A kettö ugyanaz, szerintem a megelőző védelmi helyzettel kevered.Én úgy tudom, hogy nem csak háborús helyzetben, hanem rendkívüli állapot esetén is érvényes.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A kettö ugyanaz, szerintem a megelőző védelmi helyzettel kevered.Én úgy tudom, hogy nem csak háborús helyzetben, hanem rendkívüli állapot esetén is érvényes.
+2 év az orvosi egyetemen, + rezidens képzés, + oxiológia szakvizsga. Természetesen az utóbbi javára![]()
És van egy amit ezek után tettek bele, a Terrorveszélyhelyzet.Az alaptörvény szerinti különleges jogrend időszakai az alábbiak:
- rendkívüli állapot
- szükségállapot
- megelőző védelmi helyzet
- váratlan támadás
- veszélyhelyzet
Azzal kevertem, kösz a pontosítást.A kettö ugyanaz, szerintem a megelőző védelmi helyzettel kevered.
Meg ha jól emlékszem a migrációs vészhelyzet is.És van egy amit ezek után tettek bele, a Terrorveszélyhelyzet.
http://mhtt.eu/hadtudomany/2016/3-4/ht2016_100_113.pdf
Akkor te ezt bizonyára jobban tudod!Tudom, 20 éve kocsizom, 12 éve végeztem a tisztin.
A kérdésem a beavatkozási jogkörre vonatkozott, mert abban már szinte semmi különbség nincsen a prehospitalis ellátásban.
Akkor te ezt bizonyára jobban tudod!
Ha tippelnem kellene akkor a centrál vénát talán mondanám...
Az eredeti téma az volt, hogy akkor a mentőhelijeink milyen szintű ellátást tudnak biztosítani szükség esetén. De ezt már zeallel letárgyaltuk a mentőhelis topicban.![]()
A Vas megyei napilap mai számában van egy interjú Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel ( a héten volt Szombathelyen a szokásos előadása, amin semmi új konkrétum nem hangzott el) a területvédelmi tartalékos rendszerről. Online nem tették fel, egykét fontosabb gondolat:
-Vas megyében nem nyitnak katonai objektumot, nem terveznek laktanya nyitást, csak a meglévők korszerűsítését, bővítését.
-Ahol nincs laktanya ott a sportközpontok lesznek a tartalékosok központjai lőtérrel együtt, de ezeket a polgármestereknek és a megyei vezetőknek kell kezdeményezni, ahol kevés az érdeklődő, főleg a fiatal oda szerinte felesleges egy ilyen beruházás
-Vas megyében jelenleg 100 fő önkéntes területvédelmi tartalékos van, minden járásban egy századot szeretnének, de nincs kvóta és kötelező létszám csak terv
-Kompenzációs támogatásban gondolkodnak a munkahelyek felé, hogy engedjék el az embereket, de még kiforratlan a dolog, most van tervezés alatt
-A 12 modulos alapfelkészítés után mehet a tartalékos altiszti, vagy tiszti képzésre, vagy mehet műveleti tartalékosnak, „beosztásba tud kerülni”, akár szerződésesnek is.
És a végén két érdekes kérdés és válasz:
„Ezek szerint az önkéntes tartalékosok is hozzáférnek az új technikákhoz, az újonnan érkező fegyverekhez?
-Így van. Nem biztos, hogy most, a békeidőszaki felkészítésnél, hanem amikor majd beosztásba kerülnek, a hadkötelezettség bevezetése esetén, ott, ahol „le vannak biztosítva”. Oda lesznek „lebiztosítva”, ahol és amilyen eszközre felkészítést kaptak. Háborús helyzetben nem az kell, hogy egy katona egy szál gépkarabéllyal ellássa a feladatot, hanem több katona kell a harckocsihoz, az önjáró löveghez, a különböző technikai eszközökhöz. Az említett őrvezetők, tizedesek, vagy más rendfokozatúak szakosodnak. Lesz, aki harckocsira, lesz, aki önjáró lövegre,lesz, aki felderítőnek és egyéb másnak.
„Ez nem mond egy kicsit ellen a területvédelemnek?”(Mármint, hogy csak a meglévő laktanyákat használják majd)
-Nem, mert az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer azt jelenti, hogy területi elven szerveződik. Ez nem az a területvédelmi elven működő honvédelem, amelyről valamikor beszéltek. A szerveződés területi, de az alkalmazás nem. Gondoljunk bele: ha egy háborús helyzet kialakulna az ország keleti felén, akkor mégis csak oda kellene menni az embereknek nem? Ha ott van helyzet, nem Nyugat-Magyarországot kell védeni, hanem ott kell felkészíteni az embereket. Tehát ez nem az a körkörös védelem, hogy az országban mindenütt ott vannak a katonák és a korszerű technika, hanem ott vannak, ahol kellenek, és annyi van belőlük, amennyi kell.
Nem jól érted. Csak annyi, hogy fognak kiképzést kapni a tartalékosok az új technikára, a későbbiekben.Most akkor mi is a különbség egy területvédelmi tartalékos meg egy műveleti tartalékos között? Annyi, hogy a területisek békeidőben egy környéken laknak? És ha én a harckocsizókhoz, a szomszéd Béla meg a felderítőkhöz van "lebiztosítva"? Egyre kevésbé értem ezt az egészet.
A másik amire én ebből gondolni tudok, hogy megint nem lesznek feltöltött dandárok. Elgrasszál majd 12 Leó gyakorlatokon, a többi meg várja a tartalékosokat? Jól értem, hogy papíron lesz 3 feltehetően vékonyka dandárunk, aminek egy jelentős része valamilyen szinten kiképzett tartalékosokból fog állni, akiket nem megerősítésnek vagy utánpótlásnak szánnak, hanem a dandárokban lévő üres helyek feltöltésére?
Ez igen érdekes.Nem jól érted. Csak annyi, hogy fognak kiképzést kapni a tartalékosok az új technikára, a későbbiekben.
Ez igen érdekes.Mindazonáltal ekkor ez azt is jelenti, hogy szükség lesz még többre az új eszközökből is... Zárolt készletek nélkül ennek a fenti mondatnak nem sok értelme van, nem?
![]()
ValNem jól érted. Csak annyi, hogy fognak kiképzést kapni a tartalékosok az új technikára, a későbbiekben.
Szerintem ezt még a felső vezetés sem tudja, viszont az bizonyos, hogy állandó állománnyal a három dandárt nem fogják tudni feltölteni, hiába az új , vonzó, modern technika. Jelenleg rendkívül nagy a hiány, természetesen a fegyvert forgókra vonatkoztatva. A csoportfőnökségeken valószínűleg nem ez a helyzet.Most akkor mi is a különbség egy területvédelmi tartalékos meg egy műveleti tartalékos között? Annyi, hogy a területisek békeidőben egy környéken laknak? És ha én a harckocsizókhoz, a szomszéd Béla meg a felderítőkhöz van "lebiztosítva"? Egyre kevésbé értem ezt az egészet.
A másik amire én ebből gondolni tudok, hogy megint nem lesznek feltöltött dandárok. Elgrasszál majd 12 Leó gyakorlatokon, a többi meg várja a tartalékosokat? Jól értem, hogy papíron lesz 3 feltehetően vékonyka dandárunk, aminek egy jelentős része valamilyen szinten kiképzett tartalékosokból fog állni, akiket nem megerősítésnek vagy utánpótlásnak szánnak, hanem a dandárokban lévő üres helyek feltöltésére?
Ott is hiány van amúgyVal
Szerintem ezt még a felső vezetés sem tudja, viszont az bizonyos, hogy állandó állománnyal a három dandárt nem fogják tudni feltölteni, hiába az új , vonzó, modern technika. Jelenleg rendkívül nagy a hiány, természetesen a fegyvert forgókra vonatkoztatva. A csoportfőnökségeken valószínűleg nem ez a helyzet.
Ez igen érdekes.Mindazonáltal ekkor ez azt is jelenti, hogy szükség lesz még többre az új eszközökből is... Zárolt készletek nélkül ennek a fenti mondatnak nem sok értelme van, nem?
![]()
Vagy esetleg annak felismerése hogy több ideig tart kiképezni mondjuk egy harckocsi vezetőt, mint beszerezni egy új harckocsit...Nem csak arról van szó, hogy "motiválni" kell valamivel az önkénteseket is?
Val
Szerintem ezt még a felső vezetés sem tudja, viszont az bizonyos, hogy állandó állománnyal a három dandárt nem fogják tudni feltölteni, hiába az új , vonzó, modern technika. Jelenleg rendkívül nagy a hiány, természetesen a fegyvert forgókra vonatkoztatva. A csoportfőnökségeken valószínűleg nem ez a helyzet.
A Vas megyei napilap mai számában van egy interjú Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel ( a héten volt Szombathelyen a szokásos előadása, amin semmi új konkrétum nem hangzott el) a területvédelmi tartalékos rendszerről. Online nem tették fel, egykét fontosabb gondolat:
-Vas megyében nem nyitnak katonai objektumot, nem terveznek laktanya nyitást, csak a meglévők korszerűsítését, bővítését.
-Ahol nincs laktanya ott a sportközpontok lesznek a tartalékosok központjai lőtérrel együtt, de ezeket a polgármestereknek és a megyei vezetőknek kell kezdeményezni, ahol kevés az érdeklődő, főleg a fiatal oda szerinte felesleges egy ilyen beruházás
-Vas megyében jelenleg 100 fő önkéntes területvédelmi tartalékos van, minden járásban egy századot szeretnének, de nincs kvóta és kötelező létszám csak terv
-Kompenzációs támogatásban gondolkodnak a munkahelyek felé, hogy engedjék el az embereket, de még kiforratlan a dolog, most van tervezés alatt
-A 12 modulos alapfelkészítés után mehet a tartalékos altiszti, vagy tiszti képzésre, vagy mehet műveleti tartalékosnak, „beosztásba tud kerülni”, akár szerződésesnek is.
És a végén két érdekes kérdés és válasz:
„Ezek szerint az önkéntes tartalékosok is hozzáférnek az új technikákhoz, az újonnan érkező fegyverekhez?
-Így van. Nem biztos, hogy most, a békeidőszaki felkészítésnél, hanem amikor majd beosztásba kerülnek, a hadkötelezettség bevezetése esetén, ott, ahol „le vannak biztosítva”. Oda lesznek „lebiztosítva”, ahol és amilyen eszközre felkészítést kaptak. Háborús helyzetben nem az kell, hogy egy katona egy szál gépkarabéllyal ellássa a feladatot, hanem több katona kell a harckocsihoz, az önjáró löveghez, a különböző technikai eszközökhöz. Az említett őrvezetők, tizedesek, vagy más rendfokozatúak szakosodnak. Lesz, aki harckocsira, lesz, aki önjáró lövegre,lesz, aki felderítőnek és egyéb másnak.
„Ez nem mond egy kicsit ellen a területvédelemnek?”(Mármint, hogy csak a meglévő laktanyákat használják majd)
-Nem, mert az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer azt jelenti, hogy területi elven szerveződik. Ez nem az a területvédelmi elven működő honvédelem, amelyről valamikor beszéltek. A szerveződés területi, de az alkalmazás nem. Gondoljunk bele: ha egy háborús helyzet kialakulna az ország keleti felén, akkor mégis csak oda kellene menni az embereknek nem? Ha ott van helyzet, nem Nyugat-Magyarországot kell védeni, hanem ott kell felkészíteni az embereket. Tehát ez nem az a körkörös védelem, hogy az országban mindenütt ott vannak a katonák és a korszerű technika, hanem ott vannak, ahol kellenek, és annyi van belőlük, amennyi kell.
szerintem nem harckocsikra gondolt Benkő bár nem olvastam el az egészet, a tarcsisoknak nehéz technikát adni .... haajajMost akkor mi is a különbség egy területvédelmi tartalékos meg egy műveleti tartalékos között? Annyi, hogy a területisek békeidőben egy környéken laknak? És ha én a harckocsizókhoz, a szomszéd Béla meg a felderítőkhöz van "lebiztosítva"? Egyre kevésbé értem ezt az egészet.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..