[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ferkó84

Active Member
2018. október 2.
81
165
33
Arról volt szó hogy a srác éjszakai őr volt és nem ott volt hanem 3 kilométerrel arrébb, illetve nem katonai bázis volt hanem nemzetközi repülőtér (ezt nem is értem hogy jött ide). Ne haragudj de szerintem te nem is olvastad el az egész történetet.
Amúgy meg oké, tegyük fel ő egy beépített ügynök, oké, filmezi egész éjjel az eget, és várja a rakétát mert tudja hogy jönni fog mert a másik beépített csapat ott ül a gomb mellet és várják hogy egy furán viselkedő gépet lekaphassanak az égről, az elhárítás ebből nem sejt semmit... aztán durr lekapják hűsünk felveszi az egészet mert megérezte /szóltak neki valami hasonló, és mit ad isten fogja kiposztolja a netre hogy ezt láttam ez vagyok én, kapjatok el hogy a felettem lévő hálózatot is letudjátok kapcsolni ha kiszeditek belőlem az infót. Főleg úgy hogy Irán hivatalosan elismeri hogy az ő hibájuk és baleset, tehát még ők maguk se állítanak olyan vadat hogy ez egy külföldi szolgálat műve ( ez lenen az hogy kimaxolva csinálnak magukból hülyét, de úgy látszik lenne aki fogékony)
Szóval egy ennyire profi beépülés után, így lábon lövik magukat hogy nem másfajta módon, szivárogtatnak, és ez kitudódván nem említik meg se.

Szerintem csak simán kezében volt a telefon, belegondolva hogy ülsz kint az éjszakába őrzöd a létesítményt, szétunod az agyad ezrét nyomod a telefont mint minden rendes zombi, hallasz valamit a csendes éjszakába ami elég szokatlan és felveszed. Nem kell hozzá 2 másodpercnél több, annál pedig azt hiszem több telik el az indítás és a találat között.

Az már megint más kérdés, ezt nem tudom hogy volt, hogy már aznap fel is töltötte vagy várt vele pár napot, na ez az ami a gyanús lehet nem pedig az hogy videózott. Mert ha csak videózott és nem tudta mi ez akkor rögtön felteszi hogy ezt nézzétek. De ha vár vele pár napot amíg hivatalosan hazudhattak meg szárnyra kellhettek a vad találgatások aztán utána lövi fel. Na akkor itt már van pár kérdés amit tisztázni kell, miért csak később, mikor tudva levő hogy ezzel az ország vezetése szarban lesz. Talán volt annyi esze hogy nem rögtön tette fel de mondjuk ellenzéki családban él és barátokkal akik rávették, esetleg nyugati újságírók ekkora találták meg azokat akiknek lehet felvétele, stb...
Mondtam az első vidiót nem láttam:rolleyes: de a második az ipari kamera akkor is kérdéses. Na de így járt a kolega, minek üti bele az orrát más dolgába:p
 

Ferkó84

Active Member
2018. október 2.
81
165
33
Mégis mit keresett volna pont ott pont akkor és miért fordította volna pont oda a kamerát? Világos, hogy ő lőtte ki a rakétákat. Megnyomott egy ürgebőr bevonatú eszközön egy héber feliratú gombot és a stuxnet kilőtte a rakétákat, aztán felvette videóra és megosztotta az instán, utána el akart menekülni, de elkapták. Megvan a bűnös.
Édes istenem, ez az ember még él???? :eek:
Azt hittem Uli hogy már valameik CIA-s nyugdíjas othonban pohensz:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Az ember mindig jobbat vár
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Ha kiderül hogy szivárogtat valaki egy ilyen horderejű dologban, azt tuti nem idézik. Lehet hogy idegen ügynök, lehet hogy idegen ügynöktől kapott a felvétel kiszivárogtatásáért komoly pénzt, ezt sehol nem úgy intéznék amíg nem tisztázza magát, hogy akkor legyen szíves fáradjon már be a legközelebbi kapitányságra!

Tehát őrizetbe vették hogy ki tudják hallgatni, nem börtönbe zárták/eltüntették láncfűrésszel/nyilvános kivégzéssel megölték.
Azt gondoltam érthető hogy miről írtam.
Jah, szivárogtat....:confused::eek:
Nincs több kérdésem, bíró úr!
Mondtam az első vidiót nem láttam:rolleyes: de a második az ipari kamera akkor is kérdéses. Na de így járt a kolega, minek üti bele az orrát más dolgába:p
OMFG
Szánalmas...o_O
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 902
113
...talán mert viszonylag ritkán durrantanak le légvédelmi rakétával polgári repülőgépet?!?!
Édes istenem!
Liveleak meg a hozzá hasonló oldalak miről szólnak? Amikor a kamionokkal a karácsonyi tömegbe hajtottak, azt is szándékos idegen ügynökök vették fel, igaz?
Meg a különböző amerikai lövöldözésekről készült videók....
Virág elvtárs! Akkor még nem sejtettem....hogy ürgebőrbe varrt imperialista ügynökök...

Sőt, Soros is filantróp öreg bácsi!
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Már megint azok az oroszok...
clear.png
:)

Oroszország távolról irányította az iráni rakétákat a polgári repülőgépek lőésére, az Ukrajna újság sokkoló hipotézist indított
(google fordító)
https://soha.vn/ukraine-tung-gia-th...-su-o-iran-chinh-la-nga-20200115084115963.htm

 
  • Tetszik
Reactions: papajoe

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Lavrov, speaking at his annual news conference in Moscow on Friday, said that Iran’s ‘accidental’ shooting down of a Ukrainian airliner last week occurred at a time when Iran was spooked by reports of advanced U.S. stealth fighters in the area.

“There were at least six (U.S.) F-35 fighters in the air in the Iranian border area (at the time). This information has yet to be verified, but I’d like to underline the edginess that always accompanies such situations,” Lavrov said.

Ez annyira szép! :rolleyes:
Valaki itt irgalmatlanul hazudik! Teheránhoz a legközelebbi olyan légtér (Irak) ahol az F35-ösök előfordulhatnak 430km-re van. Ha az Iráni légierő érzékelte az F-35-ösöket :)D), akkor miért nem egy a határhoz közelebbi üteg oldotta meg a feladatot? Vagy nincs nekik a határig telepítve? :rolleyes:
Az orosz légtértől meg 630km-re van legközelebb az Iraki légtér. Ez mondjuk a legközelebbi pontja. Teheránhoz legközelebbi meg majdnem 800km-re. Larvrov a nagy hatósugarú radarjukra hivatkozva állított ezt. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy kicsit útban van a Kaukázus... ;)
Ez a nyilatkozat nem kicsit kellemetlen!
1. Ha neadjisten tényleg így lett volna (mármint, hogy valaki valamit érzékelt), akkor:
- az iráni légvédelem érzékelte, de csak az ország felett (ez igen demoralizáló lehet), ez nem valószínű mivel akkor egy határhoz közelebbi egység lépett volna.
- ha nem érzékelte, akkor hogyan lehetett a Boeingre indítani?
- ha az oroszok súgtak akkor meg külön kellemetlen, amennyiben egy orosz fals riasztás miatt Irán ledurrantott egy civil gépet.
Ebben az esetben, ki fogja az oroszokat felelősségre vonni? ;)
2. ha nem így volt - mármint, hogy bárki is F-35-öst "látott", akkor most Lavrov bácsi igen kellemetlenül beégette magát.
Különösen az a vicces, hogy először "in the area" látták az amerikai gépeket, aztán meg már "Iranian border area"-ban.
Mert ha senki sem látott semmit, akkor miért kellett most Lavrovnak megszólalni az ügyben? A szarkeverésen kívül...persze. :)

És továbbra se felejtsük! Mennyire valószínű, hogy az iráni légvédelem 430+km-ről azonosítja az amerikai F-35-ösöket, vagy hogy az oroszok több mint 800km-ről, a Kaukázus mögül? Miközben Szíriába (sokkal szűkebb műveleti terület) az izraeli gépek úgy repkednek ki-be, mintha izraeli földeket szemléznének...!

Sajnos a Maláj gép mögött is volt egy ukrán vadászgép...o_O
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
És továbbra se felejtsük! Mennyire valószínű, hogy az iráni légvédelem 430+km-ről azonosítja az amerikai F-35-ösöket, vagy hogy az oroszok több mint 800km-ről, a Kaukázus mögül? Miközben Szíriába (sokkal szűkebb műveleti terület) az izraeli gépek úgy repkednek ki-be, mintha izraeli földeket szemléznének...!
Nem gondolom, hogy Lavrov mindig igazat mond.
Arra azért gondolok, hogy az oroszoknak is van néhány műholdjuk és orosz AWACS-ok is vannak. Te mindegyikről tudod, hogy akkor épp merre jártak?
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 424
113
Nem gondolom, hogy Lavrov mindig igazat mond.
Arra azért gondolok, hogy az oroszoknak is van néhány műholdjuk és orosz AWACS-ok is vannak. Te mindegyikről tudod, hogy akkor épp merre jártak?
Hogy nem jártak idegen ország légterében, az szinte biztos
De nagyon örülök, hogy feltetted ezt a kérdést egy haditechnikával foglalkozó Fórumban! :)
Mondjuk ha baljós szavaidnak bármi alapja lenne, akkor az USA ebben a pillanatban fosná össze magát, és átnyújtaná az ország kulcsát a Kremlben térden állva Putyinnak.
Ugyanis ha lenne olyan gépük, ami 400+kmről felderít, és azonosít egy lopakodó, erősen csökkentett RCS-sel rendelkező gépüket, azzal egyszerre lenulláznák, nem csak a hagyományos (értsd, nem lopakodó), de a lopakodó flottát is! ;) Hja és a Lockheednél szólni kellene valakinek, hogy az utolsó kapcsolja le a lámpát! Persze a jelenleg összeszerelés alatt álló gépeket már vihetik is beolvasztani!
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ugyanis ha lenne olyan gépük, ami 400+kmről felderít, és azonosít egy lopakodó, erősen csökkentett RCS-sel rendelkező gépüket, azzal egyszerre lenulláznák, nem csak a hagyományos (értsd, nem lopakodó), de a lopakodó flottát is! ;) Hja és a Lockheednél szólni kellene valakinek, hogy az utolsó kapcsolja le a lámpát! Persze a jelenleg összeszerelés alatt álló gépeket már vihetik is beolvasztani!

Háát... ez nem egészen így van. Egyrészt akkor most tételezzük fel (de én nem tudok róla) hogy van olyan technológiájuk, amivel látják a lopakodókat, ez hatalmas előny lenne, sőt olyan kurrens stratégiai képesség, amit a végsőkig titokban kellene tartani, ugyanis így akadályozható meg, hogy a másik fél fejlesztésekkel kiüsse őket ebből a hatalmas előnyből. Még a hadseregen belül is szigorúan őriznék a titkot, hogy a saját embereik se tudjanak róla, és ne kotyoghassák el.

A másik kérdés a lopakodó vadászgép flotta "megsemmisítése", mert már "használhatatlan lenne lopakodásra. Ez ugye csak vicc ? ;) (rossz vicc... :D:D) Eleve a légi-erejük (US) hiába a legerősebb a világon, viszont a kiöregedés miatt lassan a csőd szélén állnak a gépekkel, mert ki kell vonniuk egy csomót a szolgálatból. Például az F/A–18 Hornet flotta üzem idejét is azért nyújtják a végtelenségig a felújítási programokkal (meg a többi F/A–18 Hornetet használó országban is), mert ha kivonnák őket, azonnal súlyos vadászgép hiány lépne fel. Szóval hiába is lenne esetleg olyan technológia ami a lopakodó előny megszűnéséhez vezetne, akkor is legyártják és üzembe helyezik az F-22 Raptorokat és az F–35 Lightningokat, mert az F-15 / F-16 / F18 vadászokat záros határidőn belül ki kell majd vonni, és nincs helyette más gyárható és letesztelt ÚÚÚJ használható géptípus, ami válthatná őket. Tehát HA holnap kiderülne, hogy a lopakodó gépek NEM HOGY LÁTSZANÁNAK, DE EGYENESEN VILÁGÍTANÁNAK egy új technológiás radar rendszeren (amit elvileg már fejlesztenek és tesztelnek is mind a két oldalon... ugye... ;)), az F-22 esek és F-35-ösök AKKOR IS MARADNAK, legyártják és üzembe helyezik őket. A B–2 Spiritek is maradnak bármi történik, sőőt még a B–52 Stratofortressekből is vagy 80db üzemben van. és azoknak az üzemeltetését is csak nyújtják a végtelenségig, mint a rétestésztát, mert nem akarnak egy rakás pénzt beleölni pld. B1B-vel leváltásba. (de már dolgoznak az új stratégiai bombázók tervein). Szóval a Lockheed NEM fog bezárni, a Beoing is sz@rul ál anyagilag, de vezető stratégiai cégek, és nincs más akikkel kiválthatnák őket... :D:D (szóval akár szocialista stílusú "mesterséges életben tartás" is szóba jöhet, mert NEM ZÁRHATNAK BE !!! :eek::D:D)

Tehát nem minden a lopakodó képesség, a védekezési és támadási képességek felülírhatják a lopakodóképesség megszűnésének elvesztését is, a katonai repülőgépek akkor is üzemben maradnak. Az amiknál és az oroszoknál, kínaiaknál is. A lopakodás képességnek az előnye a kevésbé / később láthatóságban és föld-levegő / levegő-levegő elhárító rakéták célra-foghatóságánál jelentkezik. (nehezebb lelőni őket, fejlettebb bemérő és célravezető rendszerek kellenek hozzá, de megoldják így is... (pld. külső információs rávezetést használnak amíg túl távol van a rakéta, csak a közelinél veszi át a rakéta célzó rendszere - problem solved)) Röviden ennyi lenne.;) (hosszabban pedig egy szót sem fogok írni róla, se még-egyszer, mindenki nézzen utána akit érdekel, pld. Boki is linkelte az új orosz radarrendszerekkel foglalkozó orosz cikkek nem is oly régen ;))
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and zsolti