Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 145
83 730
113
Ideért a második hullám, szeptember elsején a májusi tetőzésnél is többen voltak a koronavírus-fertőzöttek. A tavaszi korlátozásoknak viszont egyelőre nyoma sincs, pedig most gyorsabbnak tűnik a vírus, mint akkor. Mi járhat a kormány fejében? A magyar Covid-adatok és a kormányzati megszólalások, döntések összevetése nem könnyíti meg a helyzet tisztázását.
Tavasszal mindent bezártak, most meg irány a suli, hadd szóljon a Szuperkupa-döntő! Miért van ez?

Több hallgató koronavírus-fertőzött a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen – értesült a Magyar Hang. Kérdésünkre az intézmény sajtóosztálya megerősítette információnkat. Azt írták: „az elmúlt napokban az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar hallgatói közül többen jelezték az egyetemi járványügyi operatív törzs felé, hogy koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteik vannak. Jelenleg 12 hallgatónknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, akik az otthonunkban tartózkodnak, egy kivételével, aki kórházi ápolás alatt áll. Az egyetem a hatósági bejelentést megtette, az egyetemi biztonsági előírásokat tovább szigorította, a további intézkedéseket a hatósági eljárás eredményének ismeretében hoz az egyetem.”
Megjelent a koronavírus a Közszolgálati Egyetemen, egy hallgatót kórházban ápolnak
Hagyd már ezt a szuperkupa-döntőt! Nem lesz nézők előtt megtartva, ahogy a buziparádé és a tűzijáték se lett, pedig toltad az Euronewsos hülyeségeket a kérdésben. A Suli is kérdéses. Egyelőre nagyok a számok, de főleg BuTapesten és Pest megyében. Ha szeptember közepén is suli van, ill. a döntőt nézők előtt rendezik, na akkor térjünk erre vissza. Megj. már az UEFA is vinné innen. Vigye is!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 145
83 730
113
Zeal kivesézte a kérdést, részemről téma lezárva !!! Mehetsz Gyurcsányhoz panaszra, hogy elprivatizálta a laborokat, és most meg kellenének. Erre még te hivatkoztál Ferire ? Hagyjuk ezt... Talán ebből az esetből is tanulsz, hogy ki mit csinál, és az EÜ oroszlánrészét NEM szabad privatizálni. A (hülye) hangok meg a te fejedből jöttek, azért hivatkoztál Ferire, aki PONT a mostani helyzetedet előidézte !!! :p:p:D:D:cool: (ez most mekkora szívás neked, mi ? :p:cool:)
Mit vitatkoztok vele. Nem tudod meggyőzni. Most az a lemez került ismét fel, hogy Feri alatt minden jobb volt. Általában nagy számoknál felteszik egyesek a lemezt, amikor lemegy, akkor meg csendben vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Látom nem tudnak leállni ezzel a "nem tesztelnek eleget" mantrával. Persze tudják, hogy ez jó támadási felület, mert lehet hivatkozni a leggazdagabb országok hatalmas tesztszámaira. De a szomszédok közül is csak az ukránok és a horvátok vannak mögöttünk. Nem tudom mi áll a relatíve kevés teszt mögött, "elvi" megfontolás vagy kapacitáshiány, amin év eleje óta sem sikerült javítani? Azt tudom, hogy az NNK kapacitása elég kevéske, ők napi 800-1000 tesztet tudtak csinálni tavasszal. Az ennél magasabb számok nyilván a kórházak, magánlaborok stb. számaival együtt jöttek ki.


Faxom ebbe a tesztelésbe abba ! Ha nem tesztelnének azt se tudnák , hogy van ! Olyan kicsi a beteg szám és ha a halálozási számok 95%-t se oda lenne írva hanem a valós halál okhoz még sipákolni se lehetne ! 6 hónap alatt meghalt 50-60 ember aki ténylegesen a Covid számlájára írható ? A vonat is többet üt el ennyi idő alatt ! Ez egy erősen túltolt fertőzés de nem járvány ! Játék a számokkal meg az emberek idegeivel és munkahelyeikkel rgo a létükkel !
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Így többes harmadikban eleggé szociopatára sikeredett :)

Tesztelték őket?
Nem lehet a csaj csak tünetmentes?

Gólyatábor. Egy üvegből piáltok, ugyanazt a füves cigit szívjátok.
Sportolóknál öltöző nem kérdés. Összefogdostok egymás után mindent, egymás szájába lihegtek.
Munkahelyen egy irodában jókat röhögtök, azért fröcsög a nyál. Közös kajálás stb..
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and SilvioD

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Tesztelték őket?
Nem lehet a csaj csak tünetmentes?

Gólyatábor. Egy üvegből piáltok, ugyanazt a füves cigit szívjátok.
Sportolóknál öltöző nem kérdés. Összefogdostok egymás után mindent, egymás szájába lihegtek.
Munkahelyen egy irodában jókat röhögtök, azért fröcsög a nyál. Közös kajálás stb..

De lehet vazze ! Az ember akivel találkoztam (leírtam a múlt héten) pusztult 2 hétig majd lábadozott 3-ig a felesége csak taknyolt és köhögött ! A 3 gyerek el se kapta pedig vagy 4x tesztelték őket ! Akkor mennyire lehet virulens ! Tudod mi a virulens és mortális ? Az ASP (afrikai sertés pestis) na az tarol 94-95% fertőződik és a fertőzöttek 70% elpusztul na az durva nem ez a Covid !
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök:
"A súlyos betegség elleni küzdelem csaknem két hete megváltoztatja a valóság érzékelését. De beszéljünk erről egy kicsit később... Ma végre sikerült túlélnünk a válságot, és bár a gyógyulás még mindig messze van, most már lépésről lépésre vissza lehet térni a normális élethez"
http://www.atv.hu/kulfold/20200902-hirek-erkeztek-a-koronavirusos-timosenko-allapotarol

Még 2 hét se volt !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Miután immár közel fél éve tart a koronavírus-járvány az USA-ban, és többek között 6 millió amerikait is megfertőzött, kezd egyértelművé válni a szakértők számára, hogy a betegség tünetei tovább fennmaradnak, mint korábban gondoltuk – számolt be a CNN. Nem egyértelmű egyelőre, hogy vissza tud-e térni a betegek egy része a korábbi életéhez.
Orvosok szerint akár örökre megváltoztathatja a koronavírus a fertőzöttek szervezetét

Akár igen akár nem ! A lényeg rettegj , félj és borzadj..............
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Mit vitatkoztok vele. Nem tudod meggyőzni. Most az a lemez került ismét fel, hogy Feri alatt minden jobb volt. Általában nagy számoknál felteszik egyesek a lemezt, amikor lemegy, akkor meg csendben vannak.

Semmi ilyet nem mondtam. Mi lenne, ha az elozo szerencsetlen utan (ment is ignore-listara) azzal foglalkoznal, amit irtam, nem pedig azzal, amit belelatsz/belegondolsz abba, amit irtam. Zeal-el lehet normalisan vitazni (mar sokadjara, hiaba nem ertunk egyet egy csomo dologban, egy csomoban meg igen); mi lenne, ha attol, hogy a sajat tapasztalatomat leirom, nem tennel automatikusan valami "gyurcsanyista" dobozba.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 002
91 937
113
A tünetmenteseket pont hogy nem lehet így kiszűrni. Meg azokat a tünetes szuperterjesztőket sem, akik nem veszik komolyan a tüneteiket, nem fordulnak orvoshoz, nem maradnak otthon.
Felejtsük már el ezt a teszt fétist! A megtöbbszörözött tesztelés alkalmatlan a közösségi terjedés megfogására. Nem lehet a felelősségteljes állampolgári magatartást teszteléssel helyettesíteni.
A tünetmenteseket csak teszttel lehet kiszűrni mostanában rengeteg ilyen virushordozó fiatalt talaltak. Persze ez nem elég, de ez is egy fontos eszköze a védekezésnek.

Megnéztem a statisztikát és nem akartam hinni a szememnek..
1 millió főre vetítve a 48 európai országból a 43-ikok vagyunk.
Olyan "országokat""előzünk mint a Vatikán, Liecheinstein,. Aztán a széteső Ukrajna, a csúcsfejlettségű Albánia és Horvátország.

Sztem itt igenis van tennivaló!!! 10-15.000-re fel kell vinni a szűrések napi számát, ha nem akarunk lockdownt.

Abszolút számban 437.000 tesztnél járunk, Luxemburg 646.000, Litvánia 648.000-nél.
A velünk megegyező méretű Belgiumban 2.289.000 tesztet csináltak.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Erre válaszoltál ogretankHU !

Miután immár közel fél éve tart a koronavírus-járvány az USA-ban, és többek között 6 millió amerikait is megfertőzött, kezd egyértelművé válni a szakértők számára, hogy a betegség tünetei tovább fennmaradnak, mint korábban gondoltuk – számolt be a CNN. Nem egyértelmű egyelőre, hogy vissza tud-e térni a betegek egy része a korábbi életéhez.
Orvosok szerint akár örökre megváltoztathatja a koronavírus a fertőzöttek szervezetét
Akár igen akár nem ! A lényeg rettegj , félj és borzadj..............

A lényeg mindig azokban A MOCSKOS KIS RÉSZLETEKBEN VAN, AMIT APRÓ-BETŰVEL ÍRNAK A SZERZŐDÉS VÉGÉN !!! NAMOST ENNÉL A ROHADT KORONAVÍRUSNÁL UGYAN NINCS SZERZŐDÉS, DE A LÉNYEG NEM A TÚLÉLÉSBEN VAN, HANEM HOGY A TÚLÉLŐK JÓ NAGY RÉSZÉT EGY KICSINÁLJA !!!! OLYAN EZ, MINT AZ ÉLETERŐ LESZÍVÁSA ! UGYAN NEM HALNAK BELE, DE TALÁN 10-20-30 ÉVVEL IS RÖVIDÜLNI FOG AZ ÉLETCIKLUSUK !!!! A LEPUSZTÍTOTT SZERVEZETÜK PÁR ÉV MÚLVA ELKAP EGY MÁSIK BETEGSÉGET, ÉS ABBA HALNAK MAJD BELE !!! NEM IS FOGNAK SZEREPELNI A KORONAVÍRUSOS ÁLDOZATOK LISTÁJÁN SOHA !!!!!!!

Nos ez a probléma, hogy a faék egyszerűségű primitív gondolkodásoddal képtelen vagy felfogni, hogy mennyire veszélyes és alattomos ez a pokolfajzat SARS-CoV-2 vírus !!! Amúgy a a szakértők és orvosok megmondták már tavasszal, hogy igazi képünk csak majd kb. 1 év múlva lesz erről a vírusról !!! Még fél év vissza van ebből az időszakból, de már most is tudjuk, hogy megalapozott az a kiirtására, de ha nem is sikerül, vissza kell szorítani és elnyomni ! Csak az ilyen ostoba idióták nem fogják fel hogy mi zajlik ! Szándékosan nem mondom, hogy milyen esélyek és lehetőségek vannak, hogy ez a vírus egy fordulatot véve sokkal rosszabbá váljon !!!!!!! Jobb ha nem tudják ezt az emberek !!!! Te meg úgy sem bírnád felfogni, nálad nincs olyan agyi kapacitás és tudás, a töredéke sem, neked elmondani sem lenne értelme !

Fejezd be ezt a trollkodást ! Igyál, az legalább meglátszik rajtad...
Semmi ilyet nem mondtam. Mi lenne, ha az elozo szerencsetlen utan (ment is ignore-listara) azzal foglalkoznal, amit irtam, nem pedig azzal, amit belelatsz/belegondolsz abba, amit irtam.

Őszintén örülök hogy felkerülhettem a "listádra"... :p:D:D:cool: Tudod vannak olyan klubok és emberek, akinek nem akarok tagja lenni / ismerőse lenni. Te is ide kerültél nálam !!! (persze NEM "véletlenül"...) :p:D:D:cool:
mi lenne, ha attol, hogy a sajat tapasztalatomat leirom, nem tennel automatikusan valami "gyurcsanyista" dobozba.

Kizárólag azért kerültél a "Gyurcsányista dobozba" (sok-sok fórumozónál ! ;)), mert te magad akartad ezt a Feri "jó példának felhozással", hogy "de bezzeg akkor ilyen nem volt..." Nem a lóvaxt nem volt !!!!:p:D:D:cool:

Egyszer 2000-ben a Mecsekben volt egy iszonyatos jégkár, halottak is voltak. Nálunk 3 napig nem volt áram ! Namost itt élt (azóta már meghalt) egy 56-ban disszidált és hazaköltözött amerikai állampolgár a feleségével. Az állandóan amerikát dicsérte, arra a természeti katasztrófára azt mondta, hogy ilyen nem lehetséges amerikában, mert ott annyira szép meg jó minden. Azóta kb. millió sokkal nagyobb természeti és ember kiváltotta blamázs történt amerikában, amikor hozzánk képest a béka segge alatt sem voltak hozzáállásban és felkészültségben. Miért meséltem ezt el ? Mert a korábbi kormányok alatt, egészen 90-től szintén lehet kismillió szarvashibát felsorolni. Nem olyan szépek a korábbi kormányok tettei sem. Ez persze semmit nem ment fel a mostani hibákból (de ez a laborkérdés nem az ő hibájuk, hanem Ferié), viszont kár lefesteni úgy a múltat, hogy az milyen szép is volt, mert ez nem igaz, sőt kifejezetten hazugság !!! Remélem ezt felfogni nem kell 3 bölcsész diploma ! :rolleyes::p:p:D:cool: (elég egy kis tudás is ! ;) )
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 306
10 627
113
Ha korrupciót nem oda írod, még lajkoltam is volna.Hagyó Miklós, 4es metró, M6 sikvidéki alagutak stb...

Nem azt mondtam, hogy nem volt. Volt akkor is, bőséggel. Én kb. úgy szoktam leírni ezt a dolgot képletesen, hogy a szocik idején loptak sokat, de igyekeztek lehetőleg feltűnés nélkül, titokban csinálni. Orbánék nem foglalkoznak azzal, hogy leplezzék, sőt, még ki is emelik, hogy az milyen jó.
Azért nehéz az én helyzetem mindegyik választásnál, mert van jónéhány dolog, amiben egyetértek Orbánékkal, de pl. pont a nyílt színi pénzszivattyúzást olyan arrogáns viselkedésnek tartom, ami miatt egyszerűen képtelen lennék rájuk szavazni. Az ellenzékre meg más miatt nem lehet.
Na de mindegy, ez itt off, csak reagálni akartam az írásodra, nehogy azt gondold, hogy szemellenzősen nem ismerem el az elődök szarját.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and alali77

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nálunk amúgy tegnap óta a koztelevíziósok is full megint maszkosították magukat. A tavaszi hullám alat nagyot segétet, hogy mind a médiák dolgozói, úgy a politikusok is mind maszkokat kezdtek használni. Olyan mértékben aztán honosult szinte napról napra a maskviselési kultúra, hogy akkor még a Kotlebá féle fasiszták se mertek ezzel szembe menni. ;)
Ez szlovákia ha jól emlékszem hogy onnan írsz, nem ? Valami rémlik, hogy régebben azt írtad..:) Az ilyen hivatkozásokba jobb megemlíteni egy szóval, mert félre is lehet érteni, melyik országra vonatkozik. Sokan olvasgatnak is, akik nem tagok, és kevésbé ismerik a tagokat, hogy ki honnan ír. Csak az egyértelmű érthetőség miatt írtam, ugyanis először én sem értettem melyik országra célzol. (vannak itt mindenhonnan távolba szakadt meg szomszédos országokból is magyarok, ez egy magyar oldal magyar fóruma, jöhet bárki bárhonnan akinek magyar is az (egyik) anyanyelve, én örülök ha minél többen jönnek mindenhonnan a világból a magyarok)
 

teglasi80

Active Member
2020. július 17.
57
114
33
Járvány: a tűzoltóságot nem akkor kell felállítani, amikor már tűz van
Nagy szükség volna a szakmailag megalapozott, meggyőző és hiteles kommunikációra és a példamutatásra – mondta Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője egy hétfői szimpóziumon.

A hazai COVID-19 járvány epidemiológiai jellemzői és a járványfolyamat modellezésének tapasztalatai
Oroszi Beatrix, Ferenci Tamás, Horváth J. Krisztina, Juhász Attila, Komlós Krisztina, Nagy Csilla, Röst Gergely
Innovációs és Technológiai Minisztérium Járványmatematikai modellező és epidemiológiai projekt

Dr. Ternák Gábor: ez még az első hullám, csak a „megtalált” fertőzöttek számából adódik a növekedés
A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának tanárával, Prof. Dr. Ternák Gábor infektológussal beszélgettünk a koronavírusról, arról, hogy hány fertőzött személy lehet az országban, és arról is, hogy miként lehet hatékonyan védekezni a járvány ellen.
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

teglasi80

Active Member
2020. július 17.
57
114
33
Kis ajánlóval megismétlem az előzőt, mert nagyon tanulságos:
A hazai COVID-19 járvány epidemiológiai jellemzői és a járványfolyamat modellezésének tapasztalatai

Pl ilyen ábrák találhatóak benne:
  • Megerősített COVID-19 esetek a szociális intézményben zajló, valamint a kórházi járványokhoz tartozás és/vagy egészségügyi dolgozói státusz alapján
  • Az importált COVID-19 esetek arányának időbeli változása augusztusban Magyarországon (2020. 08. 29.)
  • A megerősített COVID-19 esetek átlagos életkora naptári hetek szerint
    • Fiatalok között terjed a fertőzés? Florida!
      • A fiatalok körében megfigyelt fokozódó terjedés egyik nagy kockázata, hogy idővel más korosztályokra is átterjed a vírus.
      • A halálozások növekedése Floridában öt hét késést mutatott az esetszám növekedéshez képest

Illetve vannak javaslatok is az új koronavírus járványos terjedésének megfékezésére.
 
  • Tetszik
Reactions: laiki and Leonidas

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
WHO koronavírus vakcina lista.

Asszem ez a lista még nem volt. (ha volt akkor ezer bocs + egy anyamedve) Úgy néz ki, hogy a a korábbi kedd-szerda időpontról lassan tolódik csütörtök-péntekre a megjelenése, vagy felborult az egész, és esetleges lesz mikor adják ki. Nem kell letölteni, megnyílik új ablakban. Az új elvileg 1-2 (3) napon belül jelenik meg. (mostanában esetleges a kiadása)
33/143, összesen 176 a WHO-nál bejelentett és tesztjeit végző vakcina jelölt van.
DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines – 28 August 2020

----------------------------------------------------------------------------

milagro !!!! Ez a téma téged felettébb érdekel, a más típusú influenza vírusok. Gondoltam akkor olvasgass csak róla, ha már láttam hogy kiadták ezt a WHO-nál. ;) { A(H5N1) /A(H5N2) in Taiwan, China/ + A(H5N6) + A(H7N4) /A(H7N6) and A(H7N7) in Australia/ + A(H7N9) + A(H9N2)}
Human infection with avian influenza A(H5) viruses - 28 August 2020
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
6622 fertőzött (+365)
98 kórházban (+2)
7 lélegeztetőgépen (0)
2100 aktív eset (+280)
3903 gyógyult (+82)
619 elhunyt (+3)
437531 mintavétel (+7589)
11485 hatósági házi karanténban (+1361)
ffqd4vh7qz3knkn3iupm.png
6923 fertőzött (+301)
100 kórházban (+2)
7 lélegeztetőgépen (0)
2373 aktív eset (+273)
3930 gyógyult (+27)
620 elhunyt (+1)
445047 mintavétel (+7516)
12608 hatósági házi karanténban (+1123)
jbu9v24rwcm9pvuen63x.jpeg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 076
32 578
113
6923 fertőzött (+301)
100 kórházban (+2)
7 lélegeztetőgépen (0)
2373 aktív eset (+273)
3930 gyógyult (+27)
620 elhunyt (+1)
445047 mintavétel (+7516)
12608 hatósági házi karanténban (+1123)
jbu9v24rwcm9pvuen63x.jpeg

Kicsit csökkent a találati arány, persze azt nem tudhatjuk, hogy a mintavételek száma hány új teszteltet takar (és nem megismételt tesztet).
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
A tünetmenteseket csak teszttel lehet kiszűrni mostanában rengeteg ilyen virushordozó fiatalt talaltak. Persze ez nem elég, de ez is egy fontos eszköze a védekezésnek.

Megnéztem a statisztikát és nem akartam hinni a szememnek..
1 millió főre vetítve a 48 európai országból a 43-ikok vagyunk.
Olyan "országokat""előzünk mint a Vatikán, Liecheinstein,. Aztán a széteső Ukrajna, a csúcsfejlettségű Albánia és Horvátország.

Sztem itt igenis van tennivaló!!! 10-15.000-re fel kell vinni a szűrések napi számát, ha nem akarunk lockdownt.

Abszolút számban 437.000 tesztnél járunk, Luxemburg 646.000, Litvánia 648.000-nél.
A velünk megegyező méretű Belgiumban 2.289.000 tesztet csináltak.

A tünetmenteseket nem fogod teszttel megtalálni, mert nem tudod, hogy hol keresd.
- A HUNCOVER megmutatta, hogy a PCR pozitívakhoz képest a szerológiai pozitívak 15-16-szor többen vannak. Tehát ha a már PCR pozitívak kontaktjait teszttel körbelövöd, akkor a valós pozitív esetek 6%-át találod meg. De az ő tesztelésük sem csökkenti önmagában a járvány terjedést. A terjedést az fékezi, ha ezeket a kontaktokat elkülönítik 14 napos karanténnal és azt be is tartják. A karanténhoz viszont nem szükséges a tesztelés sem.
- A már ismert pozitívak körbe tesztelése is a valóságban soha nem tud teljes körű lenni. Hiszen a fertőzött nem tudja megnevezni azokat, akikkel a tömegközlekedésen, üzletben, vagy bármilyen más olyan helyen találkozott, ahol sok idegen ember zsúfolódik össze.
- Ezen kívül tudod tesztelni a tüneteseket. De az ő esetükben sem a tesztelés a megoldás a terjedés fékezésére, hanem az, hogy aki tüneteket észlel magán az maradjon otthon 2 hétre és ne menjen emberek közé. A tesztelés csak az esetleges kezelésüket segíti és monitorozza a járvány terjedést. A fertőzés láncot a karantén szakítja meg, amit tesztelés nélkül is lehet és kell is alkalmazni.
- Valamint lehet tesztelni azokat a zárt közösségeket, amelyeken belül sok és szoros a kapcsolat és ismereten, feltételezhetően, vagy gyaníthatóan bekerülhetett a vírus. De náluk is a valós járvány elleni intézkedés az azonnali karantén.

Nagyjából őket lehet célzottan tesztelni a meglévő teszt kapacitással. De a közösségben mászkáló fertőzöttek túlnyomó többségét így nem lehet elérni. Arra pedig nincs kapacitás, hogy a lakosság nagy részét néhány naponta, vagy hetente átfésüljék PCR tesztekkel.

Kik terjesztik elsősorban a vírust:
- Leginkább a már tünetesek közül azok, akik felelőtlenül, a tüneteik ellenére nem maradnak otthon. Ők erőteljesebben fertőznek, mivel a tüneteik miatt több vírust ürítenek. Sajnos a felelőtlen ember nem is tesztelteti magát és az orvosnak sem jelenti be az enyhébbnek vélt tüneteit. Őket a felelőtlenségük okán nem tudod megfogni tesztekkel. Ha felelősségteljesek lennének, akkor pedig tesztelni sem feltétlenül kellene őket, mert házi karanténba helyeznék magukat, ezzel megszakítva a fertőzés láncot.
- Másodsorban a tünetmentesek fertőznek. Náluk is két csoport van. 20-30% végig tünetmentes marad. A többiek pedig lappangási időn belül, annak az utolsó 2-3 napján, még átmenetileg tünetmentesen válnak fertőzővé. Ők is fertőznek, hiszen minden ember köpköd beszéd, vagy csak egyszerű kilégzés közben is (ha fizikai terhelés miatt zihál, akkor még inkább) és a szennyezett kezével fogdossa a felületeket. Őket azért nem tudod teszttel megtalálni, mert senki nem tudja, hogy pont őket kellene tesztelni, még ők maguk sem.

Sajnos a tesztelés a közösségi terjedés fázisában már nem segít számottevő mértékben a terjedés fékezésében. A tesztelésnek a terjedés megfogásában addig van komoly szerepe, amíg a társadalom egészében csak minimális a terjedés és lehet tudni, hogy mely, korlátozott számú csoporton belül valószínű az új esetek felbukkanása. Tehát minimális hazai esetszám mellett lehetett és kellett volna az összes külföldről beutazót karanténozni és tesztelni, a behurcolás megakadályozására. Vagy a gócos terjedés időszakában a góchoz, zárt közösséghez tartozókat karanténba helyezni és végig tesztelni az induló fertőzés láncok megfogása érdekében.
De amikor már tömeges a terjedés és bárki lehet fertőzött, akkor attól nem fog javulni a helyzet, hogy 2-3-szor, vagy akár 10-szer annyit tesztelsz.

Közösségi terjedést a társadalmi általános kontaktszám csökkentésével, a csoportosulások, összejövetelek tiltásával, a zárt terekben való tömeges tartózkodás és megfordulás szükséges minimumra csökkentésével (nincs koncert, mozi, nézők előtt sportesemény, stb...), a szabadban a gazdasági szempontból nem feltétlenül szükséges olyan közterek zárásával, ahol az emberek csoportosulnak, stb... lehet fékezni.
+ A tünetesek rászorítása a felelősségteljes magatartásra, otthon maradásra, jutalmazással és büntetéssel.
+ A munkahelyek, iskolák, hivatalok esetében az elektronikus oktatás, távmunka, otthoni munkavégzés, elektronikus, telefonos ügyintézés kimaxolása.
Ezen kívül az egyéni védekezéssel:
- Tünetesek maradjanak otthon. Azok is, akik pozitívval, vagy erősen gyanús esettel érintkeztek.
- Maszk mindenhol, ahol zárt térben néhány főnél többen tartózkodnak, vagy fordulnak meg, vagy szabadban nem tartható meg a 1,5-2 méter (erőltetett légzést eredményező tevékenységnél ennél nagyobb, 3-5 méter) méter távolság.
- Távolságtartás mindenhol, ahol ez lehetséges. Akár olyan egyszerű dolgok, hogy csak az egy háztartásban élők szálljanak be egyszerre a liftbe.
- Sűrű kézmosás, vagy kézfertőtlenítés. A mások által sokat érintet felületek fogdosásának kerülése.
- Fizikai érintkezés, kézfogás, ölelkezés, puszi kerülése a nem egy háztartásban élők közt.
- A csoportosulás egyéni kerülése, főleg az olyané, ahol a távolság nem tartható meg.
- Elektronikus ügyintézés, elektronikus vásárlás egyéni kimaxolása.
- A tömeggel érintett zárt térben feltétlenül szükséges tartózkodás (pl: vásárlás) ritkítása. Vásároljunk kevesebbszer, egyszerre többet. Ha mindenképpen személyesen kell ügyet intézni, egyszerre intézzünk el mindent. Tehát gondolkodjunk egy kicsit előre.

Ezek segítenek és a nem sok teszt. Ezeket a tesztelés növelésével nem lehet helyettesíteni. Ha ezeket betartanánk, akkor a tesztek száma keveset számít. Közösségi terjedés esetén a tesztelés már csak a diagnózis és kezelés elősegítésére és a terjedés monitorozására való.

Szóval továbbra is azt mondom, hogy ennek a teszt fétisnek nincs értelme. A több teszt követelése nem segít a terjedés fékezésében. Nem helyettesíti a valóban hatékony intézkedéseket. Viszont elhiteti az emberekkel, hogy a hatóságok, a kormányzat és a tesztelést végzők munkája számít és nem az egyéni felelősségteljes magatartás. Elkényelmesíti az embereket, akik maguk nem tesznek minden elvárhatót a terjedés ellen, mert az kényelmetlen. Viszont ujjal mutogatnak a tesztek számára, mintha azon múlna minden.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 002
91 937
113
Kicsit csökkent a találati arány, persze azt nem tudhatjuk, hogy a mintavételek száma hány új teszteltet takar (és nem megismételt tesztet).
Viszont ez legalább már mennyiség. Én fokoznám 10. 000 fölé!
Ugye az ismételt tesztnél is lehet új beteg.
Első negativ, második pozitív.

7 napos átlagakat érdemes nézni, most még sztem 1 hónapig minimum a felfutási szakaszban leszünk. Ez a nyári bulik, gólyatáborok hatása.
A suli hatása még 2 hét, mire teszttel igazoltan látjuk. Aztán még 2 hét karantén a gyanusaknak, utána talán lejjebb megy ha szerencsénk van.

1 pozitiv van, a kórházi eset, lélegeztetőgépes beteg lassan nő.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo