H
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én ugyan nem vagyok katona, de szerintem lehetne a bocskait normálisan is megcsinálni. Nekem pl a két világháború közötti és a csendőr sapka (talán az is bocskai?) jobban tetszik.Kicsit off, de többen nézitek ezt a topicot, mint a ruházatit.
Az aktív katonák közül ki mit gondol a bocskairól? Olyan rossz látni a honvédségi fotókon, főleg más nemzetek katonái mellett. Ugye fontos az, hogy hogy érzi magát a katona. Hogy legyen önbecsülése.
És olyan szerencsétlen képet mutat ez a viselet.
Mi a ti véleményetek?
Én ugyan nem vagyok katona, de szerintem lehetne a bocskait normálisan is megcsinálni. Nekem pl a két világháború közötti és a csendőr sapka (talán az is bocskai?) jobban tetszik.
Már az EF topicba betettem ezt a cikket, de ide is aktuális.
Ami a lényeg:
![]()
Nem is az 1,7Mrd EUR-ós tétel az érdekes, hanem az, hogy ez 27!!!! dealből áll össze. Ezmiez?
A Államkincstár honlapján a költségvetési folyamatok havi bontásban is elérhetőek. Ott is fel szokták tenni az éves zárszámadást, a 2018-as még lehet, hogy nincs fent.Én hiába kerestem parlament.hu irományokban, már nem elérhető.
Tudom, hogy belinkelted ezt, de az csak egy 1 oldalas összefoglaló volt a zárszámadásból. Legalább is, amit megtaláltam ezzel a nyomorult fórum keresőmotorral.![]()
Többek között emiatt van az, hogy a SIPRI adatai szerint rendre kevesebbet költünk honvédelemre, mint ami a hivatalos kommunikációban szerepel.Egy picit visszatérve a HM költségvetésekhez:
Itt van a 2019-ben év közben hozott módosításokkal a költségvetés is.
Elmondható, hogy ezek a nyilvánosságra hozott költségvetési összesítők nem igazán arról szólnak hogy külsős emberek ezekből bármilyen következtetést is levonjanak.
Nemzetbiztonsági okokból is elég kreatív könyvelés folyik, ami valahol érthető is. Azonban, hogy a nyilvános projektek körül is mekkora szarkavár van, az elképesztő!
Ha lesz egy kis időm, akkor hobbiból csinálok egy hozzávetőleges belemélyülést, de ahhoz nagyon sok erőt kell gyűjteni.
Példa: konkrét éveken keresztül áthúzódó projektek kerülnek ki részletezőből (Laktanyafelújítási program, GBP). Ezek nyilvánvalóan folynak, csak nem kerülnek részletezésre. A CZ fegyverbeszerzés meg sem jelenik direktben, pedig valószínűleg az is olyan keretszerződésbe van foglalva, mint a GBP.
Össze-vissza vannak elkönyvelve a különböző programok:
Pl.: a Gripen lízing az egyéb HM szervezetek címszó alá vannak elszámolva.Mondjuk ha nagyon akarom, akkor meg tudnám indokolni, de az ilyen húzások eléggé hozzájárulnak a "túl nagy vízfejben" hívők tábor erősödésében.
DE van még érdekes dolog:
Az 5%-os emelés az életpálya modell miatt nem kerülhet többe az egész HM-nek (mindent idevéve) 4-4,5Mrd forintnál. (most nincs időm fillérre kiszámolni). Az ÖHP-re eső rész kb.: 2,3Mrd forint. (ez alá tartoznak ugye az alakulatok)
Ehhez képest vannak ilyen tételek a költségvetésben:
- Honvédelem érdekében tevékenykedő civil
szervezetek és érdekképviseleti szervek támogatása : 347M+55M
- Katonai Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft. - 1,5Mrd!!!
- Honvédelmi Sportszövetség működésének támogatása - 1,1Mrd!!!
- Magyar Futball Akadémia Alapítvány támogatása - 50M
Félreértés ne legyen: Nem hangulatot akarok kelteni, de ha "kreatívan" akarnak könyvelni (ilyen-olyan okokból), ennél ügyesebben is megoldható lenne...
Többek között emiatt van az, hogy a SIPRI adatai szerint rendre kevesebbet költünk honvédelemre, mint ami a hivatalos kommunikációban szerepel.
Félig beszerzés az AMRAAM. Az USA már jóváhagyta.Nem csak ott, de a NATO kimutatásaiban is össze vissza szerepel.
Mondjuk teljesen logikus lenne, ha az idei "csomagot" idén is az év végén látható számok alapján engedélyezné a PM.
Tulajdonképpen, ha jobban belegondolok, akkor idén nem történt extra beszerzés, amit direktben jelentettek volna be.
Talán a CG idei, de a többi mind tavalyi aláírású. Az pedig a HM költségvetésének kevesebb, mint 0,5-1%-át érinti. Ehhez valószínüleg nem is kell Varga bólintása.
A Hirtenberger pedig nem klasszikus beszerzés. Onnan a beszerzések csak később várhatóak. Hivatalosan a költségvetést idén nem is érinti.
Nem vagyok benne biztos, hogy idén akkora tüzijáték lesz, mint tavaly. De szerintem nem véletlenül nyilatkozta azt a Rába, amit....![]()
A külügy engedélyezte, de nem rendeltük meg.Félig beszerzés az AMRAAM. Az USA már jóváhagyta.
A keretet! De ez még nem jelent semmit.Félig beszerzés az AMRAAM. Az USA már jóváhagyta.
Mit nyilatkozott a Rába? Arról lemaradtam...Nem csak ott, de a NATO kimutatásaiban is össze vissza szerepel.
Mondjuk teljesen logikus lenne, ha az idei "csomagot" idén is az év végén látható számok alapján engedélyezné a PM.
Tulajdonképpen, ha jobban belegondolok, akkor idén nem történt extra beszerzés, amit direktben jelentettek volna be.
Talán a CG idei, de a többi mind tavalyi aláírású. Az pedig a HM költségvetésének kevesebb, mint 0,5-1%-át érinti. Ehhez valószínüleg nem is kell Varga bólintása.
A Hirtenberger pedig nem klasszikus beszerzés. Onnan a beszerzések csak később várhatóak. Hivatalosan a költségvetést idén nem is érinti.
Nem vagyok benne biztos, hogy idén akkora tüzijáték lesz, mint tavaly. De szerintem nem véletlenül nyilatkozta azt a Rába, amit....![]()
Azt, hogy semmit nem teljesített az idei beszerzési tervből.Mit nyilatkozott a Rába? Arról lemaradtam...
Oh... S ezt csak úgy elkönyvelik, hogy nem csináltunk semmit abból amit megrendeltek, vagy mi?Azt, hogy semmit nem teljesített az idei beszerzési tervből.
Legutóbb a kecskeméti felújítással és a Gripenek tárolásával kapcsolatban merültek fel kérdések. Jött erre reakció.Valaki kérdezte a hangárhelyzetet:
http://lhsn.hu/infrastrukturalis-hi...d5l5KrgdaTI1iW-o1uypowzE8wDUELrw63mKbVtmrt2qY
...És hogy épp azon dolgoznak, hogy a következő két évben megtöltsék tartalommal a HM-es GBP keretet.Azt, hogy semmit nem teljesített az idei beszerzési tervből.
Még tavasszal valaki (már nem emlékszem, ki volt) nagyon csitítgatott a fórumon mindenkit, hogy lesz hangár... Se Szolnokon, se a Gripeneknek Pápán, se a a Leóknak nincs megfelelő tárolási feltétel megteremtve. Nem kellene már néhány embert különösen nagy kárt okozó mulasztásért elővenni? Vagy marad minden a régiben, mint a Mig-29-esek "jégtelenítésénél"?Valaki kérdezte a hangárhelyzetet:
http://lhsn.hu/infrastrukturalis-hi...d5l5KrgdaTI1iW-o1uypowzE8wDUELrw63mKbVtmrt2qY
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..