Bírom, mikor a kivénhedt, elfuserált fiatalságukat sirató pocakos szerencsétlenek verik az asztalt, hogy sorkötelesség - ugyanazok, akik az emeletre nem tudják felvonszolni magukat anélkül, hogy nem köpnék ki a tüdejüket.
A katona is egy szakma, érteni kell hozzá, nem leszel katona, mert fogsz egy gépkarabélyt. Aki szerint meg nem, az feküdjön egy asztalos kése alá vakbélműtétre....
Öregszem, kis pocakom is van, de a tüdőmet még nem köpöm ki. Simán, lihegés nélkül felmegyek a 2. emeletre, csomag ásványvízzel is. Igaz, kicsit ma is sportolok. .
Ami a katonát illeti, legalább fél éves kiképézés, mire bárki is annak tekintheti magát. Így volt ez régen is és ma is. Attól soha nem volt katona valaki, hogy kezébe adtak egy gépkarabélyt. Jómagam is beleestem ebbe a gödörbe. Simán túléltem és nem sírtam el magam, hogy el kellett hagynom a mamahotelt, másfél évre. Viszont elég ciki volt akkoriban egy baráti társaságban, ha valaki nem volt alkalmas katonának. Ma a fordítottja, talán ki is nevetik a mai fiatalok azt a társukat, aki bevonul. Igaz, ezek a srcácok, már nehezebben mennek fel az emeletre, mert a cigaretta, kábítószer, általánosságban gyenge fizikai állapotuk nehezen teszi lehetővé a sima feljutást..
Ne tojj be, nom fognak téged behívni, meg senkit sem mostanában. Nincs hozzá meg semmi jelenleg. Sem társadalmi elfogadottság, sem a Honvédség személyi és infrastruktúrális feltételei nem adottak hozzá.
Viszont háborús helyzetben, nem lennék a helyetekben, mert behívnának és kiképzetlenül, feltehetően, gyorsított, ebből következően, gyenge kiképzettséggel kellene harcba szállnotok.
Egy 10 milliós ország, ha jobban megfizeti, akkor sem tud háborús méretekben felálló haderőt kiállítani, csak hivatásos és szerződéses katonákból. Háborús helyzetben, mozgósításra van szükség. Na ott nem mindegy, hogy teljesen kiképzetlen, vagy már katonai szolgálatot töltött , kiképzett emberről van szó.
Persze, elméleti ez a dolog, mert a sorkatonai szolgálat visszaállítására nincs lehetőség. Még akkor sem, ha ma már a hozzáértők egyre többet hangsúlyozzák, hogy mekkora hiba volt a megszüntetése.