[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 206
8 075
113
És? Mi van ebben nyúlfarknyi cikkben, ami ellentétes lenne azzal, amit mondtam? A cikk is azt mondja:
"Mindennek ellenére mégis helytelen az a megfogalmazás, miszerint Hitler és Sztálin a paktummal szövetséget is kötött volna: tény, hogy a szovjet-német gazdasági kapcsolatok jók voltak, de katonai együttműködésről soha nem volt szó."
"A motiváció egyszerű volt: annak dacára, hogy a szocialista és nemzetiszocialista eszmék esküdt ellenségek voltak, a két birodalomnak egyelőre nem állt érdekében egymás ellen harcolni. Németország fő kontinentális ellenfele Franciaország volt, míg a szovjetek a cordon sanitaire-t, azaz a balti államok és Lengyelország védőfalát akarta áttörni. Augusztus 23-án tehát Joachim von Ribbentrop német külügyminiszter Moszkvába utazott, és Vjacseszlav Molotov népbiztossal aláírt egy megnemtámadási egyezményt. A két politikus után elnevezett paktum emellett tartalmazott egy titkos záradékot is, melyben a nagyhatalmak kijelölték érdekszféráik határát, és kölcsönösen elismerték egymás igényeit. Lengyel területen ez a vonal a Visztula, Narew és San folyók mentén húzódott, ezen kívül a német fél abba is beleegyezett, hogy a Szovjetunió befolyása alá vonja a balti államokat, Finnországot és a román fennhatóság alatt álló Besszarábiát. Németország érdekszférája – értelemszerűen – ezektől a területektől nyugatra húzódott.
A Molotov-Ribbentrop-paktum megdöbbentette az egész világot, miközben a tehetségesebb politikusok azt is megértették, hogy ezzel a szerződéssel lényegében az utolsó akadály is elhárult a hitleri agresszió elől. A szovjet féllel kötött megegyezés után, szeptember 1-jén Németország – provokációra hivatkozva – meg is támadta Lengyelországot, ezzel kezdetét vette a második világháború. A megnemtámadási szerződés ugyanakkor Sztálint is közelebb vitte céljaihoz: két héttel a német támadás után – a lengyel állampolgárok biztonságára hivatkozva – a Vörös Hadsereg is átlépte a lengyel határt, az év végén háborút kezdeményezett Finnország ellen, 1940-ben pedig megszállta a balti államokat és Besszarábiát."

Nem azért kötöttek egyezményt, hanem azért, hogy visszaállítsák az orosz birodalmi határokat, amikről te is fantáziálsz itten minden topikban.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
W

Wilson

Guest
Ha már szó volt az orosz gázról itt egy nagyon jó orosz cikk.

Hogyan és miért veszíti el a Gazprom az egyik legnagyobb piacot



A Gazprom gyorsan elveszíti a török piacot, amelyet egykor az egyik legígéretesebbnek tartottak. Idén az orosz gázexport az országba 8-9 milliárd köbméterre csökkenhet, amire az 1990-es évek közepe óta nem került sor. A készletcsökkenés mind a Gazprom magas árainak, mind Törökország politikájának az eredménye, amely a 2015-s válságot követően fordult el az orosz gáztól. Most a 8 milliárd köbméterre kiterjedő, 2021-ben lejáró szerződés-hosszabbítás is veszélyben van - a piaci helyzet lehetővé teszi Törökország számára, hogy ne tárgyalja újra azokat, ami így félig üresen hagyhatja a nemrégiben épített Turkish Stream gázvezetéket.

A Törökország által az elmúlt 2,5 évben az orosz gázexport csökkenésének üteméhez hasonlót a közelmúlt történetében csak két ország mutatott be - Ukrajna és Litvánia 2014–2016-ban. Ez a dinamika még paradoxabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy kevesebb mint egy évvel ezelőtt a Gazprom új Török Áramlat gázvezetéket épített 7 milliárd euróért Törökország felé. Kommersant megvizsgálta,hogy, Törökország hogyan vált problémás ügyféllé a Gazprom legígéretesebb ügyfeléből.

Beteljesületlen álmok

A 2008-as válság egy vonalat húzott az egész európai gázpiac növekedésének történetébe, ami az azt követő tíz évben több mint 11% -kal csökkent. Ennek fényében Törökország örömet szerzett a Gazprom számára hiszen 2008 és 2014 között az országban 30% -l nőtt a gáz iránti kereslet. 2007 óta Törökország, megelőzve Olaszországot, Németország után a második orosz gázvásárló lett. 2013-ban a Gazprom vezetője, Alekszej Miller elmondta, hogy "a közeljövőben" Törökország válhat a legnagyobb külföldi ügyfelükké, és 20% -os ellátásnövekedésre számít. Ezután az ország évente mintegy 44 milliárd köbmétert fogyasztott, és ennek csak nem 60% -t a Gazprom adta Az elemzők a piaci növekedést 60 milliárd köbméterre jósolták 2020-ra.

Ezeket az optimista várakozásokat figyelembe véve Oroszország 2014 végén úgy döntött, hogy lemondja a Déli Áramlat gázvezeték projektjét a Fekete-tengeren át Bulgáriáig, és ehelyett lefekteti a Török Áramlat vezeték felét. Feltételezték, hogy a gázvezeték egyik ága fogja ellátni Törökországot, a második pedig délkelet-Európába szállítja a gázt.

Ebben az esetben a Gazprom teljesen felhagyhatna a gázszállítással az Ukrajnán át vezető déli útvonalon keresztül. Bár Törökország soha nem tűnt ideális tranzitországnak, mind a kereskedelmi, mind a politikai nézeteltérések fennállása miatt (ideértve Szíriát és a Krímet is), úgy gondolták, hogy ezeket éppen a Gazprom ellátásától való függősége egyensúlyozza ki.

Ekkor azonban a török piac realitása drámai módon megváltozott. Valójában 2014 óta Törökországban a gáz iránti kereslet növekedése leállt (ha az időjárási tényezők miatti 2017-s hullámot kizárjuk) a gazdaság lelassulása és a török líra leértékelődése miatt, ami rendkívül veszteségessé tette az importált gáz dollárért történő megvásárlást. 2019-ben Törökországban a gázfogyasztás 43,4 milliárd köbmétert tett ki - kevesebbet, mint 2013-ban.

A politikai válság 2015 végén külön csapást mért az orosz gázra, amikor Szíriában a törökök lelőttek egy orosz Szu-24 bombázót. Amíg Oroszország válasza határozottan kizárta az energiaellátás korlátozását,addig Ankara az orosz gáz teljes kiváltását tűzte ki célul. Négy évvel később, két új terminál építésének köszönhetően amelyek az LNG és az Azerbajdzsánból származó gáz fogadására szolgálnak, ez a feladat már közel jár a megoldásához.

Nehéz piac

A török hatóságok nézeteinek éles változása az ország belső piacának kialakulásával kapcsolatban is a Gazprom ellen is játszott. Törökországnak szinte nincsen saját gáztermelése (2019-n kevesebb mint 0,5 milliárd köbméter volt), a fogyasztók tarifáit szabályozzák, az importot és a szállítást a Botas állami vállalat végzi.

A 2010-es években Ankara a piac liberalizálását tervezte Európa példájára. Ennek a folyamatnak a részeként 2009-ben és 2012-ben a Gazprommal 10 milliárd köbméterre kötött szerződéseket átruházták a Botasról hét magánimportőrre - Akfel, Avrasya, Bati Hatti, Bosphorus, Enerco, Kibar és Shell cégekre. A Gazprom még többségi részesedést is vásárolt Boszporuszban, a Gazprombank pedig belépett Avrasya és Enerco fővárosába. Ugyanez a monopólium működött például Németországban is, ahol felvásárolták az értékesítő vállalkozásokat.

l
Németországgal ellentétben azonban a török piac liberalizációja megakadt. Az olló kinyílt a szabályozott belföldi tarifák és a Gazprommal kötött dollárban denominált szerződések között, amelyek ára az olajáraktól függ,és így veszteségessé tették a magánimportőröket. Még a 2014-s olajár-csökkenés sem tudta kompenzálni a líra meredek leértékelődését (az elmúlt öt évben 3,5-szeresére esett az ára a dollárral szemben). Ennek eredményeként a Gazprom kénytelen volt a magánkereskedőknek kedvezményt adni a Botas árából. Ez egy sor éves felülvizsgálatot indított el, és ambivalens helyzetet teremtett a Gazprom számára, amelynek így csökkentenie kellett exporttevékenységének jövedelmezőségét a törökországi vállalatok fenntartása érdekében.

Ekkor 2016-n, történt a törökországi katonai puccskísérlet amelynek egyik következménye Akfel, Enerco és Avrasya tényleges államosítása volt. Ennek eredményeként a Gazprombank 2017-ben eladta részvényeit, 2018-ban pedig a Gazprom kivonult a Boszporuszból. Ezt követően a monopólium már nem volt hajlandó az árban engedni a magánkereskedőknek. Ez egy sor stockholmi (választott) bírósági eljárást eredményezett, amelyet általában a Gazprom nyert meg.

Nulla ellátás

A bírósági vereség után a magánkereskedők szinte abbahagyták a gázvásárlást a Gazpromtól - 2019-ben együttesen csak 1,3 milliárd köbmétert, vagyis a szerződés volumenének csak a 13% -t vásárolták meg. 2020-ban a helyzet kissé javult: az év első felében 1,2 milliárd köbméter volt, bár Kibar, Avrasya és Enerco egyáltalán nem vásárolt semmit. De az már most nyilvánvaló, hogy ebben az évben a magánkereskedők nem tudják teljesíteni az „vegye vagy vegye” feltételt (a szerződés szerinti mennyiség 80% -k megvásárlása). A következő öt évre átvihetik a nem megvásárolt mennyiséget(az úgynevezett pótlást). De a piac realitásait figyelembe véve az elkövetkező években is nehéz lesz számukra a volumen megvásárlása. Ugyanakkor a Gazprom bírság behajtási képessége rendkívül kicsi - az importőrök egyszerűen csődbe mennek,és ezzel kapcsolatban csak 2019-ben mintegy 1,7 milliárd dollár értékű kötelezettségekről beszélünk.

A Gazpromnak még mindig van szerződése a Botassal - 4 milliárd köbméter a nyugati útvonalon keresztül és további 16 milliárd köbméter a Blue Stream gázvezetéken keresztül. A Kommersant becslései szerint Botas szintén nem teljesítette teljes mértékben a fel-vagy-fizetést 2019-ben a Blue Streamért, de ez nem fenyeget bírságokkal, mivel a szerződés szerinti pótlási idő nagyon hosszú, 25 év. 2020 első felében Botas teljes mértékben megvásárolta a szerződés szerinti mennyiséget a nyugati útvonalon (2,2 milliárd köbméter), de a Kék Áramlaton keresztül csak 1,1 milliárd köbmétert kapott (ez a szerződés szerinti mennyiségnek kevesebb mint 15% -a).

A törökországi orosz gáz fő problémája az ára. A Kommersant adatai szerint az első negyedévben a Gazprom gázai a Botas számára 1000 köbméterenként 257 dollárba, a másodikba pedig 228 dollárba kerültek 1000 köbméterenként. Összehasonlításképpen: a második negyedévben az azonnali árak Európában mélyen 100 dollár alatt voltak, és a Gazprom exportszerződések átlagos értéke 110 dollár volt 1000 köbméterenként. Maga Törökország a második negyedévben azonnali mennyiségű LNG-t vásárolt, átlagosan 63 USD / 1000 köbméter áron (az első negyedévben ez 98,2 USD / 1000 köbméter volt). Az LNG nagyrészt kiszorította az orosz gázt (lásd az infografikát).
 
W

Wilson

Guest
2.rész

A Sah Deniz mező második szakaszából származó azerbajdzsáni gáz, amelyet a TANAP csővezetéken keresztül szállítanak, a Gazprom másik jelentős versenytársa lett. A szerződés feltételei szerint Botas köteles évente 6 milliárd köbmétert vásárolni, bár ennek a gáznak az ára, figyelembe véve a szállítást, még magasabb is, mint az oroszé. Ugyanakkor április-július között Botas abbahagyta a nem kevésbé drága iráni gáz vásárlását, kihasználva azt a tényt, hogy az országból származó gázvezeték megsérült a március végi "szabotázs" miatt.


A tétek a szerződések

Az orosz gáz túl drágává vált abban az időben, amikor Törökországnak lehetősége volt gyökeresen felülvizsgálni ellátási szerkezetét. A következő hat évben Törökországnak lejár a hosszú távú szerződések 80% -, amelyek éves összmennyisége körülbelül 48 milliárd köbméter, vagyis meghaladja a jelenlegi fogyasztást.

2021-ben lejárnak a nyugati útvonalon a Gazprommal kötött szerződések 8 milliárd köbmétere (most ezt a gázt a Török Áramlaton keresztül szállítják). A mennyiség felét a Botas, a többit Avrasya (0,5 milliárd köbméter), Shell (0,25 milliárd köbméter), Boszporusz gaz (0,75 milliárd köbméter) és Enerco
(2,5 milliárd köbméter) birtokolja. Ugyanebben az évben lejár az Azerbajdzsánnal kötött Shah Deniz első szakaszától származó 6,6 milliárd köbméteres szerződés, az Egyenlítői-Guineával és Nigériával kötött megállapodások (egyenként 1 millió tonna LNG). 2024-ben lejár a szerződés Algériával 4 millió tonna LNG-vel, és 2026-ban - a legnagyobb megállapodások: a Gazprommal a Kék Áramlaton (16 milliárd köbméter) és Iránnal (9,6 milliárd köbméter).

Valószínűleg a Shah Deniz első szakaszától kezdve meghosszabbítják a kereskedelmi szempontból vonzó szerződést, bár az éves mennyiség valószínűleg megfeleződik . Ami Oroszországot és Iránt illeti, az LNG vásárlása ma már sokkal olcsóbb, mint a gázvezetéken keresztül érkező gázé. A török infrastruktúra 18,8 millió tonna LNG-t tud fogadni évente (24 milliárd köbméter),és új terminálokat terveznek. Ez nem elegendő az összes orosz gáz helyettesítésére, figyelembe véve a fogyasztási és biztonsági aggályokat. De Törökország könnyen csökkentheti 8-10 milliárd köbméterrel a Gazpromtól vásárolt gázt mennyiségét, vagyis a szerződéses mennyiség harmadát.

Kétséges a 2021-n lejáró orosz gázszerződések meghosszabbítása, különösen a magánimportőrökkel - erősíti meg az Eurasia Analytics alapítója és Gulmira Rzajeva, az OIES kutatója. Becslése szerint az első félévben a Gazprom gáza volt a legdrágább a török piacon, az iráni gázzal azonos szinten. Ezenkívül a szakértő hozzáteszi, Ankara egészét "terheli az orosz gáztól való függése".

Rzayeva asszony úgy véli, hogy Törökország a Gazprommal folytatott párbeszédében ugyanazokat az engedményeket követeli, amelyeket a monopólium már adott európai partnereinek: a szerződések időtartamának lerövidítése, az újrakivitel tilalmának feloldása (célzáradék), az árak összekapcsolása a tőzsdei árakkal az Európai központokkkal (például a holland TTF). "A Gazprommal kötött szerződések feltételei egyszerűen elavultak" - hangsúlyozza. "De a Törökországban az ár a fő tényező. Ha a Gazprom engedményeket tesz és az árai a legalacsonyabbak lesznek a piacon, akkor a törökök sokat vásárolhatnak. " De a szakértő úgy véli, hogy a Gazprom soha nem tudja újra visszaszerezni a török piac 58% -t, amit még 2012-n birtokolt.


Kockázatok és ambíciók

Augusztusban Törökország újabb ütőkártyát kapott a tárgyalásokon - az állami tulajdonban lévő TPAO bejelentette, hogy felfedezték az ország első nagy gázmezőjét a Fekete-tengerben . Az erőforrásokat 320 milliárd köbméterre becsülik egy kút - a Tuna-1 - fúrásának eredményei alapján. A parttól való távolság 175 km, a fúrási ponton a tenger mélysége 2,1 km, a kút mélysége további 2,4 km. Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette azt a szándékát, hogy három év múlva megkezdik a gáz kitermelését.

Az olajmunkások, akiknek van tapasztalatuk a fekete-tengeren történő munkavégzésről, rendkívül szkeptikusak e dátumok valóságtartalmát illetően. Az Exxon hétéves kutatás után 2019-ben hagyta el a térségbeli romániai Neptun projektet, 700 millió dolláros kiadást számolva el. „A 320 milliárd köbméterből mennyi lesz nyereségesen kitermelhetőnek , az a következő kutatási szakasz feladata lesz.Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni nemcsak a gázár csökkenését, hanem az offshore mezők nagy mélységben történő fejlesztésének magas költségeit, sőt a Fekete-tenger agresszív kén-szulfid környezetét is ”- mondja Mihail Grigorjev, a Gekon Tanácsadó Központ vezetője.

Gulmira Rzajeva szerint az új mező évente 5-8 milliárd köbmétert hozhat Törökországnak , amely az ország fogyasztásának 10-18% -át teszi ki: „A mennyiség nem túl nagy, de maga a terület felfedezésének ténye további érvet ad Törökországnak a beszállítókkal folytatott párbeszédben. Ezenkívül a saját gázunk reálisabbá teszi a saját gázközpontunk létrehozásának hosszú távú terveit.

Az a fő kérdés - a Kommersant beszélgetőpartnereinek többségének véleménye szerint - , hogy Törökország képes lesz-e találni egy, a mélytengeri területeken szerzett tapasztalatokkal rendelkező nyugati vállalatot a projektbe. Törökország kapcsolatai továbbra is feszültek az USA-val és az EU-val. De ez a konfliktus nem befolyásolja a Nyugat érdekeinek megfelelő projekteket - ha a terület fejlesztése (kitermelése) negatívan befolyásolhatja Oroszország és Törökország közötti kapcsolatokat, akkor a nyugati vállalatok számára engedélyezhetik a részvételt" - mondta Vladimir Avatkov, az IMEMO RAN vezető kutatója.

Törökország függőségét az orosz gáztól hagyományosan fontos érvnek, sőt nyomásgyakorlónak tekintik Moszkva és Ankara kapcsolataiban. De ez az együttműködés (függés)nem csak a földgázra korlátozódik. Van az Akkuyu atomerőmű projekt, hatalmas mennyiségű az orosz turisták száma Törökországban, és jelentős török üzleti tevékenység folyik Oroszországban - mondja Vladimir Avatkov. A 2015-ös válság után védelmi területet érintő párbeszéd kezdődött, ennek eredményeként haditechnikai együttműködés jött létre pl az S-400 rendszerek szállítása terén. A szakértő elismeri, hogy a Törökországgal fenntartott kapcsolatok konfliktusveszélyt rejtenek, mivel Recep Erdogan új Törökországa "nemcsak regionális vezetőként, hanem az iszlám világ világhatalmaként és központjaként próbálja magát pozícionálni". Oroszországban és Törökországban sok a közös, teszi hozzá, de Ankara ambíciói "túlmutathatnak azon nemzeti érdekek területén, amelyeket Moszkva még kész figyelembe venni".
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Van némi igazság abban amit írsz. Némileg árnyalnám:

A szükségen/kényszeren kívül nem nagyon szokás azzal szövetséget kötni, akinek a "kis tesói"(pán-szláv szövetségesei) évszázadok óta szeretnének országrészeket le/kiharapni.
Ezt így ebben a formában indokoltnak érzem. :rolleyes:

A "testvéri" bauxit-olaj üzletet is milyen jónak gondoltatták velünk propaganda-nyilvánosan, amíg ki nem derült, hogy a ritka és méreg-drága titán -ami a hazai bauxitban jelentős mennyiségben volt-, annak az árát meg a hazai párt-elitnek adták. Az ár tizedét. Elvtársilag. Bécsi számlára.

Igen, ez az a fém ami csúcstechnikás űr-/repülőgép-ipari alkatrészek egyik legfontosabb ötvöző anyaga.
...meg a "leégett"(hová-is-lett: eltűnt) Mikro-Elektronika Vállalat (MEV) gyártó-sorai, Cocom-listás komplett technológiák/gyárak...
"Igazi" elvtársi együttműködés.

"...meg a "leégett"(hová-is-lett: eltűnt) Mikro-Elektronika Vállalat (MEV) gyártó-sorai, "

Na várjál, az még azóta sem derült ki, hogy pontosan mi lett a MEV-vel. A szovjeteknek állt a legkevésbé érdekében a MEV felgyújtása, hiszen nekik termelt alkatrészeket, többek között rakétákba. Az amerikaiak már annál érdekeltebbek voltak ebben, hiszen a MEV másolta az Intel chip-eket (tokozás lecsiszolása után elektronmikroszkóppal reverse-engineering-elték őket) ill. az USA-nak állt érdekében a szovjet-blokk gyengítése. Ráadásul az amerikaiak lopták el a MEV által feltalált FPGA technológiát és utána jelent meg a Xilinx nevű cég egy ilyen termékkel, amely a volt MEV dolgozók szerint annak pontos másolata, amit ők fejlesztettek a MEV-nél. A harmadik jelölt a tettesi pozícióra Izrael titkosszolgálata, mivel a MEV által gyártott chip-ek SCUD rakétákba kerültek beépítésre, amelyet gyakran ellenük alkalmaztak - úgyhogy még ők a harmadik jelölt. De mondom, soha nem derült ki, hogy pontosan mi történt, és hogy ki tette. Úgyhogy légyszives ne kezeld tényként, hogy a szovjetek lettek volna.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 259
67 260
113
Nem maguktól jöttek ide!
Az azóta is számtalanszor fényesre nyalt seggű sógorék hívták őket ide!
Nem az orosz birodalom verte le a szabadságharcot, hanem a Habsburgok.
A cár csak kölcsönadott katonákat Ferenc Jóskának.
Ez az egész az oroszok verték le a szabadságharcot csak arról szól, hogy lekerüljön a felelősség a Habsburgokról, és Ferenc Jóska mindenki jovialis nagypapája lehessen!

Nem tévesztették soha szem elől a Habsburgok tetteit, de attól még a cár faarccal kölcsönadta a sereget.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Nem tévesztették soha szem elől a Habsburgok tetteit, de attól még a cár faarccal kölcsönadta a sereget.
Miért, szerinted mit kellett volna csinálnia?
Minket magasról leszart, azt se nagyon tudta, hogy létezünk. A Habsburgokat megsegíteni viszont érdeke volt.
Szóval a németek meg osztrákok akik Magyarország fennállásának egész ideje alatt folyamatosan szopattak ahogy csak birtak, jó fejek, meg haverok, stb.
A törökök akik ellen szintén évszázadokig háborúztunk, 150 évig ültek a nyakunkon a magyar etnikum 2/3 3/4 elpusztult alattuk, nekik koszonhetjuk Trianont nem a franciáknak, na ők, testvérek!
Az oroszok, akik soha nem támadtak meg minket provokáció vagy valami egyéb ok nélkül (összesen háromszor futottunk össze velük) viszont sokak szerint utaznak ránk, és példátlan ellenségeink.
Ha barátságosan akarok fogalmazni, ez kettős mérce.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2020/09/06/ku...zeul-a-minszki-haromoldalu-osszekoto-csoport/
"Az ukrán fél kezdeményezi a minszki háromoldalú összekötő csoport ülésének sürgős összehívását Denisz Pusilinnak, a szakadár Donecki Népköztársaság (DNR) fegyveresei vezetőjének kijelentése miatt, amely szerint szétlövik az ukrán fegyvere erők állásait – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter egy szombat esti televíziós műsorban, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua.
A Prjamij televízió adásában beszélve Kuleba jelezte, hogy vasárnap összeül a minszki háromoldalú összekötő csoport, hogy megvitassa a fegyveresek vezérének parancsát az ukrán erődítések megsemmisítésére az ütközővonal közelében fekvő Suma település körzetében. „Tájékozattuk az elnököt, aki nagyon aggódik a közöltek miatt. Azonnal megtettük a válaszlépést: Ukrajna összehívta a háromoldalú összekötő csoport ülését már vasárnapra” – mutatott rá a külügyminiszter.
Denisz Pusilin, az önkényesen kikiáltott DNR elnöke szombaton bejelentette, hogy a szakadárok szeptember 7-én szét fogják lőni az ukrán fegyveres erők állásait Suma település körzetében..."



Mindennek azért voltak előzményei. A legutóbbi (megint újból és most már aztán végleg...) tűzszünet után, DNR és LNR állításai szerint, az Ukránok megint új állásokat építettek ki. Ezt még augusztus végén elégelte meg DNR és Pushilin augusztus 28-án ultimátumot adott, hogy az általuk felsorolt állásokból szeptember elejéig vonuljanak vissza, azokat számolják fel, mert ha nem, akkor DNR azokat szétlövi az általa megjelölt időpont után, és addig ürítsék ki azokat, hogy az Ukránoknak ne legyen ember vesztesége emiatt (!)
Szeptember elejéig viszont Pushilin felhívására semmilyen Ukrán válasz nem érkezett. DNR ezután ismét felhívta az Ukránok figyelmét a határidőre (https://rusvesna.su/news/1599289752) - amit ezek szerint azok addig egyáltalán nem vettek komolyan. Orosz cikkek szerint ezután került (!) Zelenszkij elé az ügy,( https://rusvesna.su/news/1599330168 ) aki "nagyon aggódik" ( orosz kommentek szerin kétségbeesetten próbálná ezt megakadályozni). Ugyanis az Ukránok eddig minden "tűzszünet" alatt ezt csinálták ( területfoglaló "stratégiájukat" még régen elneveztem "Minszkezésnek") és ha most a szakik szétlövik a szokásos módon gond nélkül kiépített új állásaikat (melyek a szakik szerint most éppen stratégiai infrastruktúrákat is veszélyeztetnek már) akkor ez megágyazhat annak, hogy visszakényszerítsék az Ukránokat a 2015-ös határok mögé. Minimum. Ráadásul "Ukrajna" körül mostanában kezd kissé jobban megfagyni a levegő.

Trump ugy mostantanra eléggé kiakadt rájuk. + Belekormányozták magukat abba a helyzetbe hogy elvágják kapcsolatukat Belorusiával- így az életbevágó Keletre irányuló kerülő, de azért gyakorlatilag valamennyire működő kereskedelmi útvonalaktól+ Oroszország most komolyan berágott rájuk a 33 Wagneros miatt+ Lukasenko nem Kijevnek adta ki az állítólag Ukrán titkosszolgálati akcióval csapdába csalt Wágnereseket,hanem "visszaadta őket Oroszországnak, és minden felelősséget az SBU-ra hárított (megtépázva ezzel megint Ukrajna mostanra eléggé megtépázott nemzetközi reputációját), és ráadásul állítólag ezután Lukasenko lényegében leállította a Belorus-Ukrán "kereskedelmet"(és orosz kommentek szerint azonnal megszüntette az állítólagos Ukrán-Belorus oroszellenes titkosszolgálati együttműködést), ami a mostani helyzetben (is) nagyon fáj Ukrajnának- állítólag ezután "sértődött " meg látványosan "Ukrajna" Belorusiára.
(Ráadásul, bár ez a mostanra kialakult helyzetben Ukrajnának már szinte tényleg tökmindegy. miután Ukrajnának valahogyan (vélhetően USA "kérésre) sikerült kapnia Magyarországtól egy Ukrajnát támogató nyilatkozatot) nem sokkal később nem engedett be Kárpátaljára egy magyar kormánytagot, ezzel diplomáciai konfliktust okozva)
Ha mindez nem lenne elég, a Belorus helyzet miatt lényegében jelen helyzetben alig figyelnek Ukrajnára a "szövetségesei". Tmogatást eddig nem olvastam Ukrajna felé, hogy a csúnya DNR/LNR ne lője szét az előre bejelentett illegálisan és a tűzszünet pontjainak ellentmondó kiépített új Ukrán állásokat
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Van némi igazság abban amit írsz. Némileg árnyalnám:

A szükségen/kényszeren kívül nem nagyon szokás azzal szövetséget kötni, akinek a "kis tesói"(pán-szláv szövetségesei) évszázadok óta szeretnének országrészeket le/kiharapni.
Ezt így ebben a formában indokoltnak érzem. :rolleyes:

A "testvéri" bauxit-olaj üzletet is milyen jónak gondoltatták velünk propaganda-nyilvánosan, amíg ki nem derült, hogy a ritka és méreg-drága titán -ami a hazai bauxitban jelentős mennyiségben volt-, annak az árát meg a hazai párt-elitnek adták. Az ár tizedét. Elvtársilag. Bécsi számlára.

Igen, ez az a fém ami csúcstechnikás űr-/repülőgép-ipari alkatrészek egyik legfontosabb ötvöző anyaga.
...meg a "leégett"(hová-is-lett: eltűnt) Mikro-Elektronika Vállalat (MEV) gyártó-sorai, Cocom-listás komplett technológiák/gyárak...
"Igazi" elvtársi együttműködés.
Ó, a bauxit! Majdnem Hévíz is ráment a nagy szovjet mohóságra, az volt a magyar "űrprogram". Annyi titániumot vittek ki a komcsik, hogy még ma is Svájc lennénk, ha akkor eladjuk rendes áron.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
2.rész

A Sah Deniz mező második szakaszából származó azerbajdzsáni gáz, amelyet a TANAP csővezetéken keresztül szállítanak, a Gazprom másik jelentős versenytársa lett. A szerződés feltételei szerint Botas köteles évente 6 milliárd köbmétert vásárolni, bár ennek a gáznak az ára, figyelembe véve a szállítást, még magasabb is, mint az oroszé. Ugyanakkor április-július között Botas abbahagyta a nem kevésbé drága iráni gáz vásárlását, kihasználva azt a tényt, hogy az országból származó gázvezeték megsérült a március végi "szabotázs" miatt.


A tétek a szerződések

Az orosz gáz túl drágává vált abban az időben, amikor Törökországnak lehetősége volt gyökeresen felülvizsgálni ellátási szerkezetét. A következő hat évben Törökországnak lejár a hosszú távú szerződések 80% -, amelyek éves összmennyisége körülbelül 48 milliárd köbméter, vagyis meghaladja a jelenlegi fogyasztást.

2021-ben lejárnak a nyugati útvonalon a Gazprommal kötött szerződések 8 milliárd köbmétere (most ezt a gázt a Török Áramlaton keresztül szállítják). A mennyiség felét a Botas, a többit Avrasya (0,5 milliárd köbméter), Shell (0,25 milliárd köbméter), Boszporusz gaz (0,75 milliárd köbméter) és Enerco
(2,5 milliárd köbméter) birtokolja. Ugyanebben az évben lejár az Azerbajdzsánnal kötött Shah Deniz első szakaszától származó 6,6 milliárd köbméteres szerződés, az Egyenlítői-Guineával és Nigériával kötött megállapodások (egyenként 1 millió tonna LNG). 2024-ben lejár a szerződés Algériával 4 millió tonna LNG-vel, és 2026-ban - a legnagyobb megállapodások: a Gazprommal a Kék Áramlaton (16 milliárd köbméter) és Iránnal (9,6 milliárd köbméter).

Valószínűleg a Shah Deniz első szakaszától kezdve meghosszabbítják a kereskedelmi szempontból vonzó szerződést, bár az éves mennyiség valószínűleg megfeleződik . Ami Oroszországot és Iránt illeti, az LNG vásárlása ma már sokkal olcsóbb, mint a gázvezetéken keresztül érkező gázé. A török infrastruktúra 18,8 millió tonna LNG-t tud fogadni évente (24 milliárd köbméter),és új terminálokat terveznek. Ez nem elegendő az összes orosz gáz helyettesítésére, figyelembe véve a fogyasztási és biztonsági aggályokat. De Törökország könnyen csökkentheti 8-10 milliárd köbméterrel a Gazpromtól vásárolt gázt mennyiségét, vagyis a szerződéses mennyiség harmadát.

Kétséges a 2021-n lejáró orosz gázszerződések meghosszabbítása, különösen a magánimportőrökkel - erősíti meg az Eurasia Analytics alapítója és Gulmira Rzajeva, az OIES kutatója. Becslése szerint az első félévben a Gazprom gáza volt a legdrágább a török piacon, az iráni gázzal azonos szinten. Ezenkívül a szakértő hozzáteszi, Ankara egészét "terheli az orosz gáztól való függése".

Rzayeva asszony úgy véli, hogy Törökország a Gazprommal folytatott párbeszédében ugyanazokat az engedményeket követeli, amelyeket a monopólium már adott európai partnereinek: a szerződések időtartamának lerövidítése, az újrakivitel tilalmának feloldása (célzáradék), az árak összekapcsolása a tőzsdei árakkal az Európai központokkkal (például a holland TTF). "A Gazprommal kötött szerződések feltételei egyszerűen elavultak" - hangsúlyozza. "De a Törökországban az ár a fő tényező. Ha a Gazprom engedményeket tesz és az árai a legalacsonyabbak lesznek a piacon, akkor a törökök sokat vásárolhatnak. " De a szakértő úgy véli, hogy a Gazprom soha nem tudja újra visszaszerezni a török piac 58% -t, amit még 2012-n birtokolt.


Kockázatok és ambíciók

Augusztusban Törökország újabb ütőkártyát kapott a tárgyalásokon - az állami tulajdonban lévő TPAO bejelentette, hogy felfedezték az ország első nagy gázmezőjét a Fekete-tengerben . Az erőforrásokat 320 milliárd köbméterre becsülik egy kút - a Tuna-1 - fúrásának eredményei alapján. A parttól való távolság 175 km, a fúrási ponton a tenger mélysége 2,1 km, a kút mélysége további 2,4 km. Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette azt a szándékát, hogy három év múlva megkezdik a gáz kitermelését.

Az olajmunkások, akiknek van tapasztalatuk a fekete-tengeren történő munkavégzésről, rendkívül szkeptikusak e dátumok valóságtartalmát illetően. Az Exxon hétéves kutatás után 2019-ben hagyta el a térségbeli romániai Neptun projektet, 700 millió dolláros kiadást számolva el. „A 320 milliárd köbméterből mennyi lesz nyereségesen kitermelhetőnek , az a következő kutatási szakasz feladata lesz.Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni nemcsak a gázár csökkenését, hanem az offshore mezők nagy mélységben történő fejlesztésének magas költségeit, sőt a Fekete-tenger agresszív kén-szulfid környezetét is ”- mondja Mihail Grigorjev, a Gekon Tanácsadó Központ vezetője.

Gulmira Rzajeva szerint az új mező évente 5-8 milliárd köbmétert hozhat Törökországnak , amely az ország fogyasztásának 10-18% -át teszi ki: „A mennyiség nem túl nagy, de maga a terület felfedezésének ténye további érvet ad Törökországnak a beszállítókkal folytatott párbeszédben. Ezenkívül a saját gázunk reálisabbá teszi a saját gázközpontunk létrehozásának hosszú távú terveit.

Az a fő kérdés - a Kommersant beszélgetőpartnereinek többségének véleménye szerint - , hogy Törökország képes lesz-e találni egy, a mélytengeri területeken szerzett tapasztalatokkal rendelkező nyugati vállalatot a projektbe. Törökország kapcsolatai továbbra is feszültek az USA-val és az EU-val. De ez a konfliktus nem befolyásolja a Nyugat érdekeinek megfelelő projekteket - ha a terület fejlesztése (kitermelése) negatívan befolyásolhatja Oroszország és Törökország közötti kapcsolatokat, akkor a nyugati vállalatok számára engedélyezhetik a részvételt" - mondta Vladimir Avatkov, az IMEMO RAN vezető kutatója.

Törökország függőségét az orosz gáztól hagyományosan fontos érvnek, sőt nyomásgyakorlónak tekintik Moszkva és Ankara kapcsolataiban. De ez az együttműködés (függés)nem csak a földgázra korlátozódik. Van az Akkuyu atomerőmű projekt, hatalmas mennyiségű az orosz turisták száma Törökországban, és jelentős török üzleti tevékenység folyik Oroszországban - mondja Vladimir Avatkov. A 2015-ös válság után védelmi területet érintő párbeszéd kezdődött, ennek eredményeként haditechnikai együttműködés jött létre pl az S-400 rendszerek szállítása terén. A szakértő elismeri, hogy a Törökországgal fenntartott kapcsolatok konfliktusveszélyt rejtenek, mivel Recep Erdogan új Törökországa "nemcsak regionális vezetőként, hanem az iszlám világ világhatalmaként és központjaként próbálja magát pozícionálni". Oroszországban és Törökországban sok a közös, teszi hozzá, de Ankara ambíciói "túlmutathatnak azon nemzeti érdekek területén, amelyeket Moszkva még kész figyelembe venni".


Azért az egyért nézem ferde szemmel ezt a cikket (hiába írták ciril betűkkel) mert közgazdasági tény , hogy az LNG sosem lesz olcsóbb mint a vezetékes gáz !
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and laiki
W

Wilson

Guest
Azért az egyért nézem ferde szemmel ezt a cikket (hiába írták ciril betűkkel) mert közgazdasági tény , hogy az LNG sosem lesz olcsóbb mint a vezetékes gáz !

Hát pedig idén volt rá példa persze ebből következik az a kérdés,hogy hosszabb távon ez mennyire reális állapot az oroszok akiknek a gazdaságában komoly súlya van az exportált gáznak mennyit engedhetnek az árrésukből és hogy a fajsúlyos lpg termelők vajon belemennek-e abba,hogy kis árréssel adják a gázt,hosszabb távon,hogy így próbálják kiszorítani az oroszokat.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 131
12 178
113
Ó, a bauxit! Majdnem Hévíz is ráment a nagy szovjet mohóságra, az volt a magyar "űrprogram". Annyi titániumot vittek ki a komcsik, hogy még ma is Svájc lennénk, ha akkor eladjuk rendes áron.
Akkor tulajdonképpen az SR-71 szegről-végről magyar, ha jól értem?
Ha már így van, igazán ajándékozhatnának egyet a szolnoki reptárba múzeális céllal.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 259
67 260
113
Leginkább magáról Maria Zaharováról, a primitivizmusáról és a közönségességéről árul el sokat az, ahogyan a Fehér Házbeli látogatást kommentálta - így reagált Aleksandar Vucic szerb elnök arra, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője az Elemi ösztön című film egyik jelenetéhez hasonlította azt, ahogyan a szerb elnök Donald Trump amerikai elnökkel szemben ülve beszélgetett.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217557/
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
A "testvéri" bauxit-olaj üzletet is milyen jónak gondoltatták velünk propaganda-nyilvánosan, amíg ki nem derült, hogy a ritka és méreg-drága titán -ami a hazai bauxitban jelentős mennyiségben volt-, annak az árát meg a hazai párt-elitnek adták. Az ár tizedét. Elvtársilag. Bécsi számlára.

Igen, ez az a fém ami csúcstechnikás űr-/repülőgép-ipari alkatrészek egyik legfontosabb ötvöző anyaga.
...meg a "leégett"(hová-is-lett: eltűnt) Mikro-Elektronika Vállalat (MEV) gyártó-sorai, Cocom-listás komplett technológiák/gyárak...
"Igazi" elvtársi együttműködés.

Azért itt érzek némi zavart az erőben, meg a legendában. Mert bauxitunk most is van és nyilván a titán tartalma sem változott meg. Mégsem éri meg kutyának sem a kitermelés és feldolgozás. Az orosz turisták Hévizen több lóvét hoznak, úgyhogy inkább a tavat választottuk a bauxit bányászat ellenében. Vajon így tettünk volna, ha tényleg gennyesre kereshettük volna magunkat titánból a szörnyű KGST béklyók letörése után? Azóta sem gondolta senki, hogy Magyarország titán nagyhatalom lehetne. Viszont Oroszország ma is a világ 2.-3. titán termelője. Nem szorul rá a magyar bauxitra és timföldre. Csak megjegyzem, hogy nem, csak mélyművelésű bauxit bányáink voltak. Azaz a karsztvíz problémát leszámítva is lehettünk volna titán nagyhatalom, ha a legenda igaz lenne. Mégis a gánti bauxitbánya ma turista látványosság. (A járvány megszűnése után ajánlom mindenkinek. Tényleg érdekes, holdbéli táj.)

Félreértés ne essék: A bauxitnak alapból van 2-4% TiO2 tartalma. Ha már egyszer kiszállították a bauxitot, illetve a timföldet - mert Magyarországon nem állt rendelkezésre rengeteg olcsó áram, ami az alumínium gyártáshoz kellett - akkor persze a titán tartalmat is hasznosították. Idáig tartanak a logikus tények. A többi meg legenda gyártás.

Az orosz utálat tárgykörében kár azt boncolgatni, hogy a KGST, vagy kétoldalú egyezmények keretében kötött üzletekből kinek mi érte meg az átkosban. Igen sok mindent olcsón adtunk, de sok mindent olcsón is kaptunk. Nem túl tisztességes csak a mérleg egyik oldalát figyelembe venni. A magyar természeti és emberi erőforrásokat ma sem hasznosítják kisebb mértékben a jelenlegi nagy testvéreink javára, mint az átkos idején. Visszafelé menve, pedig a szovjet nagy testvér előtt sem aknázta ki kevésbé a magyar erőforrásokat a saját javára az aktuális korábbi osztrák, vagy török megszálló nagy testvér. Ezen az alapon egyformán lehet mindenkit utálni, aki a Magyarország nevű átjáróházon valaha keresztül ment, vagy innen hasznot húzott, vagy nekünk kárt okozott, vagy velünk háborúzott, stb... Tehát egy nagy csomó országot.

De szerintem inkább normális együttműködésre kellene törekedni. Természetesen a saját érdekeink mentén. Az oroszokkal is. Meg másokkal is (például Kína). Már ha az aktuális gyarmattartóink hagynák, hogy így tegyünk és a saját érdekeinket szem előtt tartva együttműködjünk bárkivel, akivel megéri.