Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
"Amíg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint kétezer van" – írja a politikusoknak és az orvoskollégáknak is szánt szombat esti Facebook posztjában Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. A szakember hozzáteszi, „esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló.
Kevesebb mint kétezer intenzíves szakápoló jut 16 ezer lélegeztetőgépre – fakadt ki egy orvos a Facebookon

Akkor most szépen azonnali hatállyal intézkedni kell, hogy állami finanszírozással, akár munkaidőben beiskolázzák a szükséges ápoló létszámot, (és megfelelő ösztöndíjat automatikusan felajánlani azoknak a megfelelő előképzettségű ápolóknak, akik már elhagyták az egészségügyet) mégpedig azonnal- akár már a jövő hónapban kezdhetnék. Meg lehetne csinálni. Akár a kórházakban kvázi kihelyezett képzésben (hogy ne álljon meg az "élet" a kórházakban). Ha kell, akár a nyugdíjból, egyéb munkahelyükről behívnak még a kieső ápolók helyére ápolókat, és megfelelő átcsoportosításokkal kezelik a helyzetet + a akár a nyugdíjból oktatókat.

Ez egy egészségügyi vészhelyzet.
Intézkedjenek annak megfelelően.

Én megértem, hogy ez milliárdokba kerülhet, de van rá pénz- ugyanaz a kategória, mint a lélegeztető gépek beszerzése,maszkok beszerzése... a pénz nem számított, itt se számítson. Szervezzék meg, bonyolítsák le. számoljanak be a szükséges helyeken az előrehaladásról akár hetente (vagy gyakrabban), nevezzenek ki egy felelőst, akár miniszteri vagy kormánymegbízottat -és amin változtatni kell hogy működjenek a képzések ,ott intézkedjenek - és azonnal biztosítsák a forrásokat...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and hlln

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Tanulságos

„Te, aki belefáradtál a vírushisztibe!”
https://mandiner.hu/cikk/20200920_te_aki_belefaradtal_a_virushisztibe

Kedves ismerőseim, kedves mindenki!

Szombaton (09.12.) pozitív ➕ lett a koronavírus PCR tesztem eredménye.

Sajnálatos módon nem tünetmentesen, hanem elég erőteljes és hullámzó intenzitású tünetekkel jelentkezett nálam a COVID-19 betegség. Most azért írnék minderről, mert tudom hogy mostanra már sokan belefáradtak ebbe az egész koronavírus őrületbe, és sokan túlzónak vagy fölöslegesnek érzik az ezzel kapcsolatos intézkedéseket.

Sokan azt gondolják, hogy olyan mint az influenza vírus, 1 hét alatt kifekszi magából az ember és minden rendben lesz. Én is ezt hittem / reméltem, sajnos nem így alakult. A kezdeti rosszullét fokozódott (láz, végtagfájdalom, fejfájás, gyengeség, mérhetetlen fáradékonyság), majd mikor átmenetileg 2 napig jobban éreztem magam és reméltem hogy minden rendben lesz már, akkor jött egy hirtelen és tartós rosszullét (megszédülés, remegés, tüdőfájdalom) ami miatt a mentőket is ki kellett hívni. Soha eddig nem vitt el mentő, soha eddig nem voltam kórházban fekvő betegként...

Mind a mentősök, mind a kórházi dolgozók (Tatabánya, Szent Borbála Kórház, Sürgősségi Osztály, koronavírusos betegek számára elkülönített részlege) a körülményekhez képest és a jelenlegi tudás ismeretében végezték munkájukat, amiért hálás vagyok. Sok mindent megvizsgáltak rajtam (vérnyomás, vércukor, EKG, vénás és artériás vérvizsgálat, tüdő röntgen, és infúziót is kaptam) mindezt a nem túl kellemes »szkafanderes« öltözékükben. Szerencsére minden eredményem jó volt, így pár óra után hazaengedtek. Csak sajnos nem igazán tudták megmondani hogy mitől lehettem rosszul.

A következő néhány nap ennek függvényében eléggé szenvedéssel telt, fájdalmaim előjöttek majd elmúltak aztán ismét előjöttek, aludni is alig tudtam. Próbáltam mindenféle módon enyhíteni a tüneteimet, több kevesebb sikerrel (fontos tudni hogy ugyebár koronavírus ellen nincs kimondott gyógyszer, csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni).

Ma végre úgy keltem, hogy jobban érzem magam (nem 100%-osan, de legalább jobban az előző napokhoz képest) és remélem hogy ez már csak így marad.

28 éves vagyok. NINCS semmilyen krónikus betegségem. Fiatal, egészséges szervezet. És másfél hete szenvedek a koronavírustól ki tudja meddig még. Ez számomra nem olyan mint az influenza vírus! És hangsúlyoznám, hogy semmi garancia nincs arra, hogy TE neked aki belefáradtál ebbe a »vírushisztibe«, majd jobb lesz.

Nem kell hinned abban, hogy járvány van (szerintem ez amúgy is részlet kérdés), de TE sem akarhatod hogy te magad vagy valamely szeretted megszenvedjen vele! Vagy valami rosszabb történjen...

Én magam nem tudom hol szedhettem össze a vírust, nem jártam külföldön és nem voltam a közelmúltban nagyszabású rendezvényen sem. Csupán dolgozni jártam (tömegközlekedéssel) és boltba. Ahol TE aki belefáradtál a »vírushisztibe« sokszor nem tartod be a megfelelő maszkhasználat szabályait. És bár én mindig rendesen hordtam a maszkot, könnyen lehet hogy egy maszkhasználat szabályait be nem tartó egyén mint hordozó átpasszolta nekem a vírust, melyet igazán megtarthatott volna magának.

Sosem fog ez kiderülni, nem is számít már igazán. Csak azt szeretném illusztrálni a saját esetemmel, hogy sosem tudhatod mit hozhat ki belőled egy újszerű vírus, amihez hasonlóval nem találkozott még a szervezeted.

Remélem lesz aki elgondolkodik ezen, ha már egy ember komolyabban veszi ezután a maszkhasználatot és a kézmosás fontosságát, én már annak is örülni fogok.

Vigyázzon mindenki magára, ne játszatok a tűzzel!”


Akár igaz is lehet vagy ez is csak egy cikk a sok közül amivel valakik valamilyen bizonyosságot kívánnak szerezni álláspontjuknak . Nem tisztem eldönteni de még mindig ott tartunk , hogy elkapni és ilyen tünetekkel megélni kb annyi az esély (az eddig látottak alapján) mint közlekedési balesetet szenvedni kishazánk útjain . Igen amikor közlekedek (elég sokat ) akkor ez is benne van a pakliban meg az is . Annyit tehetek , hogy oda figyelek - akár mások helyett is - de élem tovább normálisan az életemet . Ezzel az egész Covid őrülettel csak annyi mostanra a bajom , hogy annyira túl van tolva a világban hogyha jönne egy igazi , egy pusztító világ járvány akkor már nem lehetne vagy csak borzalmasan nehezen és nagy áldozatok árán meg győzni az embereket , hogy most tényleg baj van ! Mindenkinek jusson eszébe a mindig farkast kiáltó juhász fiú meséje ! Legyünk résen , figyeljünk oda az alapokra de nem lehet rettegésben élni az életet sokáig és az emberek türelme nagyon a végét járja !
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 067
26 632
113
Akkor most szépen azonnali hatállyal intézkedni kell, hogy állami finanszírozással, akár munkaidőben beiskolázzák a szükséges ápoló létszámot, (és megfelelő ösztöndíjat automatikusan felajánlani azoknak a megfelelő előképzettségű ápolóknak, akik már elhagyták az egészségügyet) mégpedig azonnal- akár már a jövő hónapban kezdhetnék. Meg lehetne csinálni. Akár a kórházakban kvázi kihelyezett képzésben (hogy ne álljon meg az "élet" a kórházakban). Ha kell, akár a nyugdíjból, egyéb munkahelyükről behívnak még a kieső ápolók helyére ápolókat, és megfelelő átcsoportosításokkal kezelik a helyzetet + a akár a nyugdíjból oktatókat.

Ez egy egészségügyi vészhelyzet.
Intézkedjenek annak megfelelően.

Én megértem, hogy ez milliárdokba kerülhet, de van rá pénz- ugyanaz a kategória, mint a lélegeztető gépek beszerzése,maszkok beszerzése... a pénz nem számított, itt se számítson. Szervezzék meg, bonyolítsák le. számoljanak be a szükséges helyeken az előrehaladásról akár hetente (vagy gyakrabban), nevezzenek ki egy felelőst, akár miniszteri vagy kormánymegbízottat -és amin változtatni kell hogy működjenek a képzések ,ott intézkedjenek és azonnal biztosítsák a forrásokat.
Hüleséget beszélsz, Orbán már a szavadba vágott volna. Egyelőre a szuperkupán legyünk túl, most ez a legfontosabb! :hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2577

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
„A legnagyobb tévhit, hogy a koronavírus nem létezik, és olyan mint egy influenza,” hívta fel a figyelmet a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a HírTV-nek nyilatkozva. Szlávik János hozzátette: sajnos a magyarországi számok is azt mutatják, hogy egyre többen ember betegszik meg, egyre több ember kerül kórházba. Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek.
Szlávik: Ma már szinte mindenkinek a környezetében vannak fertőzöttek

Miután túlterhelődött a mentőszolgálat és nem tudja teljesíteni a napi 3500-4000 mintavételi igényt, ambuláns mintavételi pontok felállításáról döntött a kormány. Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes, mondta el a pontok működési rendjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Nem bírják a mentők a rengeteg tesztelést, tizenhét mintavételi pontot állít fel a kormány
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Tegyük hozzá, tavasszal az 50-60 milliós, a járványba teljesen belegabalyodott országokban (Franciaország, Olaszország) nem volt egyszerre 2000 embernél több lélegeztetőgépen, ha jól tudom. Ugye a fertőzöttek cirka 10 százaléka igényel valamilyen szintű kórházi ellátást, és közülük is "csak" pár százalék igényel gépi lélegeztetést.

https://hvg.hu/itthon/20200918_Orba...e_jakab_ferenc_nepusz_tamas_tetozes_fertozott

Azt mondja a szakember, hogy az R az augusztus végi 2.5-ről 1.3-ra esett (és tovább csökkent).

Az mindenesetre biztató, hogy az augusztus végi, 2,5-ig megemelkedő reprodukciós szám (ami azt jelzi, egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust) saját becslései szerint most 1,3 köré esett vissza, ami, ha stabilan így marad, megkönnyítheti a további kalkulációkat. Az augusztus végi kiugrásra is van magyarázata: szerinte a hosszú hétvége és a határzár bejelentése miatt egyszerre érkezett haza sok magyar, ami megdobta a számokat.

Itt is ezt látni:

https://atlo.team/koronamonitor/
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 840
113
"Amíg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint kétezer van" – írja a politikusoknak és az orvoskollégáknak is szánt szombat esti Facebook posztjában Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. A szakember hozzáteszi, „esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló.
Kevesebb mint kétezer intenzíves szakápoló jut 16 ezer lélegeztetőgépre – fakadt ki egy orvos a Facebookon

"Ne, ne, ne, ne, ne, ezt ne! Arra kérem Önt, hogy maradjunk a tényeknél! Most hagyjuk ezt a, mert ez a védekezés, meg ez a kommunikáció ami most folyik, ez szerkesztő úr addig áll meg a lábán, amíg ez az ügy a facebook és az online terep keretein belül marad. Ahogy onnan kikerül, ez összeomlik." (Tarlós István)

Mottó:
Németh Athina és Németh Károly
 

Inno

Well-Known Member
2018. február 27.
189
727
93
"Amíg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb mint kétezer van" – írja a politikusoknak és az orvoskollégáknak is szánt szombat esti Facebook posztjában Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos. A szakember hozzáteszi, „esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló.
Könyörgöm! Egy beteget nem 24 órában felügyel egy szakápoló és egy orvos, hanem 3 órás váltásokban (intézntézményi protokoll függő) felügyelnek annyit amennyi a kórteremben van. Ha négy ágyas akkor annyit, ha 10 ágyas akkor annyit. Megint megy az a rohadt hangulatkeltés.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 091
113
Könyörgöm! Egy beteget nem 24 órában felügyel egy szakápoló és egy orvos, hanem 3 órás váltásokban (intézntézményi protokoll függő) felügyelnek annyit amennyi a kórteremben van. Ha négy ágyas akkor annyit, ha 10 ágyas akkor annyit. Megint megy az a rohadt hangulatkeltés.

Javaslom próbáld ki, milyen felügyelni 1 nővérrel 10 lélegeztetett kritikus (ARDS) beteget. Ja és még forgatni is kell őket.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
17990 fertőzött (+1070)
404 kórházban (+18)
32 lélegeztetőgépen (+2)
12916 aktív eset (+1053)
4391 gyógyult (+9)
683 elhunyt (+8)
615999 mintavétel (+11877)
25583 hatósági házi karanténban (-2944)
1cuvppo2wr0diazrq0f1.jpg
18866 fertőzött (+876)
463 kórházban (+59)
35 lélegeztetőgépen (+3)
13779 aktív eset (+863)
4401 gyógyult (+10)
686 elhunyt (+3)
626021 mintavétel (+10022)
26750 hatósági házi karanténban (+1167)
d6sqww3ip08sjhrul851.png
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
18866 fertőzött (+876)
463 kórházban (+59)
35 lélegeztetőgépen (+3)
13779 aktív eset (+863)
4401 gyógyult (+10)
686 elhunyt (+3)
626021 mintavétel (+10022)
26750 hatósági házi karanténban (+1167)
d6sqww3ip08sjhrul851.png

Ebben a ~626 ezer mintavételben benne vannak az önként, magánlaborban végzettek is?
Pl., ha valaki külföldre utazott és utána szüksége van rá!?? Vagy ez csak járványügyi felderítés során begyűjtött?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 968
82 840
113
Akkor most szépen azonnali hatállyal intézkedni kell, hogy állami finanszírozással, akár munkaidőben beiskolázzák a szükséges ápoló létszámot, (és megfelelő ösztöndíjat automatikusan felajánlani azoknak a megfelelő előképzettségű ápolóknak, akik már elhagyták az egészségügyet) mégpedig azonnal- akár már a jövő hónapban kezdhetnék. Meg lehetne csinálni. Akár a kórházakban kvázi kihelyezett képzésben (hogy ne álljon meg az "élet" a kórházakban). Ha kell, akár a nyugdíjból, egyéb munkahelyükről behívnak még a kieső ápolók helyére ápolókat, és megfelelő átcsoportosításokkal kezelik a helyzetet + a akár a nyugdíjból oktatókat.

Ez egy egészségügyi vészhelyzet.
Intézkedjenek annak megfelelően.

Én megértem, hogy ez milliárdokba kerülhet, de van rá pénz- ugyanaz a kategória, mint a lélegeztető gépek beszerzése,maszkok beszerzése... a pénz nem számított, itt se számítson. Szervezzék meg, bonyolítsák le. számoljanak be a szükséges helyeken az előrehaladásról akár hetente (vagy gyakrabban), nevezzenek ki egy felelőst, akár miniszteri vagy kormánymegbízottat -és amin változtatni kell hogy működjenek a képzések ,ott intézkedjenek - és azonnal biztosítsák a forrásokat...
Akkor Neked is:

"Ne, ne, ne, ne, ne, ezt ne! Arra kérem Önt, hogy maradjunk a tényeknél! Most hagyjuk ezt a, mert ez a védekezés, meg ez a kommunikáció ami most folyik, ez szerkesztő úr addig áll meg a lábán, amíg ez az ügy a facebook és az online terep keretein belül marad. Ahogy onnan kikerül, ez összeomlik." (Tarlós István)

ÉS EZ PONTOSAN ÍGY VAN! Az egészet cáfolta Müller, és mellé még meg is mondták, hogy CSAK anesztes orvos nyúlhat hozzá lélegeztetőhöz! Pont! 0-24 se kell ott állni a gép mellett! A Németh Károlyos és Németh Athinás Fakeszavás fakenewsokból tanulhatnátok már! SIma gedvás hangulatkeltés az egész, ami faszán megél a ballib médiafelületeken, mint Facebook, ellenben ahogy onnan kikerül, azonnal meg is döglik a korábban "szenzációkén" harsogott ballib Fakeszavás fakenews.

Lásd:
Németh Károly
Németh Athina
Április 3-ra elfogy minden lélegeztető
Miért ennyire kevés lélegeztető van?
Miért ennyire sok lélegeztető van?
Mindegyik szar amit vettek, kínai
Miért ennyiért?
Ha ennyiért vették, akkor biztos lopnak is (a la Dobrev Klein nevű frau Szemkilövetőné született '56os tömegmészáros von Hazudtunk reggel és este)
Minden szar, csak mert O1G
Bezzeg Kamuferi remek munkát végzett még a Pesti úton is!
Mennyi mindent tettek a Főkreténék a vírus megállításáért!
stb.

A lista hosszú. Kopjatok már le az internetről, főleg a facebookról! Ahogy onnan kikerül a hír, azonnal cáfolják.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka