Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Nem, ez nem így megy.
A falusi csőfektetéshez is pont úgy meg kell keresni az összes közmű szolgáltatót a jóváhagyásokért, a falusi csőfektetéshez is kell mindenféle engedély. A közmű szolgáltatoknak ma már pont ugyan úgy egységáras a nyilatkozata egy faluban mint a a nagykörúton az e-közmű rendszerben.
Falun is a szolgáltatónak ellenőriznie kell hogy a telep elég-e ahhoz hogy ellássa vízzel a falut, a falu új utcáját. Ma már elvárás hogy ha víz épül ott ahol eddig nem volt épüljön szennyvíz is. És nem, sehol nem lesz a gerincvezeték 50mm-es, mert az nem adja ki a katasztrófavédelem által elvárt oltóvizmennyiséget, ez állandó vita, de ez az előírása.(néha-néha sikerül elérni hogy egy távvezetéken jól felbasszuk a nyomást 10-16 bárra, és akkor elég az 50-es cső, azt nem fekteti a közmunkás, nem hagyja a szolgáltató)
Nyilván olcsóbb a zöldsávban vinni a vizet falun mint az Andrássyn, ott még lehet hogy fajlagosan drágább is egy-egy lakás bekötése, de alapvetően falun sokkal drágább kiépíteni a vízellátást mint egy nagyvárosban. Üzemeltetni meg pláne.

Azt írtam, hogy nem feltétlenül drágább, amire hoztam két példát.
Az egyik a szülőfalumban volt. Na ott biztosan olcsóbban megoldották és nem kellett kijőjjenek millió engedélyt megcsinálni, mert semmilyen közmű nem volt a föld alatt. Bár az sem biztos, hogy teljesen legálisan csinálták. :)
A másik példa meg azt hiszem Telekomos volt, ők mondták, hogy falun könnyebb bevezetni a netet a sokkal kevesebb szabály és engedély miatt.
Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig olcsóbb falun.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 618
55 372
113
Ez attól függ kinek a szemszögéből nézed. Egyedülállónak nem segít. Tönkrebaszták a jövőjét. Egyik csapattársam 2012 táján vérolcsón vett lakást szülői segítéssel már kb. már törlesztője sincs.
Ha meg valaki ma akarná ugyanazt az 1,5 szobás lakást megvenni lenne agy 20 milla. És azt miből köhögi ki egyedülálló...? Semmiből. Marad a bérlés...
Always look at the bright side of life... :) :)
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ezt a leizzadást sosem értettem.
18 km/h-val tekerés az annyi teljesítményt igényel, mint kb. a séta.
4 km/h-val sétálni egy 77 kg-os 175 cm-es férfinak az kb. 80W.

Paraméterezd ésszerűen. Ha séta közben nem izzad le az ember, akkor bringa közben sem fog.
https://www.gribble.org/cycling/power_v_speed.html
http://www.kreuzotter.de/english/espeed.htm

A gyorsítás lassítással is számolva Bp-n 14 km/h átlag röhögve elérhető. Ezzel fél óra alatt elég messzire eljut az ember. És mivel ajtótól ajtóig...

Megerőssíthetem. 15 km/h-val tekerni sokkal kényelmesebb és sokkal kevesebb energiámba kerül, mint a gyaloglás. Kb. a 20 km/h az, amikor már kb. ugyanannyira fárasztó, mint a gyaloglás. Csak ugye gyalogolni nem szoktam csak 5-6 km/h-val. 7-nél már igencsak szedem a lábam.
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Ez attól függ kinek a szemszögéből nézed. Egyedülállónak nem segít. Tönkrebaszták a jövőjét. Egyik csapattársam 2012 táján vérolcsón vett lakást szülői segítéssel már kb. már törlesztője sincs.
Ha meg valaki ma akarná ugyanazt az 1,5 szobás lakást megvenni lenne agy 20 milla. És azt miből köhögi ki egyedülálló...? Semmiből. Marad a bérlés...

Istenem, amikor már az is baj, ha az állam pénzt ad. :)
Ha nem lenne a CSOK, akkor azt hiszed, hogy 10 millával olcsóbb lenne ugyanaz a lakás? Max pár millió lenne a különbség. Az egyedülállók úgysem tudnák sokkal könnyebben megvenni, de "legalább" a családosok sem.
Jah és csak szólok, hogy nincs CSOK-om sem babaváróm.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 618
55 372
113
Az airbnb-sek most szopnak nagyot és hirtelen becsülete lett a tartós bërlönek. Elillantak a külföldiek. Több ismerösöm nagyot esett, persze csak relativ a korona elötti idökhöz képest.
Megint bebizonyitásra került, hogy csodàk nem tartanak örökkè. Már 1-2 éve kezdett olyan érzèsem lenni, hogy a dolgok kezdenek kisiklani ès valamilyen korrekció fog jönni. De erre persze nem gondoltam.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
Napi 2x1 óra utazás ok. De amikor olyanokat olvasok, hogy napi 3 óra utazás és 50 ezer HUF elmegy utazásra, akkor ott szerintem ez már nem jó.
Vagy akkor lehet utazni, lehet új melód, de nem lesz időd. Mindig ez az örök hármas.
Nekem a röplabdás csapattársam 15 év alatt kb. 7 helyen lakott. Csak így soha nem vett lakást, nem volt kezdőrészlet és soha nem adta el buktával a lakást.
Most nősül másodjára és így van pénze saját lakásra. Ha 7-szer adta volna el, akkor azon 100%, hogy bukta.

Ennek fényében az utolsó kommenteden nem értem. Ha lenne pénzem ma hitelre megvenni a lakást ahol élek, akkor a törlesztője sokkal magasabb lenne, mint a lakbér. Bútorozatlanul...
Engem nem is kellett megmenteni más pénzén. De hát így jár, aki felelősen él és nem kerget álmokat...
Az ember nyugdíjas korában nem mozog már nagyon sehova. Akkora lenne szükség egy lakás, amit nem vesz el alólam a bank, ha szarul áll a helyzet, mert az enyém. Nem, nem a banké. az ENYÉM.
Nincs sajat lakasod? Nincs penzed hitelre venni lakast? 20 evesen ok, de mar te sem vagy kiscsiko. Mit dolgozol? Miert dolgozol egyaltalan? Azert hogy jo legyen a berbeadónak? A parod( mar ha van) szerint is jo ez így? Ertem en hogy nalunk sokkal faszabb orszagokban nem szokas a sajat ingatland mert költoznek ossze-vissza. De te is költözöl állandóan?
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
T

Törölt tag 008

Guest
Az a baj, ha 1x az ember albérletbe megy nem is lesz soha saját lakása. Annyira durvák az albérlet árak, hogy konkrétan más lakását fizeted ki (egyik kollégámnak így van két lakása. Egy hitel amit az albérlővel fizettet és majd 20 év múlva ha kifizette a gyereké lesz.)
Önerőt szinte csak CSOK/Babváróval tud összeszedni egy ember és akkor tud menekülni.
Ez az egyedülállóknak szívás. Óriási szívás ellenben rákényszeríti a fiatalokat, hogy ne YOLOzzanak, hanem családban gondolkozzanak.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Mi adok ki...? Egy lakásra is kb. mission impossible ma pénzt összeszedni szülői segítség nélkül. Ha elköltözöl, akkor egyik lakásból a másikba...


20 éve egy nagy bukta után egy sport táskával kezdtem a családra alapított életet ! Nem volt szülői segítség , se örökség , se lottó nyeremény ! Csak kemény munka és egy normális asszony , így lett először lakás , majd vidéki kis csinos ház most meg egy nagy ház 170m2 mellet meg 60m2-es kis ház (2szoba, konyha fürdő , külön közmű) ha a gyerek önállósodni akar legyen ugró deszka de ha olyan férje lesz akivel kijövünk akkor övék a nagy ház mi meg megyünk anyával a kicsibe . Nem lehetetlen ! Ha 20 éve is lett volna babaváró meg csok akkor sokkal előrébb tartanánk !

"
Ez attól függ kinek a szemszögéből nézed. Egyedülállónak nem segít. Tönkrebaszták a jövőjét. Egyik csapattársam 2012 táján vérolcsón vett lakást szülői segítéssel már kb. már törlesztője sincs.
Ha meg valaki ma akarná ugyanazt az 1,5 szobás lakást megvenni lenne agy 20 milla. És azt miből köhögi ki egyedülálló...? Semmiből. Marad a bérlés..."

Próbáld meg a klasszikus férfi nő kapcsolatot hidd el működik ! Egyedül a farkas és az oroszlán is hamar elpusztul de falkában eredményesek ! Alapíts falkát valszeg annyi energiával amit a különböző összefoglalóidra szántál abból bőven lehetne és lesz is saját falkád ! Csak ne úgy mint Sidnek a jégkorszakból ! És ezt ne vedd sértésnek de a korosztályodban nem ritkaság , hogy a karrier előbbre való és kényelmi zónából se akartok kilépni . Igen egy család komoly kihívás tele nehézségekkel de óriási erőt tud adni és olyan célokat amik megsokszorozzák az ember erejét !
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 618
55 372
113
Az a baj, ha 1x az ember albérletbe megy nem is lesz soha saját lakása. Annyira durvák az albérlet árak, hogy konkrétan más lakását fizeted ki (egyik kollégámnak így van két lakása. Egy hitel amit az albérlővel fizettet és majd 20 év múlva ha kifizette a gyereké lesz.)
Önerőt szinte csak CSOK/Babváróval tud összeszedni egy ember és akkor tud menekülni.
Ez az egyedülállóknak szívás. Óriási szívás ellenben rákényszeríti a fiatalokat, hogy ne YOLOzzanak, hanem családban gondolkozzanak.

Azërt mégis az a " normális"...
A fiatalságnak (majdnem ) mindig az az ërzése, hogy korâbban könnyebb volt. Aztán lesz csalâdjuk, lakâduk stb és a gyerekeik kezdik el, hogy szülöi segitsèg nèlkül nem lehet 1 röl 2 re jutni. :)
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Persze, de azért haladni is akarsz, a zöld lámpát is el akarod érni,a budai dombokról is csak lefele gurulni buli.

Szerintem inkább az segítene a bicikliseken, ha hagynák élni őket, pl. megengednék nekik, hogy a zebrán is biciklizzenek. Meggyőződésem, hogy akkor sokan váltanának kerékpárra. Simán át lehetne hajtani a piroson(!), ha előtte zebra van, onnan át a keresztutcába, ott behajtani, megfordulni és hajtani tovább, vagy ha van, akkor csak a másik zebrán tovább tekerni, és akkor nem veszítené el az ember a nehezen megszerzett lendületet. Ehhez nem kellene drágán kiépített bicikliút, csak egy kis empátia. Néha kereszteznék a gyalogosok útját, nagy dolog. Az autósok sem halnának bele, ha a picit jobban figyelnének másokra. Van ahol működik.
Vagy ott volt az a kezdeményezés, hogy az egyirányú utcákba behajthassanak, aztán abból sem lett semmi, pedig nem rossz ötlet.
Zebrán? Mármint a járdán?
A budai hegyek nem alkalmasak sajnos. De a város lakosságának tördéke lakik ott.
A kijelölt egyirányú utcákban lehet haladni és bőven jó az is. Nagyon lerövidült a bringás számára egy csomó útvonal, ahol az autók csak keringenek összevissza.

Istenem, amikor már az is baj, ha az állam pénzt ad. :)
Ha nem lenne a CSOK, akkor azt hiszed, hogy 10 millával olcsóbb lenne ugyanaz a lakás? Max pár millió lenne a különbség. Az egyedülállók úgysem tudnák sokkal könnyebben megvenni, de "legalább" a családosok sem.
Jah és csak szólok, hogy nincs CSOK-om sem babaváróm.
Igen, csak agyatlanul. A CSOK bevetése után kb. instant 5-6 millával drágábbak lettek a 15-20 millás lakások. Ez nem airbnb hatás...

Nincs sajat lakasod? Nincs penzed hitelre venni lakast? 20 evesen ok, de mar te sem vagy kiscsiko. Mit dolgozol? Miert dolgozol egyaltalan? Azert hogy jo legyen a berbeadónak? A parod( mar ha van) szerint is jo ez így? Ertem en hogy nalunk sokkal faszabb orszagokban nem szokas a sajat ingatland mert költoznek ossze-vissza. De te is költözöl állandóan?
Neked mániád ez a személyeskedő hangvétel?
Igen, dolgozom, megszakítás nélkül. Hogy egész pontos legyek 16 éves korom óta dolgozom, mert iskola mellett is toltam, először csak nyáron, majd egyetemen suli mellett is. Tartós párkapcsolatom van, bár sok közöd ehhez neked nincs. De anyagilag így valóban könnyebb.
Eddig kétszer kellett költöznöm, mert mindkétszer elvitték fejem felül a tartós bérlésre kivett lakást. Az elsőt magánszemélytől, a másikat egy ingatlanos cégtől, aki egy külföldi lakását kezelte.

Mivel ma 23 évesen lesz az ember leghamarabb MSC-s a 20 évesen OK része a kommentednek minimum muris. Mert ma egzisztenciát felépíteni 30 éves kor előtt szinte lehetetlen a többségnek. Ráadásul 2008 őszén kezdtem főállásban dolgozni. Emlékszel még, hogy mi volt 2009-ben? Na, akkor onnan szép nyerni. Pályakezdőként...

Az a baj, ha 1x az ember albérletbe megy nem is lesz soha saját lakása. Annyira durvák az albérlet árak, hogy konkrétan más lakását fizeted ki (egyik kollégámnak így van két lakása. Egy hitel amit az albérlővel fizettet és majd 20 év múlva ha kifizette a gyereké lesz.)
Önerőt szinte csak CSOK/Babváróval tud összeszedni egy ember és akkor tud menekülni.
Ez az egyedülállóknak szívás. Óriási szívás ellenben rákényszeríti a fiatalokat, hogy ne YOLOzzanak, hanem családban gondolkozzanak.
Éljen soká a tőke koncentráció. Ez van. Nem tudok mit tenni vele. Az meg nem állapot, hogy az ember 40 éves koráig szüleivel él, hogy lakást vegyen. Ha meg el akarsz költözni és zsebből nincs pénz lakásra, akkor hellóbelló.

Az meg a mostani vírusos példa jól mutatja, hogy kb. az az alap, hogy ha veszel lakást és be is költöztél, akkor is kb. min 1 éves teljes kiadásod az, aminek tartalékban ott kell lennie, hogy ha BÁRMI baj lesz, akkor ne vigye el a bank a házad. Ha elüt egy kocsi és vétlen vagy, ha éppen megreccsen a gazdaság vagy bármi. Na, akkor innen önerőből lakást venni minden árnövelő hatással együtt olyan volt, hogy elengedtem. Most nekem a melóm megvan, az én szememben elég jól fizet. Ha szemét akarnék lenni, akkor hurrá a vírus, mert talán most összedől a picsába az egész ingatlanos őrület és reális áron (azért nem gombokért...) talán lehet majd valami lakást venni. De az sem most lesz.

20 éve egy nagy bukta után egy sport táskával kezdtem a családra alapított életet ! Nem volt szülői segítség , se örökség , se lottó nyeremény ! Csak kemény munka és egy normális asszony , így lett először lakás , majd vidéki kis csinos ház most meg egy nagy ház 170m2 mellet meg 60m2-es kis ház (2szoba, konyha fürdő , külön közmű) ha a gyerek önállósodni akar legyen ugró deszka de ha olyan férje lesz akivel kijövünk akkor övék a nagy ház mi meg megyünk anyával a kicsibe . Nem lehetetlen ! Ha 20 éve is lett volna babaváró meg csok akkor sokkal előrébb tartanánk !

"
Ez attól függ kinek a szemszögéből nézed. Egyedülállónak nem segít. Tönkrebaszták a jövőjét. Egyik csapattársam 2012 táján vérolcsón vett lakást szülői segítéssel már kb. már törlesztője sincs.
Ha meg valaki ma akarná ugyanazt az 1,5 szobás lakást megvenni lenne agy 20 milla. És azt miből köhögi ki egyedülálló...? Semmiből. Marad a bérlés..."

Próbáld meg a klasszikus férfi nő kapcsolatot hidd el működik ! Egyedül a farkas és az oroszlán is hamar elpusztul de falkában eredményesek ! Alapíts falkát valszeg annyi energiával amit a különböző összefoglalóidra szántál abból bőven lehetne és lesz is saját falkád ! Csak ne úgy mint Sidnek a jégkorszakból ! És ezt ne vedd sértésnek de a korosztályodban nem ritkaság , hogy a karrier előbbre való és kényelmi zónából se akartok kilépni . Igen egy család komoly kihívás tele nehézségekkel de óriási erőt tud adni és olyan célokat amik megsokszorozzák az ember erejét !
Lásd fent. Tavalyi évemben életem sanszosan két legjobb döntését hoztam meg eddig. Ebből az egyik a párkapcsolatom.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 279
84 335
113
Simán át lehetne hajtani a piroson(!), ha előtte zebra van, onnan át a keresztutcába, ott behajtani, megfordulni és hajtani tovább, vagy ha van, akkor csak a másik zebrán tovább tekerni, és akkor nem veszítené el az ember a nehezen megszerzett lendületet.

Simán átmennek, de rohadtul hányok már attól is, hogy van egy főút, pl. a Sportmax környéki kereszteződés. A bringás a bolt felőli oldalról - mivel nincs forgalom, de neki piros - piroson simán átteker a zebráig, miközben a város felől azért jönnek. Na már most ha éppen nem annyian, mint szoktak, akkor arra figyelni, hogy ő most vajon megvárja a zöldet, vagy ahogy jött balról, simán át is teker a Sportmax irányába, miközben azért jön a forgalom, na az durva lenne, mert most hogy tilos IS megteszik. Szóval, ha lehet, inkább még inkább szopassuk őket ameddig meg nem tanulnak szabályosan közlekedni, mint két tonnával legyenek kipaszírozva az utak mentén, mert bátrak, mint a cigány vak lova. Először vezessük be közép suliban a (honvédelem és a) kresz nevű tantárgyakat. Majd utána lehet enyhíteni, ha megtanultak szabályosan közlekedni!

Mottó (és ez nem is bringás, de kb. ilyen szabályosak ők is):
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 211
113
Ha szemét akarnék lenni, akkor hurrá a vírus, mert talán most összedől a picsába az egész ingatlanos őrület és reális áron (azért nem gombokért...) talán lehet majd valami lakást venni.
Nem szemétség, én is bízom ebben. Minap összekaptunk mindent pénzt a családi kasszában egy a komfortzónám abszolút peremén levő (amúgy pöpec) ingatlanra, erre elvitték az orrunk előtt, még ma is 5%-ot simán ráígérnek a meghirdetett árra zsebből!
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Igen, csak agyatlanul. A CSOK bevetése után kb. instant 5-6 millával drágábbak lettek a 15-20 millás lakások. Ez nem airbnb hatás...

Bárcsak igazad lenne és tényleg a CSOK-nak lenne köszönhető a 6 millás drágulás. Az azt jelentené, hogy pár éven belül tele kellene legyen Pest 3 gyerekes családokkal.
Sajnos a statisztikákon eddig kevés látszatja van és az sem Pesten, hisz ott születik a legkevesebb gyerek az országban, pedig a fiatalok vidékről oda költöznek.

Az elsőt magánszemélytől, a másikat egy ingatlanos cégtől, aki egy külföldi lakását kezelte.

Külföldi. Sajnos az sem CSOK-ból vette.

Mivel ma 23 évesen lesz az ember leghamarabb MSC-s a 20 évesen OK része a kommentednek minimum muris. Mert ma egzisztenciát felépíteni 30 éves kor előtt szinte lehetetlen a többségnek. Ráadásul 2008 őszén kezdtem főállásban dolgozni. Emlékszel még, hogy mi volt 2009-ben? Na, akkor onnan szép nyerni. Pályakezdőként...

Egyetértek.

Éljen soká a tőke koncentráció. Ez van. Nem tudok mit tenni vele. Az meg nem állapot, hogy az ember 40 éves koráig szüleivel él, hogy lakást vegyen. Ha meg el akarsz költözni és zsebből nincs pénz lakásra, akkor hellóbelló.

Ok, ez rád nem vonatkozik, hisz albérletben élsz, amit saját magad tartasz fennt.
Na de ki tudok szaladni a világból az olyanoktól, akik szülőkkel élnek 30 akárhány éves korig is, mégsincs semmi félretett pénzük. Bizonyára nem azért nincs, mert albérletet fizet az anyjának. :)

Az meg a mostani vírusos példa jól mutatja, hogy kb. az az alap, hogy ha veszel lakást és be is költöztél, akkor is kb. min 1 éves teljes kiadásod az, aminek tartalékban ott kell lennie, hogy ha BÁRMI baj lesz, akkor ne vigye el a bank a házad. Ha elüt egy kocsi és vétlen vagy, ha éppen megreccsen a gazdaság vagy bármi. Na, akkor innen önerőből lakást venni minden árnövelő hatással együtt olyan volt, hogy elengedtem. Most nekem a melóm megvan, az én szememben elég jól fizet. Ha szemét akarnék lenni, akkor hurrá a vírus, mert talán most összedől a picsába az egész ingatlanos őrület és reális áron (azért nem gombokért...) talán lehet majd valami lakást venni. De az sem most lesz.

Lakáshitelnél azért van biztosítás, lehet alkudozni is, a banknak sem érdeke rögtön elvenni tőled a lakást, ha pár hónapig nem fizetsz. Plusz, most azért az állam is besegített ezzel a moratóriummal.
De egyébként igen, azért jó ha van az embernek egy kis félretett pénze, még ha nem is egy évre elegendő, de legalább annyi, amiből 1-2 hónapot fizu nélkül is kihúz.
Szerintem most semmiképp sem érdemes lakást venni. Kell várni legalább pár hónapot, hogy lásd hogy alakul az egész gazdaság.
Ha pár hónap múlva ismét beindul a gazdaság és látszani fog, hogy V alakú a visszapattanás, akkor lehet venni, de ha elhúzódik a válság, akkor kell várni 1-2 évet is, mert addig csökkenni fog.
Mivel a külföldről jövő turizmus szerintem nem fog idén beindulni (belföldi szerintem lesz nyártól, de az nem befolyásoló tényező) így a Pesti lakásárak szerintem mindenképp csökkenni fognak egész évben.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 941
15 636
113
@alali77 Egyszer hallottam valami olyasmit, hogy Barcelonában úgy építik ki az infrastruktúrát, hogy azok javításához nem kell felbontani az utakat. Tudsz erről valamit? Ezt hogy csinálják?

Közmű Alagút Folyosó a magyar neve, így néz ki. Csak ugye drága, mert fel kell túrni mindent és áthelyezni a közműveket, így utca felújítások során csinálják, ha lehet.

A képen burkoltan az is rajta van hogy miért nincsen / nem lehet fásítás - a régi közművek össze vissza vannak fektetve a régi utcákban, a fáknak meg ugya van gyökere.

 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 082
10 268
113

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 671
113
Nem, nem lehet minden porfészekben vasút/kötött pálya mert az drága, főként ha villamosított a pálya. Nem lehet mindenhova mellékvonalat húzni, a HÉV-eket régen kiváltotta a busz meg a teherautó.

Nem is erre gondoltam.
Viszont az a röhej, hogy sok a vonaltól 10-20 kilométerre lévő faluból elérhetetlen a vasút és azzal párhuzamosan döcög a busz ugyanabba a városba ahova a vonat is tart.
Meg az a röhej, hogy egy Bp-Szeged Kodállyal 2,5 óra, miközben kocsival megteszem 2 óra alatt kaputól-kapuig az utat. Abba meg már ne is menjünk bele, hogy ha ketten ülünk a kocsiban már anyagilag is jobban megéri autózni.
Egy Szombathely-Szeged vagy Kaposvár-Miskolc meg olyan vonattal, mintha egy másik galaxisba szeretnék utazni.
Vidéki utak olyan állapotban vannak, hogy a buszok 20 km/h-val billegnek a kátyúkban, hogy nehogy szétessenek.
A mellékvonalaknak nevezett valamiken meg lépésben hullámvasutaznak a Bézék és produkálnak harminc kilométeres átlagsebességeket.
Forgalmas vonalak is lassúak mint a fene, mert tele vannak lassú jelekkel, az IC-nek is meg kell állni minden harmadik porfészeknél, ahol lehetne ott sem tud haladni, mert szüttyög a személyvonat meg szenved a tehervonat előtte.
Itt van Dunakeszi vagy Göd példája. Mind a kettő relatíve kis porfészek 3 vasúti megállóval. Simán buszoknak kéne ráhordani az egy darab megállóra az embereket. Ezzel vagy 10 percet le lehetne faragni a vonat menetidejéből, és akkor Vác-Alsóvárosról, Istvántelekről vagy Rákosborzasztóról nem is beszéltünk.
Az agglomerációba ki kéne vinni a villamosokat. Ott a 14-es Kápmegyeren. Egy köpés lenne Dunakeszi. Az áruházakon és az ipari parkon keresztül nem csak a Pestre bejutást segítené, hanem a boltok, munkahelyek pesti irányból történő elérését is. Az agglomerációs városok már régen túlnőttek azon, hogy csak a vonat legyen az egyetlen hatékony tömegközlekedési eszközük.
 
M

molnibalage

Guest
Itt van Dunakeszi vagy Göd példája. Mind a kettő relatíve kis porfészek 3 vasúti megállóval. Simán buszoknak kéne ráhordani az egy darab megállóra az embereket. Ezzel vagy 10 percet le lehetne faragni a vonat menetidejéből, és akkor Vác-Alsóvárosról, Istvántelekről vagy Rákosborzasztóról nem is beszéltünk.
Az agglomerációba ki kéne vinni a villamosokat. Ott a 14-es Kápmegyeren. Egy köpés lenne Dunakeszi. Az áruházakon és az ipari parkon keresztül nem csak a Pestre bejutást segítené, hanem a boltok, munkahelyek pesti irányból történő elérését is. Az agglomerációs városok már régen túlnőttek azon, hogy csak a vonat legyen az egyetlen hatékony tömegközlekedési eszközük.
Az sem. Bakker városon belül 3 km tekerés 11 perc. Odateker, bringa letesz, felszáll vonatra. A Lajtán túl működik...
Mondjuk a sűrű megállókiosztás a ráckevei hévnél is gáz... A két Haraszitnál levő megálló még villamosnál is sűrűnek számítana...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg