96К6 Pancir / Pantsir / SA-22 Greyhound (Oroszország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Hát, a legyűrte erős túlzás.

A HTÖ mellékeltében ott van a 73-as háború teljes tételes vesztesége. A dátumokat ajánlom figyelmedbe...
A bevetés számokat kéne még mellé tenni és kijönne az, hogy akkor a relatív veszteség hogyan alakult. A háború végén is bőven esett le még gép. Szép teljesítmény egy "legyűrt" légvédelemtől.

1982-ben csak a szírek álltak szemben és közben volt egy generáció váltás 1973 óta. Az F-4 is másodvonalas gép lett. Az F-15 és F-16 teljesítmény a Kub kimanőverezéséhez iszonyúan sokat adott hozzá. Ha lett volna ott Osza AKM. Ki tudja...


Nem remekelt? Hmmm.
Lássuk számokat.

Az Operation El Dorado Canyon összes résztvevője Félkövérrel kiemelem azt, ami berepült a légvédelem HMZ-be.

USAF

• 24 db F-111F (3 célpont, 18 támadó + 6 tartalék)
• 5 db EF-111A (4 zavaró + 1 tartalék)
• 17 db KC-10 Extender légiutántöltő
• 13 db KC-135 Stratotanker légiutántöltő

US Navy, USMC
USS America gépei

• 8 db A-6E Intruder Jamahiriyah (Bengházi), egy fel sem szállt
• 6 db A-7E Corsair II SEAD Tripoli
• 1 db EA-6B Prowler ECM Tripoli
• 1 db EA-3B Skywarrior SIGINT133 Tripoli
• 4 db F-14 Tomcat CAP Tripoli
• 2 db E-2C Hawkeye AWACS Tripoli

USS Coral Sea gépei
• 8 db A-6E Intruder Benina reptér Bengházi
• 8 db F/A-18A Hornet SEAD Bengházi
• 2 db A-7E Corsair II SEAD Bengházi
• 3 db EA-6B Prowler ECM Bengházi (USS America, USS Coral Sea)
• 1 db EA-3B Skywarrior SIGINT Bengházi
• 4 db F/A-18A Hornet CAP Bengházi
• 2 db E-2C Hawkeye AWACS Bengházi
• 4 db F/A-18A Hornet, AWACS134 kíséret, HAVCAP135 (USS Coral Sea)
• 2 db F/A-18A Hornet SAR-CAP136 (USS Coral Sea)
• 7 db KA-6D légiutántöltő
• 2 db KA-7 légiutántöltő

  • A líbiai vadászok fel sem szálltak, tehát a támadók teljesen szabadon mozoghattak, arról jöttek, amerről tetszett...
    Tetszik emlékezni a fenti kommentre? A légvédelem csak a kapus. Mennyit ér egy csapat hátvédek nélkül...?
  • Összesen 123 darab gép, amiből kivonva a tankereket leszámítva marad 84. Lassan mondom, hogy megértsed. 34 db támadó gépet támogatott ennyi 84-36 = 48 db.
  • Csakhogy a 18 db F-111-ből 4 db további hibát kapott és csak 14 db repült be.
    Az egyik Intruder fel sem szállt.
    Tehát a 34 db az valójában 34-4-1 = 29 db volt.
  • A 48 b támogató gépből 16 SEAD. A csapásmérő / SEAD gép arány 1,81:1. Vagy felfelé kerekítve, minden támadó gépre jutott több, mint 3,5 db ARM, amit indítottak, mert minden gép kettőt vitt.
  • A korszak no.1. ARM-ját, az AGM-88-at itt vetették be. Addig nem találkozott vele senki. Oldalszirmon is bemászott.
  • A Volhovok nem voltak jó semmire, mert a támadók túl alacsonyan jöttek.
  • A Nyevák egy részének annyira a HMZ szélén repültek, hogy még zavarás nélkül is alig lett volna esélyük.
  • És még így is lelőttek egy támadót.
Tehát a 29 db gépből lelőttek 1 darabot. Ez 3,44%. Ez helyezzük el kontextusba. Ez Vietnám. Ez az 1967, 1968 és 1972 eredménye.

II. vh kontextus. A stratégiai bombázást 4% veszteségnél ítélték hosszútávon fenntarthatatlannak.

Cxt9FdK.png


Mi a különbség?
  • itt az összes gép terepkövető üzemmódban jött ÉJSZAKA, tehát erős zavarás esetén optikai rávezetés lehetősége kilőve.
  • 15 évvel később EW bazárral. 1986 van és nem 1967-72,
  • Olyan ARM-mal néztek szembe, amit akkor hírből sem ismertek, oldalszirmon bemászás új dolog. Meg az, hogy az AGM-88 egyben használható volt akár cm akár dm-es radar ellen.
  • Bármi gáz volt, akkor abort, akkor a jenki gép hazament.
  • Ja, és ezt a lesajnált arabok hozták össze.
Így nézve a légvédelem kb, hozta azt, amit várni lehetett. Ha két gép esett volna le, az már meglepő lett volna, az lett volna kb. az 1966-os szint. Csak akkor nem volt terepkövető gép az A-6-ot leszámítva.

Csak az F-111 írást kéne elolvasni, számolni és megérteni. Idén 10 éves...

Egyre inkább úgy érzem, hogy sokkal többet és részletesebben kéne magyarázni, mert a prezentált adatokat nem sikerül értelmezni és összerakni.
Ok, 10 évvel ezelőtt ez nekem sem tűnt fel, csak azóta tanultam és visszacsekkotlam. Csak nem mindenről érek rá ilyen kommenteket írni. Ez van...
Forditsuk meg a dolgot.
86ban egy korlátozott méretű és célú támadás gyakorlatilag várható statisztikai veszteséggel hajtottak végre egy teljes állami haderővel szemben.
73ban 2fronton több arab állam egyesitett erejével szemben tudtak győzelmet elérni.Mert ugyan az arab légvédelem ugyan még képes volt veszteségokozásra,de a háborút elvesztették.
 
M

molnibalage

Guest
Egy hiba azért van a fenti kommentben. Az indított rakéták találati arányát mértben a gépek veszteségi arányához. A vietnámi bevetésarányos veszteség viszont nem 3% felett volt. Inkább valahol 0,1% tája lehetett így saccra, de meg kellene nézni. A Yom Kippúrról talán valahol van erre számom.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Egy hiba azért van a fenti kommentben. Az indított rakéták találati arányát mértben a gépek veszteségi arányához. A vietnámi bevetésarányos veszteség viszont nem 3% felett volt. Inkább valahol 0,1% tája lehetett így saccra, de meg kellene nézni. A Yom Kippúrról talán valahol van erre számom.
Még összetettebb a kérdés,mert nem egyedül törte meg az IAF az arab légvédelmet,hanem a szárazföldiekkel együttműködésben.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Minden esetben szovjet típusú integrált légvédelemnek csúfolt valami volt minden esetben,de még véletlen sem szovjet típusú integrált légvédelem.
73ban és 70től 73ig végig kitartott az egyiptomi légvédelem. A Zsidók a tarthatatlan veszteségek miatt fel is hagytak az ostrommal. Akkor sikerült áttörni, amikor Saron tankjai hátulról lőni kezdték az Sz-75ös állásokat.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Szerinted ez melyik verzió is?
;)

jov_1426_1588415604.JPG

jov_1327_1588414750.JPG

jov_1563_1588414768.JPG
És végül is megtudtuk, hogy melyik verzió?
Mert a szerb védelmi miniszter Alexandr Vulin szerint S1-eket kaptak.
BELGRADE (Serbia), February 24 (SeeNews) – Serbia has received the first shipment of Pantsir S1 air defense systems from Russia, Serbian defence minister Aleksandar Vulin said.

"Today, the first part of the Pantsir S1 system arrived at the Colonel-pilot Milenko Pavlovic airport in Batajnica," Vulin said in a press release on Saturday.
Nem gondolom, hogy hazudott volna.
Nem lehet hogy ezek az S1M-ek? Elvileg 2019-re ígérték a tesztelés végét. A szerbek 2020 február végén promózták meg a beszerzést. És az S1M állítólag pont a szíriai tapasztalatok alapján továbbfejlesztett rendszer.
Viszont akkor ez felveti azt, hogy az S1M egy olyan S1 verzió, amelyik megkapta az S2 kétarcú radarját, ugyanakkor a rakéta és a célkövető rendszer maradt a rövidebb hatótávolságú S1-es verzióé.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Inkább csak simán be kéne látni, hogy butaságot mondtál. De hát az nem divat itt sem...
.
.
Sajnos nem latom be, es nem azert mert "itt nem szokas" (mondjuk neked se szokasod), hanem azert mert ez a velemenyem alakul ki az elmult 30-40 ev haborus hireinek követeseböl. A MiG-21 is inkabb vesztett, mint nyert, a MiG-23 vegig vesztett, a MiG-29 vegig vesztett, az orosz legiharcraketak is elvetve talaljak el a nyugati gepet. Es ezt latom a Pancirral is.
Ertem, hogy mindenre van magyarazat, biztos ugy is van, de egyelöre a Pancir nem gyözött meg eredmenyekkel, hogy ez egy gyöztes fegyver. Es ez nem butasag, meg suger, hanem velemeny, amivel jogod van egyet nem erteni.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
73ban és 70től 73ig végig kitartott az egyiptomi légvédelem. A Zsidók a tarthatatlan veszteségek miatt fel is hagytak az ostrommal. Akkor sikerült áttörni, amikor Saron tankjai hátulról lőni kezdték az Sz-75ös állásokat.
Az akkor új sa 6 kub-ok okozták a legnagyobb veszteséget 73-ban.Együtt mozogtak az arab támadó ékekkel.Megoldást az jelentett hogy kaptak az amerikaiktól zavaró konténereket amivel nagyban tudták csökkenteni az arab légvédelem hatékonyságát!
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka
M

molnibalage

Guest
Az akkor új sa 6 kub-ok okozták a legnagyobb veszteséget 73-ban.Együtt mozogtak az arab támadó ékekkel.Megoldást az jelentett hogy kaptak az amerikaiktól zavaró konténereket amivel nagyban tudták csökkenteni az arab légvédelem hatékonyságát!
Tévedés. A HTÖ-ben is benne van. Igen, kaptak ALQ-119-et...
...és nem merték használni a Kub ellen, mert az szögben nem volt zavarható a monoimpoulzus antennái miatt és attól féltek, hogy a helytelen zavarás csak még pontosabbá teszi azokat. A Kubokat kimanőverezték.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 561
113
A kezelők nyugodtságából (hangerejéből, hangszínéből) ítélve, szerintem ez inkább csak kiképzés lesz.

Ha meg tudod állapítani az arab nyelv EAE -os akcentussát és el tudod különíteni a líbiai arabtól meg a válasz. :D
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Pancir-Sz1 akcióban, Líbia. A cél török Bayraktar drón.

.
.
A Pantsir radardisplayen miert forog gyorsan körbe az a vonal? Gondolom, a radar antennajat jelzi, ahogy forog, de van erre az informaciora szuksege a kezelöknek tulajdonkeppen? Elegge elvonja a tekintetet a kepernyö valodi informacioirol.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
.
.
A Pantsir radardisplayen miert forog gyorsan körbe az a vonal? Gondolom, a radar antennajat jelzi, ahogy forog, de van erre az informaciora szuksege a kezelöknek tulajdonkeppen? Elegge elvonja a tekintetet a kepernyö valodi informacioirol.

A lokátor idővonalát szokták ábrázolni, egyrészt módosítható Pancír esetén 360°-os célkutatás periódusa (2s vagy 4s), másrészt láthatod az analóg célvisszaverődéseket megjelenni, amire a komplexum számítógépe próbál egy folyamatosan mozgó céljelet illeszteni.