• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A következő három évtizedben a Föld lakossága 2–3 milliárd fővel fog gyarapodni, a felmelegedés pedig várhatóan meghaladja majd a 2 Celsius-fokot. Ráadásul mindig az egész bolygóra vonatkoztatva beszélünk átlaghőmérséklet-növekedésről, holott a szárazföldeken, ahol élünk, a hőmérséklet-növekedés nagyobb lesz – hívta fel a figyelmet Paolo Artaxo, a Sao Paulo-i Egyetem fizikus professzora csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a Tudományos Világfórum (World Science Forum) csütörtök délutáni szekcióját a fenntartható mezőgazdaság, a tudomány és a felelősség találkozásának szentelték. (A Budapesten rendezett jubileumi Tudományos Világfórumról szóló részletes tudósításunk itt olvasható.)
Artaxo mellett Balázs Ervin akadémikus, Sheryl L Hendriks (Pretoriai Egyetem, Dél-Afrika) és Popp József (Szent István Egyetem) előadásai adtak nagyobb betekintést a problémába, amelynek lényegét Artaxo előadásának címe tökéletesen összefoglalja: „Hogyan etessünk 10 milliárd embert úgy, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése 2 Celsius-fok alatt maradjon?”
Lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy 10 milliárd ember jóllakjon, és a felmelegedés is 2 fok alatt maradjon
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113
Ez a topik egy máshol beindult, a szántásról, és annak fenntarthatatlanságáról szóló beszélgetés miatt jött létre.
Ez a dokumentumfilm pontosan bemutatja, hogy mi a baj a szántással, forgatással, és azt, hogy van talajÉLET eke nélkül is! :)

 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
9d5db48db00cc0cf4f96005935145e35.jpg
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
https://electroverse.net/the-un-is-running-out-of-cash/

Ez is! a "klímahiszti" jelenség egyik másik oka! kell a pénzünk nekik!
Globális karbon-adó, ebben gondolkodnak!
..
Nem vágyom a közelgő "kis-jégkorszakra", ami hamarosan beköszönt, de legalább ezeknek a
gazembereknek a talpa alól maga a természet fogja kirántani a szőnyeget!
Nagy beégés lesz, a "felforrósodás" ennyiben fog kimerülni!!!
(Halkan szólók, hogy az USA, oroszok, kínaiak űrkutatása, titkosszolgálata sokkal többet tudhat erről, és ez tapasztalható abból, hogy a hangos vircsaftban hogyan vesznek részt és milyen pozíciót vettek fel. Vegyük már észre, hogy melyik országok ipara, gazdasága ellen nyomják a legnagyobb erővel ezt a CO2 miatti felmelegedés blődséget! szinte csak az EU! Bingó!)
..
Ahogy haladunk előre az időben és közelítünk a Vízöntő felé úgy fog a Nap ereje egyre csökkenni!
(a Vízöntő ugyanis az egyetlen állatövi jegy, amelyben a Nap exilben, azaz erővesztésben van!)
És láss csodát, éppen ezt tapasztaljuk a fizikailag látható valóságsíkunkban is:
https://www.spaceweather.com/

Elkezdett a napunk "gyengélkedni", szóval egyre kevesebb a napfolt, és egyre inaktívabb a csillagunk! jönni fog a HIDEG!!!
..
Azt, hogy hol tartunk a precessziós nagy Világidőben, azt itt pl. ellenőrizheti bárki:
https://staratlas.com/
/csak tekerje az órát március 21-re a tavaszi nap-éj egyenlőségre/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ekliptika
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tavaszpont
Ezek ASZTRONÓMIAI TÉNYEK és nem asztrológiaiak, hangsúlyozom!
(mielőtt valamelyik nagytudású kolléga billentyűzetet ragadna hirtelen felindultságában!!!)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Eközben Káncz Csaba, - hogy megfelelve a progresszivitásnak elég trendin fejezzem ki magam - "fullba tolja a kretént" ezúttal (is?)!!
https://privatbankar.hu/makro/elhetetlenne-valik-a-fold-elszabadultak-a-folyamatok-329871
..
A Spitzbergákkal pont nem kellene példálóznia most, mivel éppen szokatlanul hamar érkezett meg oda az eljegesedés!
Sem tavaly, sem tavalyelőtt, és sem 2016-ban és 2015-ben sem volt még az évnek ebben a szakaszában jég a partvidékén!
Viszont most idén pedig újra van!
Itt lehet ellenőrizni a korábbi évek jégkiterjedését:
https://seaice.uni-bremen.de/databrowser/#p=sic
..
Káncz Csaba tudja vajon, hogy Grönland neve honnan ered és mit jelent amúgy?
S milyen volt a klíma ott és a sarkkör vidékén úgy általában a római optimum idején???
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Látom nem ütötte meg az ingerküszöböt...
..
Az ebben a hírben az igazán érdekes, hogy minden oldalról zajlik a kiscsaj (Szűz - korunk Jeanne d'Arc karaktere) idealizálása!
Kezdik azt sugallni, hogy természetfeletti képességei vannak! Korábban ugye arról is volt hír,
hogy a leányzó "látja" a kéményből kiböfögödő CO2-t!
Folyik a mítoszépítés, ideagyártás, brandépítés...!! (kár, hogy ebbe a sputnik is partner...)
Valahol olvastam, hogy komolyan felmerült, hogy Béke-Nobel díjat adjanak majd neki...
Ezzel párhuzamosan "közelíteni kezdte" a szabadkőművesség az Egyházat azokhoz a dolgokhoz, amiket Tonhalhegy kisasszonnyal az
élen tolnának előtérbe, de ma még homályos keretekkel rendelkezik csak...
https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/foldanya-7445474/
..
Látható, hogy új kohézióteremtő ideológia kidolgozását kezdték meg!
Nem tudom ki nézte meg a médiavadászos videót, de abban elhangzik egy fontos mondat, hogy mi is az igazi lényege a "klímaharcnak" (mint anno a "békeharc"!),
nevezetesen, hogy HIGGYÉL BENNE!
Aki meg nem hisz!, azzal szemben meg jöhetnek a retorziók, kinézés, lesajnálás, később állásvesztés stb.

Persze, hogy kellenek a természetfeletti képességek!
Egy "ökomessiás" ezek nélkül semmi! :hadonaszos:
https://sputniknews.com/environment...g-enters-school-course-on-religion-in-sweden/
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
The growing threat of abrupt and irreversible climate changes must compel political and economic action on emissions.
Climate tipping points - too risky to bet against


Összefoglalva:

"Vezető éghajlatkutatók arra figyelmeztetnek a tekintélyes Nature magazinban megjelent tanulmányukban, hogy az ún. éghajlati fordulópontok, vagy átbillenési pontok sokkal közelebb vannak, mint gondolnánk, és nincs az a költség-haszon elemzés, amivel megérné kétségbe vonni ezeket a riasztó folyamatokat.
Egész egyszerűen azért, mert ha bizonyos ponton túl melegítjük a földi éghajlatot, akkor olyan visszacsatolási folyamatok indulnak be, aminek a következtében szinte teljes mértékben kikerül a kezünkből az irányítás. A korábbi IPCC jelentések arra figyelmeztettek, hogy ha sikerül 1,5-2 °C közelében tartani a globális felmelegedést, akkor jobb eséllyel elkerülhetőek ezek az átbillenési pontok, vagy fel sem bukkannak. Az új kutatások szerint azonban ez nincs így, és valamekkora százalékos esély így is fennáll. És ezek a százalékok még akkor is riasztóak, ha mondjuk 1000-10.000 éves kifejlődő hatásokról beszélünk, ugyanis ezzel az emberiség pár száz év alatt eldöntené, hogy milyen legyen a Föld éghajlata és az alatta élő összes élőlénynek az életkörülménye a következő pár ezer évre.

A tanulmányt jegyző tudósok nem finomkodnak:
A bolygónk stabilitása és védekezőképessége van veszélyben. Nemzetközi cselekvésre van szükség, ami tükrözi ezt a vészhelyzetet, és nem csak szavakra.

A grönlandi jég olvadása áttételesen kiszáríthatja az Amazonast is és elkezdheti olvasztani az Antarktiszt is. Egy ilyen hatalmas és összetett rendszer részletes megértéséhez sok idő és adat szükséges, azonban egyre többel rendelkezünk ezekből, és az új információk nem szolgálják a megnyugtatásunkat."

Újabb kutatás állítja: visszafordíthatatlannak tűnik a klímaváltozás
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
https://pestisracok.hu/gyujtsd-fel-az-esoerdot-es-nevezd-el-klimavaltozasnak/

"... Alig esik szó például az indonéz esőerdőkben zajló tüzekről. Az égetés, a dzsungelből termőfölddé alakítás ott ugyanis elsősorban a pálmaolaj-termelés, illetve a bioüzemanyagok előállítása érdekében történik, amiben olyan cégek érdekeltek, mint az Unilever, a Henkel vagy a Nestlé. Akik látványos porhintésekkel vernek át minket: „zöldiroda-programokat” indítanak, dolgozóik újrahasznosított vécépapírba törlik a seggüket, még Greta Thunberg posztere is kinn van a falon… így ők nagyon „jófejek”, a média is csupa jót ír róluk. Csak közben felégetik az erdőket – de erről nem beszél senki.

A Greta Thunbergek és társaik, a „zöld lobbi” még véletlenül sem arra szólít fel, hogy ne használjuk a környezetszennyező cégek termékeit
, ne vegyünk Indiából, Kínából, a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országokból jó nagy karbonlábnyommal ideszállított, olcsó cuccokat. Mi szépen kimegyünk tüntetni Trump, Bolsonaro (és persze Orbán) ellen, marha büszkék vagyunk magunkra, hogy ma is mekkorát jóemberkedtünk. Tüntetés közben persze zabáljuk a Nestlé csokit, világítunk-szelfizgetünk a fél évente lecserélt okostelefonokkal. Megtettük a radikális politikusoknak és a velük összefonódott multicégeknek, amit várnak tőlünk; ők közben nyugodtan égetik az erdőket, másokat téve felelőssé.
[...]
És hogy akkor mi a megoldás? Politikailag motivált klímahiszti helyett a józan ész, bármennyire is nehéz és kényelmetlen. Kicsiben mindenki maga tegyen a saját környezetéért. Ne dobáljuk el a szemetet, csökkentsük a túlfogyasztást (például húsból, nem is annyira a fingó tehenek, hanem az állattenyésztés miatt kizsigerelt termőföldek, illetve a mostoha körülmények között tartott állatok miatt), használjunk környezetkímélő, és lehetőség szerint mindig helyi, de legalábbis a közelből származó termékeket.

És nagyban? Az ún. „zöldenergia” egy szép mese. A napkollektorok a teljes élettartamukat tekintve kb. pont annyira szennyezőek, mint a szénerőművek; gyártásuknak magas a nyersanyagigénye, használatuk után pedig rengeteg veszélyes hulladék keletkezik. A szélerőművektől a madarak és a denevérek döglenek. A vízierőművek a folyók, tavak élővilágát pusztítják. A legtisztább, és egyben az emberiség energiaszükségleteinek fedezésére ténylegesen alkalmas energia az atomenergia. Igen, itt hatványozottan kell figyelni a biztonságra, de erre képesek is vagyunk. A nukleáris balesetek nagy port vernek fel, de összesen három komolyabb volt ezekből (Majak, Csernobil, Fukusima), és bár minden elveszett emberélet egy tragédia, valójában – még Csernobil hosszútávú következményeivel együtt is – az emberáldozatok száma eltörpül a gázrobbanások, szénbánya-balesetek során elhunytakéhoz képest. ... (Jeszy; Pesti Srácok)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Összefoglalva:

"Vezető éghajlatkutatók arra figyelmeztetnek a tekintélyes Nature magazinban megjelent tanulmányukban, hogy az ún. éghajlati fordulópontok, vagy átbillenési pontok sokkal közelebb vannak, mint gondolnánk, és nincs az a költség-haszon elemzés, amivel megérné kétségbe vonni ezeket a riasztó folyamatokat.
Egész egyszerűen azért, mert ha bizonyos ponton túl melegítjük a földi éghajlatot, akkor olyan visszacsatolási folyamatok indulnak be, aminek a következtében szinte teljes mértékben kikerül a kezünkből az irányítás. A korábbi IPCC jelentések arra figyelmeztettek, hogy ha sikerül 1,5-2 °C közelében tartani a globális felmelegedést, akkor jobb eséllyel elkerülhetőek ezek az átbillenési pontok, vagy fel sem bukkannak. Az új kutatások szerint azonban ez nincs így, és valamekkora százalékos esély így is fennáll. És ezek a százalékok még akkor is riasztóak, ha mondjuk 1000-10.000 éves kifejlődő hatásokról beszélünk, ugyanis ezzel az emberiség pár száz év alatt eldöntené, hogy milyen legyen a Föld éghajlata és az alatta élő összes élőlénynek az életkörülménye a következő pár ezer évre.

A tanulmányt jegyző tudósok nem finomkodnak:
A bolygónk stabilitása és védekezőképessége van veszélyben. Nemzetközi cselekvésre van szükség, ami tükrözi ezt a vészhelyzetet, és nem csak szavakra.

A grönlandi jég olvadása áttételesen kiszáríthatja az Amazonast is és elkezdheti olvasztani az Antarktiszt is. Egy ilyen hatalmas és összetett rendszer részletes megértéséhez sok idő és adat szükséges, azonban egyre többel rendelkezünk ezekből, és az új információk nem szolgálják a megnyugtatásunkat."

Újabb kutatás állítja: visszafordíthatatlannak tűnik a klímaváltozás

~2000 évvel ezelőtt, amikor Grönlandon nagyságrendekkel kevesebb jég volt miért nem száradt ki az Amazonas őserdeje?????
..
IPCC-t meg felejtsük már el, kókler, kilóramegvett, hamiskártyás társaság...
..
A grönlandi jég, amúgy köszöni de szépen hízik:
https://globalcryospherewatch.org/state_of_cryo/icesheets/
..
És még inkább hízni fog az elkövetkező évtizedekben, miután a Maunder-minimum idejéhez hasonlatos
lehűlés veszi kezdetét a szoláris aktivitás elerőtlenedése miatt!
..
Csak szólok, hogy akkor a XVII. század közepén nem egyszer piacoztak a londoni polgárok a befagyott Temze jegén!
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
~2000 évvel ezelőtt, amikor Grönlandon nagyságrendekkel kevesebb jég volt miért nem száradt ki az Amazonas őserdeje?????
..
IPCC-t meg felejtsük már el, kókler, kilóramegvett, hamiskártyás társaság...
..
A grönlandi jég, amúgy köszöni de szépen hízik:
https://globalcryospherewatch.org/state_of_cryo/icesheets/
..
És még inkább hízni fog az elkövetkező évtizedekben, miután a Maunder-minimum idejéhez hasonlatos
lehűlés veszi kezdetét a szoláris aktivitás elerőtlenedése miatt!
..
Csak szólok, hogy akkor a XVII. század közepén nem egyszer piacoztak a londoni polgárok a befagyott Temze jegén!
Jaja, ez a klímaváltozás kamu, nálunk is a Dunán választották Mátyást!
Sőt, 1956-ban is befagyott, amiből látszik hogy fagy volt 1956-ig Mátyás választásától!