Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
És akkor a szubjektív észrevételeim a néha nekem üzengetőktől függetlenül.

Igen, kritikusan állok hozzá dolgokhoz, ehhez a COVID-19 járványhoz és annak hazai kezeléséhez is. Nem nagyon érdekel, hogy Horn Gyulának, Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencek, Bajnai Gordonnak, vagy épp Gipsz Jakabnak hívják a miniszterelnököt; és az sem érdekel, hogy milyen politikai kurzus van. A szakmaiság, és a hozzáértés érdekel!

Föntebb már írták, egyes államtitkárok hozzáállása ha nem is példás, de értékelendő, mert határozottak és viszonylagosan szakmaiságra törekednek. Nem megy bele olyanba, amihez nem ért! Más minisztereknek még van mit csiszolniuk, de nem veszett fejsze nyele esetek, viszont más miniszterek vagy szakmai pozícióban lévő tisztségviselők eddigi teljesítménye a képernyőn keresztül szemlélve maradjunk annyiban, hogy erőteljesen ingadozó, vagy egyenesen konvergál a zéróhoz.

És mivel egy atomizált társadalmú országban élünk, ahol a 6-7 éves migránsozó kormányzati kampány megtette azt a hatását, hogy a társadalom túlnyomó többsége határozott, erőteljes intézkedéseket vár el, kvázi azonnal, a tűrési és tolerancia indexértéke az a minimum közelébe csökkent, viszont a félelemindexe az majdnem a maximumon van, ott ez a "bénázás" (balf...kodás...) nem megengedhető, továbbá napi többszöri, rugalmas, nyílt és határozottságot sugárzó kommunikációra van szükség. Ha ez nincs meg, akkor bizony nem kell csodálkozni a tartós élelmiszer készletek kifosztásán, a növekvő pánikhangulaton, a társadalmi elégedetlenség növekedésén, ami egy társadalmi önreflexió, egy tudatalatti össznépi inger reakció az előtte álló kihívásokra.

Mire is gondolok?! Hazánkban a '60 -as évek második fele óta nem volt nagyobb méretű, országos járványhelyzet. Most a minden évben 500ezer - 1,5 - 2 millió embert érintő influenzajárványt ebbe nem értem bele, annak kezelésére fel van készülve a humán egészségügy; és a társadalom sem kezeli "igazi" járványként, mert megszokta, miközben társadalmi szinten a kötelező védőoltások felvételével sokkal többet is tehetnénk ellene, de hát ilyenek vagyunk, nem vesszük fel a védőoltást sem. A bizonyos életközösségekben évente kitörő Hepatitis-A, vérhas, kolera, stb. lokális járványokat sem sorolom ide, mert egyenlőre azok kezelésére máig alkalmas a szétvert állapotba lévő hazai Járványügy!
Viszont szakmai tapasztalat, rutin országos méretű járvány kezeléségben már csak azoknál a 60-70+ -os háziorvosoknál van, akik csak azért praktizálnak, mert a praxisuk kvázi eladhatatlan, és kezdő orvosok, vagy a szakmai pályafutásuk elején jártak épp a '60 -as évek második felében. A mai humán egészségügyi törzsgárda többsége országos méretű járvány kezelésére nem rendelkezik gyakorlati rutinnal, csak elméleti ismeretekkel, ez alól talán a fertőző osztályok és a László Kórház állománya jelent kivételt.

Épp ezért hiányolom az Operatív Törzs állományából az állategészségügy képviselőit! Hisz hazánkban minden évben van állategészségügyi járvány, amely adott állattartó telepet, vagy több telepet is érint. Most nem a kvázi legyőzhetetlen afrikai sertéspestisre gondolok: pestis, kolera, száj., és körömfájás, vérhas, szalmonella, adott állatokra jellemző specifikus betegségek, stb. szokott előfordulni nagy általánosságban. Így az állatorvosi kar, ma is aktuális ismeretekkel, és naprakész gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a járványok kezelésében. Mindenképpen érdemi, és hathatós segítséget tudnának nem csak elméleti szinten nyújtani a hazai Járványügynek a COVID-19 járvány kezelésében, a szükséges és a lakossági igényeket is kiszolgáló intézkedések kidolgozásában.

Nem, nem pánikolok, csak kritikusan és józan paraszti ésszel, azaz logikusan állok hozzá ehhez a kérdéskörhöz is. És ha már ilyen észrevételeket kell itt, kvázi laikusként leírnom a fórumban, akkor azért az azt jelzi, hogy a központi vízfejben azért vannak szakmai jellegű hiányosságok, és problémák.

Az életkorom, és a élettapasztalataim alapján meg engedtessék meg az számomra, hogy kritikus legyek, és szókimondó. És azért fél emberöltő alatt megtanulja az ember fia és lánya, hogy sosem azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem azt, hogy mit cselekszenek. (Ez az élet minden területére a magánéleten keresztül, a közügyekig igaz.) A fórum nyitott, mindenki azt posztol, ami hozzá közel áll, és szerinte hasznos. Ez a lehetőség mások előtt is nyitva áll, és mindaddig fenn is áll, amíg bődületes hülyeségeket ne posztol, és ezért a megfelelő retorziókat meg nem kapja az adminisztrátorunktól. Én sem szállok bele senkibe, ha Mandinert, Magyar Nemzetet, Pesti srácokat, stb. idéz vagy posztol. ;)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
A mai tájékoztató
1.2millio maszk van, beteg még nincs, de több gyanus eset igen, 2 gyanus minta vizsgálat alatt.

https://m.origo.hu/itthon/20200227-gulyas-gergely-kormanyinfo.html

A maszk nem attól óv meg, hogy elkapjuk a betegséget, hanem attól, ha elkaptuk, akkor ne legyen további fertőzés – tette hozzá.1,2 millió maszk most is rendelkezésre áll, és az operatív törzs gondoskodik majd arról, hogy eljussanak a gyógyszertárakba. Folyamatosan gyártják most is a maszkokat.A védekezéshez szükséges szereket közbeszerzés nélkül lehet beszerezni – mondta a miniszter.

Senki ne utazzon fertőzött területre – tette hozzá.Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, akkor ne menjen közösségbe. Ha valamilyen tünetet érzékel magán, akkor hívja a háziorvosát, vagy hívja az elérhető zöld számot.A kormányszóvivő felhívta a figyelmet az alapos kézmosásra.Azon gyerekek ne menjenek 14 napig iskolába, akik Észak-Olaszországban jártak. Hasonló vonatkozik a dolgozókra és az egyetemistákra is– tette hozzá. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, az működjön együtt a hatóságokkal – mondta a kormányszóvivő
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
A mai tájékoztató
1.2millio maszk van, beteg még nincs, de több gyanus eset igen, 2 gyanus minta vizsgálat alatt.

https://m.origo.hu/itthon/20200227-gulyas-gergely-kormanyinfo.html

A maszk nem attól óv meg, hogy elkapjuk a betegséget, hanem attól, ha elkaptuk, akkor ne legyen további fertőzés – tette hozzá.1,2 millió maszk most is rendelkezésre áll, és az operatív törzs gondoskodik majd arról, hogy eljussanak a gyógyszertárakba. Folyamatosan gyártják most is a maszkokat.A védekezéshez szükséges szereket közbeszerzés nélkül lehet beszerezni – mondta a miniszter.

Senki ne utazzon fertőzött területre – tette hozzá.Ha valaki fertőzött területről érkezik haza, akkor ne menjen közösségbe. Ha valamilyen tünetet érzékel magán, akkor hívja a háziorvosát, vagy hívja az elérhető zöld számot.A kormányszóvivő felhívta a figyelmet az alapos kézmosásra.Azon gyerekek ne menjenek 14 napig iskolába, akik Észak-Olaszországban jártak. Hasonló vonatkozik a dolgozókra és az egyetemistákra is– tette hozzá. Ha valakiről bebizonyosodik, hogy fertőzött, az működjön együtt a hatóságokkal – mondta a kormányszóvivő
Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy pillanatnyilag nincs szükség overálra a védekezéshez, mivel kijárási tilalom nincsen érvényben sehol az országban.A várható magyarországi sporteseményekről azt mondta, hogy jelenleg nem lehet felelősen bármit mondani erről.

A Miniszterelnökség vezetője a koronavírussal kapcsolatban elmondta, hogy a veszprémi kórházból elszállítottak több személyt is védőruhában.Több személy is külföldön járt, és ezért jártak el a legszigorúbb protokoll szerint –tette hozzá. Pécsett egy orvostanhallgatóról terjedtek el hírek, hogy fertőzött, de az nem volt igaz, egy 18 éves lány jelentkezett, és ő sem volt fertőzött, és még egy nő jelentkezett, aki a velencei karneválon járt, de nem valószínű a fertőzöttsége.A debreceni esetleges fertőzöttségről szóló hírek sem voltak megalapozottak –mondta Gulyás Gergely.

Nem szerencsés, hogy az ellenzéki pártok a politikai haszonszerzésre próbálják az Európába betört járványt felhasználni –mondta egy másik kérdésre Gulyás.

A Miniszterelnökség vezetője a koronavírussal kapcsolatban elmondta, hogy a veszprémi kórházból elszállítottak több személyt is védőruhában.Több személy is külföldön járt, és ezért jártak el a legszigorúbb protokoll szerint –tette hozzá. Pécsett egy orvostanhallgatóról terjedtek el hírek, hogy fertőzött, de az nem volt igaz, egy 18 éves lány jelentkezett, és ő sem volt fertőzött, és még egy nő jelentkezett, aki a velencei karneválon járt, de nem valószínű a fertőzöttsége.A debreceni esetleges fertőzöttségről szóló hírek sem voltak megalapozottak –mondta Gulyás Gergely.

Nem szerencsés, hogy az ellenzéki pártok a politikai haszonszerzésre próbálják az Európába betört járványt felhasználni –mondta egy másik kérdésre Gulyás.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Így az állatorvosi kar, ma is aktuális ismeretekkel, és naprakész gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a járványok kezelésében. Mindenképpen érdemi, és hathatós segítséget tudnának nem csak elméleti szinten nyújtani a hazai Járványügynek a COVID-19 járvány kezelésében, a szükséges és a lakossági igényeket is kiszolgáló intézkedések kidolgozásában.
Én mindig csak a kényszervágásról hallok a hírekből, ami alapján egyelőre inkább ne segítsenek. :)
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 982
113
A mai tájékoztató
1.2millio maszk van, beteg még nincs, de több gyanus eset igen, 2 gyanus minta vizsgálat alatt.
.
.
Az 1.2m azert annyira nem sok, ha komoly lakossagi "roham" indulna meg ertuk a patikakban. A maszkot akar naponta többször is cserelni kene, de minimum a nap vegen eldobando.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 957
113
A Japán birodalmi hadsereg kb rizsen élve hódította meg fél ázsiát. Koreában jelenleg is több tízezer idős ember él üres rizsen amire csak kis szójaszószt öntenek, hogy legyen íze. Rizs jó :)
Nem is nottek nagyra... :)
Valami dilibetegseget lehet kapni tole ha az ember sokat eszik. Megdagadnak a labaid, vagy ilyesmi.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. A lapunknak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt. Azt nem tudni, a hatóságoknak mióta van információjuk a problémáról. Ennek azért van jelentősége, mert lapunk talált olyan céget, amely még a múlt héten is kapott az adott termékből.
Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban, nagy intézményekbe, webáruházakba is jutott

„A barátaim és a családom folyamatosan a vírusról beszél, általában nincs sok ember az utcákon” – mondta egy egyetemista a 2,5 milliós Tegúból. Az elmúlt napokban Észak-Olaszországban is rohamosan megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, de most az elmúlt 24 órában Dél-Koreában volt a legtöbb megerősített eset: EGY HÉT ALATT MEGHARMINCSZOROZÓDOTT A SZÁMUK, ÉS CSÜTÖRTÖKRE ÁTLÉPTE AZ 1700-AT.
A dél-koreai vezetés kifejezetten nem akarta teljesen lezárni a fertőzés egyik fő gócpontjának számító délkeleti várost, de önkéntes karanténra kérik az embereket, és próbálják megállítani a fertőzés terjedését. Attól tartanak azonban, hogy ha ez nem sikerül napokon belül, akkor nehéz lesz elkerülni az országos járványt. Egy szekta került a dél-koreai fertőzések középpontjába, aminek akár 200 ezer tagját is tesztelhetik koronavírusra a következő időszakban.
Dél-Koreában már gyorsabban terjed a koronavírus, mint Kínában

10 ezer jüant, nagyjából 440 ezer forintot fizet a kínai Hupei tartomány egyik városa azoknak, akik a koronavírus tüneteit észlelve maguk jelentkeznek a hatóságoknál, írja a Reuters. A Vuhantól nagyjából 150 km-re található Csiencsiangban (Qianjiang) már 197 fertőzött esetet találtak, és a számok folyamatos emelkedése miatt a hatóságok a pénzjutalom bevezetése mellett döntöttek.
https://index.hu/kulfold/2020/02/27/koronavirus_del-korea_terjedes_kinanal_is_tobb_uj_eset/


Hogyan terjed? Hogy mossunk kezet? Mi a helyzet Olaszországban? Elmondjuk, megmutatjuk, megkérdezzük.
Mai rendhagyó élő adásunkban próbálunk minden járványügyi és járványkezelési kérdésre választ kapni:
  • Első vendégünk Müller Viktor virológus, az ELTE Biológiai Intézetének tudományos munkatársa, aki kutatóként a HIV-fertőzéssel, darwini medicinával és az immunrendszer evolúciójával foglalkozik, de most a koronavírus által kibonatkozni látszó világjárvány terjedésével és jövőjével kapcsolatos kérdéseinkre válaszo
  • Elfogadta meghívásunkat Papp Magor háziorvos is, aki a Semmelweis Egyetem Egészségfejlesztési Központjának munkatársa, az Alapellátás-fejlesztési Modellprogram szakmai vezetője. Gyakorló családorvosként már saját praxisában is tapasztalja a koronavírus európai megjelenése óta fokozódó érdeklődést, esetenként pánikot, ezért első kézből kaphatunk választ tőle arról: mit tegyünk, vagy hogyan ne védekezzünk a vírus ellen.
Ha minden jól megy, élőben kapcsoljuk majd kollégáinkat, akik jelenleg is Olaszországban tartózkodnak.
https://index.hu/belfold/2020/02/27/rendhagyo_elo_adasunk_a_koronavirusrol/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 910
113
Nincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására, indokolatlan, hogy a magyarok megváltoztassák fogyasztási szokásaikat a koronavírussal kapcsolatos híresztelések miatt. A magyar élelmiszer-kereskedelem 80 százaléka hazai forrásból szerzi be az árut, a kereskedők ráadásul hónapok óta alkalmazkodnak az egyébként is bőséges lakossági fogyasztáshoz, vagyis az ellátási láncunk képes kielégíteni a forgalmasabb időszakokban jellemző igényeket is, akárcsak karácsonykor, húsvétkor – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
Nincs ok az otthoni készletek felhalmozására a koronavírus miatt

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést – közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A Aelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.
Már Romániában is megjelent a koronavírus

Amúgy tényleg üres jópár hyper. Nem normálisak az emberek.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Bármikor egy karanténhoz telepíthető a mikrobiológiai laboratóriumuk. A Magyar Honvédség is felkészült a koronavírus-járvány elleni védekezésre – tudatta a Magyar Nemzettel a honvédelmi tárca. Közölték, mint általában a katasztrófahelyzeteknél, a honvédség mindenkinek segíteni fog, ha erre szükség lesz, akár az ország legjobban felszerelt kórházával, akár más módon. Bevethetik mobil laboratóriumát is, amely képes diagnosztizálni a koronavírust is.
Koronavírus: a honvédség is felkészült
 
  • Tetszik
Reactions: rejsz felügyelő

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 910
113
Én anno több mint 3 hétig voltam teljesen egyedül betegen egy kórház fetőző osztályán karanténban, se könyvem, se tévém, se rádióm, semmim nem volt, mégsem nyafogtam, mint ezek itt, a mortalitási rátája meg igen magas volt, amit időnként éreztem is, amikor a legmélyebben voltam a fertőzésben, hogy nem sok választ el "a másik oldaltól"... :) Kb. 11 éves lehettem, de egyszer sem fakadtam még sírva sem, és kétségbeesve sem voltam. Az mondjuk igaz, hogy ez IS famliális tulajdonságunk, mi akkor sem jajgatunk, nem vagyunk berosálva, amikor a kaszás már ott lengeti mellettünk a kaszáját. Ehhez persze így kell születni, ezt nem lehet másképp megszerezni, szerencse kérdése, ki mivel születik, nem választhatunk. Viszont azért ebből 2 hét karanténból amibe kerültek nem kéne azért ilyen színházi cirkuszt rendezni, példát kéne inkább mutatni másoknak, mint Lombardia elnökének. Na az egy korrekt ember, úgy ahogy kell úgy viselkedik, nem jajveszékel, és még másokat is próbál megóvni a fertőzéstől. Szánalmasan szégyenletes amit csinálnak a szülők meg a sajtó... ez már hisztéria...:)

Fiam 5 évesen sajnos másfél hétig volt esténként reggelig egyedül intenzíven. Nagyon ügyesen bírta. A mája most is szar az akkori miatt, de gyerek. Rendbe fog jönni. Nem örülök a járványnak. De ha ő kibírta, ezek együtt nem tudom mit nyafognak. Apámnál pár hónapja szarok lettek a szövettani leletek, ismét szarul van, vsz kiújult a rák nála. Anyósomnál pár hete kiderült daganat van a mellében, a nejem se ugrál örömében. Szóval, ők veszélyeztetettek, de pánikot kelteni és karantén miatt ugrálni?! Inkább örülnének. Lányomnál az olasz származású osztálytársa vasárnap jött haza olaszból. Bár a lányom kicsi, nem tudom mennyi ebben a valóság, de mégis, Nápoly mellől jöttek autóval ... Ha ez igaz, gratula a süket szüleinek. Se karantén, semmi iskolakihagyás. De ez van. Ebből kell kihozni a legtöbbet. Szerintem túl van lihegve a dolog, mint minden ebben a atomgyors információs sztrádán, a média ismét pánikot kelt, most éppen politikai okokból, anno, hogy minden hülye oltassa be magát H1N1 miatt, mert kellett a zsé a hálózati vakcina előállító haveroknak. Persze ettől még lehet minden olyan, mint 1919ben volt. Szerintem nem lesz, de erre térjünk majd vissza fél év múlva. És idén még EBt is rendeznénk ... De ez van!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 910
113
A mai tinédzsereknek és szülőknek semmi köze ahhoz, ami 30-40 évvel ezelőtt jellemző volt. Ez már egy nagyon elkényelmesedett generáció, szóval én ezen nem csodálkozom...!
Anno, ha vírusos hasmenésed volt, nem mentél suliba addig, míg a védőnő nem engedte. Minden szar lelet kellett, hogy mehessél. Most meg? A védőnőt sem láttam nem tudom hány éve a srácok kapcsán. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas and Python