[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 396
4 398
113
Csak addig tartsanak ki ameddig át terjed Moszkvába. A dominóknak dőlnie kell.
Ha megbukik a két jó madár, majd más hangnemben tárgyalunk tovább a topicban nyugat és kelet viszonyáról. Én itt leszek.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Nézd, a városi beloruszoknak elege van Lukasenkóból, a heti verések után azért vidéken is kezd elegük lenni belőle. Az átlag belorusz kb. arra vágyik ami a mai Oroszországban van, nem arra ami Ukrajnában, vagy nyugaton. Persze szeretnének úgy élni mint a lengyelek, de olyasmire vágynak mint az oroszoknál ami van, és ez jóval nagyobb szabadság a mai realitásokhoz képest. Ha Lukasenkót lecserélnék egy oroszbarát, rugalmasabb vezetőre már holnapután hazamennének, aztán szidnák tovább a KGB -t, meg az OMON -t magukban, de nem lenne sztrájk, meg tüntetés sem. Az meg már egy más kérdés, hogy ha az orosz oligarchák privatizálnák az ottani állami vállalatokat, az sem lenne nagyon más hatású, mint ha a nyugati cégek tennék meg, ez eléggé valószínű. De a nagy rendőri erőszak nagyon kinyitotta a bicskát a zsebekben, és a szlávok már csak olyan nyakasak, hogy ez lett belőle amit most lehet látni, és nem fogják egykönnyen feladni, ha már belekezdtek a sztrájkokba, meg a tüntetésekbe.
Meglehet, meglátjuk.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 664
27 834
113
Visszakanyarodva a 24.hu cikkhez:
"Vagyis a lemaradásuk majdnem négyszeresre nőtt a balti államhoz képest, amely a Szovjetunió fennállása idején ugyanúgy a fejlettebb nyugati részhez tartozott, mint Belorusszia."
Röviden és tömören fogalmazok: aki ezt írta az egy méretes fasz, akinek fingja sincsen, hogyan néztek ki anno a szovjet állapotok, nemhogy most. Még a Szajúz ideje alatt is GDP/fő értékekben a baltiak messze vertek mindenkit a Szovjetunióban. Oda települt például a fejlett elektronikai ipar, a lakossági cikkeket gyártó vállalatok és társai. A baltiaknál volt a legfejlettebb az életszínvonal és a legnagyobb az egy főre eső fogyasztás, azon belül is pont az Észt SzSzK-ban. És ezt nem én mondom, hanem egy titkosítás alól feloldott CIA jelentés 1990-ből: https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/DOC_0000969762.pdf

Már bocsánat a stílusért, de elegem van ezekből az önjelölt idióta szakértőkből akik az alapvonalon állva büfögik be a nagyvilágnak a jórészt angol nyelvű fordításokból összerakott cikkjeiket és nem veszik figyelembe az alapvető posztszovjet sajátosságokat, illetve azt az egyszerű tényt, hogy ha Oroszországgal akarsz foglalkozni tudnod kell oroszul. Nincs más, nem fog máshogy menni.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Te ott élsz és napi szinten beszélgetsz velük ? Vagy csak ezt mondták a továbbképzésen ?

Ha továbbképzésen mondték volna, akkor kb. azt írogatnám ide 30 percenként, hogy most végre megbukik, aztán jöhet Putyin, meg Oroszország. :p

Viszont ha van pár ismerősöd a posztszovjet térségből, így Belorussziából is, akik bár ha Magyarországon is élnek, azért napi szinten tartják a kapcsolatot a hazai rokonaikkal, ismerőseikkel; akkor a beszélgetéseink során elég sok mindent elmesélnek. Szóval igen, az átlag magyarnál valószínű jobban ismerem a szláv néplelket, legyen az orosz, ukrán, belorusz, szerb, horvát. Ha visszanézel az Ukrán Majdan eseményekre az azóta lezárt topikban, ott is igen aktív voltam anno, és nem írtam hülyeségeket, ezt még boki is elismerte akkor. Bár ő sokkal jobban képben van nálam, nem csak az aktualitásokkal, hanem a néplélekkel is.

Aztán lehet kóstolgatni, ha valakinek nem tetszik az amit írok, de az csak az ismerősök által közvetített átlagpolgár véleményét tükrözi, aki érzelmileg elég érintett mostanság; nem pedig a geopolitika sakktábláján a bábúkkal lépegető nagyok racionális, érdekek mentén születő elképzeléseit.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Ez valahogy várható volt. ;)

Ahogy írtam 1 hete, Putyin telefonon beszélt Lukasenkóval két nappal a választások előtt, ahol ismertette az FSZB vizsgálatával, hogy az ukránok átverték őt(Lukasenkót). Már akkor megígérte, hogy a választások után pár nappal szabadon engedi őket. A tegnap érkezett gép valőszinü őket vitte haza.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Gyengébbeknek írom, akik azt irkálgatják, hogy Belarusz nem kell a nyugatnak .

потоком идет информация о торгах с Западом, которую ведет как Лукашенко, так и его ближайшее окружение. Не вдаваясь в детали, констатируем главное — Запад продавливает Лукашенко на кадровые и иные перемены (они аналогичны тем, на которые должен был пойти в 2014 году Янукович) — образовать переговорную комиссию с Западом, сдать силовиков в окружении, назначить премьер-министром нынешнего главу белорусского МИД Макея.


Мол, за это Запад простит ему насилие в отношении народа, фальсификацию выборов и даст возможность спокойно уйти из власти. «Свежо предание, да верится с трудом». Янукович не продержался и суток после подписания аналогичного соглашения с западными послами, и так быстро, будучи еще президентом, удирал из страны, что только пятки сверкали.

Главное требование Запада к Лукашенко в этих «переговорах» — это назначение премьер-министром республики нынешнего главы МИД Белоруссии Макея, так как, согласно белорусской Конституции, если президент по каким-то причинам не может исполнять свои обязанности, то полномочия президента переходят премьер-министру. А вот если премьер-министром Лукашенко назначит Макея, то Западу, собственно говоря, и Лукашенко становится не нужен.

Ибо Макей тут же подпишет все необходимые Западу документы (они уже готовы) по выходу Белоруссии из Союзного государства, по вводу войск НАТО на территорию республики и многие другие документы, которые позволят НАТО занять эту территорию, пользуясь тем, что Лукашенко заигрался в свои игры.

Если Лукашенко сдаст силовиков и назначит Макея премьером — судьба его будет печальна. Ее уже озвучил несостоявшийся кандидат в президенты Валерий Цепкало из Киева.



Подробности: https://regnum.ru/news/polit/3036351.html
Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Csak addig tartsanak ki ameddig át terjed Moszkvába. A dominóknak dőlnie kell.
Ha megbukik a két jó madár, majd más hangnemben tárgyalunk tovább a topicban nyugat és kelet viszonyáról. Én itt leszek.

Ne felejtsd, hogy az utolsó dominó eldőlése után azok visszafelé is dőlni fognak.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Eddug
Gyengébbeknek írom, akik azt irkálgatják, hogy Belarusz nem kell a nyugatnak .

потоком идет информация о торгах с Западом, которую ведет как Лукашенко, так и его ближайшее окружение. Не вдаваясь в детали, констатируем главное — Запад продавливает Лукашенко на кадровые и иные перемены (они аналогичны тем, на которые должен был пойти в 2014 году Янукович) — образовать переговорную комиссию с Западом, сдать силовиков в окружении, назначить премьер-министром нынешнего главу белорусского МИД Макея.


Мол, за это Запад простит ему насилие в отношении народа, фальсификацию выборов и даст возможность спокойно уйти из власти. «Свежо предание, да верится с трудом». Янукович не продержался и суток после подписания аналогичного соглашения с западными послами, и так быстро, будучи еще президентом, удирал из страны, что только пятки сверкали.

Главное требование Запада к Лукашенко в этих «переговорах» — это назначение премьер-министром республики нынешнего главы МИД Белоруссии Макея, так как, согласно белорусской Конституции, если президент по каким-то причинам не может исполнять свои обязанности, то полномочия президента переходят премьер-министру. А вот если премьер-министром Лукашенко назначит Макея, то Западу, собственно говоря, и Лукашенко становится не нужен.

Ибо Макей тут же подпишет все необходимые Западу документы (они уже готовы) по выходу Белоруссии из Союзного государства, по вводу войск НАТО на территорию республики и многие другие документы, которые позволят НАТО занять эту территорию, пользуясь тем, что Лукашенко заигрался в свои игры.

Если Лукашенко сдаст силовиков и назначит Макея премьером — судьба его будет печальна. Ее уже озвучил несостоявшийся кандидат в президенты Валерий Цепкало из Киева.



Подробности: https://regnum.ru/news/polit/3036351.html
Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM.
Eddig se gondoltam másképp, de mostmár egyértelmű.... egy kukkot nem értek belőle :)
 
T

Törölt tag 2577

Guest
Csak addig tartsanak ki ameddig át terjed Moszkvába. A dominóknak dőlnie kell.
Ha megbukik a két jó madár, majd más hangnemben tárgyalunk tovább a topicban nyugat és kelet viszonyáról. Én itt leszek.

Már fenyegetsz is waze? :D Vigyázz arra a dominóra, nehogy agyonnyomjon.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Eddug

Eddig se gondoltam másképp, de mostmár egyértelmű.... egy kukkot nem értek belőle :)

Lukasenko és a belső köre "titkos" tárgyalásokat folytatott az EU -val, USA -val, és azt is kérték a szankciók feloldásáért cserébe, hogy a jelenlegi külügyért nevezze ki miniszterelnöknek. Aztán a papa mehet a levesbe, de büntetlenül megúszhatja, a miniszterelnök meg nyugatos fordulatot hajt végre ezek után. A lényeg kb. ennyi.