A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 357
113
nehogy már az legyen a baj ég áldjon meg benneteket hogy végre kivágtunk kohószökevényeket mert elsírom magam...


Megemlíteném "...semminél jobb" végű klasszikust a korlátlan anyagi lehetőséget álmodóknak. Nem baj -szerintem- a valós lehetőségek figyelembe vétele. A való életben sokat segít. :hadonaszos:
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
Megemlíteném "...semminél jobb" végű klasszikust a korlátlan anyagi lehetőséget álmodóknak. Nem baj -szerintem- a valós lehetőségek figyelembe vétele. A való életben sokat segít. :hadonaszos:
Megemlíteném a " ne dobjunk minden elrohadt szart" végű klasszikust az idiótáknak akik még mindig a néphadseregben élnek hogy a haderőnk pici és a hely korlátozott a laktanyákban, illetve azt hogy azért sírni mert majd most máshol rohadnak nem a laktanyában teljesen mindegy
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
.
De, igen, sajnálok minden vasat, egy olyan hadseregben, melynek szárazföldi erejét párszáz (talán) BTR-80 adja.. meg belátható időn belül jön néhány tucat Eider Yacin (kérdés, hogy jön-e , meg, hogy mennyi)..
Értem amit irsz, de ezeknek a részben mozgásképtelen vasaknak nincs vagy minimális a harcértéke. Készítik elő a terepet az új cuccoknak. Nem lesz annyi mint amennyit elvisznek, de minőségi váltás lesz.
Yalcin és az NMS jön, a katonai nyílt napon már bemutatták a közönségnek is.
 
  • Tetszik
Reactions: Király Fika

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 357
113
peersze ezért inkább hagyjunk a helyén rohadni mindent nem? és szarjunk rá majd az új vasakat elrakjuk anyuci szoknyája alá.... NEM értékkel rendelkező vasakat dobtunk ki, annyi a különbség hogy most máshol fognak rohadni nem olyan helyen amire hamarosan szükség van.... fogjuk már fel és ne rinyáljunk már, nemhogy azt vennénk le hogy jajj de jó lassan akkor jön valami új, NEM, jajjj szegéényy 30-50 éves elrohadt szarok jajj szegények mi lesz most a nagy magyar haderővel nélkülük mert eddig ANNYIRA sokat voltak használva.... komolyan mondom hihetetlen...

"Dear álcázott erdei rágcsáló", (poén volt: don't panic): zavarj meg bennünket egy reálisan megvalósítható javaslattal! ;)

Azon kívul, hogy dobjuk ki, kohóba vele, stb... ...olyat ami "előre visz"
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Pontosan. A Kongsberg kezét lábát törve akarja eladni a Nasams-t nekünk. Értelme se volna ha a norvégok akadályoznák az eladást, az MBDA házon belül van a HM-ben, bármikor szállítaná a lérak rendszert. A franciák nem olyan finnyásak, bárkinek eladják. Orbán úgy gondolta, hogy 2 legyet üt egy csapásra: jó pontokat szerez Trumpnál a rakétavásárlással (más módon nyilván nem tudna, a demokrácialeépítés nemcsak Nyugat-Európában nem népszerű, de még Trump kormányában sem. Elképzelhetjük, hogy milyen "népszerű" lesz ha esetleg nem Trump hanem a demokrata Biden nyer novemberben, aki már vezet a közvéleménykutatásokban) és egyúttal rákényszeríti a norvégokat, hogy azt a kis összeget (10%) is amit a norvégok által megbízott alapítvány oszt el, azt is a kormány oszthassa el. A norvégok nem mennek bele, ezért áll az ügy hónapok óta és a vasárnapi levél a norvégoknak sem segített az ügyben. Félő, hogy a nagy vezető megunja, hogy állandóan kritizálják ezek a hanyatló nyugatiak és lemondja a beszerzést. Vagy vesz a Diehl-től, akor legalább német segítséggel lesz esélye, hogy nem rúgják ki az Európai Néppártból.
Erdogának is valami gondja lehet a magyar demokráciával?
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Ezek is beszelgetnek ott minden elkepzelheto dologrol - Pali kisregenye sem hianyozhat persze - de magarol az AMRAAM-rol, netan hogy egyaltalan jo-e vagy van lehetett-e volna jobb valasztas is, arrol egy szo se.
Addig jó még itt a környezetünkbe mindenki azt gondolja hogy csak szimpátiát vásárlunk és nem haderőt fejlesztünk.;)
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Te basszus a zsák neve rush 24 ? az neked mióta 3 napos ? A rush 72-vel kevered ami kissé nagyobb ennél. Az angol bili meg a tartalékosoknak beszerzett turkálói készletből van. Kicsit jobb mint az acél a francia meg egyelőre csapatpróba alatt van és nincs is annyi belőle, hogy még ide is azt adják.
Emlékszel még erre krisss, hogy erről diskuráltunk.
Akkor jól értem, hogy megvan a 3 napos hátizsákok beszállítója az 5.11 személyében, vagy ez még mindig csak csapatpróba?
97717877_3205722736181758_5861338248193769472_o.jpg

97104132_3205722862848412_1354962426977583104_o.jpg

OK, hogy ők is acélkockák, de most így visszaböngészve a MH képei között több helyen is (mint a fenti képeken is) feltűnik a RUSH72 hátizsák coyote színben.
(Itt már tényleg 72-es, azaz 72 órás. Legalább is én az oldalzsebek alapján azt azonosítottam)
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 990
113
Emlékszel még erre krisss, hogy erről diskuráltunk.
Akkor jól értem, hogy megvan a 3 napos hátizsákok beszállítója az 5.11 személyében, vagy ez még mindig csak csapatpróba?
97717877_3205722736181758_5861338248193769472_o.jpg

97104132_3205722862848412_1354962426977583104_o.jpg

OK, hogy ők is acélkockák, de most így visszaböngészve a MH képei között több helyen is (mint a fenti képeken is) feltűnik a RUSH72 hátizsák coyote színben.
(Itt már tényleg 72-es, azaz 72 órás. Legalább is én az oldalzsebek alapján azt azonosítottam)
Ez még mindig a tavalyi acélkocka adag. Ugyan azok a srácok ugyan azokkal a zsákokkal csak már csapatgyakorlaton vannak a képzésük vége felé . A zsák meg akkor se próbás volt csak ezt tudták kutyafuttában beszerezni a piacról nagy mennyiségben egységesen ami nem fos kínai.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Mondjuk toborzas szempontjabol azert rettenetesen komunikaljak hogy mi jon helyettuk. Tavaly majusban volt pl. kiallitva a torok csoda, azota semmi hir rola. Nem azt mondom hogy aruljak el reszletesen hogy mibol mennyit milyen parameterekkel, de pl. a tipust azert be lehetne jelenteni es lehetne kesziteni toborzo videokat pl. IFV-re, APC-re stb.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Emberek, nyugodjatok már le. Ezek a gépek 10 éve álltak Tatán, nagyrészt alkatrészdonorként meg bezárt laktanyákból lettek odahurcolva. Ami érték volt az ki lett szedve belőle. Nyugodtság van.

A tüzérségi felderítő harcjárművet vihetnék inkább a keceli haditechnikai parkba, vagy maradhatna egy festés után Tatán, mint műemlék. Többet úgysem fogják használni és nem hinném hogy több is van még belőle. Meg kellene menteni múzeumi tárgynak, mielőtt szétvágják.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
A NASAMS nem csak norvég, azért ezt se felejtsük el. Az "N" betű az elejéén nem norvégot jelent, hanem nemzetközit.

Az N betű az elején amennyire én tudom National ami nemzetit jelent. A nemzetközi angolul International. Nem kötekedés.
Szóval a NASAMS National Advanced Surface to Air Missile System jelentése kb Nemzeti fejlett föld levegő rakéta rendszer. Márpedig ez egy Norvég nemzeti program terméke. Szóval Norvég. Remélem nem indítok politikai vitát mindenféle alapítványi finanszirozásokról itt ezzel a bejegyzéssel, mert engem aztán ez baromira nem érdekel...
Csak akartam szólni hogy az N az elején nem azt jelenti hogy nemzetközi, bár angol nekem is csak második nyelvem.