozik, de ezt önállóan teszi, nem kell hozza egységes tagállami egyetértés. Kis doplomáciai csűrés csavarás.
Amikor Juncker isiászosan nyilatkozik, akkor is az EU nevében beszél, mert ő a főbiztos, de ez sokszor nem tükrözi minden tagállam véleményét. Ez volt nekünk fontos a török-magyar kapcsolatok miatt. A szír kérdésbe ezen okból nem akarunk beleugatni.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Szerintem a magyar politika - évszázados szokásától eltérően - ismét kiválóra vizsgázott. Az Eu nyugodt lehet, mert mi is bólintottunk a határozatra. A törökök nyugodtan szerethetnek minket, látszik, hogy különvéleményünk van. A kurdok se szólhatnak, mert csak megszavaztuk az Eu határozatát. Az pedig, hogy sokan - közöttük én is - a kurdoknak "szurkol" szívből...., az magánügy.
Én nem tekintem Erdogant erős embernek, csak odahaza nincs hozzá hasonlóan karizmatikus ellenzéki vezető. A török gazdaság romokban (erre is jó egy kis háború), Az oroszok kiröhögik őket, az amerikaiakat kiutálták, egyszer csak a pad alatt találják magukat két szék közt.
A török hadsereg NEM az a török hadsereg, amely néhány éve, évtizede félelmetes erőt tudott felmutatni. Technikailag talán ma is, de a török Sztálin is lefejezte a profi haderőt és politikailag megbízható, vallásos muszlim tiszteket nevezett ki. Az USA-ban végzett, tanult tisztek nagy része sitten van.
Nézzük a térképet. Törökország lassan CSAK ellenségekkel lesz körülvéve. Elvégzik a piszkos melót óriási veszteségekkel és ráadásul a világ is utálja majd őket....
Ugyan a kurdok kérdésében a törökök nagyjából egységesek, szerintem lassan érik egy valódi puccs Európa Beteg Emberénél...
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
"Gyalázatunk vissza fog hullni ránk.
Napok óta erre gondolok, ahogyan nézem a híreket Észak-Szíriából. Nézem kurd ismerőseim fotóit a közösségi médiában, a képeket a halottakról. Nem sokáig vannak fent ezek a képek, mert az algoritmus kiszűri a vért és az erőszakot, és letiltja őket. Nem szeretik látni az emberek.

Kétségetek azonban ne legyen: vér és ölés zajlik most Észak-Szíriában, európai ésszel szinte felfoghatatlan szinten. Égnek a kurd nagyvárosok, civilek ezrei menekülnek az ágyúzás, légicsapások és az utcáról-utcára zajló lövöldözések elől.

A kurd önvédelmi erők pedig reménytelen védekező háborút folytatnak - ellenünk.

Azok a kurdok, akiket 2014-ben még az európai civilizációnak a megmentőjeként ünnepeltünk. Azok, akik az egyetlen népcsoportként a térségben meg tudták állítani és visszaverni az Iszlám Állam nevű halálszektát.

Helyettünk ontották a vérüket, mi pedig modern kütyüket adtunk nekik érte cserébe. Na, nem olyan modern kütyüket, amivel meg tudnák védeni magukat, de ahhoz elegendőket, hogy harcoljanak a különböző szélsőséges csoportokkal.

Önként harcoltak értünk és az érdekeinkért. Azért, hogy a világ egyáltalán tudjon arról, hogy vannak olyanok, hogy kurdok.

Míg tőlük alig száz kilométerre a nőket élő állatként adták a pénteki nagy piacon, addig az észak-szíriai kormányzat forradalmi emancipációt hirdetett. Törvényben írták elő, hogy minden társadalmi pozícióban 50%-os helyet kell fenntartani a nőknek, és a közel-keleti társadalmakban szinte egyedülálló módon létrehozták a női hadosztályokat, akik bátrabban és büszkébben harcoltak, mint a férfiak.

Többet tettek a női emancipációért a világban, mint bármelyik európai femnáci. Nem látszatproblémákon szájkaratéztak, egyszerűen átkapcsolták a patriarchális társadalmukat.Ezt pedig bárki láthatta, aki elment Rozsavába.

A legfontosabb szövetségeseink voltak a térségben. Egy nép, ami szét van szórva Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban, aminek sosem volt saját országa. Élni akartak, önrendelkezést. Azokat a dolgokat, amiket mi alapvetőnek tartunk.

Észak Szíria lett a kurdok mintaországa. Sikeresen integrálták az arab törzseket is.

Öt éven keresztül hitegettük őket, hogy a kiontott vérük nem lesz hiába, hogy emlékezni fog rá a világ.

Nos, hazudtunk.

A NATO vezetője, az Egyesült Államok elnöke megegyezett a törökökkel, hogy kivonulnak Észak-Szíriából, hogy Erdogan azt csináljon velük, amit akar.

Kisebb áldozatnak tűnik ez, mint a szövetségen belül konfrontálódni a ,második legnagyobb katonai erővel.

Pontosan tudtuk, mit akar Erdogan. Senki ne merje abba ringatni magát, hogy döntéshozóink nem voltak tisztában azzal, miről határoztak.

Erdogan etnikai tisztogatást végez Szíriában, hogy a Törökországban élő hárommillió menekültet oda tudja telepíteni, és ezzel megszüntesse a kurd konfederációt.
Megölik a kurdokat, otthonaikba pedig arabokat költöztetnek be, nyelvüket betiltják, tanáraikat, melyek mindezt túlélik koncentrációs táborokba hurcolják.

Ezt pedig mi, vérforraló cinizmussal nézzük végig. Csodát ne várjunk: a kurdok el fognak esni. Az Eufrátész vörösleni fog a vértől.

Nem lennék meglepve, ha tíz éven belül kurd önkéntes merénylők robbantgatnának szerte Európában. Valószínűleg én is ezt tenném, ha tudnám, hogy kik határoztak úgy, hogy hagyják, hogy miután értük harcoltam a szemem előtt végezzék ki a családomat, irtsák ki a falumat. Valószínűleg semmi mást nem akarnék, csak minél nagyobb pusztítást okozni azoknak, akik ezt tették velünk.

Ez pedig a NATO. Kényelmes azt mondani, hogy nem mi voltunk, hanem Törökország. De, mi voltunk, mi is tagjai vagyunk a szövetségnek. Engedtük az egyik tagállamnak, hogy pogromot és népirtást csináljon, ugyanúgy hagytuk, hogy ez megtörténjen, mint a holokausztot is hagytuk.

A teljes felelősség a miénk. Sosem fogjuk lemosni a szégyent. Sosem fogjuk tudni jóvátenni. Történelmi igazságtalanságban veszünk részt, és a vér a kezünkön Istenhez kiállt.

A gyalázat vissza fog hullni ránk."
Nem libsibalos ember írta, hanem aki ott volt a frontvonalban anno és nem a fotelből mond véleményt. ..
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
"Gyalázatunk vissza fog hullni ránk.
Napok óta erre gondolok, ahogyan nézem a híreket Észak-Szíriából. Nézem kurd ismerőseim fotóit a közösségi médiában, a képeket a halottakról. Nem sokáig vannak fent ezek a képek, mert az algoritmus kiszűri a vért és az erőszakot, és letiltja őket. Nem szeretik látni az emberek.

Kétségetek azonban ne legyen: vér és ölés zajlik most Észak-Szíriában, európai ésszel szinte felfoghatatlan szinten. Égnek a kurd nagyvárosok, civilek ezrei menekülnek az ágyúzás, légicsapások és az utcáról-utcára zajló lövöldözések elől.

A kurd önvédelmi erők pedig reménytelen védekező háborút folytatnak - ellenünk.

Azok a kurdok, akiket 2014-ben még az európai civilizációnak a megmentőjeként ünnepeltünk. Azok, akik az egyetlen népcsoportként a térségben meg tudták állítani és visszaverni az Iszlám Állam nevű halálszektát.

Helyettünk ontották a vérüket, mi pedig modern kütyüket adtunk nekik érte cserébe. Na, nem olyan modern kütyüket, amivel meg tudnák védeni magukat, de ahhoz elegendőket, hogy harcoljanak a különböző szélsőséges csoportokkal.

Önként harcoltak értünk és az érdekeinkért. Azért, hogy a világ egyáltalán tudjon arról, hogy vannak olyanok, hogy kurdok.

Míg tőlük alig száz kilométerre a nőket élő állatként adták a pénteki nagy piacon, addig az észak-szíriai kormányzat forradalmi emancipációt hirdetett. Törvényben írták elő, hogy minden társadalmi pozícióban 50%-os helyet kell fenntartani a nőknek, és a közel-keleti társadalmakban szinte egyedülálló módon létrehozták a női hadosztályokat, akik bátrabban és büszkébben harcoltak, mint a férfiak.

Többet tettek a női emancipációért a világban, mint bármelyik európai femnáci. Nem látszatproblémákon szájkaratéztak, egyszerűen átkapcsolták a patriarchális társadalmukat.Ezt pedig bárki láthatta, aki elment Rozsavába.

A legfontosabb szövetségeseink voltak a térségben. Egy nép, ami szét van szórva Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban, aminek sosem volt saját országa. Élni akartak, önrendelkezést. Azokat a dolgokat, amiket mi alapvetőnek tartunk.

Észak Szíria lett a kurdok mintaországa. Sikeresen integrálták az arab törzseket is.

Öt éven keresztül hitegettük őket, hogy a kiontott vérük nem lesz hiába, hogy emlékezni fog rá a világ.

Nos, hazudtunk.

A NATO vezetője, az Egyesült Államok elnöke megegyezett a törökökkel, hogy kivonulnak Észak-Szíriából, hogy Erdogan azt csináljon velük, amit akar.

Kisebb áldozatnak tűnik ez, mint a szövetségen belül konfrontálódni a ,második legnagyobb katonai erővel.

Pontosan tudtuk, mit akar Erdogan. Senki ne merje abba ringatni magát, hogy döntéshozóink nem voltak tisztában azzal, miről határoztak.

Erdogan etnikai tisztogatást végez Szíriában, hogy a Törökországban élő hárommillió menekültet oda tudja telepíteni, és ezzel megszüntesse a kurd konfederációt.
Megölik a kurdokat, otthonaikba pedig arabokat költöztetnek be, nyelvüket betiltják, tanáraikat, melyek mindezt túlélik koncentrációs táborokba hurcolják.

Ezt pedig mi, vérforraló cinizmussal nézzük végig. Csodát ne várjunk: a kurdok el fognak esni. Az Eufrátész vörösleni fog a vértől.

Nem lennék meglepve, ha tíz éven belül kurd önkéntes merénylők robbantgatnának szerte Európában. Valószínűleg én is ezt tenném, ha tudnám, hogy kik határoztak úgy, hogy hagyják, hogy miután értük harcoltam a szemem előtt végezzék ki a családomat, irtsák ki a falumat. Valószínűleg semmi mást nem akarnék, csak minél nagyobb pusztítást okozni azoknak, akik ezt tették velünk.

Ez pedig a NATO. Kényelmes azt mondani, hogy nem mi voltunk, hanem Törökország. De, mi voltunk, mi is tagjai vagyunk a szövetségnek. Engedtük az egyik tagállamnak, hogy pogromot és népirtást csináljon, ugyanúgy hagytuk, hogy ez megtörténjen, mint a holokausztot is hagytuk.

A teljes felelősség a miénk. Sosem fogjuk lemosni a szégyent. Sosem fogjuk tudni jóvátenni. Történelmi igazságtalanságban veszünk részt, és a vér a kezünkön Istenhez kiállt.

A gyalázat vissza fog hullni ránk."
Nem libsibalos ember írta, hanem aki ott volt a frontvonalban anno és nem a fotelből mond véleményt. ..
Ebben nem vagyok olyan biztos. A kurdok támogatására a törökök 2 régióbeli vetélytársa már nyíltan reagált. ezen felül Aszad sem lenne felhőtlenül boldog az "ideiglenesen Szíriában állomásozó török csapatok" láttán. Majd pár nap múlva okosabbak leszünk ezügyben.
 

hana

Well-Known Member
2014. június 4.
124
302
63
"Gyalázatunk vissza fog hullni ránk.
Napok óta erre gondolok, ahogyan nézem a híreket Észak-Szíriából. Nézem kurd ismerőseim fotóit a közösségi médiában, a képeket a halottakról. Nem sokáig vannak fent ezek a képek, mert az algoritmus kiszűri a vért és az erőszakot, és letiltja őket. Nem szeretik látni az emberek.

Kétségetek azonban ne legyen: vér és ölés zajlik most Észak-Szíriában, európai ésszel szinte felfoghatatlan szinten. Égnek a kurd nagyvárosok, civilek ezrei menekülnek az ágyúzás, légicsapások és az utcáról-utcára zajló lövöldözések elől.

A kurd önvédelmi erők pedig reménytelen védekező háborút folytatnak - ellenünk.

Azok a kurdok, akiket 2014-ben még az európai civilizációnak a megmentőjeként ünnepeltünk. Azok, akik az egyetlen népcsoportként a térségben meg tudták állítani és visszaverni az Iszlám Állam nevű halálszektát.

Helyettünk ontották a vérüket, mi pedig modern kütyüket adtunk nekik érte cserébe. Na, nem olyan modern kütyüket, amivel meg tudnák védeni magukat, de ahhoz elegendőket, hogy harcoljanak a különböző szélsőséges csoportokkal.

Önként harcoltak értünk és az érdekeinkért. Azért, hogy a világ egyáltalán tudjon arról, hogy vannak olyanok, hogy kurdok.

Míg tőlük alig száz kilométerre a nőket élő állatként adták a pénteki nagy piacon, addig az észak-szíriai kormányzat forradalmi emancipációt hirdetett. Törvényben írták elő, hogy minden társadalmi pozícióban 50%-os helyet kell fenntartani a nőknek, és a közel-keleti társadalmakban szinte egyedülálló módon létrehozták a női hadosztályokat, akik bátrabban és büszkébben harcoltak, mint a férfiak.

Többet tettek a női emancipációért a világban, mint bármelyik európai femnáci. Nem látszatproblémákon szájkaratéztak, egyszerűen átkapcsolták a patriarchális társadalmukat.Ezt pedig bárki láthatta, aki elment Rozsavába.

A legfontosabb szövetségeseink voltak a térségben. Egy nép, ami szét van szórva Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban, aminek sosem volt saját országa. Élni akartak, önrendelkezést. Azokat a dolgokat, amiket mi alapvetőnek tartunk.

Észak Szíria lett a kurdok mintaországa. Sikeresen integrálták az arab törzseket is.

Öt éven keresztül hitegettük őket, hogy a kiontott vérük nem lesz hiába, hogy emlékezni fog rá a világ.

Nos, hazudtunk.

A NATO vezetője, az Egyesült Államok elnöke megegyezett a törökökkel, hogy kivonulnak Észak-Szíriából, hogy Erdogan azt csináljon velük, amit akar.

Kisebb áldozatnak tűnik ez, mint a szövetségen belül konfrontálódni a ,második legnagyobb katonai erővel.

Pontosan tudtuk, mit akar Erdogan. Senki ne merje abba ringatni magát, hogy döntéshozóink nem voltak tisztában azzal, miről határoztak.

Erdogan etnikai tisztogatást végez Szíriában, hogy a Törökországban élő hárommillió menekültet oda tudja telepíteni, és ezzel megszüntesse a kurd konfederációt.
Megölik a kurdokat, otthonaikba pedig arabokat költöztetnek be, nyelvüket betiltják, tanáraikat, melyek mindezt túlélik koncentrációs táborokba hurcolják.

Ezt pedig mi, vérforraló cinizmussal nézzük végig. Csodát ne várjunk: a kurdok el fognak esni. Az Eufrátész vörösleni fog a vértől.

Nem lennék meglepve, ha tíz éven belül kurd önkéntes merénylők robbantgatnának szerte Európában. Valószínűleg én is ezt tenném, ha tudnám, hogy kik határoztak úgy, hogy hagyják, hogy miután értük harcoltam a szemem előtt végezzék ki a családomat, irtsák ki a falumat. Valószínűleg semmi mást nem akarnék, csak minél nagyobb pusztítást okozni azoknak, akik ezt tették velünk.

Ez pedig a NATO. Kényelmes azt mondani, hogy nem mi voltunk, hanem Törökország. De, mi voltunk, mi is tagjai vagyunk a szövetségnek. Engedtük az egyik tagállamnak, hogy pogromot és népirtást csináljon, ugyanúgy hagytuk, hogy ez megtörténjen, mint a holokausztot is hagytuk.

A teljes felelősség a miénk. Sosem fogjuk lemosni a szégyent. Sosem fogjuk tudni jóvátenni. Történelmi igazságtalanságban veszünk részt, és a vér a kezünkön Istenhez kiállt.

A gyalázat vissza fog hullni ránk."
Nem libsibalos ember írta, hanem aki ott volt a frontvonalban anno és nem a fotelből mond véleményt. ..

Sok igazság van benne (meg rengeteg torzítás), de ennél azért sokkal bonyolultabb ügy ez. Én is elítélem a török akciót, de a kurdok nem Európában bíztak, hanem az USA-ban (mint 56-ban nálunk is sokan, akkor is a nagyhatalmi sakktábla volt fontosabb). Miért is kéne itt robbantgatniuk, mikor az EU elítélte a törökök akcióját?
A NATO nem csinál az égvilágon semmit a szíriai konfliktusban! A NATO álláspontja a politikai rendezés volt a válság kirobbanása óta. Egyes NATO tagállamok koalíciója avatkozott be, de ezt összemosni a teljes NATO-val nettó ferdítés. A NATO egy védelmi szövetség, sokkal lazább szervezet, mint a legtöbben gondolják.
Amúgy a kurdok nem a mi érdekeinkért harcoltak cseppet sem, hanem a saját jól felfogott érdekükért, hogy saját országuk lehessen. Amikor Irak területén kikiáltották a független Kurdisztánt, rögtön megtámadta őket az iraki hadsereg. A problémát a status quo -ban látom, a világ nagyhatalmai ragaszkodnak a mesterségesen térképen meghúzott határokhoz (ami még gyarmati örökség), az hogy az ott élő népesség hova szeretne tartozni, nem érdekli őket. Kihasználni az ellentétes érdekeket persze maximálisan készek, lényeg hogy valamilyen hasznot véljenek fellelni ezáltal.
(A női emancipáció forradalmáról meg az a véleményem, hogy szépen hangzik, emiatt jobban eladható nyugaton, így több fegyvert kaphatnak. Nem mondom, hogy nem pozitív, de ha nem lenne marketingértéke, mással kezdték volna.)
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and zeal
T

Törölt tag 008

Guest
A kurdok olyan jól tudták ezer évig írtani a keresztényeket. Lehet picit tartalékolni kellett volna a hévből és a muszó tesókra is gyúrni. Most, hogy tele a pelus persze csúnya gonosz keresztény országok az adófizetőik pénzéből vásárolt rakétákkal nem akarják őket megvédeni pláne a vérüket áldozni.

Kurdok, ti választottatok. sorry not sorry
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 358
22 881
113
Szerintem a magyar politika - évszázados szokásától eltérően - ismét kiválóra vizsgázott. Az Eu nyugodt lehet, mert mi is bólintottunk a határozatra. A törökök nyugodtan szerethetnek minket, látszik, hogy különvéleményünk van. A kurdok se szólhatnak, mert csak megszavaztuk az Eu határozatát. Az pedig, hogy sokan - közöttük én is - a kurdoknak "szurkol" szívből...., az magánügy.
Én nem tekintem Erdogant erős embernek, csak odahaza nincs hozzá hasonlóan karizmatikus ellenzéki vezető. A török gazdaság romokban (erre is jó egy kis háború), Az oroszok kiröhögik őket, az amerikaiakat kiutálták, egyszer csak a pad alatt találják magukat két szék közt.
A török hadsereg NEM az a török hadsereg, amely néhány éve, évtizede félelmetes erőt tudott felmutatni. Technikailag talán ma is, de a török Sztálin is lefejezte a profi haderőt és politikailag megbízható, vallásos muszlim tiszteket nevezett ki. Az USA-ban végzett, tanult tisztek nagy része sitten van.
Nézzük a térképet. Törökország lassan CSAK ellenségekkel lesz körülvéve. Elvégzik a piszkos melót óriási veszteségekkel és ráadásul a világ is utálja majd őket....
Ugyan a kurdok kérdésében a törökök nagyjából egységesek, szerintem lassan érik egy valódi puccs Európa Beteg Emberénél...

Egyetértek! Nem árt jóban lenni a törökökkel a térségben, de vannak (márha vannak még) érdekeltségeink a kurd területeken (valahogy én is velük szimpatizálok), de jó lenne Iránnal is majd jóban lenni és persze az oroszokkal. De EU és NATO tagok vagyunk, nehéz ügy ez, amjdnem olyan nehéz mint a balkáni kérdés és közép-európai igazságtétel!
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Sok igazság van benne (meg rengeteg torzítás), de ennél azért sokkal bonyolultabb ügy ez. Én is elítélem a török akciót, de a kurdok nem Európában bíztak, hanem az USA-ban (mint 56-ban nálunk is sokan, akkor is a nagyhatalmi sakktábla volt fontosabb). Miért is kéne itt robbantgatniuk, mikor az EU elítélte a törökök akcióját?
A NATO nem csinál az égvilágon semmit a szíriai konfliktusban! A NATO álláspontja a politikai rendezés volt a válság kirobbanása óta. Egyes NATO tagállamok koalíciója avatkozott be, de ezt összemosni a teljes NATO-val nettó ferdítés. A NATO egy védelmi szövetség, sokkal lazább szervezet, mint a legtöbben gondolják.
Amúgy a kurdok nem a mi érdekeinkért harcoltak cseppet sem, hanem a saját jól felfogott érdekükért, hogy saját országuk lehessen. Amikor Irak területén kikiáltották a független Kurdisztánt, rögtön megtámadta őket az iraki hadsereg. A problémát a status quo -ban látom, a világ nagyhatalmai ragaszkodnak a mesterségesen térképen meghúzott határokhoz (ami még gyarmati örökség), az hogy az ott élő népesség hova szeretne tartozni, nem érdekli őket. Kihasználni az ellentétes érdekeket persze maximálisan készek, lényeg hogy valamilyen hasznot véljenek fellelni ezáltal.
(A női emancipáció forradalmáról meg az a véleményem, hogy szépen hangzik, emiatt jobban eladható nyugaton, így több fegyvert kaphatnak. Nem mondom, hogy nem pozitív, de ha nem lenne marketingértéke, mással kezdték volna.)
Mi a rengeteg torzítás konkrétan? A kurdok meg persze, hogy nem hagyják magukat, szélsőségeseknél nem számít, hogy a nagy EU mit ítél el meg mit nem, főleg, hogy ha olvasnál, akkor látnád, hogy ez mire is vonatkozik, tíz év távlatából.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Amikor egy kutya komolyan megharapja a gazdáját, azt lelövik, vagy elaltatják. A kurdoknak ezt tudniuk kellett volna, de ők túl sokat akartak és ez még messze nem a vége. Ezzel a hozzáállással végleg el fognak tűnni és senki sem fogja őket megsiratni.
Gratula, zseniális hasonlat... Minden kis nép így jár majd akkor remélem..Ja és fogalmam nincs kit is haraptak meg..
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 191
3 467
113
Nekem ebből az jön le, hogy megszűnik a Eufrátesztől keletre az amcsi védőernyő a térségben gazdagnak számító olajkutak környékén, újabb események várhatóak és a DieeZor környéki zavargások is nagyon gyorsan csitulni fognak. Ehhez a hűvösödő időjárás kedvezni fog Damaszkusznak.
Sajnos a Szír Hadsereg jelentős része és az oroszok Idlib tartománynál vannak jelenleg lekötve. Igaz a most onnan is elvont kurdok ellen bevetendő légiósok talán megkönnyítik a régió visszaszerzését a szíreknek. Azonban, amíg október végéig még nem épül az új híd Deir ez-Zornál nem tudnak jelentősebb erőket átdobni az Eufráteszen.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 358
22 881
113
Ez volt három napja

728f92496fe2cb7b2ca3cc5f852cc56a.jpg