A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

torsen

Guest
A magyar termelők árelőnybe kerülnek az olcsó importtal szemben és nem csak a multik.

Értem én, de mi az hogy "magyar termelők"?

"2017-ben a gépek és szállítóeszközök forgalma – 4,2%-os volumennövekedés mellett – 17 ezer milliárd forint volt, a teljes termékexport közel 56%-át képviseli. A növekedés motorját a járműipar és a hozzá kapcsolódó beszállítók élénk kereskedelme adta."
Részlet innen: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/kulker/kulker17.pdf 14. oldal
Na, kik ezek? A "magyar termelők"?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 791
113
Én akkor sem csípem ezt a leértékelő politikát. Nem úgy kellene versenyképessé tenni magunkat, hogy leértékeljük a forintot és benne a kisemberek fizetését, még ha Neked elsődleges is a "hazai gazdaság", de nekem vannak saját szempontjaim is. Érdekes egyébként hogy a jelenlegi kormányzó párt tragédiaként élte meg még a 300 Forintos euró árfolyamot is 2009-ben. (egyébként én is) most meg semmi bajuk a 337-tel. Úgy látszik, bárki van kormányon, az a jó politika az, mikor a dolgozót elszegényítjük, "kiárfolyampolitikázzuk" a zsebéből a pénzt. Piros, narancs egyre megy!
Nem az MNB értékeli le a forintot, hanem a nagybefektetők, spekukánsok nyomják a Mo. -ot forintgyengüléssel, hogy emeljünk kamatot, nagyobb legyen a hasznuk, nulla melóval. Ezért shortolják a forintot.
Kamatemelésnek sem örülne a kisember, mert akkor a hitelkamataid is emelkedhetnek. Plusz ha zsarolásra lépsz, akkor mindig megjátszák.
Lesz egyébként kamatemelés, csak kérdés mikor. Azt akarják, hogy a spekulánsok is szívjanak, akkor errefelé ritkábban jönnek.
Alapvetően a gyenge forint ott érint ha külföldön akarsz vasarolni, az nem a kisember,, vagy az importcikkeknél, pl. üzemanyag. De ez sem egyértelmű, mert a héten csökkent az üzemanyagok ára a forintgyengülés ellenére, mivel csökken az olaj ára.
Nem olyan egyszerű téma...
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Speciel tényleg nem az MNB értékeli le. Mindössze annyi történik, hogy ilyen szintű leértékelődésnél a legtöbb jegybank már beavatkozna és irdatlan erőforrásokat elpazarolva jottányi eredményeket produkálna, csak minek! Nincs értelme, végső soron a gazdaságnak jó, a világgazdasági folyamatokkal meg nem tud mit kezdeni a jegybank, nem vagyunk nagyhatalom, a tartalékokat nem egy teljesen ostoba intervención kell felélni! Nem kell felélni őket.
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Értem én, de mi az hogy "magyar termelők"?

"2017-ben a gépek és szállítóeszközök forgalma – 4,2%-os volumennövekedés mellett – 17 ezer milliárd forint volt, a teljes termékexport közel 56%-át képviseli. A növekedés motorját a járműipar és a hozzá kapcsolódó beszállítók élénk kereskedelme adta."
Részlet innen: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/kulker/kulker17.pdf 14. oldal
Na, kik ezek? A "magyar termelők"?
Élelmiszeripar.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
Az eredeti hangzatos célokhoz képest. Az euró szép lassan az EU legerősebb gazdaságának olajozó eszköze lett. Igazából ez csak Németországnak jó. Egyesek szerint ez a 4. birodalmi márka. Európai gazdasági terjeszkedésük, piacszerzésük, bebetonozását szolgálja. Elszámolópénz a német multikat a területükre beengedő országok felé.
Azon eurót bevezető országok akik most el vannak adósodva (pl. mediterrán országok) tulajdonképpen Németország adósai. Bele is szól a dolgaikba.
Nem véletlen, hogy a britek sem adták fel a fontjukat és a gazdag skandináv országok sem dőltek be a nagy mutatványnak. Ezt belátva nem lépett még ez ügyben sok függetlenségre törekvő kelet-európai ország sem. Az euró övezethez csatlakozott/csatlakozó kelet-európai országok közül szinte mindegyik kicsi és erőtlen gazdaságú volt. Egyfajta menekülő út számukra.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Valami büdös a FED háza táján:

https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...r-elofordulo-piaci-esemeny-volt-tavaly-415085

Tavaly szeptemberben olyan dolog történt a repopiacon, amire még nem volt példa és aminek statisztikai szempontból 3 milliárd évente egyszer kellene csak előfordulnia: a kamatlábak hirtelen a többszrösére ugrottak. Ez teljesen meglepte a Fedet és nem is tudott megfelelő magyarázattal szolgálni az eseményre...

Mi történt?

Az általában esemény nélküli repopiacon, tavaly szeptember 16-án a kamatlábak hirtelen megugrottak és elérték a 8%-ot (8% BGCR repo/ SOFR repo 9%! volt), ami a megszokott 2-2.25%-os szint többszöröse. Ez a különbség nyolc standard eltérésnyi. Statisztikai szempontból egy ilyen eseménynek három milliárd évente egyszer kell előfordulnia.
kulsoscikk1-348857.jpg


Az egynapos repóhitel-kamatlábak hirtelen emelkedése teljesen meglepte a Fedet, és nem volt megfelelő magyarázata a zavarra. Azóta a meglepetésem aggodalomra és gyanúra fordult. A két fő érv, amit a Fed, a bankok és a média felhoztak a helyzet megmagyarázására, szerintem nagyon gyenge lábakon áll.

A magyarázat:
"Valószínűleg olyan váratlan készpénzszükséglet állt elő, amely a bankokat alulfinanszírozott helyzetbe hozta. Potenciális okként említették a társasági adó esedékességi dátumát és egy nagy államkötvény lejáratot, ami egybeesett ezzel az eseménnyel."

A fentiek közül egyik érv sem meggyőző, pusztán azért, mert ezekről a dátumokról előre lehetett tudni és fel kellett volna a bankoknak készülni. Tehát ha a likviditási hiány ennyire kiszámítható volt, és egyszeri készpénzigény okozta, akkor a problémát könnyen meg kellett volna oldani. A Fed egyszerűen fel kellett volna töltse a várható készpénzhiányt nyílt piaci műveletekkel (OMO), ahogy azt a 2008-as pénzügyi válság előtt rutinszerűen tette. Ehelyett a Fed úgy döntött, hogy szeptember közepe óta a mérlegét több mint 320 milliárd dollárral növeli. Szeptember 16-án 53 milliárd, következő nap 75 milliárd dollárnyi likviditást tolt be a repopiacra, azóta pedig napi szinten tartott egynapos repo aukciók meghirdetése mellett bevezették a heteken át tartó repofinanszírozást, majd hirtelen újraindították a mennyiségi lazítási programot is (QE). Képzelje el, hogy a mennyezetén lévő folt alapján kihívja a vízvezeték-szerelőt, aki a probléma láttán azonnal hívja további öt vízvezeték-szerelő társát és egy buldózert, hogy kijavítsa azt, amiről Önnek azt mondták, hogy csak egy kis szivárgás.

Az állítólagos készpénzhiány-kifogás alapján az volt feltételezhető, hogy a Fed mérlegének növekedése könnyen megoldja a készpénzigényt, és a piac stabilizálódik. Likviditási lyuk betömve, a probléma megoldva. Amint ezt a Fed mérlegének folyamatos növekedése jól mutatja, a lyuk tovább növekszik. A Fed, azt mondja, hogy ez „nem egy újabb QE”, csak átmeneti szükségmegoldás a rövidtávú finanszírozási piac stabilizálása érdekében. Ezzel együtt elkötelezte magát amellett, hogy 2020 márciusáig havi 60 milliárd dollárral növeli a mérlegét a „nem QE-n” keresztül.

kulsoscikk2-348859.jpg


Más szavakkal, a folt a növekvő festékmennyiség ellenére újra és újra megjelenik és egyre nagyobb lesz.

kulsoscikk3-348861.jpg

Mi lehetett a pánik valódi oka?
Ezt egészen biztosan nem tudom, sőt lehet, hogy egészen pontosan még a Fed sem tudja és ezért húzza az időt és pumpálja be a casht a rendszerbe.

A médiában megjelent kézenfekvő, de gyenge magyarázatok mellett a teljesség igénye nélkül a lenti dolgok jöhetnek még szóba:

  • A bankok és a Fed szeretnék csökkenteni a velük szemben az elmúlt években előírt szabályozási korlátozásokat. A zavarok, amelyek bizonyítják, hogy a 2008-as válság óta életbeléptetett szigorú tőkemegfelelési rendeletek nemcsak gátolják a hitelezést, hanem finanszírozási válságot is okozhatnak, lehetővé teszik számukra, hogy komoly lobbizási erőfeszítéseket tegyenek a szabályozások csökkentése érdekében.
  • Lehet, hogy egy bank vagy egy nagy pénzügyi intézmény bajban van? Annak érdekében, hogy ilyen spekuláció ne kerüljön be a hírekbe, a Fed közvetett módon likviditást szolgáltat az intézmény(ek)nek. Ez megmagyarázná, miért volt a szeptemberi repo esemény olyan hirtelen és váratlan. Az egyes európai bankoknál felmerülő problémákkal kapcsolatos pletykák hónapok óta keringnek a piacon.
  • A Fed és a bankok nagyon alábecsülték azt, hogy az USA államkincstár adósság-kibocsátásának mekkora részét kell majd megvásárolniuk. 2019 utolsó negyedévben a kincstár közel 1 trillió dolláros adósságot bocsátott ki. Ugyanakkor az Egyesült Államok kincstári adósságának külföldi tulajdonhányada rohamosan csökken. Noha ez kiszámítható, a kincstárjegyek és kötvények vásárlásához szükséges nagy mennyiségű készpénz hiányt okozhat. Hogyha valóban ez a helyzet, akkor a Fed az asztal alatt finanszírozza az államkincstárt QE-n keresztül.
  • A 2019 év eleji nagy pálfordulás után, az év második felében július és november között a Fed gazdasági indok nélkül 0,75% -kal csökkentette alapkamatát. A Fed azt állítja, hogy a csökkentések kvázi biztosítást jelentettek ahhoz, hogy a globális növekedés lassulása és a kereskedelmi háborúk ne állítsák meg a már régóta fennálló gazdasági növekedést. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy még egy kamatvágás sok befektető szemében egy közelgő válság beismerése lett volna a FED részéről. A QE, amelyet állítólag az egynapos finanszírozási kérdések leküzdésére hoztak létre, nagylelkűen támogatja a pénzügyi piacokat. Talán egy finanszírozási álválság biztosítja a Fed fedősztoriját az új QE-hez, úgy, hogy a kamatlábak még közel nincsenek nulla szint körül? 2008 óta a Fed többször hangoztatta azon meglátását, hogy a (részvény) piaci bizalom támogatja a fogyasztói bizalmat is. Ezt láttuk megvalósulni 2019 eleje óta a Trump és a Fed put-on keresztül a részvénypiacokon. Lehetséges, hogy az eszközárinfláció következő szakasza ilyen trükkök révén lesz megvalósítva? Nem csökkentünk az alapkamaton, mert akkor mindenki egyből válságra gondol, de találunk egy ürügyet arra, hogy a repo piacon keresztül indítsunk egy új QE-et akkor, amikor a kamatok még 1.5%-1.75% állnak.
Nem tudom, hogy mi az igazság, de az biztos, nem az amit Jay Powell nemrég mondott, miszerint:
"egy teljes évtizede működünk ebben a struktúrában. Kifejezetten úgy terveztük a rendszert, hogy várhatóan ne kelljen gyakori nyílt piaci műveleteket végezzünk, ahhoz, hogy a alapkamatlábakat a céltartományban tartsuk."
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Valami büdös a FED háza táján:

https://www.portfolio.hu/uzlet/2020...r-elofordulo-piaci-esemeny-volt-tavaly-415085

Tavaly szeptemberben olyan dolog történt a repopiacon, amire még nem volt példa és aminek statisztikai szempontból 3 milliárd évente egyszer kellene csak előfordulnia: a kamatlábak hirtelen a többszrösére ugrottak. Ez teljesen meglepte a Fedet és nem is tudott megfelelő magyarázattal szolgálni az eseményre...

Mi történt?

Az általában esemény nélküli repopiacon, tavaly szeptember 16-án a kamatlábak hirtelen megugrottak és elérték a 8%-ot (8% BGCR repo/ SOFR repo 9%! volt), ami a megszokott 2-2.25%-os szint többszöröse. Ez a különbség nyolc standard eltérésnyi. Statisztikai szempontból egy ilyen eseménynek három milliárd évente egyszer kell előfordulnia.
kulsoscikk1-348857.jpg


Az egynapos repóhitel-kamatlábak hirtelen emelkedése teljesen meglepte a Fedet, és nem volt megfelelő magyarázata a zavarra. Azóta a meglepetésem aggodalomra és gyanúra fordult. A két fő érv, amit a Fed, a bankok és a média felhoztak a helyzet megmagyarázására, szerintem nagyon gyenge lábakon áll.

A magyarázat:
"Valószínűleg olyan váratlan készpénzszükséglet állt elő, amely a bankokat alulfinanszírozott helyzetbe hozta. Potenciális okként említették a társasági adó esedékességi dátumát és egy nagy államkötvény lejáratot, ami egybeesett ezzel az eseménnyel."

A fentiek közül egyik érv sem meggyőző, pusztán azért, mert ezekről a dátumokról előre lehetett tudni és fel kellett volna a bankoknak készülni. Tehát ha a likviditási hiány ennyire kiszámítható volt, és egyszeri készpénzigény okozta, akkor a problémát könnyen meg kellett volna oldani. A Fed egyszerűen fel kellett volna töltse a várható készpénzhiányt nyílt piaci műveletekkel (OMO), ahogy azt a 2008-as pénzügyi válság előtt rutinszerűen tette. Ehelyett a Fed úgy döntött, hogy szeptember közepe óta a mérlegét több mint 320 milliárd dollárral növeli. Szeptember 16-án 53 milliárd, következő nap 75 milliárd dollárnyi likviditást tolt be a repopiacra, azóta pedig napi szinten tartott egynapos repo aukciók meghirdetése mellett bevezették a heteken át tartó repofinanszírozást, majd hirtelen újraindították a mennyiségi lazítási programot is (QE). Képzelje el, hogy a mennyezetén lévő folt alapján kihívja a vízvezeték-szerelőt, aki a probléma láttán azonnal hívja további öt vízvezeték-szerelő társát és egy buldózert, hogy kijavítsa azt, amiről Önnek azt mondták, hogy csak egy kis szivárgás.

Az állítólagos készpénzhiány-kifogás alapján az volt feltételezhető, hogy a Fed mérlegének növekedése könnyen megoldja a készpénzigényt, és a piac stabilizálódik. Likviditási lyuk betömve, a probléma megoldva. Amint ezt a Fed mérlegének folyamatos növekedése jól mutatja, a lyuk tovább növekszik. A Fed, azt mondja, hogy ez „nem egy újabb QE”, csak átmeneti szükségmegoldás a rövidtávú finanszírozási piac stabilizálása érdekében. Ezzel együtt elkötelezte magát amellett, hogy 2020 márciusáig havi 60 milliárd dollárral növeli a mérlegét a „nem QE-n” keresztül.

kulsoscikk2-348859.jpg


Más szavakkal, a folt a növekvő festékmennyiség ellenére újra és újra megjelenik és egyre nagyobb lesz.

kulsoscikk3-348861.jpg

Mi lehetett a pánik valódi oka?
Ezt egészen biztosan nem tudom, sőt lehet, hogy egészen pontosan még a Fed sem tudja és ezért húzza az időt és pumpálja be a casht a rendszerbe.

A médiában megjelent kézenfekvő, de gyenge magyarázatok mellett a teljesség igénye nélkül a lenti dolgok jöhetnek még szóba:

  • A bankok és a Fed szeretnék csökkenteni a velük szemben az elmúlt években előírt szabályozási korlátozásokat. A zavarok, amelyek bizonyítják, hogy a 2008-as válság óta életbeléptetett szigorú tőkemegfelelési rendeletek nemcsak gátolják a hitelezést, hanem finanszírozási válságot is okozhatnak, lehetővé teszik számukra, hogy komoly lobbizási erőfeszítéseket tegyenek a szabályozások csökkentése érdekében.
  • Lehet, hogy egy bank vagy egy nagy pénzügyi intézmény bajban van? Annak érdekében, hogy ilyen spekuláció ne kerüljön be a hírekbe, a Fed közvetett módon likviditást szolgáltat az intézmény(ek)nek. Ez megmagyarázná, miért volt a szeptemberi repo esemény olyan hirtelen és váratlan. Az egyes európai bankoknál felmerülő problémákkal kapcsolatos pletykák hónapok óta keringnek a piacon.
  • A Fed és a bankok nagyon alábecsülték azt, hogy az USA államkincstár adósság-kibocsátásának mekkora részét kell majd megvásárolniuk. 2019 utolsó negyedévben a kincstár közel 1 trillió dolláros adósságot bocsátott ki. Ugyanakkor az Egyesült Államok kincstári adósságának külföldi tulajdonhányada rohamosan csökken. Noha ez kiszámítható, a kincstárjegyek és kötvények vásárlásához szükséges nagy mennyiségű készpénz hiányt okozhat. Hogyha valóban ez a helyzet, akkor a Fed az asztal alatt finanszírozza az államkincstárt QE-n keresztül.
  • A 2019 év eleji nagy pálfordulás után, az év második felében július és november között a Fed gazdasági indok nélkül 0,75% -kal csökkentette alapkamatát. A Fed azt állítja, hogy a csökkentések kvázi biztosítást jelentettek ahhoz, hogy a globális növekedés lassulása és a kereskedelmi háborúk ne állítsák meg a már régóta fennálló gazdasági növekedést. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy még egy kamatvágás sok befektető szemében egy közelgő válság beismerése lett volna a FED részéről. A QE, amelyet állítólag az egynapos finanszírozási kérdések leküzdésére hoztak létre, nagylelkűen támogatja a pénzügyi piacokat. Talán egy finanszírozási álválság biztosítja a Fed fedősztoriját az új QE-hez, úgy, hogy a kamatlábak még közel nincsenek nulla szint körül? 2008 óta a Fed többször hangoztatta azon meglátását, hogy a (részvény) piaci bizalom támogatja a fogyasztói bizalmat is. Ezt láttuk megvalósulni 2019 eleje óta a Trump és a Fed put-on keresztül a részvénypiacokon. Lehetséges, hogy az eszközárinfláció következő szakasza ilyen trükkök révén lesz megvalósítva? Nem csökkentünk az alapkamaton, mert akkor mindenki egyből válságra gondol, de találunk egy ürügyet arra, hogy a repo piacon keresztül indítsunk egy új QE-et akkor, amikor a kamatok még 1.5%-1.75% állnak.
Nem tudom, hogy mi az igazság, de az biztos, nem az amit Jay Powell nemrég mondott, miszerint:
"egy teljes évtizede működünk ebben a struktúrában. Kifejezetten úgy terveztük a rendszert, hogy várhatóan ne kelljen gyakori nyílt piaci műveleteket végezzünk, ahhoz, hogy a alapkamatlábakat a céltartományban tartsuk."


az van hogy tiszta politika.
foltozzak trumpli hulyesegeit es vagyait hogy ujabb mandatumot kaphason.
ne felejtsuk, a csavonak tobb kazinot is sikerult csodbe vinnie ami tenyleg egyedulalo teljesitmeny.

ugy is mar mindent el@urt amit birt, egyetlen dolog amivel (meg) bir dicsekedni az eddigi (never before ME) gazdasagi sikerei (ami persze nem igaz).

egyaltalan nem csodalkodnak hogy egy republikanus utan beut a krach, nem volna az elso a tortenelemben.

+azt a nagy addosagot is kell kezelni valahogy, nem lehet csak alandoan nyomtatni, a penzugyi szakertok meg mindig is bekepzeltek voltak hogy tudunk mi mindent, okosak vagyunk, nem birunk bajt csinalni...aztan meg puff..megse volt ugy. szerintem ott van a baj..nagyon jatszanak a politikuisok a koltsegvetesel es a minuszokkal...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Érdekes olvasmány:
https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200220_lemondott_a_kozgazdasz
"...
Az Economist birtokába jutott tanulmány eredménye szintén a globalizáció és az egyenlőtlenségek kapcsolatát elemzi, kiemelve, hogy érdekes módon épp akkor növekednek meg az új betételhelyezések a támogatott országok irányából egyes nemzetközi offshore adóparadicsomokban, miután a Világbank kiutalja a nemzetközi segélyeket a fejlődő országoknak.
...
"


Plusz egy kis só az ellenzéki sebbe:
"...
Az IMF igazgatója végül azt a meglepő kijelentést tette lapunknak, hogy bár egykor az IMF-en belülről sokan személyes kudarcuk miatt kritizálták Magyarországot, ma gyakorlatilag a 2010 utáni magyar „unortodox” gazdaságpolitika az új főáram, lényegében ez az, amit a nemzetközi szervezet is javasol az országoknak.
...
"
:)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 513
72 513
113
Érdekes olvasmány:
https://makronom.mandiner.hu/cikk/20200220_lemondott_a_kozgazdasz
"...
Az Economist birtokába jutott tanulmány eredménye szintén a globalizáció és az egyenlőtlenségek kapcsolatát elemzi, kiemelve, hogy érdekes módon épp akkor növekednek meg az új betételhelyezések a támogatott országok irányából egyes nemzetközi offshore adóparadicsomokban, miután a Világbank kiutalja a nemzetközi segélyeket a fejlődő országoknak.
...
"


Plusz egy kis só az ellenzéki sebbe:
"...
Az IMF igazgatója végül azt a meglepő kijelentést tette lapunknak, hogy bár egykor az IMF-en belülről sokan személyes kudarcuk miatt kritizálták Magyarországot, ma gyakorlatilag a 2010 utáni magyar „unortodox” gazdaságpolitika az új főáram, lényegében ez az, amit a nemzetközi szervezet is javasol az országoknak.
...
"
:)

Örömmel olvasnám az IMF igazgatójának ezt a véleményét a Mandiner mellett külföldi lapokban is. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Örömmel olvasnám az IMF igazgatójának ezt a véleményét a Mandiner mellett külföldi lapokban is. :)

Valójában csak a vicces savazás miatt tettem be a cikket. A szakmai részéhez nem értek. :p;)
Csak közbevetve:
Azért a történelmi hűség szempontjából tegyük hozzá, hogy ezt nem Kristalina Georgieva az IMF igazgatója nyilatkozta, hanem Benk Szilárd, aki az IMF magyarországi irodájának az "igazgatója". :)
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Mitol lett 4.9% a novekedésunk?
Orulok neki, csak mí okozta, nem szaroztatok otthon? :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Valaki magyarázza el nekem, hogy mitol van az olaszoknak akkora adóssága?
Gyártanak mindent, van nehéz-konnyu iparuk, hogy nem tudnak talpra állni évtizedek óta?
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 342
113
Valaki magyarázza el nekem, hogy mitol van az olaszoknak akkora adóssága?
Gyártanak mindent, van nehéz-konnyu iparuk, hogy nem tudnak talpra állni évtizedek óta?

A Fiat konszern adózik még "otthon" egyáltalán?
Merthogy autót már Olaszországban tudomásom szerint csak viszonylag jelentéktelen mértékben gyártanak.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Fiat_Group_assembly_sites
(Ellentétben mondjuk a hetvenes évekkel, amikor még ráadásul meglehetősen nagy volt a részesedése a világ személygépkocsi termeléséből az akkori számokkal).
"...In 1970, Fiat employed more than 100,000 in Italy when its production reached the highest number, 1.4 million cars, in that country.[4] As of 2002, Fiat built more than 1 million vehicles at six plants in Italy and the country accounted for more than a third of the company's revenue..."
https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Automobiles
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 686
32 338
113
Mot komolyan hogy a picsaba lehet az geszseges piac es helyes penzugyi iranyvonal. Amikor nallunk nincs jarvany es a penzunk rompik azokhoz kepest akiknel konkret jarvany van... 3z az egesz szabad gazdasag elmehet a pi...aba... Most komolyan??? Es meg hogy nincs spekulacio a ft ellen...