[BIZTPOL] Líbiai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 911
113
Áramlik az anyag.
EcG1V47XYAAkztf

EcG1W-rXsAQKfSy
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo
W

Wilson

Guest
Az jó, mert a török fiókok büszkén írták, hogy ennek az ősrégi rendszernek korszerűsített rakétái vannak.

Ez így van ,a Törökök a MIM-23B Hawk légvédelmi rendszert telepítették májusban a al-Watiyah légibázisra.Az MIM-23 Hawk HSF rendszert,Törökország megvette az Egyesült Államoktól miután az úgy döntött kivonja a rendszerből a szerződést 2001-ben írták alá,a törökök 270 millió dollárt fizettek érte.; A rendszert 2005-ben 8 tüzelőegységgel, 24 M192 rakétakilövő álvánnyal, 175 MIM-23B Hawk rakétával, 8 MPQ-64 Sentinel 3D légvédelmi radarral modernizálták, és a TURK HAWK XXI néven állították rendszerbe a török légierőnél.

Rakéta hatótávolság max: 40 km
Rakéta működési tartomány max magasság:18 km
Radar hatótávolság max: 70 km


Amúgy egyes török biztonságpolitikával foglalkozó portálok ezt mármint a török légvédelem megsemmisítését műhold felvételekkel cáfolják.kíváncsi vagyok kinek lesz igaza,
Idén május végén török kormányzati források azt közölték,hogy amint az al-Watiyah légibázist visszafoglalták Hafter erőitől Törökország F-16-t fog odatelepíteni.Ha tényleg végrehajtják az még érdekes helyzeteket teremthet.
Nem csak a MIM-23B Hawk az egyetlen török légvédelmi eszköz Líbiában,Január 17-én Korkut légvédelmi rendszert(eket) szállítottak Líbiába.


KORKUT önjáró alacsony magasságú légvédelmi fegyverrendszer

A Korkut légvédelmi rendszer, amelyet a gépesített egységek és a mobil egységek légvédelmének hatékony végrehajtására fejlesztettek ki. A KORKUT rendszer 3 fegyverrendszer-járműből (SSA) és 1 parancsnoki-irányító járműből (KKA) áll. A KORKUT az ASELSAN által kifejlesztett 35 mm-s speciállisan az alacsonyan repülő légicélok ellen kifejlesztett lőszert használ; Ez lehetővé teszi a 35 mm-es légvédelmi ágyúk számára, hogy hatékonyan lépjenek fel a különböző légi célokkal szemben, mint például a levegő-föld rakéták, cirkálórakéták és a pilóta nélküli légi járművek.Törökország 40 db Korkut rendszerbeállítását tervezi az utolsó példányokat a Török légierő várhatóan 2022-n kapja meg.

Hossz 7 m
Szélesség 3,9 m
Magasság 2,2 m
Kaliber 35 mm
Tüzelési ív 360°
Tűzgyorsaság 1100 ford / perc
Maximum lőtávolság 4 km

fegyverzet

35 mm-es kétcsöves gépágyú
Másodlagos
fegyverzet

Stinger vagy Igla-S Manpads
Maximum speed 65 km / h (út)


korkut-hava-savunma-sistemi-aselsan.jpg
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 838
113
T-62-esek? Gondolom a Kadhafi-féle hadsereg hagyatéka
Hát a képeken nem tűnnek annyira elgyötörtnek mint a leharcolt szír-72 ek. De így csupaszon semmi grillrács nélkül beküldeni őket. Legalább a szírek pakoltak fel a köves- homokzsákokon-kazánlemezeken át mindent.
Egyébként ahogy elnézem azokat a mrap utánzatokat vagy páncélozott terepjárókat :) Kezdetleges Sudáni sufni munkáknak tűnnek. Azóta már láttam jobb "minőséget" is a youtubon tőlük.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
W

Wilson

Guest
A törökök részben elismerték,hogy az al-Watiyah légitámaszpontot ért támadásban az odatelepített MIM-23 Hawk HSF veszteségeket szenvedtek,valamint Mahcoub dandártábornok elmondta, hogy az Egyesült Arab Emirátusok Mirage 2000 gépei 9 légi csapást hajtottak végre és az al-Watiya hkatonai légi bázis török légvédelmi rendszereit támadták. Azt is kijelentette, hogy váratlan pillanatban hajtották végre a az al-Watiyah légitámaszpont elleni támadást.Ezek szerint ha komolyan gondolják a Törökök a dolgot akkor ideje valami komolyabb légvédelmi rendszert odatelepíteniük.



 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem tudom volt e már ez a több mint tanulságos anyag a Török fegyverszállításokról Líbiába….
Az anyagot - talán nem véletlenül - a Fro.ban bejegyzett OpenFacto nevű NGO (ngo...persze...ha,ha,ha...:rolleyes:) készítette.

ttps://drive.google.com/file/d/1FNRsXW-0U65V-a7zYX3bh9dSLHVvK8gW/view

Minden hajó, minden szállítmány, minden eszköz majdnem darabra...
Érdekes az anyag mert azon kívül hogy bemutatja hogy milyen török fegyverek kerültek Líbiába, felvillantja hogy hogyan is működik a fegyvercsemoészet napjainkban illetve felhívja a figyelmet arra hogy micsoda lehetőségek vannak az OSINT-ban...
A Twitter, Facebook és a többi social network egy aranybánya. Aki egy válságövezetben egy fegyverről készült fotón az arcával - esetleg a nevével együtt - megjelenik számítson rá hogy bizonyos helyeken aktát nyitnak róla...
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Na ez érdekes az Al Hadath, ( dubai székhelyű) médiaügynökség Twitter-fiókjában megjelent egy felvétel ami az állítólagos al-Watiya katonai légi bázis elleni támadásról készült.


A törökök szerint ezek a felvételek az Arma 3 nevű számítógépes játékból származnak.


Azért az Arma fejlesztőinek dagadhat a mája, már sokadszor adják el a játék felvételeit igazinak, ennél nagyobb dicséret nem is kell :)
 
W

Wilson

Guest
Az UMH Bayraktar megsemmisítette a Pantsir-S1 légvédelmi rendszert
Író Ahmet Alandar
Publikálva: 5 órával ezelőtt





Az UMH Bayraktar TB2 által végrehajtott légicsapás megsemmisítette azt a Pantsir-S1 légvédelmi rendszert 2020 júniusában, amely a cufrai légibázison állomásozott. Ezt Umh'n of Sirte és a Cufre Operations Room szóvivője, Abdulhadi al-By dirham nyilatkozta. A szóvivő kijelentette, hogy 6 Pantsir légvédelmi rendszer érkezett Oroszországból Sirte-be .

Korábban Líbiában az UMH erőkhöz tartozó Bayraktar TB2-k elpusztították azokat a Pantsir-S1 légvédelmi rendszereket amelyeket az Egyesült Arab Emírségek szállítottak a Hafter erőihez. Az Egyesült Arab Emírségek által szállított Pantsir-S1 légvédelmi rendszerek szállítójárműve a MAN gyártmányú míg azok a Pantsir-S1 légvédelmi rendszerek amelyeket a Tarhuna vonalon semmisítettek meg azok szállítójárműve pedig orosz gyártmányú volt . Megbízható információk szerint ezeket a rendszereket az orosz PMC Wagner üzemelteti.
wagner-pantsir-s1.jpeg

Pantsir-S1 légvédelmi rendszer a Tarhuná térségében egy Wagner-konvojban
Az UMH megbízható forrásai szerint a Wagner csoporthoz tartozó 3 orosz zsoldos meghalt és 7 megsebesült a légitámadás során. Az Al Jazeera forrásai szerint az orosz zsoldosok egy órával a légitámadás előtt elkezdtek ellenőrző pontokat létesíteni a Cufra / Sukna térségében .


 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony.
A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony.
A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét



Ez a Csabi gyerek már a drónokhoz, meg a Pancirhoz is ért, igazi ezermester. :D