[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 178
20 123
113
EkEL_rlXsAEq_fC

EkEMBaoXkAA3D5r
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 089
113
Csak nem olvasod el mi van a második sorban..;)
Loitering time: 9 hours (egyes helyeken 6)
Ezeknek a fegyvereknek a hivatalos neve ugyanis: Loitering munition - ami kb. annyit jelet hogy "járőröző fegyver"
Az 1000 km azt jelenti hogy a drón felszál 6-9 órát (forrása válogatja) járőrözik és ez idô alatt 1000 km távolságot tud lerepülni, nem pedig azt hogy elrepül 1000 km távolságra és ott csapást mér.

Az hogy ténylegesen milyen távolságban tud őrjáratozni az MCS től azt elsősorban az idôjárás (értsd.felhőalap) határozza meg.
A Harop optikája nem lát át a felhőkön ezért őrjàrat közben a felhőalap alatt kell maradnia.
Hogy Karabahban mennyi volt a felhőalap mostanában ès ez milyen hatótávolságú járőrözést tett lehetővé nem tudom, viszont azt tudom hogy Mo.on egy szép nyári napon a felhőalap ritkán haladja meg az 1500 métert ami azt jelenti hogy egy felhőalap közelében repkedő Haroppal kb. 150 km távolságból lehetne még LOS módban kommunikálni.

Most már értem. Szóval abból kell kiindulni, hogy mindenképpen igazad van és bármilyen ezzel ellentétes információ csak félreértelmezés lehet, akárhány forrás állítja is. A Harop csak LOS módban tud kommunikálni a földi állomással és sehogy máshogy. Mert csak és punktum.
Bár ezt a szerkentyűt alapvetően öngyilkos feladatra, csak odaútra tervezték és véleményed szerit ez 150 km-nél nem nagyobb távolságot jelent, de valamiért 1000 km-t, vagy még többet tud fel-alá röpködni. Pedig általában konkrét célra küldik rá. Nem csak úgy bele a vakvilágba indítják el, hogy hátha sikerül vele pár óra alatt valami célt felkutatni. Ahhoz azért egy picit drága a szentem. Viszont akkor mire kell az 1000 km?
Azt még érteném, ha lenne mondjuk 15-30 perc repülési idő tartaléka célt keresni, de hogy odamegy kb. max egy óra alatt, majd további 5-8 órán keresztül korzózik a célterület felett, hátha meglátják / meghallják / radarral felderítik és lelövi a légvédelem, vagy legalább elbújik a célpont.... Biztos a kezelők szeretik pár óráig nézegetni a tájat, mielőtt felkutatják a célt, és rávezetik a drónt. Vagy egy adott területet oda-vissza 5-6-szor át kell nézni, mert hátha az 5.-6. alkalommal megtalálják azt, amit előtte nem láttak.
Ugye a Harop csökkentett radarkeresztmetszetű. A lopakodása pedig erőteljesen irányfüggő. Amíg a cél felé repül addig kicsi a radarkesztmetszete, de ha kifordul sétarepülgetni, akkor könnyebben felderíthetővé válik. Ezért beterveztek neki sok óra sétarepülést. Sportszerűek ezek az izraeliek. Szeretnek esélyt adni a célpontnak.

Azok a felvételek pedig, amin a becsapódásig látható a videó, csakis a célhoz rendkívül közelről indított drónnal készülhettek, hogy az utolsó méterekig meglegyen a rálátás a földi állomásról.
Mint például ez:

Vagy ha már az azeri konfliktusnál tartunk, akkor ezeknek a többsége:

Nyilván a nyílt tengeren is közel volt a földi állomás, azért lehet a becsapódásig látni a felvételt:

Érdekes, hogy ezeknél csak a becsapódáskor szakadt meg a kapcsolat.

Amúgy mikor célt keres, akkor egész jól lehet látni és hallani. Szerinted ezt csinálja órákon keresztül a célkörzetben? Mert ha mégsem, akkor minek az a sok óra repülési idő, ha nem ahhoz kell hogy 150 km-nél sokkal nagyobb távolságban lévő célt is el tudjon érni?:

Abból még, hogy egy fegyver kategóriát Loitering munition-nek neveztek el, nem következik, hogy ész nélkül össze-vissza röpköd.

Nagyszerű...mert akkor bizonyára olvastad hogy mit ír az IAI?
Communication range: 200 km
Magyarán egy tiszta időben nagy magasságban repülő Haroppal a MCS max. ilyen távolból tud kommunikálni.

Ha nincs átjátszás.
De az ugye szóba sem jöhet. Mert miért is?
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Nemerson

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 350
46 152
113
Én nem ragaszkodnék ehhez a sráchoz.

Néhány dolog: 1:24 Molex csatlakozó, 1:42 tűs csatlakozó, 2:01 sorkapocs, 3:37 kapcsoló. Ilyen eszközök katonai technológiában szóba se jöhetnek.
És honnan volt a NYÁK lap? Csak úgy? Ami minimum 4 rétegű, de általában 6 vagy 8.

Szóval volt ám azért magyar katonai elektronika, Mech Labor és egyebek, ahol volt erről bőven tudás. Egy része biztos ma is megvan. HM EI-ből van itt valaki? Szólaljon meg!
Mi a problémád a fenti áramköri elemekkel?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 930
19 182
113
Én nem ragaszkodnék ehhez a sráchoz.

Néhány dolog: 1:24 Molex csatlakozó, 1:42 tűs csatlakozó, 2:01 sorkapocs, 3:37 kapcsoló. Ilyen eszközök katonai technológiában szóba se jöhetnek.
És honnan volt a NYÁK lap? Csak úgy? Ami minimum 4 rétegű, de általában 6 vagy 8.

Szóval volt ám azért magyar katonai elektronika, Mech Labor és egyebek, ahol volt erről bőven tudás. Egy része biztos ma is megvan. HM EI-ből van itt valaki? Szólaljon meg!

- más csatlakozóval áttervezni triviális. Prototípusra teljesen jó ez is
- nyákot protóhoz legyártatsz kínában 10€-ért. Itthon kicsit drágábban.
- ami volt, az elmúlt. "Régi motorosokkal" dolgoztunk, és ... le vannak maradva szakmailag. Nagy multinál (Conti, Bosch, stb...) dolgozók közül kell toborozni, és hagyni is, hogy a modern technológiákat, eszközöket, minőség biztosítást bevezessék.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 530
44 933
113
Legfeljebb Kreml ellenes. Az oroszokkal mint néppel nincs bajom, a felettük uralkodó despotákkal annál inkább van.
Melyik nagyhatalom népe felett uralkodó, kormányzó, őket irányító vagy akár vezető réteg lehet szimpatikus? Kína? Usa? Törökország? Az EU intézmény rendszere? Nem látok én nagy különbségeket.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Nem, nem...
sima GPS spoofing volt.
részletek:
https://forum.htka.hu/threads/gps.417/#post-614557
Az irániak jó eséllyel saját maguk csinálták, hasonlóan ahhoz ahogy az a csatolt anyaghoz linkelt anyagban le van írva.
Abban az időben még nem zavarás biztos GPS antennákat használtak.
Ma ezt már nem lehetne így megtenni.

Ezt a GPS spoofing dolgot felejtsük már el végre!

Volt róla videó, ahogy gurul a repülőtéren ahova lerakták, és egyben is maradt. Ha futóművet nyit és nem a hasán csúszik, akkor nem a GPS jellel hozták le hanem vezérléssel.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fip7
T

Törölt tag 1586

Guest
akárhány forrás állítja is. A Harop csak LOS módban tud kommunikálni a földi állomással és sehogy máshogy. Mert csak és punktum.
Egyetlen forrás sincs arra hogy másképp is tudna kommunikálni.
Amúgy nem zárom ki hogy pl.az Izraeliek tudnak a LOS on kívül másképp is (pl. relé drónok), csak visszatérve az eredeti kérdéshez (miért nem látjuk végig a videókat?) a válasz az hogy az Azeriek csak LOS módban tudnak a Haroppal kommunikálni
Bár ezt a szerkentyűt alapvetően öngyilkos feladatra, csak odaútra tervezték és véleményed szerit ez 150 km-nél nem nagyobb távolságot jelent, de valamiért 1000 km-t, vagy még többet tud fel-alá röpködni. Pedig általában konkrét célra küldik rá.
Nem, félreérted.
Ezt a szerkentyűt NEM konkrét célra küldik rá.
Ez a szerkentyű -.mint ahogy a neve is mutatja - EGY ADOTT KÖRZETBEN ŐRJÁRATOZIK.
Ha a kezelője a videó jel alapján talál valami célt akkor azt befogja és a Harop.meg rázuhan.
Ugye a Harop csökkentett radarkeresztmetszetű
Nem a Harop semmilyen tekintetben nem csökkentett radarkeresztmetszetű.
Az hogy a radar keresztmetszete nem túl nagy az elsősorban a carbon építőanyagának és a csupaszárny kialakításnak köszönhető, de a Harop ettől ettől még nem egy STEATLH gép. Alapvetően egy légcsavaros.meghajtású valami soha nem lesz alacsony észlelhetőségű (az nálam valahol 0,1 m2 alatt kezdődik...)
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 738
113

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
...Pedig általában konkrét célra küldik rá. Nem csak úgy bele a vakvilágba indítják el, hogy hátha sikerül vele pár óra alatt valami célt felkutatni. Ahhoz azért egy picit drága a szentem.
Azt még érteném, ha lenne mondjuk 15-30 perc repülési idő tartaléka célt keresni, de hogy odamegy kb. max egy óra alatt, majd további 5-8 órán keresztül korzózik a célterület felett, hátha meglátják / meghallják / radarral felderítik és lelövi a légvédelem, vagy legalább elbújik a célpont.... Biztos a kezelők szeretik pár óráig nézegetni a tájat, mielőtt felkutatják a célt, és rávezetik a drónt. Vagy egy adott területet oda-vissza 5-6-szor át kell nézni, mert hátha az 5.-6. alkalommal megtalálják azt, amit előtte nem láttak.

Konkrét cél területre küldik, hogy azon keressen magának célt. Járőrözik amíg nem talál magának valamit, amit az operátor eléggé értékes célnak tart. Ha a területen egy órával ezelőtt egy D30 üteg állt, de most már semmi, akkor legfeljebb eltrafál egy teherautót, vagy megy keresni valamit a környéken.

Ugye a Harop csökkentett radarkeresztmetszetű. A lopakodása pedig erőteljesen irányfüggő. Amíg a cél felé repül addig kicsi a radarkesztmetszete, de ha kifordul sétarepülgetni, akkor könnyebben felderíthetővé válik. Ezért beterveztek neki sok óra sétarepülést. Sportszerűek ezek az izraeliek. Szeretnek esélyt adni a célpontnak.
A jelenlegi környezetben pár rendszert nem számítva teljesen irreleváns az örmény légvédelem. Az azeri SEAD/DEAD törekvések legyalulták őket két hét alatt. Az izraeliek is loitering munitionökkel küzdöttek le Pancireket. Megfelelő harcászati megoldásokkal bizonoys helyzetekben nem okoz nekik gondot akár a fejlett légvédelmi eszközök leküzdése sem, nem hogy 40 éves technikáé, amit teljesen másként működő, más méretű, és más sebességtartományban operáló eszközök ellen lettek tervezve, ráadásul a zavarvédettségük is finoman szólva megkérdőjelezhető.

Abból még, hogy egy fegyver kategóriát Loitering munition-nek neveztek el, nem következik, hogy ész nélkül össze-vissza röpköd
Nem ész nélkül röpköd. A célterület felett röpköd a megfelelő pillanatra várva, hogy lecsahphasson. Ha ehhez kell 3 óra a cél felett, akkor három óráig szépen ott kegyeg. Lelövi egy Sztrela, vagy eltalálja egy pár kalasnyikov lőszer? Kár érte, van másik. Sztrelából kevés van, az örmény gyalogosok meg kilövik a szakasz egész lőszerjavadalmazását mire egy 1000 méteren 100km/h-val repülő légicélt eltrafálnak.
Elbújhatnak? Persze. Majd 3 óráig bujkálnak, mikor harcérintkezésben vannak, vagy mikor jön a céladat az üteghez, hogy: Heló, lőni kéne az ágyúkkal.
A loitering munition ezt várja ki. Neki több ideje van várni, mint a céljának bujkálni. Ezért rettenetes fegyver.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Egy egyetemi docens az elekrtonikai hadviselés tanszékről "picit" megbízhatób információ. (Magas összegben mertem volna fogadni, hogy a modernwartechen vagy Molninál olvastam erről, de nem):

https://www.google.com/url?sa=t&sou...FjAFegQIBxAB&usg=AOvVaw1RShs1Sm9sU9gS9BylY4wg
Ez nem zárja ki egyiket sem, ha ilyen trollkodással “Ez is olyan sztori, hogy "vontatni kellett" aztán "leszerelt a teljes legénység" ?” kérdőjelezel meg egy TÉNYT!
A kis esszét amit linkeltél már rég olvastam, semmi konkrétum nincs benne csak feltevések.