A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Gondolj ra ugy mint onjaro gepagyu. Pl. Vagy telepitett valtozat. /tudom nektek nincs szukseg hadonlo tamogatasra de a tartalekosok sorozottak atlag magyar allampolgar hidd el maskepp gondolkozik es nagyon is orulne a btr nek ilyen szituba anak hianyat viszont sajnalna es felhaboritana. Hogy nekunj meg az sincs bezzeg az ellen....igy meg legalabb ilyenunk van.vagy a kiokositottabbak nagy szar de tobb mint a semmi esetleg jobb mint ha nem lenne. Vagy nem art elfer. Jo ha van. Jo ha a kozelbe van.

Nem erted vagy nem akarod? A tartalekosok nem kifejezetten az elso vonalba valok./persze bizonyos elit alegyeegek bevethetok esetleg egysegek./ a masod vonalba ami kepessegekkel remdelkezik megfelel. Kiesereju ellenseget kepes lekuzdeni nagyerejunel meg meg kell hatralnia ha cak nem bukaskozeli allapotoznak. A varhato ellensege nem pancelos de meg csak nem is ifv. Ha megis elszakad es probal hatraltatni./ne feledd tartalekosok./ esetleg sorozottak.

Van fegyvere 30 as. Nem geppuska karabely. Mar cak a jelenletenek eselye befolyadolja az ellent. Ivatosabb lessz az ivatossaggal a lassulas velejaroja. Maris el van erve a cel mar csak a jelenletenek sejtesevel....

A második meg az ötödik vonalban is szarok.Oda is elavult használhatatlan.

Tényleg ez a színvonal?Van fegyvere?Ha ilyen szinten gondolkozol akkor nincs miről beszélni.

Nem mindig csak a fegyver gyilkoloerejen mullik. De treny hogy egy elavult szar gyilkolo eszkoznek nagyobb a pusztittoereje mint a semminek.

Nem a legyen fegyvere a masodvonalnak is elven gondolkodok a mezitlabas vagy a nem letezo masodik vonal helyett

Nincs létjogosultsága!Ha nem tudunk bármilyen katonai erőnek modern vagy közepesen modern technikát adni akkor nem szabad őket használni.
Fel kéne fogni,hogy a jobb mint a semmi hozzáállás csak arra jó,hogy embereket mészároltass halomra.

Ha alig használható technikát adnál a kezükbe, senki nem lesz tartalékos. Én sem úgy viszem a gyerekemet horgászni, hogy sz@r 20+ éves felszerelést adok a kezébe, azzal a jelszóval, hogy az van régebbről, jó az neki, ha azt szeretném, hogy megszeresse a tevékenységet, és horgász váljon belőle...

Nekem úgy is jó, de mit kezdjünk a btr-ekkel? Ez a torony mondjuk jól nézne ki rajta:
Midgard_02.jpg

vagy ez:
RIwP_MOOG_RWS_Remote_Weapon_Station_UK_British_defense_industry_925_001.jpg

nehezen olvasható az írásod.
Nem tudom mit dolgozol de most hányta magát össze az ipar. engem pl. kirúgtak, "majd hívunk ha van meló", haver gépszervízes, 60%-al kevesebb volt már múlt héten a melója. nem kell semmi jóra számítani
Mit kezdjünk a BTR-ekkel? Csak annyi a véleményem, hogy számszeríjra nem kell lézer irányzék.

Háborúban, nem elméletben, hanem a valóságban, sok minden szóba jöhet, ami csak van. Ez a helyzet. BTR bőven van, de milyen állapootban ? Lehet fele sem működik. Páncélzatát nem lehet nagyon erősíteni, mert a futómű és a felfüggesztés nem bírja el. ATGM taláén integrálható lenne, de eddig meg sem próbáltuk. Mint ahogy a T-72 modernizációra sem költöttünk semmit. Leesik majd a tantusz, hogy a minőség mellé, majd mennyiség is kell, de még nem esett le eddig. Nem látunk bele semmibe, lévén még a gondolatok is titkosak, hogy miben is gondolkodunk.
Egyébként ami ma is szóba jön, még ha meg is döbben bárki, de ez a valóság, ott ahol háború van és nincs elég modern fegyver.

aaoct1015.jpg

d6c715db0577dea6f52e4194c13aefee.jpg

44327491520_bac75e52d6_b.jpg

01.jpg.96e62b95c7df4fcb775c61309237a148.jpg

maxresdefault.jpg

5b831b7bdda4c8f02d8b45e4.png

2016-06-14_1203-735x413.png

German%2Blight%2Bhowitzer%2BleFH18%252C%2Bused%2Bin%2BWWII%252C%2Band%2Bnow%2Bused%2Bby%2BSyrian%2Brebels%2B1.jpg

Nagyon elszállt a társaság.Már csak szupermodern nehéz technikában tud gondolkodni.Csakhogy eddig sem volt rá annyi pénz,hogy ténylegesen országvédelemhez elégséges mennyiségben ilyet vegyünk,közeljövőben meg végkép nem lesz.
Lehet a BTRt modernizálni?Lehet.Van rá egy halom kidolgozott technológia.Kaphat új vagy modernizált tornyot,motort,felfüggesztést,kiegészitő páncélzatot.Egy modernizált BTRröl inditött Spike/Kornet/akármi ugyan olyan jol kilövi akármelyik modern hk-t,IFVt,mintha Pumárol inditanák.Az ATGM meg ugyanolyan biztosan kilövi a Pumát,mint a BTRt.
Szittya által emlegetett feladatok meg megvannak.Utánpotlási vonalakat biztositani kell,az estleges ellen portyázó szabadcsapatai ellen meg gyorsan mozgó egységek.Stb.
Szóval szálljunk már le a főldre

A BTR-ekkel az a gond, hogy a műszaki állapotuk és az alkatrészek elérhetősége valamint az eleve szar koncepció (fékrendszer) miatt a fenntartása egy kibaszott szenvedés de ahhoz, hogy szar legalább kurva drága is.
Na,ez a probléma velük.Ha ezen egy pénzügyhatékony korszerűsitéssel sem lehet segiteni,akkor mehetnek a levesbe.

Na,ez a probléma velük.Ha ezen egy pénzügyhatékony korszerűsitéssel sem lehet segiteni,akkor mehetnek a levesbe.
Körülbelül sok tucatszor ki lett már beszélve, hogy a BTR nem korszerűsíthető, a kohó az egyetlen megoldás a problémáira. Hányszor kerül elő még! A magyar fegyveres erőknek nincsenek ésszerűen modernizálható felszerelési tárgyai.

Ez csak a PTSZ felújítás példája arra, hogy mindent kohóba kell küldeni, ami a Honvédség valamelyik telephelyén áll és a Néphadseregtől örökölték:
A vadonatúj PTSZ-4 jármű ára a fele-kétharmada annak, mint ennek a nyolc PTSZ-M járműnek az egységenkénti felújítási költsége!
Irak vásárolt legutóbb 5 400 000 USD áron hat darab MTU-90M, hat darab PDP 561P és hat darab PTSZ-4 járművet! Szóval a Currusnak sikerült úgy öt-tízszeresen túláraznia egy felújítást és olyan árcédulát mutatnia, amilyen áron a legmodernebb új járművet vásárolhatnánk meg!

Ha alig használható technikát adnál a kezükbe, senki nem lesz tartalékos. Én sem úgy viszem a gyerekemet horgászni, hogy sz@r 20+ éves felszerelést adok a kezébe, azzal a jelszóval, hogy az van régebbről, jó az neki, ha azt szeretném, hogy megszeresse a tevékenységet, és horgász váljon belőle...
Szerintem nem az a lényeg, hogy békeidőben mit adsz a tartalékos kezébe, hanem háborúban! Akkor nem válogathat a baka, azzal gazdálkodik, amilye van! Én annyiban egyet értek Szittyával, hogy a semminél jobb a BTR is! Mert ugye a BMP-k, Gvozgyikák, T72-k..... elkótyavetyélésével nem maradt semmi tartalék! Csak azt kellene tudatosítani a politikusokkal, hogy ezek mire alkalmasak! Mert ha ezeket is egy kaptafa alá veszik az új technikával, és csak a számokat nézik, akkor tényleg többet ártunk a megtartásukkal, mint amit használunk! Az már a katonai vezetés felelőssége, hogy megértesse velük, hogy ezek mire alkalmasak! Amint lesz normális másodvonalas technika, akkor már talán lehet kukázni őket! De egyelőre az a kevés elsővonalas is csak 4-5év múlva lesz bevethető!

:(
Körülbelül sok tucatszor ki lett már beszélve, hogy a BTR nem korszerűsíthető, a kohó az egyetlen megoldás a problémáira. Hányszor kerül elő még! A magyar fegyveres erőknek nincsenek ésszerűen modernizálható felszerelési tárgyai.

Ez csak a PTSZ felújítás példája arra, hogy mindent kohóba kell küldeni, ami a Honvédség valamelyik telephelyén áll és a Néphadseregtől örökölték:
Azt jelenti a pénzügyhatékony kitétel,hogy csak akkor érdemes ilyet csinálni,ha megéri.Ha nincs ilyen opció,mehet a llevesbe.
Nyilván csak azokkal a példányokkal érdemes foglalkozni,amit még nem evett meg a rozsda.Fagyi visszanyal.A pocsék tárolási/üzemeltetési kultúra visszacsap.De a méregdrága,és méregdrágán fentartható igényes Pumát is gyorsan ocskavassá lehet igy amortizálni.
Mbombe 6 való nekünk.Azt úgy tervezték,hogy a kaffer néger meg a tevés beduin is tudja üzemeltetni.Talán még az MH is képes lenne rá.:(

Szerintem nem az a lényeg, hogy békeidőben mit adsz a tartalékos kezébe, hanem háborúban! Akkor nem válogathat a baka, azzal gazdálkodik, amilye van! Én annyiban egyet értek Szittyával, hogy a semminél jobb a BTR is! Mert ugye a BMP-k, Gvozgyikák, T72-k..... elkótyavetyélésével nem maradt semmi tartalék! Csak azt kellene tudatosítani a politikusokkal, hogy ezek mire alkalmasak! Mert ha ezeket is egy kaptafa alá veszik az új technikával, és csak a számokat nézik, akkor tényleg többet ártunk a megtartásukkal, mint amit használunk! Az már a katonai vezetés felelőssége, hogy megértesse velük, hogy ezek mire alkalmasak! Amint lesz normális másodvonalas technika, akkor már talán lehet kukázni őket! De egyelőre az a kevés elsővonalas is csak 4-5év múlva lesz bevethető!
Én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy így meg nem lesz tartalékos/önkéntes. Állhat a vas az udvaron százszámra, ha nem lesz kit beleültetni.