Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Ez egyéni mentalitás kérdése :)
Amikor én adok határidőt munkára, akkor nagyon utálom, hogy már napokkal előtte hívogatnak, hogy "készvanmá'?készvanmá'?". Na, pont amiatt, hogy én ezt mennyire utálom, ezért nem csinálom meg mással. Adtak egy reális, belátható határidőt, türelmesen kivárom.
(Persze ehhez hozzátartozik, hogy én nem vagyok veszélyeztetett, ha az lennék biztosan másképpen gondolnám...)
Mi az, hogy nem vagy veszélyeztetett? Ha valaki nem veszélyeztetett az csak annyit jelent, hogy belehalni lesz neki "sokkal nehezebb". Attól még ha elkapod a vírust, még kurv@ szarul lehetsz. Hogy valaki elkapja vagy sem, az nem életkor függő.
És hidd el, ha már csak a gyanú felmerül, tűkön ülve várnád az eredményt. Van egy ilyen mondás is: "Ilyenkor sokkal kevesebb az ateista is";)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Azt hiszem ezt a nyájimmunitás dolgot már párszor kiveséztük itt. Igen, jó lenne, és tényleg megoldana sok mindent, csak, addig mennyien halnának meg, és mennyire dőlne össze az egészségügy? Mondjuk 10 millió emberrel, és egy nagyon konzervatív alsó becsléssel, (0,01 mortalitás) számolva az 100 000 ember, nem egy év, hanem pár hét alatt. És nem, nem csak a 86 éves eleve beteg öregek esnének bele. Igen, kevesen a fiatalok közül, de nem 0. És, még mindig nem tudjuk biztosan, hogy hogyan működik az immunitás ebben az esetben.

A koreai esetekből valóban nem vonnék le messzemenő következtetéseket, az egyértelmű.
Te el vagy tévedve. A nyájimmunitás nem azt jelenti amire te gondolsz. A nyájimmunitás nem egy járvány kezelési módszer. Az attól független.
A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a populáció elég nagy százaléka átfertőződése (pontosabban immunizálódása) esetén csökken a maradék megfertőzésének esélye. Ennek elérése már egy egészen más kérdés. És mivel per pillanat nincs még vakcina, így az immunizálódás csak a nem veszélyeztettek átfertőződésével lehetséges.
A járványkezelési módszer maga az, hogy hogyan éred el ezt az átfertőződést.
Nagyjából lényegtelen, hogy az elhúzott járványügyi lefolyást választod (ezzel próbálkozunk mi is), vagy a gyors átfertőződést, akkor is nagyjából azonos mennyiségű halott lesz végeredményben, amennyiben bírja az egészségügyi rendszer és nem készül el a vakcina.
Viszont az elhúzott járványkezelésnek megvan az a veszélye, hogy ha nem diktatúrában élsz, akkor a karantén hatékonysága az idő múlásával drasztikusan csökkenni fog.
A gyors átfertőződés esetén elsősorban a veszélyeztetett csoportot kell nagyon szigorú karanténban tartani. De ez idő alatt könnyebb a karantén fenntartása, mivel rövidebb, és nagyjából tervezhető időre kell fenntartani. Akik ezt a módszert választják, azoknál természetesen nem csak úgy elengedik a vírust. Ott a különböző korlátozó intézkedéseket annak függvényében vezetik be, hogy mennyire közel vannak az intenzív ágyak számának limitjéhez.
 
  • Tetszik
Reactions: Irsai Olivér

bikmakk

Active Member
2020. március 22.
31
150
33
Mi az, hogy nem vagy veszélyeztetett? Ha valaki nem veszélyeztetett az csak annyit jelent, hogy belehalni lesz neki "sokkal nehezebb". Attól még ha elkapod a vírust, még kurv@ szarul lehetsz. Hogy valaki elkapja vagy sem, az nem életkor függő.
És hidd el, ha már csak a gyanú felmerül, tűkön ülve várnád az eredményt. Van egy ilyen mondás is: "Ilyenkor sokkal kevesebb az ateista is";)

Tudom, hogy ezt jelenti, és pontosan erről beszélek. Ha pár hétre kidőlök, attól még valószínűleg túlélem - tehát nem pánikolok miatta. Megteszek minden elővigyázatosságot, betartom a játékszabályokat, a többi már nem rajtam múlik. Persze ettől függetlenül lehet hogy egy nap alatt elvisz a kórság, csak (jelenlegi tudásunk alapján) kicsi az esélye.

Abban teljesen igazad van, hogy tűkön ülnék... viszont olyan makacs vagyok, mint egy szamár. Szóval biztos megvárnám a határidőt, ennyire azért ismerem magam ;)
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
https://m.origo.hu/itthon/20200408-koronavirus-szombathely.html
"Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi. Ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság."
Értem és ha valaki azok közül tényleg vírusos lesz esetleg belehal akkor onnantól szándékos emberölés...az ilyenekre mi szüksége a társadalomnak. Tényleg nem értem miért kellett megszüntetni a kivégzést.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 930
113
Kezdenek felpörögni a számok.....:(:(:(
De stabilan 2.000 fölötti a mintavétel és elkezdték már egy ideje a mentőkben a gyorsteszteket is, amik ezekben a számokban nincsenek bent.

980 fertőzött (+85)
699 aktív eset (+75)
96 gyógyult (+2)
66 elhunyt (+8)

27826 mintavétel (+2077)
16006 hatósági házi karanténban (+525)
202004097.jpg
4-6 napot mondtam április 1. kapcsán. Sajnos, íme ...
Április 4-től két hét míg ez nagyon felugrik, sajnos, meghalnak a siófoki önkormányzati és budapesti fővárosi önkormányzati idősek otthonában élők közül elég sokan, de április 18-ig meg lesz a tetőzés, utána szerintem visszafelé indulunk el. Akkor kb. 3000 eset körül fogunk járni.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Értem és ha valaki azok közül tényleg vírusos lesz esetleg belehal akkor onnantól szándékos emberölés.
Halált okozó testi sértés a maximum. Sajnos a rendszerváltó liberálisok, köztük Orbán műveként is létrejött liberális magyar jog minden esetben a legenyhébb lehetséges tényállás felől indul. A magyar jogrend lényegében arról szó, hogy mindenáron keressük a lehetőséget a bűnöző felmentésére a tettei súlya alól.
 
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and Loken

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Halált okozó testi sértés a maximum. Sajnos a rendszerváltó liberálisok, köztük Orbán műveként is létrejött liberális magyar jog minden esetben a legenyhébb lehetséges tényállás felől indul. A magyar jogrend lényegében arról szó, hogy mindenáron keressük a lehetőséget a bűnöző felmentésére a tettei súlya alól.
Én úgy tudom, hogy a büntetések kiszabásánál most a középérték az alap. Az ettől eltérést a bírónak is indokolni kell. A gyakorlatban nem működött, de kaptak felszólítást a törvény betartására a bírók.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 930
113
A Wizz Airrel foglalkozik a CNN sztárriportere
"Váradi József (Wizz vez.ig.) kiemelte: a Wizz Air nagyrészt megőrizte készpénzállományát a járvány kezdete óta, amik akár egy tizennyolc hónapos leállásra is elegendőek. Arra vonatkozóan, hogy a Wizz további repülőgépek átvételét tervezi a járvány ellenére, Quest azt mondta, hogy ez szokatlan magatartás. Váradi azonban biztos benne, hogy a Wizz a járvány után is növekedni fog tudni. „Ezekben a nehéz időkben mutatkoznak meg igazán a különbségek” – mondta. A vezérigazgató szerint a válság vége után rengeteg kapacitás szabadul majd fel a repülőtereken, és az utazási igények is megnövekednek majd."
https://mandiner.hu/cikk/20200408_a_wizz_airrel_foglalkozik_a_cnn_sztarriportere
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
A Wizz Airrel foglalkozik a CNN sztárriportere
"Váradi József (Wizz vez.ig.) kiemelte: a Wizz Air nagyrészt megőrizte készpénzállományát a járvány kezdete óta, amik akár egy tizennyolc hónapos leállásra is elegendőek. Arra vonatkozóan, hogy a Wizz további repülőgépek átvételét tervezi a járvány ellenére, Quest azt mondta, hogy ez szokatlan magatartás. Váradi azonban biztos benne, hogy a Wizz a járvány után is növekedni fog tudni. „Ezekben a nehéz időkben mutatkoznak meg igazán a különbségek” – mondta. A vezérigazgató szerint a válság vége után rengeteg kapacitás szabadul majd fel a repülőtereken, és az utazási igények is megnövekednek majd."
https://mandiner.hu/cikk/20200408_a_wizz_airrel_foglalkozik_a_cnn_sztarriportere
Egyébként tegnap hazajött még 3 Wizz gép Kinából meg egy kiment.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 930
113
https://m.origo.hu/itthon/20200408-koronavirus-szombathely.html
"Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi. Ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság."
Értem és ha valaki azok közül tényleg vírusos lesz esetleg belehal akkor onnantól szándékos emberölés...az ilyenekre mi szüksége a társadalomnak. Tényleg nem értem miért kellett megszüntetni a kivégzést.
Ugye hogy jó módszer az a botozás! :D
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 614
113
https://m.origo.hu/itthon/20200408-koronavirus-szombathely.html
"Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi. Ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság."
Értem és ha valaki azok közül tényleg vírusos lesz esetleg belehal akkor onnantól szándékos emberölés...az ilyenekre mi szüksége a társadalomnak. Tényleg nem értem miért kellett megszüntetni a kivégzést.
Ha meg valaki megveri ezt a két geciputtonyt, akkor meg ők sipákolnak majd rendőrért....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 563
80 930
113
Egy jó hír:

Teljesen meggyógyult a 7 éves epilepsziás kislány, aki elkapta a koronavírust és lélegeztetőgépre került
"A kislány epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Március 22-én alapbetegsége miatt került az intézménybe, ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult. A légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el nála az úgynevezett PCR típusú, vagyis a víruskimutatáson alapuló koronavírus tesztet, mely pozitívnak bizonyult. A kislány állapotában korábban nem utalt semmi koronavírus fertőzésre. A felvétele utáni harmadik napon, a megismételt mellkasröntgen során tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek. A nemzetközi gyakorlatban is már használt és szakirodalomban javasolt gyógyszeres terápia, valamint az intenzív gondozás hatására a felvétele utáni nyolcadik napon a lélegeztető gépről le tudtuk venni, a tüdőelváltozásai pedig gyógyultak, állapota napról-napra jelentősen javult – írják. Hozzáteszik, a beteget a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, ennek ellenére a klinika valamennyi munkatársánál és az érintett gyerek családtagjainál is elvégezték a koronavírus tesztet, mely negatívnak bizonyult. A kislány gyógyultan távozott a klinikáról, csak a kontroll vizsgálatokra kell majd visszajönnie. A család kérését és a betegjogokat tiszteletben tartva további nyilatkozatot nem ad a Semmelweis Egyetem az esettel kapcsolatban."
https://pestisracok.hu/teljesen-meg...ta-a-koronavirust-es-lelegeztetogepre-kerult/
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 374
4 903
113
Te el vagy tévedve. A nyájimmunitás nem azt jelenti amire te gondolsz. A nyájimmunitás nem egy járvány kezelési módszer. Az attól független.
A nyájimmunitás azt jelenti, hogy a populáció elég nagy százaléka átfertőződése (pontosabban immunizálódása) esetén csökken a maradék megfertőzésének esélye. Ennek elérése már egy egészen más kérdés. És mivel per pillanat nincs még vakcina, így az immunizálódás csak a nem veszélyeztettek átfertőződésével lehetséges.
A járványkezelési módszer maga az, hogy hogyan éred el ezt az átfertőződést.
Nagyjából lényegtelen, hogy az elhúzott járványügyi lefolyást választod (ezzel próbálkozunk mi is), vagy a gyors átfertőződést, akkor is nagyjából azonos mennyiségű halott lesz végeredményben, amennyiben bírja az egészségügyi rendszer és nem készül el a vakcina.
Viszont az elhúzott járványkezelésnek megvan az a veszélye, hogy ha nem diktatúrában élsz, akkor a karantén hatékonysága az idő múlásával drasztikusan csökkenni fog.
A gyors átfertőződés esetén elsősorban a veszélyeztetett csoportot kell nagyon szigorú karanténban tartani. De ez idő alatt könnyebb a karantén fenntartása, mivel rövidebb, és nagyjából tervezhető időre kell fenntartani. Akik ezt a módszert választják, azoknál természetesen nem csak úgy elengedik a vírust. Ott a különböző korlátozó intézkedéseket annak függvényében vezetik be, hogy mennyire közel vannak az intenzív ágyak számának limitjéhez.
Pontosan tudom mi a nyájimmunitás, és nem is mint kezelési módszerről beszéltem róla. A nyájimmunitáshoz két dolog (minimum) megléte szükséges,: A kellő mértékű átfertőződés a "nyájon" belül, ÉS az immunitás kialakulása a fetőzés következtében. Amit eddig nem tudunk: Kialakul e immunitás és ha igen kellően hosszú ideig tart e ebben az esetben?

A kezelés hatékonysága meg jelen esetben nagyban függ a rendelkezésre álló intenzív kapacitástól (nem csak szigorúan véve a lélegeztetőgépek számától de az nagyon lényeges) ha ráengeded ezt a tömeget a jelenlegi kapacitásra, akkor SOKKAL több halottat fogsz produkálni, még akkor is ha semmilyen immunitás nem alakul ki esetleg, mint ha ugyan ez lassan történne meg. Egyszerűen azért, mert nem tudsz a protokoll szerint eljárni és nem tudod biztosítani az életmentő kezelést csak az esetek kis százalékában.

Ahol a nyájimmunitásra játszottak, mint a svédek, oroszok pl. valószínűleg, itt az Egyesült Királyságban meg az elején határozottan, ott is észbekaptak, és (igaz későn) de elkezdtek kapkodva átállni a karanténra, a minél szigorúbb karanténra, vagy fogják ezt tenni a jövőben. Ne gondold azt, hogy te jobban tudod, mint a világ jelenleg összes immun szakembere együtt véve. De tudod mit, irány a kórház, és magyarázd el te az 50 éves faszi családjának, hogy bocsi, sajnos meghalt... nem volt elég kapacitásunk, suck.

Szóval hátrébb kicsit az agarakkal.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Na-na, ez így meredek ! Amúgy sem használható módszer otthon ! A közösbe tisztítás meg lehetetlen, szóval kuka az egész ! ;)

És azzal mi van, amit amit neked küldtem privátba hogy az jó lesz rengeteg embernek, egyszerű olcsó és bárki használhatja. Már el is halt benned a közösségi szellem ? Ennyire érdekel ??? Azért ne vidd ennyire túlzásba a segítséget másoknak... :rolleyes::D:D:D:D:D:cool:

Hé - hé! Megosztottam a hirt, amit talaltam, pont azert, hogy velemenyezhessetek. Raadasul meg nem is log ki a topic temajabol.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2020/04/08/ko...-allampolgarainak-hogy-elhagyjak-az-orszagot/
"Az ukrán kormány törvényjavaslatot hagyott jóvá szerdai ülésén, amelyben indítványozza, hogy a koronavírus-világjárvány miatt átmenetileg tiltsák meg az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását, továbbá újabb szigorításokat vezetnének be a külföldieknek Ukrajnába történő beutazására vonatkozóan..."

https://karpathir.com/2020/04/09/a-rendkivuli-allapot-bevezeteset-tervezik-ukrajnaban/
"A 24tv.ua információja szerint az elnöki hivatalban már a rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatják, ami a koronavírus miatti újabb szigorításokat eredményezné...
...Jelenleg az optimista verzió szerint történnek az intézkedések.
A rendkívüli állapotot a negatív verzió tenné indokolttá. Ez a tájékoztató szerint az ideiglenes speciális jogrend bevezetését jelentené.
A bevezetését a katasztrófavédelmi törvény alapján a Miniszteri Kabinet rendelheti el. Ennek eredményeként a polgári védelem és a hatalom fokozott üzemmódba kapcsolna, de nem korlátoznák az állampolgárok jogait és szabadságát. Csupán növelnék a közrend védelmét és szigorítanák a szakszolgálatok tevékenységét."
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Én úgy tudom, hogy a büntetések kiszabásánál most a középérték az alap. Az ettől eltérést a bírónak is indokolni kell. A gyakorlatban nem működött, de kaptak felszólítást a törvény betartására a bírók.
Nem a kiszabás, hanem a kategorizálásuk. Itt van az eset: magát fertőzöttnek valló személy vagy fertőzött személy másokat szándékosan leköhög. És egy skála arra az esetre, ha valaki meghal mondjuk:

0. garázdaság <-- ide soroljuk az esetet alapból a liberális Magyarországon, függetlenül attól, hogy mi a köhögés következménye
1. gondatlanságból elkövetett testi sértés (vétség)
2. halált okozó testi sértés <-- ide soroljuk mi az esetet a liberális Magyarországon ha a leköhögött meghal a fertőzésben
3. gondatlanságból elkövetett emberölés
4. erős felindulásban elkövetett emberölés
5. emberölés
6. emberölés minősített esete (előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, stb.)
7. terrorizmus <-- ide sorolják az esetet a poszt911 USA-ban, függetlenül attól, hogy mi a köhögés következménye

Érzékelhetőbb így már, hogy nemcsak a bírók feudális kasztja ámokfut, hanem az egész jogrend úgy ahogy van szart se ér nálunk!