Rába-fejlesztésű PSZH ? (2012)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 730
113
dudi

Nem tudom, de gondolom több dolgozik a szakmájában, mint 5%. Sajnos elég nagy baj, hogy sok diplomás krumplisütőként dolgozik. Ennek két oka van szerintem:
1. Gyakorlatilag nem létezik erős hazai gazdaság.
2. Vannak fölösleges szakok az egyetemeken.

De ettől függetlenül ez az 5% ordenáré hülyeség.
Egyébként a fenti idézet nem csak a diplomások esetén nem igaz. Vannak speciális szakmák ahol egy sima érettségivel rendelkező nem tud pótolni egy speciális tudással rendelkező egyént. Sőt legtöbb esetben egy érettségivel nem rendelkező jól képzett szakmunkást sem!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 229
76 757
113
fip7

Szerintem sokkal több diplomásunk van amint amennyire szükség lenne és a fölösleges diplomásaink jó része andragógus meg hasonló büfészakon végzett ember.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 739
64 970
113
Így van dudi osztom a véleményed. Háztartás és ökonómia szak stb. Nálunk a cégben én egy szinttel vagyok magasabb beosztásban mint a sima melós. A 2 év tiszthelyettesképzőnek köszönhetően. Felettem a csop vez egy tanári diplomás hölgy, afölött a műszakvezető egyetemet végzett. De van nálam alacsonyabb beosztásban 2 diplomás biológus hölgy is. Hozzáteszem a csop vezt én helyettesítem és napközben is az ő munkáját végzem. Túl sok a diplomás szerintem is.
De a legjobb példa a sereg kb 7000 tiszt,7000 tiszthelyettes,7000 szerdzsó. Akár egy egy csak tisztekből álló dandárt is felállíthatnánk.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 926
18 390
113
Nagyon sok a diplomás, de vannak területek, ahol lehetne több is. Az üzem és gépészmérnök, bárhol el tudna ma helyezkedni. Igaz mérnöki beosztásban dolgozik nálunk is érettségizett. Ez azonban inkább a műszaki képzettségű diplomások hiánya miatt van. Viszont mértéktelenül képezni a filozófust, szociológust, bölcsészt, stb, több mint pénzkidobás az állam részéről, ez igaz.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
elnézést, hogy belemakogok (mentségem legyen hogy a pszh okafogyottá lett nyilvánítva) odáig értem hogy diplomások pótolhatóak kivéve ha számolásról illetve írásról/olvasásról van szó (a jogászok pótolhatatlansága meglepett, őszintén), azt viszont fel kellene ismerni, hogy a lehetséges világok legjobbikában élünk, hiszen a hatalom tele van vásárolt/kamuzott/protekciózott diplomájú emberekkel, Tomikától Pálig, ti is tudnátok neveket mondani: az érettségizettek irányítanak, a bölcsészek bűnhődnek, akkor mi itt a gond?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@dudi

Ha a nőknek megy, akkor nekünk is csak összejön valahogy :D
 

gaborv

Member
2013. február 2.
141
10
18
fip7

A diplomások hány százaléka dolgozik a szakmájában és mennyi a krumplisütő?

kb 70% tud elhelyezkedni diplomát igénylő szakmában. De ez úgy néz ki, hogy mérnök, ttk 80%, btk 10% :D
Ez a meki szakos szöveg politikai rizsa, mint az hogy az egyetemisták lelépnek. 2% ment el az elmúlt 10 évben, a friss szakmunkásoknak meg 18%-a.

... csináljuk meg az első open source APC-t :)

Rendben, magyar terepre? Úszóképes legyen vagy védett? Gondolom tisztességes apc legyen, szóval 6-10 fő desszant, fő fegyvernek valami géppuska és a desszantot támogató fegyver (mondjuk túlfegyverezni se kell, az apc nem ifv)
2-3 tengely (akár vmelyik katonai rába alvázán is mehet oldschool jelleggel)

szemből (első 45°) védjen a 12,7mm-es lövedékektől, a frontlemez lehetőleg 14,5 ellen. oldal elég ha 7.62-8mm közötti lőszertől véd. RPG ellen rács. +8 ködgyertya.


3 tengely, orrmotor? középmotor? rádobunk egy páncélt, na ez nem olyan könnyű döntés, ki mit mond? ötlet: 7mm acél, alatta szabványos negyed inches kerámia (SiC), ezen egy alu réteg (belső takarás, 3mm) és kevlár. NEm olcsó de azért tartana. Más ötlet?
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
@gaborv

A hsz.-m óta megalakult neki a topik:
http://htka.hu/kozosseg/discussion/48322/nyilt-pszh-fejlesztesi-projekt/p1
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
ezt tették az azeriek
http://ann.az/en/172113/azerbaijani-engineers-create-new-combat-reconnaissance-vehicle/?

1379579276_1379579225_1379572321_1.jpg
 

theologosz

New Member
2014. január 28.
4
1
3
De van a grúzoknak is. Nem kell egy Rurh-vidék ahhoz, hogy saját PSZH-ja legyen egy országnak. Ez a minimum. Egyébként mindig a saját gyártmány a legolcsóbb.
Ipartelep van elég. Kötve hiszem, hogy Dunaújváros vagy más - akár egykori - nehézipari központunk ne tudna záros határidőn belül megfelelő páncélzatot előállítani. Szakembergárda meg van. Csak nálunk évszázados bevett gyakorlat a külhoni majmolása, annak bávatag imádása.
Ha valamivel baj van, akkor éppen a hozzáállás. A kishitűség.

Maga a gép lehet akár a pszh 2 alapokon, csak erősebb páncélzattal, erősebb motorral, 3 tengelyes, könnyen és gyorsan forgatható, önálló motoros toronnyal stb. Ez nyilván való a mai szükségletek szerint. Tűztámogatáshoz mindenképpen kellene jó páncéltörő képességű gépágyú. Az mindig jól jön.
Felkészülni elsősorban olyan jellegű harcokra érdemes, ami most Szíriában zajlik, korábban pedig Líbia vagy éppen a Balkán szenvedett el. Jelenleg erre felé halad a történelem.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 117
119 428
113
A képről annyit, hogy ez kb 90-es évek eleje technikai szintje, ha tervezni vagy ebből kiindulni akarunk, akkor elsőnek magasítani és V alvázra átalakítani kellene (torony nélkül kb 2,2m), torony szempontjából nem szaroznék licensz (lance, hitfist vagy más), hátsóajtós mindenképp így a motor előre kell hogy kerüljön a vezető mellé, szemből 25-30mm-es ellenálljon, oldalról 12mm-nek, ahogy látom ez úszni is tudhat szóval olyan 25 tonnáig mehet a súlya majd.
apc/ifv verzióban lehetne gyártani
Igazából egyszerűbb lenne belekezdeni egy teljesn új jármű fejlesztésébe és több értelme is lenne. (de mondjuk a legtöbb értelme annak lenne, ha vennénk egy gyártási licencet valami normális gépre ahogy a lengyelek csinálták)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 914
113
Igazából egyszerűbb lenne belekezdeni egy teljesn új jármű fejlesztésébe és több értelme is lenne. (de mondjuk a legtöbb értelme annak lenne, ha vennénk egy gyártási licencet valami normális gépre ahogy a lengyelek csinálták)
Igen, nagyjából a patriát írtam körbe. Viszont elgondolkodtató lenne annak a licenszét megszerezni, ahogy látszik a finnek is nyitottak az ilyen dolgokra, azután úgy modifikáljuk magunknak ahogy szeretnénk.
Árulhatnánk akár Csaba2 néven is.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 945
30 801
113
PSZH-2 lehetne egy modern fejlesztés alapja,de a PSZH-1 reménytelenül elavult.
Persze egyedül nem tudnánk megcsinálni.De mondjuk a dél afrikai Paramunttal együtműködésben már menne.Nekik van egy alacsonypadlós aknavédelmi rendszerük,és tapasztalatuk,és alighanem hajlandóságuk is hozzá.Gyártás meg külföldi beszállitók igénybevételével lenne csak lehetséges.Legozó módszerrel.Kérdés,hogy megérné e?Jó gyártásszervezés kéne hozzá.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 558
14 453
113
zC6kyFb.png

Ha gyártani akarunk valamit,ebből a tervből kéne kiindulni.Volt egy 3tengelyes farmotoros PSZH-2 terv is,de arrol nem találok semmit a neten.

A képről annyit, hogy ez kb 90-es évek eleje technikai szintje, ha tervezni vagy ebből kiindulni akarunk, akkor elsőnek magasítani és V alvázra átalakítani kellene (torony nélkül kb 2,2m), torony szempontjából nem szaroznék licensz (lance, hitfist vagy más), hátsóajtós mindenképp így a motor előre kell hogy kerüljön a vezető mellé, szemből 25-30mm-es ellenálljon, oldalról 12mm-nek, ahogy látom ez úszni is tudhat szóval olyan 25 tonnáig mehet a súlya majd.
apc/ifv verzióban lehetne gyártani

A PSZH-2 nem a 90-es évek, hanem a 70-es évek technikai színvonala.

BMP1-es torony, teherautó alvázra épülő felépítmény, ráadásul egy másik rajz alapján eléggé elb*tt belső elrendezés, már ami a katonák elhelyezését illeti.

El kellene felejteni, főleg mivel a rajzasztalnál sokkal tovább nem jutott.

Ha már mindenképp saját magunk akarnánk összebohóckodni valamit, akkor egy meglevő régebbi típust kéne lekoppintani az ismert hibáinak kijavításával.

Pl. a BTR-80 alappán egy hasonló típust, mint az Ukrán BTR-3 egy BTR-90-es orrésszel, megerősített futóművel/felfüggesztéssel és padlóval, nagyobb hellyel a 2. és a 3. tengely között, hogy nagyobb hely legyen a lövészeknek ki-beszállni.

Ez egy jó APC jármű lenne, 8 lövész viszonylag kényelmesen elférne benne + 2 fős személyzet elől, a tetőre pedig egy távirányított HMG-s torony + valami jobbfajta ATGM. Megfelelő futóművel és motorral kb. 20-24 tonnáig növelhető lenne a tömege/páncélzata, ami mellett megőrizné az úszóképességet is.

Mivel hátul lenne a motor, a súlypontja ideális lenne, felelhetne használni 120mm-esaknavetős járműnek, 35mm-es légvédelmi járműnek, stb.

Amit még személy szerint érdekesnek tartanék, az egy félhernyó a jenki M4 alapján, csak épp 10 tonna helyett 18-20 tonnás össztömegű változatban, moduláris felépítménnyel. 3,5 fél tonnás terepjáró tgk-nak is elmenne + APC, meg egy csomó speciális jármű kialakítható lenne a bázisán.Nyilván ilyen sose lesz.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 945
30 801
113
A PSZH-2 nem a 90-es évek, hanem a 70-es évek technikai színvonala.

BMP1-es torony, teherautó alvázra épülő felépítmény, ráadásul egy másik rajz alapján eléggé elb*tt belső elrendezés, már ami a katonák elhelyezését illeti.

El kellene felejteni, főleg mivel a rajzasztalnál sokkal tovább nem jutott.

Ha már mindenképp saját magunk akarnánk összebohóckodni valamit, akkor egy meglevő régebbi típust kéne lekoppintani az ismert hibáinak kijavításával.

Pl. a BTR-80 alappán egy hasonló típust, mint az Ukrán BTR-3 egy BTR-90-es orrésszel, megerősített futóművel/felfüggesztéssel és padlóval, nagyobb hellyel a 2. és a 3. tengely között, hogy nagyobb hely legyen a lövészeknek ki-beszállni.

Ez egy jó APC jármű lenne, 8 lövész viszonylag kényelmesen elférne benne + 2 fős személyzet elől, a tetőre pedig egy távirányított HMG-s torony + valami jobbfajta ATGM. Megfelelő futóművel és motorral kb. 20-24 tonnáig növelhető lenne a tömege/páncélzata, ami mellett megőrizné az úszóképességet is.

Mivel hátul lenne a motor, a súlypontja ideális lenne, felelhetne használni 120mm-esaknavetős járműnek, 35mm-es légvédelmi járműnek, stb.

Amit még személy szerint érdekesnek tartanék, az egy félhernyó a jenki M4 alapján, csak épp 10 tonna helyett 18-20 tonnás össztömegű változatban, moduláris felépítménnyel. 3,5 fél tonnás terepjáró tgk-nak is elmenne + APC, meg egy csomó speciális jármű kialakítható lenne a bázisán.Nyilván ilyen sose lesz.
PSZH-2 1971es terv.Akkor nagyon modern lett volna,de ma már elavult.Csak mint fejlesztési kiindulási alap jöhet szóba.
Nem teherautó alvázra épült,önhordó páncéltest kialakitás lett volna.A hajtáslánc és a felfüggesztés volt azonos a D566 teherautóéval,direkt.A teherkocsi direkt azért kapott torziós rugózást,mert már a tervezésnél teherkocsik+harcjármű család volt a célkitűzés.
Mint irtam kéne hozzá segitség,technológiaimport,és a gyártás is inkább lenne import elemek összeszerelése.Itthon még páncéllemezt se gyártunk.
Kb igy nézhetne ki
87-5.jpg

Ez az orosz BTR87 egy elképzelt továbbfejlesztése.Mert a jelenlegi kb az 1971es PSZH-2 szinvonalán van,egy generációval modernebb toronnyal.
Nekünk egy ennél jobb torony kéne.Az én elgondolásom a 40milis ct gá,AHEAD képességgel.Plusz 40mm-es idózitett gránátokat kezelni képes agv,nameg persze IPTR,opcionaálisan MANPAD(a tervezett magyar BMP korszerűsités kiállitott protóján a toronyhoz egy iker Stinger inditó volt illesztve).Nameg persze ködvetők,felderitő-célzórendszer,kommunikációs rendszer,de ha belefér,egy könnyű APS rendszer is jöhetne rá.
Páncélzatban amit az úszóképesség kritériuma elbir,és azon túl modul kiegészités lehetősége.
Kérdés az,hogy van e értelme egy ilyen fejlesztésnek?Önállóan nem tudjuk mewgcsinálni,mindenképpen kell hozzá külföldi partner.Akkor meg szerintem egyszerűbb a Pátria XP helyi változatát megrendelni,helyi összeszereléssel.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 558
14 453
113
PSZH-2 1971es terv.Akkor nagyon modern lett volna,de ma már elavult.Csak mint fejlesztési kiindulási alap jöhet szóba.
Nem teherautó alvázra épült,önhordó páncéltest kialakitás lett volna.A hajtáslánc és a felfüggesztés volt azonos a D566 teherautóéval,direkt.A teherkocsi direkt azért kapott torziós rugózást,mert már a tervezésnél teherkocsik+harcjármű család volt a célkitűzés.
Mint irtam kéne hozzá segitség,technológiaimport,és a gyártás is inkább lenne import elemek összeszerelése.Itthon még páncéllemezt se gyártunk.
Kb igy nézhetne ki
87-5.jpg

Ez az orosz BTR87 egy elképzelt továbbfejlesztése.Mert a jelenlegi kb az 1971es PSZH-2 szinvonalán van,egy generációval modernebb toronnyal.
Nekünk egy ennél jobb torony kéne.Az én elgondolásom a 40milis ct gá,AHEAD képességgel.Plusz 40mm-es idózitett gránátokat kezelni képes agv,nameg persze IPTR,opcionaálisan MANPAD(a tervezett magyar BMP korszerűsités kiállitott protóján a toronyhoz egy iker Stinger inditó volt illesztve).Nameg persze ködvetők,felderitő-célzórendszer,kommunikációs rendszer,de ha belefér,egy könnyű APS rendszer is jöhetne rá.
Páncélzatban amit az úszóképesség kritériuma elbir,és azon túl modul kiegészités lehetősége.
Kérdés az,hogy van e értelme egy ilyen fejlesztésnek?Önállóan nem tudjuk mewgcsinálni,mindenképpen kell hozzá külföldi partner.Akkor meg szerintem egyszerűbb a Pátria XP helyi változatát megrendelni,helyi összeszereléssel.

Én egy gumikerekes lövésszállítót nem fegyvereznék föl ennyire, hanem csak APC-nek használnám.

Arra szerintem a Pandur olcsóbb lenne, mint a Patria.