Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Néhány európai tőzsdeindex,eddig (2020. március 23.):
..
euindexek-358280.png
 
R

rejsz felügyelő

Guest
Remélem, hogy @antigonosz, @Pal, @rejsz felügyelő, @Panzerfaust, @Kurfürst és a többi a lélegeztetőgépekkel humorizáló tagtárs
A fekete humor is humor, mindenki saját maga erkölcsiségén áll hogy mi fér bele és mi nem. Megjegyzem, éhező etióp gyerekekről szóló viccek ellen még soha senkit nem hallottam felszólalni.
Azt elképzelhetőnek tartom hogy évekkel ezelőtt a haderőfejlesztéses topikban ellőhettem valami hasonló poént, de konkrétumra tényleg nem emlékszem. Kérlek idézd be ha találtál ilyet.

egészségügy (jelen esetben legalább a lélegeztetőgépek) vs mindigüres stadionok problematikáját.
Az egészségügyi helyzetet ismerem, anyám nyugdíj után is dolgozó védőnő volt, sógornőm röntgen-asszisztens. Abban egészen biztos vagyok hogy nem próbáltam elbagatellizálni a dolgot, a stadionépítést pedig nem támogattam itt a fórumon sem, függetlenül attól hogy szeretem a fodballt, még a magyar fodballt is, sőt az új nemzeti aréna például nagyon is tetszik.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál –mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták – tudta meg a Magyar Hang több egymástól független forrásból. A bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. Információink szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját s Rovó László tölti be. Értesüléseink szerint az idegsebészeti klinika munkatársa Rovó Lászlóval közösen ment síelni az észak-olaszországi Dél-Tirolba, ám a rektorral ellentétben hazatérése után egyből karanténba vonult.
Rengeteg orvos kiesett, az SZTE rektorhelyettese és egy idegsebész is megfertőződött
Oké, tehát eddig hat rendbeli testi sértés! Akkor lássuk, hogy működik az ügyészség és a rendőrség a karanténszabályok be nem tartása végett egy fideszes rektor esetében!
 
B

b4l4g3

Guest
Az az érzésem támadt, hogy itt van egy pár ember, akinek sztem részesedései vannak a gyorsteszteket gyártó cégekben...
Egyfolytában megy a "tesztelni, tesztelni, tesztelni" mantra... De ki a f@szt kéne tesztelni? Az utca emberét? Becsöngetni mindenhova?
Aki fertőzésgyanús letesztelik. Faxért nem lehet ezt megérteni? Miért kell mindenbe beleokoskodni?
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Koronavírus-kutatásba kezdett a Szegedi Tudományegyetem: a COVID-19-járvány terjedéséről és arról gyűjtenek adatokat, mennyire fékezték azt az eddig hozott állami intézkedések. A kutatók ennek feltérképezéséhez a lakosság segítségét kérik, a tudósok munkáját egy kérdőív kitöltésével lehet segíteni. A kérdőív ezen a linken érhető el.
Fontos magyar felmérés indult a COVID-19 járvány terjedéséről, te is segíthetsz

Összetartás (Solidarity) néven indít globális koronavírusgyógyszer-kísérletet a WHO – írja a ScienceMag. Négy lehetséges gyógymódot tesztelnek: a Kínában sikertelennek bizonyult Kaletrát, ugyanezt, csak hozzáadott interferon bétával, a sikertelen ebolagyógyszert, a Remdesivirt, valamint klorokint és hidroxiklorokint, amik malária ellen jók. Ezeket tesztelik már az USA-ban is, valamint a világ több országában.
A WHO négy lehetséges koronavírus-gyógymódot vizsgál

A COVID-19 már a világ 192 országában (és különleges közigazgatási területeken) van jelen, és már 340 ezernél is többen kapták el a Worldometers aktuális adatbázisa szerint. A vírusban idáig 14 762-en haltak meg, viszont 99 ezernél többen már meggyógyultak belőle. Az adatok alapján megpróbáljuk összeszedni a válaszokat az alábbi kérdésekre:
Már majdnem százezren felgyógyultak a koronavírusból
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Hosszú hetek tartózkodó megnyilvánulásai után immár Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is felvetette az idei nyári olimpia elhalasztását. Sindzó ugyanakkor azt elutasította, hogy a játékokat töröljék, az számára elfogadhatatlan lenne. Ugyanő a múlt héten még határozottan állította, hogy "problémák nélkül" le tudják bonyolítani idén júliusban is a játékokat.
Most már komolyan felvetődött a nyári olimpia elhalasztása


Remélem, hogy hétvégére azért meglesz a most beérkezett mennyiség százszorosa, mert akkor már kezdünk jók lenni védőeszköz téren!

Hétfőn reggel landolt az a WizzAir gép, ami a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszeléseket szállította Kínából Budapestre, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A környező országoknál később, és kevesebb védőeszköz érkezett Magyarországra: az utasszállítóból 30 ezer védőruhát és 82 ezer maszkot pakoltak ki.
Csehországba és Szlovákiába vírusteszt, Szerbiába lélegeztetőgép, Magyarországra védőruha és maszk érkezett
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Az az érzésem támadt, hogy itt van egy pár ember, akinek sztem részesedései vannak a gyorsteszteket gyártó cégekben...
Egyfolytában megy a "tesztelni, tesztelni, tesztelni" mantra... De ki a f@szt kéne tesztelni? Az utca emberét? Becsöngetni mindenhova?
Aki fertőzésgyanús letesztelik. Faxért nem lehet ezt megérteni? Miért kell mindenbe beleokoskodni?

Pl. ha vissza lett állítva a határellenőrzés, akkor az országba belépő forgalmat, még ha ez némiképp lassítja is az áthaladást. Ha már veszélyhelyzet lett hirdetve, csináljuk normálisan vagy sehogy (szerintem).A gyorsteszt továbbá adna egy olyan lehetőséget is, hogy ha valaki telefonál a háziorvosnak hasonló tünetek miatt, akkor kiszállva házhoz hamar válasz lenne rá, hogy koronavírus betegítette e meg.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Az az érzésem támadt, hogy itt van egy pár ember, akinek sztem részesedései vannak a gyorsteszteket gyártó cégekben...
Egyfolytában megy a "tesztelni, tesztelni, tesztelni" mantra... De ki a f@szt kéne tesztelni? Az utca emberét? Becsöngetni mindenhova?
Aki fertőzésgyanús letesztelik. Faxért nem lehet ezt megérteni? Miért kell mindenbe beleokoskodni?

Vagy szigorúbb karantén kellene (kijárási tilalom, plázák bezárása stb.), vagy tömegesebb tesztelés... egyiket sem csinálják, miközben már ők is a tömeges megbetegedések szakaszáról beszélnek. A fertőzésgyanúsakat sem tesztelik le sajnos, ahol nincs rá kapacitás, nálunk sem fogják szerintem, ha nem lesz. Angliában is azzal rázzák le azt, aki szerintük nincs elég rosszul, hogy maradjon 2 hétig otthon, ha rosszabbul lesz, telefonáljon.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113

Nem akarok gonosz lenni, de az amerikai minősítő (azt hiszem a Fitch) azt jósolta, hogy az EU gazdasága 0.4%-al fog csökkenni idén, míg az USA-é 1%-al nőni fog.
Még pár ilyen nap és amerikában több fertőzött lesz, mint az EU-ban. Na majd akkor meglátjuk mennyire jósolnak helyesen a szakemberek.
Egyébként szerintem nagyon alábecsülik a várható gazdasági károkat.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
A fekete humor is humor, mindenki saját maga erkölcsiségén áll hogy mi fér bele és mi nem. Megjegyzem, éhező etióp gyerekekről szóló viccek ellen még soha senkit nem hallottam felszólalni.
Azt elképzelhetőnek tartom hogy évekkel ezelőtt a haderőfejlesztéses topikban ellőhettem valami hasonló poént, de konkrétumra tényleg nem emlékszem. Kérlek idézd be ha találtál ilyet.


Az egészségügyi helyzetet ismerem, anyám nyugdíj után is dolgozó védőnő volt, sógornőm röntgen-asszisztens. Abban egészen biztos vagyok hogy nem próbáltam elbagatellizálni a dolgot, a stadionépítést pedig nem támogattam itt a fórumon sem, függetlenül attól hogy szeretem a fodballt, még a magyar fodballt is, sőt az új nemzeti aréna például nagyon is tetszik.
Egyszerűen rákeresel a lélegeztetőgép-re.
 
B

b4l4g3

Guest
Látom, nem fogod fel, hogy tesznek a fejedre, most meg kapkodnak. Lófausztot költöttek az egészségügyre, az orvosok meg nővérek csak vinnyognak, de most nem a fidesznyikek (politikusok) állnak a frontvonalban, hanem a nővérek és a dokik, a rendőrök, katonák, stb. Egyrészt ezek a seggfejek azt sem tudják hány lélegeztetőgép van az országban, másrészt azt írod, hogy többmilliárdért állnának a kihasználhatatlan lélegeztetőgépek. De ki beszélt több tízezres nagyságrendről? Te.... Mi van a többszáz milliárdért épített, (még idényben is) tök kihasználhatatlan stadionokkal? Azok állhatnak? Arra kellett költeni, vagy inkább a töredékét az egészségügyre fordítani? Igaz, ezt az ellenzék (is) szajkózta, tehát nem lehetett jó. Mint az ikolabezárás és egyéb intézkedéssel, amivel beégett a kormánysajtó: ekézték a szakmai szervezeteket, az ellenzéket, hogy hülyék, rémhírkeltők, stb. - majd két órával később OV bejelentette az ellenzék és a szakma által követelt intézkedéseket.....
Látom, nem tudsz a kormány seggéből kibújni.

...a kommentből kimaradt egy kötelező elem a "mészároslőrinc"....
ülj le egyes...