• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 140
113
Nem a kínai párt döntését magyaráztam, hanem azt, hogy ha a vírus megmarad a készpénzen, akkor az hová vezethet

Alig hinném, hogy ez olyan meghatározó érv lehetne a többség szemében a készpénz használat ellen.
Nem most és nem a kínaiak ismerték fel, hogy a készpénz mikrobiológiai szempontból (is) szennyezett. Ebben semmi újdonság nincs. 10, 15, vagy 20 éve is már meglehetős rendszerességgel vizsgálgatták a bakjegyeket, érméket és állapították meg, hogy vannak rajtuk kórokozók. Mindezt nem feltétlenül abból a célból, hogy a készpénz használatról leszoktassák az embereket.
Bár régóta közismert és közkeletűen elfogadott, hogy a pénz ebből a szempontból is piszkos, nem hiszem, hogy eddig - a nagyon hipochondereken kívül - számottevő arányban lettek volna olyanok, akik egészségügyi okból igyekeztek kerülni a készpénz használatot. Még azok is igencsak kisebbségben vannak, akik készpénz használat után kezet mosnak:
"Egy 12 országra kiterjedő felmérés szerint az európaiak kétharmada véli úgy, hogy nem higiénikus kézbe venni egy pénzérmét vagy egy bankjegyet, mégis csak minden ötödik felnőtt mos kezet, miután pénzhez ért (20 %). Közben egy állat megsimogatása után 47 százalék azok aránya, akik feltétlenül kezet mosnak, a tömegközlekedésben való utazást követően pedig 36 százalék."
Sőt sokan vannak akik megnyalják az ujjukat a pénzszámoláshoz. Emiatt sok olyan mikrobát lehet kimutatni a bankjegyeken, amelyek jellemzően a nyálban találhatók meg.
Egyébként a műanyag bankkártyákon is ugyanúgy vannak kórokozók szép számmal. Elméletileg a készpénzzel ellentétben a bankkártyát lehetne tisztítani, de gyakorlatilag nem teszik.
A Kínában elterjedt mobilos fizetéshez is hozzá lehet tenni, hogy naponta, vagy sűrűbben kellene tisztítani a mobilokat is, mert a felmérések szerint sokkal több (egyik kutatás szerint 7-szer, másik szerint 10-szer, harmadik szerint 17-szer több) mikroba van a mobilokon, mint a WC deszkákon és WC kilincseken.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Irán együttérez!
"You are the first foreign minister who sent sympathies to the Chinese people since the outbreak of the novel coronavirus, which fully reflects the profound friendship between the people of the two countries, who support each other and tackle difficulties in a cooperative manner," said Wang in a meeting with Zarif on the sidelines of the Munich Security Conference."

https://www.tehrantimes.com/news/44...ates-Zarif-as-first-foreign-minister-who-sent
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
100+ hsz-el vagyok lemaradva,van már ellenszer?

Hivatalosan nincs, nem hivatalosan meg nem tudni.
De, ha bejelentik, hogy van én akkor sem szeretnék azért kísérleti nyúl lenni.
Nem tudni semmit...
(nekem azért furcsa a mély hallgatás is, segélyek, együttérző államelnöki nyilatkozatok se nagyon csordogálnak, Putyin is mintha csöndben lenne...,
nem kerek valami ebben az egészben, mi sem nyilatkoztunk hivatalosan ha jól figyeltem keleti nyitás ide vagy oda..., mintha mindenki kivárna,
tőzsde sem reagálja túl és akkor enyhén fejeztem ki magam...)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón, amelyen a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.
„A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív” – jelentette be Kato Katszunobo az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy közülük 73 ember tünetmentes. A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.
Megállíthatatlannak tűnik a koronavírus a karanténhajón

További vizsgálatokat végeznek a Kambodzsában két nappal ezelőtt kikötött Westerdam üdülőhajó fedélzeten maradt utasainál és személyzeténél, mert a hajót elhagyó egyik amerikai utasnál utólag elvégzett vizsgálat alapján feltételezik, hogy a Hongkongból indult óceánjárón mégis jelen lehetett a koronavírus – közölték a helyi hatóságok vasárnap. A 83 éves nő pénteken elhagyhatta az amerikai hajót, és 145 másik utassal együtt még aznap Malajziába repült. Kuala Lumpurban azonban megmutatkoztak nála a kór tünetei, kórházba szállították, elkülönítették, állapota stabil. Férjénél nem mutatták ki a fertőzés jeleit, de őt is megfigyelik. A turistahajón vasárnapra 236 utas és 747 fős személyzet maradt.
Leengedtek a hajóról egy amerikai nőt, aki később koronavírusos tüneteket mutatott
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A vuhani koronavírus kitörése után sokan fogalmaztak meg kritikát azzal kapcsolatban, hogy a kínai politikai berendezkedés is tehetett arról, hogy ennyire későn sikerült csak fellépni a vírus ellen, ami nagyban segítette a fertőzés terjedését. Az egyik legkeményebb kritikát egy híres kínai jogászprofesszor, Xu Zhangrun (Hszü Csan-gzsun) fogalmazta meg, aki esszéjében többek között a politikai korrupciót, a szakértők kiszorítását, az állam párt általi elfoglalását és a big data alapú elnyomást okolta, és többek között arra utalt, hogy a hatalom legfelső szintjéig érnek a problémák.
A kritikát még keményebbé tette, hogy Xu az egyik legnevesebb kínai egyetem oktatója, és jelenleg is Pekingben él, ennyire erőteljes kirohanás az állam ellen pedig nem nagyon szokott megszületni kínai földön. Többek között arról írt, hogy Pekingben a párthűség fontosabb lett a szakértelemnél, és a vezetés tele van középszerű bürokratákkal, akik egyáltalán nem akarnak jól teljesíteni. Épp ezért a vuhani helyzet egyáltalán nem egyedülálló, országszerte hasonló viszonyok vannak. A jogászprofesszor ellen fel is léptek a hatóságok: mint a Guardian a férfi barátainak információi alapján írja, Xu-t titokban házi őrizetbe helyezték és lekapcsolták az internetről. Xu azután írt a koronavírus elégtelen állami kezeléséről, hogy meghalt az a vuhani orvos, aki megpróbálta időben figyelmeztetni a hatóságokat, de biztonsági erők segítségével hallgatatták el. Li Wenliang halála után országszerte egyre több szó kezdett esni a kínai cenzúra természetéről, a diktatúrában ritkán tapasztalható módon váltak témává a politikai hibák és visszaélések. Xu maga is, amikor közzétette esszéjét, írt arról is, hogy várhatóan meg fogják büntetni, és írt arról is, hogy tanítási szabadságát már eleve korlátozták, mert egy évvel korábban megfogalmazott már kritikát a politikai vezetéssel szemben. Írását így azzal zárta, hogy nem elképzelhetetlen, hogy ez lesz az utolsó szöveg, amit valaha megírt.
Házi őrizetbe került és lekapcsolták az internetről a pekingi jogászprofesszort, aki a koronavírus kezelése miatt kritizálta a kínai vezetést
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 438
10 203
113
Néhány előzetes gazdasági becslés Kína iparának teljesítményéről:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...an-50-eve-nem-tortent-ilyen-a-vilagban-415999

Már már annyira pozitívak hogy felmerül a gyanúm hogy ezért valakik sokat fizettek :) Persze természetes lenne hogy felpörög az ipar a leállás után mert már így is hiány van rengeteg dologból, nem szállítanak a kínaiak rendesen, olyan csúszások vannak hogy nacsak, ezt pedig pótolni kell, de ha felpörgetik a termelést az azzal jár hogy az embereknek közösségbe kell menni, ismerjük azt a jelenetet amikor tolják fel az embereket a vonatokra, az nem csak japánba van így, akkor meg az eddigi karantén nem ért semmit mert ha a gócpontban marad is akkor egész Kína fertőzött lesz rövid úton, szóval ha egy hét múlva be is indul a gazdaság utána olyan forgatókönyv is lehet hogy egész Kína megbénul majd mert brutálisan beindul a terjedés. Márpedig a gazdaságot nem fogják az elvtársak tovább engedni alapjáraton menni, a világon sehol nem hagynák.