T: 73,335
D: 1,873
R: 12,842
[ 2,55% ... 12,73%]
1. Először ti orvosok és kutatók nyilatkoztatok olyat, hogy ennek a vírusnak a halálozási aránya max. 2%, meg hogy annyira sem veszélyes, mint egy normál influenza. Tettétek ezt semmi adatok alapján, amikor még kb. 60 fertőzött volt, vagyis amikor még semmi következtetést nem lehetett levonni az adatokból. Ez késztetett arra, hogy számoljak, mert veszélyesnek éreztem a túl korai következtetést.
2. Azóta már kb. tízszer újraszámoltam a számokat, ahogy jönnek be az adatok (növekednek a számok), mert a növekvő esetek alapján egyre pontosabb becslést lehet adni. De gondolom jobban esik a kis lelkednek, hogy a kezdeti, legeslegelső 2 és 47% -okat idézted tőlem, mert azzal tudsz legeslegjobban lejáratni, a legeslegnagyobbat rúgni belém, utalva arra, hogy nevetséges az olyan becslés, amely 2 és 47% közé esik.
3. Igen ám, de ha megfigyeled sorban az újraszámolt intervallumokat, akkor láthatod, hogy a %-ok nem összevissza ugrálnak, hanem szépen konvergálnak a végső érték felé. A felső % szépen lecsökkent, amint látod, most már nem 47%, hanem 12,73%. Ami viszont ennél érdekesebb, hogy az alsó % pedig emelkedett, és emelkedőben van, már 2,55% (azaz nem 2%). Magyarán ti nyilatkoztatok felelőtlenül, túl korán, és sohasem mondtam, hogy birtokában lennék a végső, végleges számoknak, ezért számolom újra, ha frissülnek az adatok.
4. Az rendben van, hogy csak utólag lehet pontos halálozási arányt számolni, én is ezt mondtam érvként, sőt, én mondtam ezt érvként az 1. -es pontban említett korai nyilatkozatotokra. Azonban az ember tudod valahogy közben is kíváncsi arra, hogy mire számíthat, nemcsak utólag. Így engedd már meg légyszives, hogy a bejövő adatok alapján számolhassam és frissíthessem, hogy mire számíthat az ember.