• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 515
113
Nem jottunk a Szíriuszról, nincs semmilyen csillagkapu, vagy urhalyó.
Annyi kozunk van hozzájuk, hogy a mi-Kánaánita-nép dns-ét ok alkották meg nekunk, a feladatunkhoz leg megfelelobben, nem volt Nehéz nekik, mert a sajátjukat adták, Pont ugyanolyanok mí, egykori Kánaáni nép, ezért bármikor johetnek kozénk, mondjuk a mí dns-unkbem a nagyfonok utána hangolt ezt-azt, de mára a 95%-unk egy rovar tudatosságára csökkent, az akkorihoz képest, Szóval van hová felébrednunk. :D
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Ennyi pénzből akkor már egyszerűbb lenne egy kisebb "hegyet" megvásárolni és elhozni a Szaharából és azzal feltölteni Hollandiát!
Őrültek!
https://www.portfolio.hu/ingatlan/2...ez-lehet-a-vilag-legnagyobb-beruhazasa-416341
..
need-gatak-350973.jpg
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 001
9 976
113
Itt már többször szóba került a Homokhátság elsivatagosodása.
Molnár Géza átfogó tanulmánya az okokról, megoldásokról:

https://klimagandalf.blogspot.com/2020/02/kiskunsagi-szimfonia-ot-tetelben.html?m=1
Átfogó, ja.
Az alábbi sem teljesen átfogó, hát még a fenti:
http://www.hidrologia.hu/mht/letoltes/HK2016_04_web4.pdf
42. oldal
A vizes szakma (nagyobbik fele) sem hülye, látja hogy nem kell mindenhonnan elvinni a vizet. Szerencsére a Balaton sem akarja már évtizedek óta.
Az hogy minden vizet vezessünk el, amikor elkészült az volta a "modern", mára kiderültek a hátulütői. Ez van, most majd szépen kijavítják. más országokban és történtek hasonló dolgok. Azt azért kár lenne elvárni hogy ugyan úgy legyen a vízjárás mint a honfoglalás idején volt, amikor az szinte az egész Alföld egy vízjárta erdőség volt.
Amúgy ma már (ha lenne rá megrendelés) minden beavatkozásnak lehet modellezni a hatásait, persze a modellt kalibrálni kell és irgalmatlan az adat igénye, ezért erre állami megrendelés kellene és több tíz millió forint - de persze ezt senki nem kívánja megfizetni.
Egy egész nagytáj vízjárását megváltoztatni nem szabad ad-hoc ötletek alapján...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Gyurma

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 743
4 487
113
Ürge-Vorsatz: Hatalmas lépést tett előre a kormány

„Nagyon nagy dolog, hogy a klímaválságról beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – mondta Ürge-Vorsatz Diána.
Ürge-Vorsatz Diána klímakutató volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, akit Simon András műsorvezető kérdezett a miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi intézkedésekről. Az ATV műsorvezetője több dolgot kiemelt, ami szerinte hiányzik a klímavédelmi akciótervből, és arról kérdezte a kutatót, van-e hiányérzete az elhangzottakkal kapcsolatban.

A klímakutató azonban végig dicsérte a kormány által meghirdetett törekvéseket

Nem esett semmi szó a fosszilis erőművekről, a közlekedés és a szállítás átalakításáról, olyan dolgokról, amiről én azt gondolom sokkal nagyobb mértékben szennyezik a környezetet. Elégedett, vagy hiányérzete van a miniszterelnöki évértékelő után?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. „Végül is esett ezekről szó, hiszen ha a Magyarországon megtermelt elektromos áram 90%-a szén-dioxid-semleges lesz 2030-ra, az egyértelműen azt jelenti, hogy valószínűleg a lignit-alapú energiatermelést kivezetjük, tehát itt érintettük” – mondta a klímakutató.

Az atomenergiai is szóba került

Paks II. kapcsán a műsorvezető arról kérdezte Ürge-Vorsatzot, hogy mi a véleménye az atomenergiáról.

„Nekem etikai aggályaim vannak az atomenergiával (...) noha a legtöbb klímavédelmi program megpróbálja inkább megújuló energiával kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat, az biztos, hogy nagyon sok forgatókönyvben nagy szerepe van az atomenergiának is” – válaszolta. „És az összes többi rendben van? Például a szállítás vagy a közlekedés megújítása. Erről szerintem egy árva szó nem esett. Hogy emberek milliói, tízezrei, százezrei ingáznak napi szinten. Vagy hogy a városszerkezetek olyanok, amilyenek... Azt gondolnám, hogy ehhez képest az eldobható műanyag vagy a betétdíj, persze fontos, de szépségtapasz” – kommentálta a szerdai bejelentést a műsorvezető.

Baj, hogy csak a klímavédelmen van a hangsúly

Azt gondolom, hogy az egyszer használatos műanyagok vagy a szemét, vagy a folyók szemétmentesítése, ezek nem feltétlenül a klímavédelem szerves részei. De én ezt nem tartom bajnak. Szerintem az a baj Nyugat-Európában és talán az egész világban, hogy aránytalanul nagy hangsúlyt kapott csak a klímavédelem. És sokszor a többi terület rovására. Szerintem nem baj, ha ez egészben van kezelve” – mondta Ürge-Vorsatz, majd hozzátette: „Én azt gondolom, hogy a közlekedés is azért fontos helyen volt említve. Az elektromos közlekedés. Persze nagyon sok mindent lehetne még említeni.” Végül kiemelte, hogy ha mindenképpen az a fontos, hogy mit hiányolt, akkor ő leginkább az épületek további energetikai korszerűsítésének bejelentését várta volna.

Hatalmas előrelépés

Ennek ellenére egyik ország sem, senki nem tud egyszerre mindent megoldani. Szerintem hatalmas lépés ez így, ahogy van. Fantasztikus dolog, hogy klímaválságról egyáltalán beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – fűzte hozzá.
https://mandiner.hu/cikk/20200220_nt
 
  • Tetszik
Reactions: Gyurma

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Japán a trenddel szemben...
Hmm..., érdekes mindenesetre:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/japan-furcsa-dontese-visszater-a-szeneromuvekhez-7805708/
..
"A csaknem tíz évvel ezelőtti fukusimai nukleáris katasztrófa járulékos következménye, hogy Japán, miután drasztikusan visszafogta atomerőmű-programját, szénből nyert energiával kívánja pótolni a kiesést. Ennek jegyében Tokió nem kevesebb mint huszonkét szénerőművet tervez építeni tizenhét helyszínen a következő öt év alatt – miközben a világ kétségbeesetten próbálja megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a klímaváltozásért felelőssé tett szén-dioxid-kibocsátást."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 841
113
Japán a trenddel szemben...
Hmm..., érdekes mindenesetre:
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/japan-furcsa-dontese-visszater-a-szeneromuvekhez-7805708/
..
"A csaknem tíz évvel ezelőtti fukusimai nukleáris katasztrófa járulékos következménye, hogy Japán, miután drasztikusan visszafogta atomerőmű-programját, szénből nyert energiával kívánja pótolni a kiesést. Ennek jegyében Tokió nem kevesebb mint huszonkét szénerőművet tervez építeni tizenhét helyszínen a következő öt év alatt – miközben a világ kétségbeesetten próbálja megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a klímaváltozásért felelőssé tett szén-dioxid-kibocsátást."

Miért nem szélkerekekkel és napelemekkel pótolják? :D
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
"Japán, miután drasztikusan visszafogta atomerőmű-programját, szénből nyert energiával kívánja pótolni a kiesést. Ennek jegyében Tokió nem kevesebb mint huszonkét szénerőművet tervez építeni tizenhét helyszínen a következő öt év alatt"

Jól ki8babrálnak magukkal. Gazdaság, légszennyezés, import függőség terén egyaránt.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=39853#

chart3.svg


"miközben a világ kétségbeesetten próbálja megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a klímaváltozásért felelőssé tett szén-dioxid-kibocsátást."

A világ népességének nem egész 6%-át kitevő EU-n kívül még ki az, aki ezt ilyen kétségbeesetten próbálja?
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Jól ki8babrálnak magukkal. Gazdaság, légszennyezés, import függőség terén egyaránt.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=39853#

chart3.svg




A világ népességének nem egész 6%-át kitevő EU-n kívül még ki az, aki ezt ilyen kétségbeesetten próbálja?
Nekünk is inkább a klima változás hatásaira kellene először felkészülni mint a széndioxid kibocsátásának csőkkentésére csesznénk el a forrásainkat.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Jól ki8babrálnak magukkal. Gazdaság, légszennyezés, import függőség terén egyaránt.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=39853#

chart3.svg




A világ népességének nem egész 6%-át kitevő EU-n kívül még ki az, aki ezt ilyen kétségbeesetten próbálja?

Na igen.., az nagyon jól látszik az ábrán, hogy mennyire hiányzik a nukleáris energia. Helyette szenet és földgázt égetnek.
Gondolom azzal kalkulálnak, hogy Kína, Ausztrália közel van és aránylag egyszerűen tudnak majd szenet behozni!
..
Japán azért nincs könnyű helyzetben. Nagy népesség, aránylag kicsi terület, nagy folyók nincsenek, ásványkincsekben szegény...
..
Jha, gyakorlatilag senki, még a japánok sem...
(vagy lehet, hogy ők is tudnak valamit a naptevékenység csökkenéssel, póluseltolódással összefüggésben, ki tudja...)
..
Egyébként olvastam egyszer egy érdekes cikket az 5. generációs atomerőművekről, amelyek valamilyen neutron-belövéses módszerrel, ha jól emlékszem már úgy képesek üzemelni, hogy a fűtőelemet 100%-ban kiégetik és nem marad sugárzó "fáradt" atomhulladék! Állítólag leselejtezett nukleáris fegyverek anyaga is energiává alakítható vele. Cseljabinszkban azt hiszem működik már egy ilyen próbareaktor. Szóval az atomerőművek is fejlődnek...
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and gergo55

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Na megtaláltam, Belojarszk nem Cseljabinszk...
Zárt üzemanyagciklusú gyorsneutronos atomerőmű:
https://www.origo.hu/itthon/20180927-harfas-zsolt.html
..
"Az atomenergetikai ipar fejlődésében meghatározó mérföldkő az üzemanyagciklus zárása. Ez környezetvédelmi szempontból is biztonságosabbá és elfogadottabbá teszi majd az atomenergiát, hiszen segíti a termikus neutronokkal működő reaktorok – ilyenek a paksiak is – kiégett fűtőelemeinek újrahasznosítását, jelentősen csökkentve a végleges elhelyezést igénylő nagy aktivitású hulladék mennyiségét. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a fejlett atomenergetikai ipar a kiégett fűtőelemekben nem hulladékot, hanem potenciális új üzemanyagot lát.

A gyorsneutronos reaktoroknak két fő előnye van. Az első összefügg az üzemanyag kérdésével. A gyors neutronok egyaránt hasítják az urán-235-ös és az urán-238-as izotópot. A gyorsneutronos reaktorok meghatározott típusai képesek arra, hogy másodlagos fűtőanyagot hozzanak létre az uránban rejlő energia szinte teljes kihasználása érdekében, utat nyitva az uránnak jószerével korlátlanul rendelkezésre álló energiaforrásként való használata előtt. Ez a technológia így választ ad az uránkészletek kimerülésével kapcsolatos atomenergia-ellenes aggodalmakra is.

A gyorsneutronos reaktorok másik nagy előnye, hogy hatékonyan ki lehet égetni a leghosszabb felezési idejű radionuklidokat is, amelyek a kiégett üzemanyagban találhatóak. Ennek köszönhetően megoldható az atomerőművi termelés során keletkező kiégett üzemanyag ártalmatlanítása, jelentősen csökkentve annak mennyiségét, biztonságosabbá téve az atomenergetikát, megoldva egy sor környezeti kérdést, valamint a fegyvertisztaságú plutónium mennyiségének a csökkentését is."
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
https://mandiner.hu/cikk/20200224_s...zimbolikus_hatasu_az_europai_klimasemlegesseg

Európa szerepe elhanyagolható

A múltbeli szennyezések, azok időbeli dinamikája és a károkra vonatkozó előrejelzések alapján látható, hogy Európa szerepe mind károkozóként, mind károsultként elhanyagolható az ázsiai és észak-amerikai nagyrégiókhoz képest. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs szükség európai éghajlatpolitikára, vagy nem érdemes forrásokat áldozni a klímaharcra, hanem, hogy azok tervezésében és más ráfordításokkal való összevetésében racionálisan, a felelősségek és hatások ismeretében kell eljárni – írták. Az Európai Bizottság új célja, hogy a régió elsőként érje el a klímasemlegességet, hatását tekintve szimbolikus jellegű, azonban óriási költségekkel jár, amelyek csökkentik az Unió versenyképességét. A célok csak akkor szolgálhatják a közösség érdekeit, ha az azok eléréséhez szükséges új megoldásokat később képes lesz exportálni a többi – jövőben remélhetőleg hasonló irányba mozduló – nagyrégiónak. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az európai vezetés a szimbolikus, érzelmi töltetű, politikai hozzáállását pragmatikusra változtassa és saját érdekeihez és képességeihez igazodó klímapolitikát építsen – írja elemzésében a Századvég.