[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Németországnak a V4-ek megtartása az érdeke, nem a V4-ek elleni háború (ezért is adták el nekünk a tankjaikat). Viszont mivel a V4-ekbe Amerika befészkeli magát, ezért Németország érdeke lesz a V4-ek "Amerikátlanítása". Érthető-e már?

Amikor ez megkezdődik, az USA nekiparancsol minket mind Oo.-nak, mind Németo.-nak, pedig nem akarjuk. Ez a veszély áll fenn.
(Lengyeleknek ezt sem kell kétszer mondani, mellesleg, mert az oroszok után a németeket utálják legjobban. Most is még háborús kártérítést követelnének tőlük a II. vh-ért.)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 290
33 959
113
Németországnak a V4-ek megtartása az érdeke, nem a V4-ek elleni háború (ezért is adták el nekünk a tankjaikat). Viszont mivel a V4-ekbe Amerika befészkeli magát, ezért Németország érdeke lesz a V4-ek "Amerikátlanítása". Érthető-e már?
Amerika par even bellul amerikatlanaitja maga lengyelorszagot :)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Lekockáztam itt is a kritikus részt. Nem látom ki lőtt. Nem úgy tűnik mintha a képen lévő fegyveresek lennének.
Az erős vérzés arra utal, hogy ez nem gumilövedék volt (hacsak nem valami speciális eset).
Akkor viszont a provokáció lehetősége is felmerül.

KGB Alfa esetében teljesen reális. Nem kimondottan az a tömegoszlató alakulat, hanem egy antiterrorista Specnaz egység, meg egyéb KGB -s diverzáns, fedett műveletek és az elnöki védelemére létrehozott speciális alakulat. Az OMON is lőtt a tömegbe éles lőszerrel, de csak Bresztben, és ott lett halott tüntető, Minszkben nem, mert ilyen közelről nem lőtték a tüntetőket, meg mellkastól lefelé lőtték a gumolövedéket a képek alapján, hisz a sérültek esetében a gumilövedékek okozta sérülések alkar, has -és deréktájékon, meg a lábtájékon láthatóak. Én továbbra is azt mondom, hogy a sörétes puskából lőtt oszlató lövedékkel túl közelről lőtték mellkason, hiszen nincs kimeneti seb, ha meg sörétes lőszer lenne, akkor nem egy méretes vérző lyuk lett volna a mellkasán (a feleség látta a proszektúrán azonosítási célból a férje holtestét és a tegnapi temetés előtt ezekről beszámolt), hanem sok kisebb sérülés.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 711
28 208
113
Soha nem fogunk. Az a szutyok putyini állam most veszti el az utolsó valamirevaló szomszédos érdekszféráját is! Még a legnagyobb oroszfannak is tisztán kell látnia, hogy Oroszország egy gazdaságilag súlyosan deprivált állam, aminek nincsenek meg az anyagi eszközei ahhoz, hogy valódi nagyhatalmat játszon és számunkra, illiberális magyarok számára vállalhatatlan szintű zsarnokság uralkodik ott. Amit rühellünk a nyugati liberális zsarnokságokban, az jobbára igaz az oroszokra is, csak más előjellel. Minket nem tud fenyegetni, míg Belorussziát csak olyan vérfüdővel tudná megtartani, ami brutál szankciós politikát vonna maga után. Orosz energiahordozó-behozatali tilalmat például az EUba.

Aha szóval most akkor Luka repül és az eddigi összes posztszovjet együttműködés avagy ODKB, Eurázsiai Gazdasági Unió, FÁK, de főképp az Uniós Állam igazából vele együtt fog repülni, hogy aztán Belarusz csatlakozzon ahhoz a V4-hez, amiből igazából csak a lengyeleknek érdeke bulbáék átcsábítása. Utána meg Hawaii, dizsi, napfény lesz Minszkben csak épp nem tudjuk ki fogja azt az évi pár milliárd dolláros cekket fizetni (megsúgom: senki). Azt a nüansznyi tényt, hogy úgy az elmúlt cirka 200 évben a fehérorosz területek mindig is orosz érdekszférának számítottak hagyjuk figyelmen kívül, meg azt is, hogy Grísa majd ölbe tett kézzel nézi, ahogy NATO felvonulási terep lesz a közvetlen szomszédja.

Lehet most itt illiberalizmusról-liberalizmusról-mittomén beszélni csak épp az a probléma, hogy a geopolitika alapjait ez legkevésbé se érdekli. Ott a térkép itt van Belarusz, itt Grísa, itt Varsó és Grísa nem fogja engedni, hogy Pawel Gomelben sütögesse a pierogit. Belarusz fontosabb, mint a lassan már Stalker 2-vé váló Ukrajna, mert az igazi orosz magterülethez előbbi van közelebb. Ez nem azt jelenti, hogy körömszakadtáig fognak ragaszkodni Lukához, mert nem hülyék, viszont az se megy, hogy yeet gyorsan beszórunk valaki mást a helyére aztán lesz ami lesz. Én azt mondom idővel konszolidálódik a helyzet majd utána rövid időre Luka "egészségügyi állapotára hivatkozva" vagy átadja valakinek a tisztet vagy új választások jönnek ő pedig mehet a dácsájára traktorozni. Az orosz érdek most az, hogy külső szereplők ne kapjanak erőre és a tüntetések se váljanak oroszellenessé. Luka meg szimplán a hintapolitikájával addig lengett, míg orra nem esett és most próbál kapálózni.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 083
11 041
113
Látom nagyon sikerült megérteni, pedig már ötvenmilliószor elmagyaráztam. NEM, NEM. Németország NEM miellenünk fog háborúzni, hanem az USA ellen, aki befészkeli magát a V4-ekbe. Amerika fogja nekitolni a V4-eket mind Oroszországnak, mind Németországnak. Sem Oo.-nak, sem Németo.-nak NEM érdeke a háború, de Amerika nekitolja a V4-eket mindkettőnek.


Ez meg egyértelmű..

Az Usa nyilván nem fogja hagyni, hogy német meg orosz együttműködjön. Kifog robbantani mesterséges konfliktusokat.

De abban a V4 nem fog részt venni, max Lengyelország... A másik háromnak ebben az orosz kérdésben sokkal több esze van.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ez meg egyértelmű..

Az Usa nyilván nem fogja hagyni, hogy német meg orosz együttműködjön. Kifog robbantani mesterséges konfliktusokat.

De abban a V4 nem fog részt venni, max Lengyelország... A másik háromnak ebben az orosz kérdésben sokkal több esze van.

A V4 az maga Lengyelország. Az egész V4-eket Amerika erőlteti. Egyre több amerikai katona és felszerelés fog megjelenni a V4-ek területén. Félő, hogy nem fogunk tudni önállóan dönteni. Félő, hogy amikor Oo. megindul az érdekszférája visszaszerzésére Belaruszban, Ukrajnában, az Amerika karjaiba löki a magyar kormányt.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Túlságosan nagy stabilitást hisztek a V4-nek. Ez békeidei formáció, és nem olyan mély mint hiszitek. Egy éleződő konfliktusban még a fegyverropogás előtt külön külön kommunikálna mind a 4 ország. Külön egységekként. Ez nem a OMM. Teljesen más struktúra. Külön kormányzatokkal, ez egy 4 állami társulás bizonyos politikai és gazdasági ügyekben.
Szálljatok már le a realitás talajára.
 
W

Wilson

Guest
Lekockáztam itt is a kritikus részt. Nem látom ki lőtt. Nem úgy tűnik mintha a képen lévő fegyveresek lennének.
Az erős vérzés arra utal, hogy ez nem gumilövedék volt (hacsak nem valami speciális eset).
Akkor viszont a provokáció lehetősége is felmerül.

A felrakott videók alapján számomra egyértelmű,hogy a belorusz biztonsági erők lőtték le a szerencsétlent csak azt nem értem miért ment oda feltartott kézzel beszélni akart veluk meg akarta őket győzni?.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 856
81 390
113
Oroszoknál sincs egység abban, hogy támogassák-e Lukasenkót-hiszen az utóbbi időben nagyon sok orosz ellenes kirohanása volt- vagy sem. Van aki igen, mivel Lukasenko személye garancia, hogy az oroszág nem fog a NATO-hoz közeledni, mások viszont nem, ők a Belarusz államot támogatnák és azt, aki továbbra is szorosz kapcsolatokat ápolna az OF-val. Viszont maga Putyin eléggé semleges a témában.

Egy jó elemzés- Mi volna jó megoldás Oroszország részéről, illetve milyen feltételek mellett mentse meg Lukasenkót.
https://vz.ru/politics/2020/8/16/1055256.html
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Túlságosan nagy stabilitást hisztek a V4-nek. Ez békeidei formáció, és nem olyan mély mint hiszitek. Egy éleződő konfliktusban még a fegyverropogás előtt külön külön kommunikálna mind a 4 ország. Külön egységekként. Ez nem a OMM. Teljesen más struktúra. Külön kormányzatokkal, ez egy 4 állami társulás bizonyos politikai és gazdasági ügyekben.
Szálljatok már le a realitás talajára.

Ez tökéletesen igaz, viszont ha Amerika megszállja a V4-eket, akkor ez egy egységes amerikai katonai műveleti zónává fog változni Oo. (és Németo.) ellen.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Oroszoknál sincs egység abban, hogy támogassák-e Lukasenkót-hiszen az utóbbi időben nagyon sok orosz ellenes kirohanása volt- vagy sem. Van aki igen, mivel Lukasenko személye garancia, hogy az oroszág nem fog a NATO-hoz közeledni, mások viszont nem, ők a Belarusz államot támogatnák és azt, aki továbbra is szorosz kapcsolatokat ápolna az OF-val. Viszont maga Putyin eléggé semleges a témában.

Egy jó elemzés- Mi volna jó megoldás Oroszország részéről, illetve milyen feltételek mellett mentse meg Lukasenkót.
https://vz.ru/politics/2020/8/16/1055256.html

"Viszont maga Putyin eléggé semleges a témában."

Ez a baj :( Hogy Putyin nem tudja mit csináljon... :(
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 083
11 041
113
A V4 az maga Lengyelország. Az egész V4-eket Amerika erőlteti. Egyre több amerikai katona és felszerelés fog megjelenni a V4-ek területén. Félő, hogy nem fogunk tudni önállóan dönteni. Félő, hogy amikor Oo. megindul az érdekszférája visszaszerzésére Belaruszban, Ukrajnában, az Amerika karjaiba löki a magyar kormányt.

Lengyelország a v4 legerősebb állama, eddig stimmt.
Nem az usa erőlteti a v4-et.. a v4 értelmes vezetői erőltetik a v4-et, mert rájöttek, ha összedolgoznak, akkor sokkal könnyebben tudják érvényesíteni akaratukat és könnyebben tudják védeni érdekeiket.

A magyar kormány eddig is elment a határig, szuverenitás terén..ebben sem lesz másképp.
És nem, a másik három állam nem fog részt venni egy ilyen konfliktusban/nem érdeke/, akkor sem, ha a lengyelek ezt nem tudják megállni.

Mod: A magyar kormány stílusához sokkal közelebb áll a svájci vagy osztrák féle semleges politika, mintsem beleálljon egy mesterségesen generált, nagyhatalmak közti proxy konfliktusba, ami csak kárt okozna az országnak.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Lengyelország a v4 legerősebb állama, eddig stimmt.
Nem az usa erőlteti a v4-et.. a v4 értelmes vezetői erőltetik a v4-et, mert rájöttek, ha összedolgoznak, akkor sokkal könnyebben tudják érvényesíteni akaratukat és könnyebben tudják védeni érdekeiket.

A magyar kormány eddig is elment a határig, szuverenitás terén..ebben sem lesz másképp.
És nem, a másik három állam nem fog részt venni egy ilyen konfliktusban/nem érdeke/, akkor sem, ha a lengyelek ezt nem tudják megállni.

"Nem az usa erőlteti a v4-et.."

Nem csak az USA, mondjuk így.

"A magyar kormány eddig is elment a határig, szuverenitás terén..ebben sem lesz másképp."

Helyes, de ez olyan feltételek mellett lehetett így eddig, hogy nem voltak amerikai csapatok állandó jelleggel az ország területén. Még lehetnek.

És igen, elég jól manőverez a magyar kormány, hogy tankokat Németo.-tól veszünk, légvédelmet az USA-tól stb. hogy - remélhetőleg - egyiknek se legyünk kiszolgáltatva teljesen.

Amit viszont nagyon fontos, hogy lássatok, hogy most következik Németország és az USA versenyfutása - egymás ellen - a Közép-Kelet Európai régió megtartásáért ill. megszerzéséért.

Úgy is mondhatjuk, hogy az USA akarja birtokolni a német érdekszférát akkor, amikor Oo. megindul a korábbi érdekszférájának visszaszerzésére.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 899
35 700
113
Az addíg ok, hogy nagy barátságban vagyunk a lengyelekkel, de a kútba ugrásban nem kéne követni őket, ezalatt egy esetleges lengyel orosz katonai konfliktusban való részvételünket értem. Amennyiben a lengyelek lesznek olyan idióták, hogy nekimennek az oroszoknak mert az USA seggében van a fejük és nem látják át tisztán a helyzetet az legyen az ő bajuk. Az új orosz katonai doktrína szerint, akár hagyományos fegyverekkel indított támadás esetén is bevetik az atomot ha az orosz állam fennmaradása a tét.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Az addíg ok, hogy nagy barátságban vagyunk a lengyelekkel, de a kútba ugrásban nem kéne követni őket, ezalatt egy esetleges lengyel orosz katonai konfliktusban való részvételünket értem. Amennyiben a lengyelek lesznek olyan idióták, hogy nekimennek az oroszoknak mert az USA seggében van a fejük és nem látják át tisztán a helyzetet az legyen az ő bajuk. Az új orosz katonai doktrína szerint, akár hagyományos fegyverekkel indított támadás esetén is bevetik az atomot ha az orosz állam fennmaradása a tét.

"Az új orosz katonai doktrína szerint, akár hagyományos fegyverekkel indított támadás esetén is bevetik az atomot ha az orosz állam fennmaradása a tét."

Igen, viszont nem Lengyelo. ellen fogják bevetni, ilyen szempontból a lengyeleket ez nem érinti. ("Nem a botot harapjuk, hanem a kezet. Berlin és ... fognak elhamvadni - Putyin)
 
W

Wilson

Guest
Aha szóval most akkor Luka repül és az eddigi összes posztszovjet együttműködés avagy ODKB, Eurázsiai Gazdasági Unió, FÁK, de főképp az Uniós Állam igazából vele együtt fog repülni, hogy aztán Belarusz csatlakozzon ahhoz a V4-hez, amiből igazából csak a lengyeleknek érdeke bulbáék átcsábítása. Utána meg Hawaii, dizsi, napfény lesz Minszkben csak épp nem tudjuk ki fogja azt az évi pár milliárd dolláros cekket fizetni (megsúgom: senki). Azt a nüansznyi tényt, hogy úgy az elmúlt cirka 200 évben a fehérorosz területek mindig is orosz érdekszférának számítottak hagyjuk figyelmen kívül, meg azt is, hogy Grísa majd ölbe tett kézzel nézi, ahogy NATO felvonulási terep lesz a közvetlen szomszédja.

Lehet most itt illiberalizmusról-liberalizmusról-mittomén beszélni csak épp az a probléma, hogy a geopolitika alapjait ez legkevésbé se érdekli. Ott a térkép itt van Belarusz, itt Grísa, itt Varsó és Grísa nem fogja engedni, hogy Pawel Gomelben sütögesse a pierogit. Belarusz fontosabb, mint a lassan már Stalker 2-vé váló Ukrajna, mert az igazi orosz magterülethez előbbi van közelebb. Ez nem azt jelenti, hogy körömszakadtáig fognak ragaszkodni Lukához, mert nem hülyék, viszont az se megy, hogy yeet gyorsan beszórunk valaki mást a helyére aztán lesz ami lesz. Én azt mondom idővel konszolidálódik a helyzet majd utána rövid időre Luka "egészségügyi állapotára hivatkozva" vagy átadja valakinek a tisztet vagy új választások jönnek ő pedig mehet a dácsájára traktorozni. Az orosz érdek most az, hogy külső szereplők ne kapjanak erőre és a tüntetések se váljanak oroszellenessé. Luka meg szimplán a hintapolitikájával addig lengett, míg orra nem esett és most próbál kapálózni.

Igen ezt én is így látom alapvetően az oroszokon kívűl senki sem fogja állni a cehet,de engem személy szerint az fog meggyőzni,hogy Putyin beállt Lukasenko mögé,ha a telefonbeszélgetésen kívul gyakorlati lépéseket is tesz Lukasenko hatalmának stabilizálására.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger
W

Wilson

Guest
"Viszont maga Putyin eléggé semleges a témában."

Ez a baj :( Hogy Putyin nem tudja mit csináljon... :(

Putyin szerintem tudja mit csinál eddig figyelt és mérlegelte Lukasenko esélyeit jelenleg úgy tűnik hangsúlyozom ,hogy tunik,hogy talán beáll Lukasenko mögé,de szerintem ez még nincs teljes mértékben eldöntve.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 521
15 029
113
Néhány óráig nem nézek rá a fórumra és a V4 csapatai már valahol Gomelnél járnak és küszöbön áll a háború az amcsik és a krautok között.:)
Az előttem szóló Leplezo szavaival élve a V4 békeidős formáció. Én ezért féltem. Tagadhatatlan azonban, hogy az első akadályt sikerrel vette. AZ EU költségvetés tárgyalásán (Európában szokatlanul) nagy volt az összetartás. Az is igaz, hogy Németország nagyon erős benne gazdaságilag. A gyarmat kifejezést visszautasítanám, mert legalább annyira függ Németország a V4-től, mint az Tőle.
Én a jövőt látom benne. Annyira eltérő habitusú, múltú nemzetek álltak benne össze, hogy ez így is csoda. Egyelőre ki is tartanak egymás mellett. Békeidőben egyelőre ennyi is elég. Azért vannak kezdeményezések a katonai együttműködésre is. Főleg, ha kis Hazánk katonailag is combosabb lesz. Vitathatatlan a V4-ben a lengyel katonai erőfölény, de ez relatív. Ha az USA olyan (márpedig olyan), mint egykori szövetségeseik, akkor hiába nyomják fegyverrel, relatíve gyenge marad a V4 nélkül.