[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ezért mondtam, hogy közvetve Izrael is az azerieket támogatja, korszerű HT-val. Az örményeknek kb. nincs semmi esélyük. Az a terület még az oroszok szerint sem az övék amiért háborúznak. Kicsik, szegények, az ellenfél nagyobb, gazdagabb, konkrétan a törökök mindenben, a muszlim világ nagy része támogatja őket élőerővel, Izrael HT-val, s jogilag is övék a terület.

Az örmények meg az oroszoktól akartak szabadulni, a nyugathoz közeledni.

Végül is igen lehet így is nézni de szerintem a zsidóknak ez szimplán csak üzlet nem kényesek az ugyfélkörre mint ahogy a jelentős fegyver exportőrök egyike sem az(talán a kerge németek a kivételek).Annyiban még érdekük a zsidóknak,hogy jóban legyenek az azeriekkel,hogy az azeriek engedélyével az azeri légteret használja az izraeli légierő,hogy szemmel tartsa a részben Azerbajdzsánnal is határos iráni területeket.Visszatérve az örmények reménytelen helyzetére nem olyan reménytelen az,egy részt az oroszok nem engedhetik meg,hogy a törökök megvessék a lábukat a dél Kaukázusba,egy ponton túl lépniuk kell.Más részt ha az azeriek visszakarják foglalni Karabahot a hegyek között nagyon kemény dolguk lesz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 347
113
Sokra ment vele a múltkor is!Hagyjuk már !Azeriek is beintenek nekik lassan

Ideiglenes tüzszünetről volt szó, ami azt jelenti, hogyg összeszedik az elesett katonák holttestét és kiviszik a sebesült katonákat a harci területről-ezt nevezik humanitárius tüzszünetnek. Ez müködött is. Hajnalban ismét kiújultak a a harcok.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Megrendelni 100 db ilyen drónt a Honvédségnek, megfelelő fegyverzettel. Valaki kiszámolhatná mennyi is lenne ? :)

100db?

csod lenne belole..

ukik vettek 6 db 69 millaert..

Baykar Makina, a privately owned Turkish drone maker, has won a contract to sell six Bayraktar TB2 UAVs to Ukraine, Turkish and Ukrainian officials have announced.


The $69 million contract for the sale was signed between Baykar Makina and Ukrspetsproekt, Ukraine’s state-run armament agency.

Turkish officials said the deal also involves the sale of ammunition for the armed version of the Bayraktar TB2.

inakbb sajatott kellene kifejleszteni..

kurva draga jatek ez...
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and zsolti

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Igen,bár nem vagyok örmény de valahol dühít,hogy szerencsétleneket ilyen védtelenül küldték ki a frontra és mint jól látható gyakorlatilag még minimális kiképzést sem kaptak,ez pedig,ahogy te is megjegyezted az örmény hadvezetés súlyos mulasztása ami sok örmény katona életébe kerül:(.
Az okos ember más kárából, a buta a sajátjából se tanul.
Hol volt az örmény vezérkar, nem követte az elmúlt időszak fegyveres konfliktusait? De még talán azt se kellett volna. Hová tette a józan paraszti eszét? Nem fejlesztette sem az álcázást, sem a megtévesztést, sem a védelmi rendszer kiépítését. Hol vannak a beszivárgó egységek? -pedig ezek nagyrészt nem pénz kérdése; nem lehet arra fogni. Hol van a politikai oldal, hol van a szövetségesek, barátok, érdekeltek kiépítése? Hol a nagymértékű, tradícionális és beágyazott örmény diaszpóra lobbi tevékenysége? Hol a titkosszolgálatok tevékenysége? És még el se jutottunk oda, hogy ténylegesen nagy pénzekről és modern haditechnikáról beszéljünk.

Mellesleg még mindig fenntartom, hogy ennyi idő alatt az azeriek teljesítménye sem túl dicsőséges képet mutat. Vagy ennyire képesek, vagy direkt el akarják húzni -belpolitikai okok miatt, de ez két élű kard, pláne a lefejezős, kivégzős videók/képek után; vagy anyagháborút vívnak.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 439
10 231
113
Amúgy az oroszok már csináltak "hasonlót" Szíriában is amikor Assad úgy gondolta egyedül kiveri a törököket az országból az oroszok meg mondták hogy nem kéne, na akkor is itt hüledeztünk hogy milyen pusztítást végeznek a törökök a szír seregben. Aztán mikor már elég volt a büntiből az önkálósodásárt az oroszok azonnal leállították a törököket.
Úgy fest az oroszoknál nincs is-is hanem csak vagy mi vagy mások.

Itt annyiban más a helyzet, hogy jogilag ez Azerbajdzsán területe, és erre hivatkozhatnak akkor mikor büntetik az örményeket meg igazából nem érdekük az azeriekkel rosszban lenni. Az meg hogy a török jelenlét a Kaukázusban hogyan alakul, hát már ott vannak, de nem mindegy hogy azazeriek ellenségesek e vagy nem.
Katonailag ez a kis megvastagítása az örmény területeknek, orosz részről nem tudom hogy oszt e vagy szoroz, szerintem még így is jelentéktelen, mert amit az Örményországban lévő orosz erők nem tudnak megfogni azt Karabahal sem fogják tudni. Arról nem is beszélve ha a helyzet úgy alakul a tenger és a síkság felől bármikor elsöpörhetik Azerbajdzsánt, de ez nem Örményországért fog bekövetkezni ha befog valaha.

Szóval nekik a legjobb az ha az örmények egy életre megtanulják a leckét, az azeriek is elégedettek miközben hullanak és még anyagilag is jól járnak az oroszok plusz nincs eggyel több ellenség. Abban biztos vagyok ha azeriek jogilag is örmény földre lépnek és esetleg első felszólításra nem mennek haza akkor példát fognak az oroszok statuálni.

Illetve jön a tél, nem tudom a Kaukázusba mennyire jellemző ilyenkor a sűrű köd, de az jó kis védelmet nyújthat majd a fentről jövő áldás ellen, illetve lentebb kényszeríti a drónokat . Mindemellett az oroszok igazán villanthatnának annyiban hogy átdobnának az örményeknek valamit amivel hatékonyan lezavarják az égről a drótokat,feltéve ha van ilyenjük. Ezzel még mindig inkább középen maradva egyértelműsítve hogy saját érdekeik vannak de azért figyelnek.

Azt meg hogy az örmények miért nem eszkábálnak kamu célpontokat sose fogom megérteni, szerbek ezerszer kreatívabbak. Vagy ennyire nagy az arc hogy már csak azért sem ?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 135
26 833
113
Mindemellett az oroszok igazán villanthatnának annyiban hogy átdobnának az örményeknek valamit amivel hatékonyan lezavarják az égről a drótokat,feltéve ha van ilyenjük. Ezzel még mindig inkább középen maradva egyértelműsítve hogy saját érdekeik vannak de azért figyelnek.
Itt vannak meglőve az oroszok, amióta egy azeri cirkálódrón kilőtte a legkorszerűbb UAV zavaró rendszerüket a Repellent-et. Nincs semmilyük, ami hatékony lenne jelenleg ez ellen a fenyegetés ellen. Nyilván már túlvannak az első pánikon és ideges fejvakaráson is és már konkretizálódnak azok az összegek, amiket bele kell ölniük, hogy a legkorszerűbbnek hitt eszközeik helyett kifejlesszenek valami korszerűt, de jelenleg letolt gatyával vannak és Karabah a probléma, hanem Donbasz!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 347
113

Hátrahagyott örmény haditechnika
BOYAqMxJOko.jpg

xPmYK0CxajI.jpg

0LNuC2voAi0.jpg

LY2HgU8zn2M.jpg

wbzCC02wFtk.jpg

yo8ZdGinZqw.jpg

CvbgGS8I1CQ.jpg

ho3Ddvzu0MA.jpg

RSogn9wCaik.jpg

JEieswoAD88.jpg
 
W

Wilson

Guest
Illetve jön a tél, nem tudom a Kaukázusba mennyire jellemző ilyenkor a sűrű köd, de az jó kis védelmet nyújthat majd a fentről jövő áldás ellen, illetve lentebb kényszeríti a drónokat . Mindemellett az oroszok igazán villanthatnának annyiban hogy átdobnának az örményeknek valamit amivel hatékonyan lezavarják az égről a drótokat,feltéve ha van ilyenjük. Ezzel még mindig inkább középen maradva egyértelműsítve hogy saját érdekeik vannak de azért figyelnek.

De még mennyire,hogy jellemző a Kaukázusban a köd főleg ilyenkor,de a harcok jelenleg még nem a hegyek között zajlanak,amúgy megvan az oroszoknak megfelelő technológiájuk az azeri drónok ellen,de szerintem ez azután fog következni,ha Kardigánt nem tudják a fehér asztal mellett meghátrálásra kényszeríteni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Hátrahagyott örmény haditechnika
BOYAqMxJOko.jpg

xPmYK0CxajI.jpg

0LNuC2voAi0.jpg

LY2HgU8zn2M.jpg

wbzCC02wFtk.jpg

yo8ZdGinZqw.jpg

CvbgGS8I1CQ.jpg

ho3Ddvzu0MA.jpg

RSogn9wCaik.jpg

JEieswoAD88.jpg
Az se jó egy hadsereg szempontjából, hogy hátrahagyja, de ha már így alakul, nem lehetne megrongálni, megsemmisíteni? Molotov-koktél, bele lőni valamivel, felgyújtani stb- Vagy direkt olyan "csali" készleteket hátrahagyni, amit megmókolnak, mint ahogy a szírek tették párszor.
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Itt vannak meglőve az oroszok, amióta egy azeri cirkálódrón kilőtte a legkorszerűbb UAV zavaró rendszerüket a Repellent-et. Nincs semmilyük, ami hatékony lenne jelenleg ez ellen a fenyegetés ellen. Nyilván már túlvannak az első pánikon és ideges fejvakaráson is és már konkretizálódnak azok az összegek, amiket bele kell ölniük, hogy a legkorszerűbbnek hitt eszközeik helyett kifejlesszenek valami korszerűt, de jelenleg letolt gatyával vannak és Karabah a probléma, hanem Donbasz!

ember..

a dronok semmi ha van rendes pvo meg egy csomo modern repulo..

meg egy csomo preciz hoszabb tavu raketa ami szetbirja kurni az ellefel fontosabb dolgait.

ezek csak ilyen korlatozott harcba jok.

dronozhatsz tenyugodtan ha jon az amcsi/kinai/ruszki es szetbombazza fel orszagodat..

az ormenyek baszhasak magukat a mult szazado pvo-val amire amugy sem tudnak vigyazni meg azzal a 4 su30 meg vmenyi su25 geppel...

ha lenne valami utos nekik, es szetkurnak fel bakut, elmene az azeroknak a kedve a haborutol.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 347
113
Az se jó egy hadsereg szempontjából, hogy hátrahagyja, de ha már így alakul, nem lehetne megrongálni, megsemmisíteni? Molotov-koktél, bele lőni valamivel, felgyújtani stb- Vagy direkt olyan "csali" készleteket hátrahagyni, amit megmókolnak, mint ahogy a szírek tették párszor.

Meglehet csinálni, de valószinü ez eszükbe se jutott inkább gyorsan elmenekültek. Igen demoralizált HK-ban az örmény hadsereg. Videók vannak, hogy egymásnak is esnek a katonák. Egyébként a 2018-ban "forradalommal" hatalomra jutott Pasinjan az első örmény vezető-miniszterelnök (korábban elnöki hatalom volt), aki nem HK-ból származik. Fingja sincs az ottani (katonai)helyzetről.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 135
26 833
113
Meglehet csinálni, de valószinü ez eszükbe se jutott inkább gyorsan elmenekültek. Igen demoralizált HK-ban az örmény hadsereg. Videók vannak, hogy egymásnak is esnek a katonák. Egyébként a 2018-ban "forradalommal" hatalomra jutott Pasinjan az első örmény vezető-miniszterelnök (korábban elnöki hatalom volt), aki nem HK-ból származik. Fingja sincs az ottani (katonai)helyzetről.
A színes forradalom azért lehetett sikeres anno, mert az átlag örménynek, különösen a fővárosban pont a HK klánok-ból volt elege, azok korrupt rendszeréből. Örményország egy helyi fogalmakkal funkcionáló állam, míg HK -már csak a mérete miatt is- egy belterjes kis törzsi rezsim erős katonai alapokon.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Amúgy az oroszok már csináltak "hasonlót" Szíriában is amikor Assad úgy gondolta egyedül kiveri a törököket az országból az oroszok meg mondták hogy nem kéne, na akkor is itt hüledeztünk hogy milyen pusztítást végeznek a törökök a szír seregben. Aztán mikor már elég volt a büntiből az önkálósodásárt az oroszok azonnal leállították a törököket.
Úgy fest az oroszoknál nincs is-is hanem csak vagy mi vagy mások.

Itt annyiban más a helyzet, hogy jogilag ez Azerbajdzsán területe, és erre hivatkozhatnak akkor mikor büntetik az örményeket meg igazából nem érdekük az azeriekkel rosszban lenni. Az meg hogy a török jelenlét a Kaukázusban hogyan alakul, hát már ott vannak, de nem mindegy hogy azazeriek ellenségesek e vagy nem.
Katonailag ez a kis megvastagítása az örmény területeknek, orosz részről nem tudom hogy oszt e vagy szoroz, szerintem még így is jelentéktelen, mert amit az Örményországban lévő orosz erők nem tudnak megfogni azt Karabahal sem fogják tudni. Arról nem is beszélve ha a helyzet úgy alakul a tenger és a síkság felől bármikor elsöpörhetik Azerbajdzsánt, de ez nem Örményországért fog bekövetkezni ha befog valaha.

Szóval nekik a legjobb az ha az örmények egy életre megtanulják a leckét, az azeriek is elégedettek miközben hullanak és még anyagilag is jól járnak az oroszok plusz nincs eggyel több ellenség. Abban biztos vagyok ha azeriek jogilag is örmény földre lépnek és esetleg első felszólításra nem mennek haza akkor példát fognak az oroszok statuálni.

Illetve jön a tél, nem tudom a Kaukázusba mennyire jellemző ilyenkor a sűrű köd, de az jó kis védelmet nyújthat majd a fentről jövő áldás ellen, illetve lentebb kényszeríti a drónokat . Mindemellett az oroszok igazán villanthatnának annyiban hogy átdobnának az örményeknek valamit amivel hatékonyan lezavarják az égről a drótokat,feltéve ha van ilyenjük. Ezzel még mindig inkább középen maradva egyértelműsítve hogy saját érdekeik vannak de azért figyelnek.

Azt meg hogy az örmények miért nem eszkábálnak kamu célpontokat sose fogom megérteni, szerbek ezerszer kreatívabbak. Vagy ennyire nagy az arc hogy már csak azért sem ?


Sokan azt nem értik , hogy az Orosz nem fogja kiteríteni a valós képességeit a világ előtt , főleg nem akkor ha sima telefonos ejnyebenyével megtudják oldani !