Világtörténelem és kultúra

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 025
66 477
113
Azért elég hosszan lehetne sorolni az ábrán szereplő az adott korban szinte 0 világtörténeti szerepet játszó államokat.
De maradjunk a "soha nem" magyaroknál, nyilván csak szubjektív sorrendben:

1. A Balkánt alig pár évtized alatt meghódító oszmánokat csaknem 150 évre megállítjuk, így nem a 15.sz-ban érik el az akkor papíron létező Német-római császárságot, a darabokban létező Ausztriát, a huszita háborúk szaggatta cseheket, hanem csak az 1520-as években, amikor V.Károly világbirodalma várja őket. Bár a 150 év alatt az oszmánok hatalma is jelentősen nőtt, az olló mégis zárult köztük és a Nyugat között, reális esélyük már nem volt a további terjeszkedésre, ezt az időt mi nyertük, csak esetenkénti támogatással.
2. A honf. előtti 500 évben itt megtelepedő hatalmas és pusztító nomád birodalmak kora - hun, bolgár, avar - véget ér. Mi már a határainkon megállítjuk az előbbiekkel egy szinten lévő, sőt a feletti besenyőket, kunokat, bár vereséggel, de a mongol terjeszkedés is a határainkon áll meg. A 10.sz. végén Nyugat végleg megszabadult a lovasnomád fenyegetéstől, ez önálló eredményünk.
3. A nyugati kereszténység felvétele az akkor már a csehekig hatoló bizánci térítés végét jelenti, az ortodoxia visszaszorul a Balkánra, előbb a német, majd a bizánci támadásokat visszaverve végleg megszűnik a közvetlen kapcsolat a nyugati és keleti császárságok között. Nem mellesleg megszakad a kapcsolat az addig összefüggő szláv tömbök között is.
4. a kalandozó hadjáratok hatására mélyreható változások indulnak meg a német társadalomban ill. államszervezetben, aminek a vége az augsburgi győző Ottó császárrá koronázása és a Német-római birodalom születése lesz.
5. A magyar-bizánci ill. magyar-oszmán balkáni vetélkedések hatása egyszerre átok és áldás a helyi népeknek, államok tűnnek - pl. horvátok - vagy épp születnek - pl. románok - ennek hatására, de tartósan erős hatalom nem tud születni, a megosztottság állandó marad, és bár már az OMM részeként, de ugyanez zajlik le a 19.sz-I.vh között is a Balkánon, immár orosz viszonylatban.
.... nem önállóan, de maghatározó résztevőként:
6. Immár egy birodalom részeként, de mégis a terhek jelentős részét hordozva mi kötjük le 1526 után is az oszmánokat jó 150 évre, aminek a vége a Hbs. birodalom felemelkedése lesz, ill. az oszmánok hanyatlása.
7. A IV. Béla hadaival szembeszálló II. Harcias Frigyes elesik, kihal a Babenberg dinasztia, az utódlási harcokat komoly magyar segítséggel Habsburg Rudolf nyeri és a morvamezei csatában eleső Ottokár halálával a cseh vezetésű Közép-Eu-i nagyhatalom álma is szertefoszlik. Rudolf Ausztria mellett a német trónt is megszerzi, megindul a Habsburgok felemelkedése.
8. A magyar rendek "életüket és vérüket" adva tartják trónon Mária Teréziát, nélkülünk talán, ellenünk - is - szinte biztosan bukott volna a Hbs.-ház.

Hirtelenjében ezek jutnak eszembe, ha a világ, vagy legalább Eu. történetét nagyban befolyásoló magyar "erőből" végrehajtott tetteinket nézzük. Nyilván van sok katonai bénázásunk, politikai döntésünk is, amik nagyban befolyásolták a történelmet. Ha Zsigmond jobban fogja a kereszteseket Nikápolynál, ha I.Ulászló nem hősködik Várnánál, ha Hedvig nem megy Ulászlóhoz és nem lesz lengyel-litván unió, ha Miksát megkoronázzuk Fehérváron és V.Károly nem spanyol, hanem magyar királyként kezdi, stb...

II. András Jeruzsálem királya lesz 1218-ban.

Csak most így álmomból ébredve. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 785
75 808
113
II. András Jeruzsálem királya lesz 1218-ban.

Csak most így álmomból ébredve. :D
Az semmit nem jelent.Minden király aki eljutott a szent földre felvette a Jeruzsálem királya címet.Tehát őt nem koronázták a jeruzsálemi királyság királyávaá,csak azt mondta ő önhatalmúlag,hogy mostantól a jeruzsálemi királyság királya.
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878
M

molnibalage

Guest
Ööööö... Sztem túlragozzátok ezt. Érdemes lenne ugyanezt az ábrát megcsinálni csak Európával, máris más lenne a hangsúly ránk nézve is.
Ennek fényében nem akarom tovább ragozni. Nem látom értelmét erre cseszni el időmet az új projektek helyett...
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
II. András Jeruzsálem királya lesz 1218-ban.

Csak most így álmomból ébredve. :D

Névleges cím volt, sok vizet a hadjáratunk sem zavart, sokszor be sem kerülünk a keresztes hadjáratokról szóló szakmunkákba, pedig volt benne potenciál, csak nem sikerült kihozni.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
4. a kalandozó hadjáratok hatására mélyreható változások indulnak meg a német társadalomban ill. államszervezetben, aminek a vége az augsburgi győző Ottó császárrá koronázása és a Német-római birodalom születése lesz.

Ne zavarjon, hogy észak-itália elfoglalása után koronázták meg, mint Római Császárt, ezzel üzenve a dél-itáliát uraló másik Római császárnak aki Konstantinápolyban székelt és egy rivális egyház vezetője volt...
 

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Ne zavarjon, hogy észak-itália elfoglalása után koronázták meg, mint Római Császárt, ezzel üzenve a dél-itáliát uraló másik Római császárnak aki Konstantinápolyban székelt és egy rivális egyház vezetője volt...

Miért zavarna? :)
Mondom "a kalandozó hadjáratok hatására mélyreható változások indulnak meg a német társadalomban ill. államszervezetben,"
Több évtizedes folyamatról beszélünk, amely többek között a központosítás felé vitte az államot, Ottó meg a győzelemmel - is - bizonyította a kiemelkedő képességeit, és bár már egyes korabeli források szerint a csapatok már a harctéren császárként éltették, csak hosszú katonai és politikai erőfeszítések után sikerül magát császárrá koronáztatnia.
Egy császárság megszületése - folyamata és okai - azért egy "kicsit" összetettebb kérdés, mint hogy üzenni akartak Bizáncba...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Névleges cím volt, sok vizet a hadjáratunk sem zavart, sokszor be sem kerülünk a keresztes hadjáratokról szóló szakmunkákba, pedig volt benne potenciál, csak nem sikerült kihozni.
Mert nem is nagyon mentunk kereszteshadjaratra. Jobban szerettuk a keresztes hadakat szetverni vagy megsapolni oket az atkelesert.... Vagy epp mi voltunk a kereszteshadjarat celpontjai :D az adrian :D

Nem volt olyan eros nallunk a keresztenyseg a keresztes haboruk hoskoraba hogy ertelmes ember!enmyiseg csatlakozott volna a sereghez ha megis akkor annak vezetojevel osztozni kellett volna kulonben beintettunk volna /nem biztak bennunk.../

Hogy nem voltunk vilaghatalom... Nem de ilyen iranyu torekveseink sem igen voltak...

De a kor faszagyerekeit altalba megvertuk ha ugy alakult hogy osszetuzesbe kerultunk veluk... Taljano nemet hercegsegek ha akartunk russt vertunk torokot huszitakat...

Hogy miert nem tettuk ezt nagyba??? A valasz egyszeru kereskedelmi csomopont voltunk... Mindenunk meg volt ami nem az bejott az orszagba olcsobban mit a vegcel kapta....

De a legfontosabb nem egykeztek a magyar nemesek amikor szabadok voltunk... Zsoldba viszont kulfoldre szivesen ment a sokadszulott majd ha visszajott volt eselye par szilvafara...

Kis es kozepnemeseg dominalt az orszagba....

A zaszlok bar voltak erosek gyengek a foerot a nemesi felkeles adta a nemesi felkelok meg nem szivesen mentek kulfoldre hadakozni... Jobbam szerettek ha csak par napig iszik meg letudja a kotelezot aztan nemi + al haza baktat...

A kiralyok tudtakezt... Matyas haragudott is rajuk Lajos meg semmibe se ezte... Pl... A nemesi felkelo ha kulfoldre is ment akkor ot a szabad rablasba semmi nem akadalyozhatta meg... Ha megis fogtamagat es csapatostul hazament... Ez a vezernek a kiralynak nem erte meg hisz a zsakmamy javat elhordjak elole....

Hatrany volt a tekintetbe hogy nagyobb volumenu ta!adasra hataron tul alkalmatlan volt... De viszont vedekezesbe egy szinte kifogyhatatlan erot kepviselt.... Persze zaszlo ala nem voltak sorolhatoak igy korlatozottan voltak alkalmazhatoak.../a zaszloba allasnak ara van es azt az arat jol felszerelt embereknek voltak hajlandoak kifizetni./
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ooorky

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
A korabeli magyr sereget ket kulon reszre kell osztani.
Zaszlos seregek /bamderiuok./ ezek vivtak meg a valodi csatat /de legalabbis abba mindig resztvettek./

Es a nemesi felkelok. Elocsataroztak olykor napokig felderitokre vadasztak zavartak portyaztak parbalyoztak stb... /a donto csataba ritkan vettek reszt nem volt koteleseguk./ kivetel ha feldobtak nekik valami +t a zsakmanybol valo reszesedesen kivul.../mivel nem volt zaszlojuk a zskmamy egy jokora reszebol alapbol nem kaphattak./ ha meg zaszloba szerveztek oket az plussz juttatassal jart...

Orszagos nemesi felkelest talan 1x sem hirdettek ki.


Es akkor meg ehhez jonnek a hataror nepek akik a zaszlosokhoz /banderiumokhoz./ tartoztak de felszereltsegben es felszerelesbe a neesi felkelokhoz alltakmkozelebb...
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Meg ott voltak a paradzti es varosi felkelok... Akik altalaba mindig voltak kissebb nagyobb szamban jelentoseguk egy egy kiveteltol eltekintve nem volt... Altalaba epitomunkara fogtak be oket arokasas karozas taborhely tuzersegi allasok megfigyelok csonakosok /nem naszad./ stb... Ha szerencseje volt nemelyik nemesi cimhez jutott... De harcertekuket tekintve nem ertek meg a nemesi felkelok kozelebe sem... /se normalis kikepzes se normalis felszereles se normalis vezetes../

Mind kozul a legerdekesebb es legbonyolultabb a nemesi felkeles rendszere volt...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ooorky

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Kezdenem az elejen. A taborba szallasnak dija volt. Csak a banderiumoknak volt ingyenes... A felkeloknek fizetni vagy dolgozni kellett erte.../elomye volt hogy biztonsagba volt a cucc nem kellett tobben osszeallni hogy valakik vigyazzanaka kozos szajrera.... De nem volt ingyen banderiumon kivuinek... Ha valaki be ment a taborba ha nem volt banderium tagja vagy dobott par lapat foldet vagy vitt tuzelot vagy karot hegyezett vagy fizetett.... Nem volt muszaly bemenni de bent tudot vasrolni /kint is csak epp nem volt barati az ar ahogy ha vaaki eladni akart a taboron kivul olcsobban tudta ertekesiteni az eladandot.../ sokszor napokig csataztak felderitokkel mas elocsatarozokkal vagy egyszeruen csak fosztogattak...

A harc kb ugy zajlott. Hogy megerkezett xy par haverral rokonnal vahy maganyosan szegeny deperssziv... De inkabb bamdaba jartak... Lejelentkeztek es valaszthattak. Vagy elmennek felderiteni felderitokre vadaszni vagy elocsataroznak. /a 3. Opcio a portya nem volt kotelezo aznilyen onhatalmu dolog volt...tehat az nem szamitott.../

Ha a felderitest valasztotta egy kiralyi kisebb lovascsapat tartozott minden szazadhoz. Ezek vezettek azt... Majd ha valoban tortent megutkozes es a kiralyi biztosok ugy iteltek meg es a nemesi felkelok /termeszetesen azt akartak hogy megfeleljem./ a taborba visszaterve letudtak a kotelesseguket... Valaszthattak vagy hazamennek vahy maradnak. Hazamegy hazamegyha amrad... 1 es opcio csinal amit akar /volt lehetosege tovabbi harcra../ 2 es ha a vezer vagy a koraly ajanlatot tesz kis penzert maradnak tartalekba...

Ha viszont az elocsatarozast valassztotta. Valaszthatott nyilvesszot vagy kelevezt es kapuzott... Kapuzhatott egyedul vagy csoportosan tok lenyegtelen volt... A lenyeg hogy szabaduljon meg a nyilvesszotol vagy a keleveztol ugy hogy az az ellensegre veszelyt jelentsen /nem kellett hogy oljon./
Ezek feher tollazatu vesszok vagy feherel jelolt kelevezek voltak... A kiraly fizette.... A kapuzas ugy zajlott hogy a felalitott sereg seregtestei kozotti reszek voltak a kapuk. Kivolt jelolve elorre a pont hogy milyen messze kell eltavolodnia /megkozelitenie / az ellent. Abba a szamu kapuba amit bevllalt kozbe elloni vagy elhajitani a valasztott fegyvert.../az egesz sereg latta ha csalni probalt szegyen volt es ugyis ujra kellett indunia gyava jelzovel.../ a kotelezo 1 kapu volt. Tehat ha a jobb szarny szelerol indult akkor a jobbszarny es a centrum kozotti reszbe kellett befutnia.... Itt altalaba livassag volt veluk szembe... Ilyenkor voltak kirontasok ellenseges elocsatarozok ellenseges bamderialisok szakadtak ki parancsot megszegve vagy lottek ra stb... Ha 2 kaput bevallalt mar jutalmat kapott... Ha 3 at megtobbet. Ha a kotelezo letudta utan szinten indult szinten jutalom varta.... Akit a kapuzas kozbe legyozott vagy nem gyozte le de osszezsedett valamit a csatateren az az ive volt... Ha kiralyi kelevezzel vesszovel vegzett az aldozataval vagy kotelezot futott es zakmanyolt a kiralyi biztos kivalaszthatta az aranyos reszt a zsakanybol.... A felett nem...

Voltak egyedul indulok voltak csoportba voltak hogy parasztok is beprobalkoztak ezek altalaba csalinak voltak bekuldve gyalog hogy az ellenseg csapjon ki rajuk majd a sajat livascsapatok vegeznek az ellennel...

Ha fejjel tert vissza valaki a portyarol vagy a elocsatarozasbol nagy jutalmat kapott /ugye ez elocsatarozasnal rizikos volt mert le kelletr szalni a lorol.../ a portyazoknal a sisakot/fejfedot is kotelezo volt bemutatni... /egyszer rangjelzo szerep miatt !asszor hogy nem holmi parazt fejet mutatta be az ellenseg helyett.../ es ez csak a felszin zanzasitva eleg osszetett rendszer volt....

A banderium egyszerubb... Ott ami erdekes a kituzo zaszlok voltak... Ahol csataba ertek leszurtak ahol kuszaltak a harcbol megint leszurtak a vegen a 2 kozotti terulet a bamderium zsakmanya /h azon bellul valaki megjelolte a hullat annak a teljes feszerelese a jeloloje volt.../ ket jel eseten eggyik sem kpott semmit...,/ ezert nem szerettek a banderiumba ha mas oli meg azt akivel epp viv hadakozik.../mig felkelesnel ebbol altalaba nem volt problema.../ banderiumnal akar csata utani verremeno parbalyba is fullhatott a dolog.... Az a terulet amit tobb banderoum zaszlaja is zart a kiralyt hadvezert illette...

A banderiumnak kotelezo felszereles volt megszabva es allando tagoj alkottak kozos gyakorlatok rendszeresen osszeszoktattak a zaszlot... De nem allando sereg volt csak a szemlek gyakorlatok haboruk idejere allt ossze... Volt amelyik tobbet volt amelyik kevesebbet gyakorlatozott de kotelezo volt egy minimum... Minel gazdagabb volt egy zaszlo tagsaga annalntobbet gyakorlatozott es jobb volt a felszerelese... /altalaba a bamderistaknak voltak fegyverhorozoik akik nem votak abanderium tagjai csak a gazdajukat urukat voltak kotelesekmsegiteni./
Nemesi felkeloknel inkabb az aprod es a huberesi fegyverhordozo volt jelen ha tudta fizetni nagy egitseg volt ha nem nem akkora az aprodok meg inkabb hat aprodok voltak....
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Ha volt ido felkeszulni a csatara akkor volt hogy arkot astak a csatamezokozepere es az volt a kapu. Ahol az arok megszakadt... Aztan a hullak akkor abba mentekmis... Kozos megeggyezesel a ket ereg kozott mert az azokrol leszedett homi felszereles a kiralye voltak /ezt altalaba nap vegen rendeztek tobb napos elcsatarozas eseten.../ persze a kiralyna komkretan semmi ne kellett altalaba onnan hogy haszalja eladta vagy szetosztogatta jutalomnak... A kapuzosok kozott akik pluszba vallaltak vagy fejet hoztak... Asztalokra ki volt teve aztan ami az erdeme abbol valaszthatott... Igy szinte mindenki kapott valami zsakmanyt vegulis... Meg a paraszt is aki a hullakat vetkoztette... Persze semmit nem vihetett be magaval es semmit nem hozhatott ki mindent szekerre raktak... Es aki akarta vagy annyit osszeszedett hogy nem birta magaval vinni /ilyen keves volt./ az ertekeithette taboron bellul vagy kivul akar.. Vagy elcserelte rajta allt.... Borsisaktol a rongyokon at a loig vagy teljes aztaljarasig kaphatott erdemenek megfeleloen... Ez abbol volt jo hogyha jo cuccot valasztott valaki nagyobb esellyel probalkozott ujra nagyobb volt a vallalkozo kedv... Mert megerte meg mert jobb a felszerelese... Ki mit vallalt ha sok kiralyi veszot vahy kelevezt vallalt sokat valogathatott... Meg a kapuk szama is szamitott. Akr meg eg is gzdagodhatott valaki...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ooorky

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
A nemes a kotelezot letudva ha talalt vagy hozott magaval valami balekot bekuldhette bevihette aztan felvehette a jutalmat adott amibe kieggyeztek... /ugye ilyenre pusszt kapott marmint asztalt.../mert paraszt csak 10 es en mehettek be es ugykaptak annyit mint egy nemes.... Rehat a parasztnak jobban megerte... Ha tulelte...

Kieg kapisztran a paraaztokat zaszloba szedte /keresztes lobogok ala./ zaszlo penzuket az egyhaz fizette.... Tehat nem paraszt sereg volt hane! Egyhazi banderium keresztes had banderiumai.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ooorky

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Foldet altalaba a bnderistak kaptak meg. Fejhozok ha magas rangu vilt a fej elozo gazdaja. Parbalyozo felkelok meg a kiemelkedoek... Azt annyira nem szerettek osztani... Inkabb csak a zsakmamyt az ingyen volt... Legalabbis nem kiadas... De a banderistak x ev utan lehuzott ido utan a banderiumba is kaphattak foldet... /ttol fuggoen hogy mi menni ideig vot./azert neha banderistakat is beengedtek parbalyozni../
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ooorky

Loki19

Well-Known Member
2019. március 21.
259
343
63
Mert nem is nagyon mentunk kereszteshadjaratra. Jobban szerettuk a keresztes hadakat szetverni vagy megsapolni oket az atkelesert.... Vagy epp mi voltunk a kereszteshadjarat celpontjai :D az adrian :D

Nem volt olyan eros nallunk a keresztenyseg a keresztes haboruk hoskoraba hogy ertelmes ember!enmyiseg csatlakozott volna a sereghez ha megis akkor annak vezetojevel osztozni kellett volna kulonben beintettunk volna /nem biztak bennunk.../

Hogy nem voltunk vilaghatalom... Nem de ilyen iranyu torekveseink sem igen voltak...

De a kor faszagyerekeit altalba megvertuk ha ugy alakult hogy osszetuzesbe kerultunk veluk... Taljano nemet hercegsegek ha akartunk russt vertunk torokot huszitakat...

Hogy miert nem tettuk ezt nagyba??? A valasz egyszeru kereskedelmi csomopont voltunk... Mindenunk meg volt ami nem az bejott az orszagba olcsobban mit a vegcel kapta....

De a legfontosabb nem egykeztek a magyar nemesek amikor szabadok voltunk... Zsoldba viszont kulfoldre szivesen ment a sokadszulott majd ha visszajott volt eselye par szilvafara...

Kis es kozepnemeseg dominalt az orszagba....

A zaszlok bar voltak erosek gyengek a foerot a nemesi felkeles adta a nemesi felkelok meg nem szivesen mentek kulfoldre hadakozni... Jobbam szerettek ha csak par napig iszik meg letudja a kotelezot aztan nemi + al haza baktat...

A kiralyok tudtakezt... Matyas haragudott is rajuk Lajos meg semmibe se ezte... Pl... A nemesi felkelo ha kulfoldre is ment akkor ot a szabad rablasba semmi nem akadalyozhatta meg... Ha megis fogtamagat es csapatostul hazament... Ez a vezernek a kiralynak nem erte meg hisz a zsakmamy javat elhordjak elole....

Hatrany volt a tekintetbe hogy nagyobb volumenu ta!adasra hataron tul alkalmatlan volt... De viszont vedekezesbe egy szinte kifogyhatatlan erot kepviselt.... Persze zaszlo ala nem voltak sorolhatoak igy korlatozottan voltak alkalmazhatoak.../a zaszloba allasnak ara van es azt az arat jol felszerelt embereknek voltak hajlandoak kifizetni./

Sok érdekes dolgot leírtál itt és ezután, sok mindennel egyet is értek, de néhány megjegyzésem azért lenne:
- nem lehet egybemosni a középkor magyar hadviselést, ugyanis komoly változásokon ment át időről időre, ez kb. a 13.sz. eleje-15. sz. eleje közti időszakra húzható rá, de néhol még ennél is szűkebben: pl. bandériumok, zászlósurak, egységes köznemesség a 14.sz. előtt nem igen van, legalábbis ilyen néven.
- bár nem vagyok szakértője ennek a kornak, nem ismerek ilyen részletességű korabeli forrásokat, így némileg szkeptikus vagyok a leírtakban szereplő egyes infók kapcsán, tényleg érdekelne ki és honnan szedte ezeket
- vannak azért konkrét tárgyi tévedések is, nem megyek végig rajuk csak két lényegesebb: a nemesi felkelés nem volt bevethető a határon túlra, a városok nem árokásó, tüzérségi állást ásó felkelőket, hanem zsoldosokat, tüzérségi eszközöket - ágyú, katapult, ballista stb. - és tűzmestereket adtak, annyiban azért stimmel a dolog, hogy kiegészítésként időnként "műszakiakat" is.

Bár nem az én tisztem eldönteni, de szerintem már a világtörténelemből átmentünk a középkori magyar hadviselés témába, azt hiszem van ennek külön topikja.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 674
32 303
113
Sok érdekes dolgot leírtál itt és ezután, sok mindennel egyet is értek, de néhány megjegyzésem azért lenne:
- nem lehet egybemosni a középkor magyar hadviselést, ugyanis komoly változásokon ment át időről időre, ez kb. a 13.sz. eleje-15. sz. eleje közti időszakra húzható rá, de néhol még ennél is szűkebben: pl. bandériumok, zászlósurak, egységes köznemesség a 14.sz. előtt nem igen van, legalábbis ilyen néven.
- bár nem vagyok szakértője ennek a kornak, nem ismerek ilyen részletességű korabeli forrásokat, így némileg szkeptikus vagyok a leírtakban szereplő egyes infók kapcsán, tényleg érdekelne ki és honnan szedte ezeket
- vannak azért konkrét tárgyi tévedések is, nem megyek végig rajuk csak két lényegesebb: a nemesi felkelés nem volt bevethető a határon túlra, a városok nem árokásó, tüzérségi állást ásó felkelőket, hanem zsoldosokat, tüzérségi eszközöket - ágyú, katapult, ballista stb. - és tűzmestereket adtak, annyiban azért stimmel a dolog, hogy kiegészítésként időnként "műszakiakat" is.

Bár nem az én tisztem eldönteni, de szerintem már a világtörténelemből átmentünk a középkori magyar hadviselés témába, azt hiszem van ennek külön topikja.
Varosi tuzerek es egyeb eseten te nem a felkelokrol beszelsz mig en azokrol irtam. /a banderium kifejezes ne teevesszen meg azt csak a koztudatba elterjed neve miatt alkalmaztam / banderium zaszlo. /alj./ a lenyeg hogy nem volt homogen a "sereg" az hogy nem voltak kotelezve kulfoldre menetelre a felkelok az az aranybullaba lett elrendelve...
 
R

Ruby de Puteaux

Guest
A női gerelyhajítás dobogója, 1936-os berlini olimpia. Az első két helyen német versenyző végzett, a bronzérmet a lengyel Maria Kwaśniewska kapta.
6e2ce195fcc53bb2a5946c8fa7f354fc83ad99f1.jpg



1936. Willis Winn volt rabszolga, kezében az a kürt amivel anno munkára hívták őt és társait.
3c2a162fd6d115ff7a0c6d4877a7f600e1ecb036.jpg



Nemzetiszocialista felvonulás... New Jerseyben, 1937. július 18.
01ea1cd96f976afabf6cea10c9f8b0646e86523a.jpg