[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Már bocs, de hasraütve találsz ki dolgokat. Nem tudjuk, mit kaptak az azeriek a törököktől, lehet, hogy a drónokon, meg pár otthagyott F-16-on (biztosítás arra az esetre, ha az örmények mégiscsak Szu-30-at emelnének) kívül az égadta világon semmit. Azt viszont tudjuk, hogy az örmény légvédelem a hidegháború legjavát felvonultatja:

MANPAD: 9K34 Sztrela 3, 9K310 Igla 1, 9K38 Igla, 9K338 Igla S és 9K333 Verba
vontatott csöves: ZSU-23-2
önjáró csöves: ZSU-23-4 Silka
SHORAD: 9K35M3 Sztrela10M3, 9K33 Osza, 9K330 TorM2KM
MRAD: 9K11 Krug, 9K12 Kub, 9K37M1-2 Urál
MRAD/LRAD: Sz-300PSz/PT

Ez így nagyon nem vicces képlet a mai napig!
Javíts ki, ha tévednék, de a hidegháborúnak úgy 30 éve lett vége. A felsorolt technika meg rohadtul nem drónok ellen készült, egy részük már eleve kizárható az alacsony hatómagasság és a kis hatótáv miatt is. Nem hasraütve találok ki dolgokat, ha jól emlékszem itt is volt olyan flightradar alapú térkép amin a jól ismert elliptikus pályán repült egy AEW a török légtérben... Ezen felül azt se akard bemagyarázni hogy az azeriek pár hónap alatt rendszeresítették a drónokat és be is gyakorolták a használatát, a kiszolgálását és mindent... Szerinted Kardigán bácsi odaadta a cuccokat és a kiképzőket és csak úgy support nélkül magukra hagyja őket? Nem vagy Te egy kicsit naiv?
UI: épp most jött egy mailem egy afrikai hercegtől, hogy pármilliós befektetéssel milliárdokat szakíthatnánk a Doualai fatelepével, nem akarsz beszállni? :D
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Ettől függetlenul nagyrészt Erdogánnak köszönhetően a török gazdaság már a koronavírus előtt is recsegett ropogott és ezt a koronavírus járvány még jobban hazavágta.
Hát ja, túl sokaknak a tyúkszemére lépett. A koronavírus pedig (majdnem) mindenkit hazavágott.
De hogy ontopic is legyek: az Egyesült Államok Kongresszusában Tulsi Gabbard demokrata képviselőnő Törökország NATOból való kiebrudalásának érdekében szólalt fel. Már ha hihetünk az amerikai örmények nemzeti bizottságának.
https://news.am/eng/news/608665.html
 
W

Wilson

Guest
Hát ja, túl sokaknak a tyúkszemére lépett. A koronavírus pedig (majdnem) mindenkit hazavágott.
De hogy ontopic is legyek: az Egyesült Államok Kongresszusában Tulsi Gabbard demokrata képviselőnő Törökország NATOból való kiebrudalásának érdekében szólalt fel. Már ha hihetünk az amerikai örmények nemzeti bizottságának.
https://news.am/eng/news/608665.html

Nem lesz az olyan egyszerű Kardigán ugyanazt csinálja a NATO-l mint Viktor az EU-l elmegy a falig folyamatosan próbálja tágítani a határokat.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Igaz.
De a kanadaiak is álszentek, gondolom sejtették hogy törökök ha beépítik az alkatrészt az azerieknek eladott fegyverekbe, azok nem a marslakók ellen kellenek, hanem mert örményeket akarnak vele miszlikbe aprítani. Ezek legalább irányított fegyverek, nem okoznak akkora járulékos veszteséget mint ha ugyanoda lő két GRAD üteg.
Tényleg fura nekem ez a hozzáállás, egy fegyvergyár nyilván emberölésre alkalmas eszközöket gyárt, nem biciklilámpát.
Amikor ezeket eladták, még senki sem tudta hová fognak kerülni.
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
Nem lesz az olyan egyszerű Kardigán ugyanazt csinálja a NATO-l mint Viktor az EU-l elmegy a falig folyamatosan próbálja tágítani a határokat.
Kb így tűnik nekünk kívülállóknak, én legalábbis az vagyok. De akkor is figyelembe kellene venni azt is, hogy Izraelnek aranyat érne egy baráti ország Irán szomszédságában. USAnak is érdeke Oroszország további bekerítése és a nyomulás Kína felé a szárazföldön, nem? Laikus véleményem szerint nem zárható ki, hogy Erdogannak kőkemény támasza a háttérben ezen országok részéről. A többi pedig színház.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Szerintem a juharlevelesek pontosan tudták,hogy ezekkel a drónokkal Jumurdzsákék nem csak erdőtüzeket fognak kukkolni.:)
Persze. Ha egyszer fegyverrendszerhez gyártasz részegységeket, akkor bizony nyilvánvaló, hogy azzal majd haditechnikai eszközökre és az azokat kezelő emberekre lőnek majd. A világ nem olyan mint a régi vicc, hogy akárhogy rakom össze a kilopott a varrógépalkatrészeket, mindig Kalasnyikov lesz belőle. A fegyveralkatrészből bizony mindig is fegyver lesz és nem vattacukorgép :)
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 828
113
Ez még közel sem vészhelyzet eddig még nem is a hegyek között zajlottak a hadműveletek,ráadásul ősz közepe van rövidesen beköszönt a rossz idő ami csökkenti a drónozás hatékonyságát,nagyon nem szabad még temetni az örményeket,ráadásul az azeriek is elég nagy veszteségeket szenvedtek mind élőerőben mint felszerelésben ne felejtsd el,hogy Azerbajdzsán nem az USA nem rendelkeznek végtelen erőforrásokkal.Ha elhúzódik a konfliktus és az azeriek folytatják a hadműveleteiket Karabah elfoglalásáért akkor én megnézem,hogyan fognak harcolni ősszel és télen a hegyek között,nagyon nem fog nekik ízleni,ugyanis ahhoz nem elég uralni a légteret (ráadásul ha bejön a rossz idő akkor drámaian csökken a drónok hatékonysága) oda bizony be kell küldeni a gyalogságot ami nagyon ronda ügy lesz.Tehát ez még szerintem közel sem vészhelyzet ha az örmények kitartanak,az ősz vége és a tél nekik fog kedvezni.
Az azerieknek mind anyagi forrásokban mind élőerőben többszörös lehetőségeik vannak, nem beszélve a folyamatos török támogatásról: a drónokat nyilván török operátorok kezelik ráadásul az azeriek sokkal szervezettebben harcolnak, mint az örmények, láthatóan terv szerint haladnak előre:
- először az izraeli öngyilkos drónokkal kiiktatták a legfontosabb örmény légvédelmi komplexumokat
- majd a Bayraktarral támadták az örmény technikai eszközöket: a technikai eszközöket nehezebb lesz pótolni az örményeknek mint az élőerőt
- egyszerre több fronton is (nyugat és dél felé is) támadnak, hogy megosszák az ellenfelet, az örményeknek hosszú frontvonalat kelljen védeni
- majd figyeld meg, hogy nem nyugat felé (HK) felé fognak elindulni, mert a magaslati örmény állások nehezebben támadhatóan hanem délről észak felé fordulva a Lachini korridor felé haladva meg fogják kerülni HK-ot elvágva így HK-ot Örményországtól. Ekkor jönnek majd a fegvyerszüneti tárgyalások. Az azeriek célja most valószínűleg a HK körüli azeri területek felszabadítása (azeri szemszögből nézve). Magát HK-ot majd blokád alá vonják. Ez a fenti verzió egy esetben módosulhat ha az oroszok és/vagy irániak beavatkoznak örmény oldalon. Az oroszoknak a Covid, a Navalnij-ügy, a gazdasági nehézségek, a törökökhöz fűződő gazdasági érdekek, a jelenlegi örmény kormány népszerűtlensége Moszkvában, a beavatkozás tovább élezné a nyugati hatalmakkal az orosz viszonyt stb. nem azt valószínűsíti, hogy az oroszok beavatkoznak.
 
  • Tetszik
Reactions: Basturapete
W

Wilson

Guest
Kb így tűnik nekünk kívülállóknak, én legalábbis az vagyok. De akkor is figyelembe kellene venni azt is, hogy Izraelnek aranyat érne egy baráti ország Irán szomszédságában. USAnak is érdeke Oroszország további bekerítése és a nyomulás Kína felé a szárazföldön, nem? Laikus véleményem szerint nem zárható ki, hogy Erdogannak kőkemény támasza a háttérben ezen országok részéről. A többi pedig színház.

A pajeszosok sohasem fognak egy tálból cseresznyézni Kardigánnal mivel legalább annyira Izrael ellenes mint a legelvakultabb vahabiták és ennek a közelmúltban jó pár alkalommal hangot is adott,az USA-l pedig mostanában egyre fagyosabb a viszonya lásd pl az Sz-400-s beszerzés vagy a Földközi tengeri cirkusz, úgyhogy nem hiszem,hogy ez a két ország nagyon támogatná jelen pillanatban Kardigánt.

Az Izrael ellenes kirohanásaira csak két példa.

„Nincs különbség Hitler árja faji megszállottsága és Izrael mentalitása között. Hitler lelke éledt újjá Izrael némely vezetőjében.”

A török államfő külön is ostorozta az izraeli parlamentben múlt csütörtökön elfogadott nemzetállam-törvényt, ami
a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt és az arab nyelvnek a hivatalos helyett különleges státust ad.

Ez a törvény Erdogan szerint „minden kétséget kizáróan annak a bizonyítéka, hogy Izrael a legcionistább, legfasisztább és legrasszistább állam a világon”.

Ezek alapján én nem úgy gondolom,hogy Kardigán és Izrael öribarik lesznek:)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Javíts ki, ha tévednék, de a hidegháborúnak úgy 30 éve lett vége. A felsorolt technika meg rohadtul nem drónok ellen készült, egy részük már eleve kizárható az alacsony hatómagasság és a kis hatótáv miatt is. Nem hasraütve találok ki dolgokat, ha jól emlékszem itt is volt olyan flightradar alapú térkép amin a jól ismert elliptikus pályán repült egy AEW a török légtérben... Ezen felül azt se akard bemagyarázni hogy az azeriek pár hónap alatt rendszeresítették a drónokat és be is gyakorolták a használatát, a kiszolgálását és mindent... Szerinted Kardigán bácsi odaadta a cuccokat és a kiképzőket és csak úgy support nélkül magukra hagyja őket? Nem vagy Te egy kicsit naiv?
UI: épp most jött egy mailem egy afrikai hercegtől, hogy pármilliós befektetéssel milliárdokat szakíthatnánk a Doualai fatelepével, nem akarsz beszállni? :D
A Bayraktarral boldogulniuk kellett volna az a helyzet, az nem valami aprócska kis gép! A legmegdöbbentőbb, hogy egy Bayraktart nem tudtak lelőni, pedig az líbiai és szíriai légvédelemnek is sikerült (mégha valószínűleg messze nem annyi, amit az utóbbi állít)!
 
W

Wilson

Guest
Az azerieknek mind anyagi forrásokban mind élőerőben többszörös lehetőségeik vannak, nem beszélve a folyamatos török támogatásról: a drónokat nyilván török operátorok kezelik ráadásul az azeriek sokkal szervezettebben harcolnak, mint az örmények, láthatóan terv szerint haladnak előre:
- először az izraeli öngyilkos drónokkal kiiktatták a legfontosabb örmény légvédelmi komplexumokat
- majd a Bayraktarral támadták az örmény technikai eszközöket: a technikai eszközöket nehezebb lesz pótolni az örményeknek mint az élőerőt
- egyszerre több fronton is (nyugat és dél felé is) támadnak, hogy megosszák az ellenfelet, az örményeknek hosszú frontvonalat kelljen védeni
- majd figyeld meg, hogy nem nyugat felé (HK) felé fognak elindulni, mert a magaslati örmény állások nehezebben támadhatóan hanem délről észak felé fordulva a Lachini korridor felé haladva meg fogják kerülni HK-ot elvágva így HK-ot Örményországtól. Ekkor jönnek majd a fegvyerszüneti tárgyalások. Az azeriek célja most valószínűleg a HK körüli azeri területek felszabadítása (azeri szemszögből nézve). Magát HK-ot majd blokád alá vonják. Ez a fenti verzió egy esetben módosulhat ha az oroszok és/vagy irániak beavatkoznak örmény oldalon. Az oroszoknak a Covid, a Navalnij-ügy, a gazdasági nehézségek, a törökökhöz fűződő gazdasági érdekek, a jelenlegi örmény kormány népszerűtlensége Moszkvában, a beavatkozás tovább élezné a nyugati hatalmakkal az orosz viszonyt stb. nem azt valószínűsíti, hogy az oroszok beavatkoznak.

Nem lesz olyan nehéz pótolni azokat az orosz katonai oldalak már felhívták a figyelmet arra.hogy az irániak több mint kétszáz harckocsit és más felszerelést csoportosítottak át közvetlenül a határ mellé és azt feltételezik,hogy csak az oroszok jóváhagyására várnak és már indítják is őket Örményeknek.Az a korridor érzékeny terület nem lesz az olyan egyszerű feladat én változatlanul azt mondom.ha az örmények kitartanak akkor számukra kedvezővé válnak számukra a körülmények.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55 and milagro

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Nem lesz olyan nehéz pótolni azokat az orosz katonai oldalak már felhívták a figyelmet arra.hogy az irániak több mint kétszáz harckocsit és más felszerelést csoportosítottak át közvetlenül a határ mellé és azt feltételezik,hogy csak az oroszok jóváhagyására várnak és már indítják is őket Örményeknek.Az a korridor érzékeny terület nem lesz az olyan egyszerű feladat én változatlanul azt mondom.ha az örmények kitartanak akkor számukra kedvezővé válnak számukra a körülmények.

November közepétől feljönnek.
 
W

Wilson

Guest
A Bayraktarral boldogulniuk kellett volna az a helyzet, az nem valami aprócska kis gép! A legmegdöbbentőbb, hogy egy Bayraktart nem tudtak lelőni, pedig az líbiai és szíriai légvédelemnek is sikerült (mégha valószínűleg messze nem annyi, amit az utóbbi állít)!

Azt honnan veszed,hogy nem lőttek le Bayraktart az örmények.A törökök biztosak benne,hogy volt veszteségük a Bayraktar drónok terén az azerieknek.
 

balkáni

Well-Known Member
2016. szeptember 26.
572
780
93
A pajeszosok sohasem fognak egy tálból cseresznyézni Kardigánnal mivel legalább annyira Izrael ellenes mint a legelvakultabb vahabiták és ennek a közelmúltban jó pár alkalommal hangot is adott,az USA-l pedig mostanában egyre fagyosabb a viszonya lásd pl az Sz-400-s beszerzés vagy a Földközi tengeri cirkusz, úgyhogy nem hiszem,hogy ez a két ország nagyon támogatná jelen pillanatban Kardigánt.

Az Izrael ellenes kirohanásaira csak két példa.

„Nincs különbség Hitler árja faji megszállottsága és Izrael mentalitása között. Hitler lelke éledt újjá Izrael némely vezetőjében.”

A török államfő külön is ostorozta az izraeli parlamentben múlt csütörtökön elfogadott nemzetállam-törvényt, ami
a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt és az arab nyelvnek a hivatalos helyett különleges státust ad.

Ez a törvény Erdogan szerint „minden kétséget kizáróan annak a bizonyítéka, hogy Izrael a legcionistább, legfasisztább és legrasszistább állam a világon”.

Ezek alapján én nem úgy gondolom,hogy Kardigán és Izrael öribarik lesznek:)
Amint látjuk, mindenki az érdekei mentén cselekszik. Izrael pláne nem finnyás abban az esetben ha az érdekek átfedik egymást. Szerintem.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 828
113
Nem lesz olyan nehéz pótolni azokat az orosz katonai oldalak már felhívták a figyelmet arra.hogy az irániak több mint kétszáz harckocsit és más felszerelést csoportosítottak át közvetlenül a határ mellé és azt feltételezik,hogy csak az oroszok jóváhagyására várnak és már indítják is őket Örményeknek.Az a korridor érzékeny terület nem lesz az olyan egyszerű feladat én változatlanul azt mondom.ha az örmények kitartanak akkor számukra kedvezővé válnak számukra a körülmények.
Miért vártak eddig? Lassan egy hónapja tart a háború. Az a 200 tank jól jött volna az örményeknek a HK körüli sík területen, de az már nagyrészt az azerieké. HK területén nem igazán lesznek alkalmasak a terepviszonyok a tankoknak. Honnan varázsolnak a 200 tankhoz megfelelő kezelőszemélyzetet hirtelen, mert már a 60 éves aggastyánokat is be kellett hívni? És akkor még az azeri (török) drónokról nem is beszéltünk. Eddig célba lőttek az örmény tankokra. Ha az örmények segítséget kérnek az nem 200 tank lesz hanem az orosz légierő beavatkozása. Na az segítene rajtuk.
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima
W

Wilson

Guest
Amint látjuk, mindenki az érdekei mentén cselekszik. Izrael pláne nem finnyás abban az esetben ha az érdekek átfedik egymást. Szerintem.

Itt sokkal többről van szó mint retorikáról,csak pár példa 2020 augusztusából.

"Erdogan rendszeresen fogadja a Hamász vezetőit és a beszámolók szerint nemrég még török állampolgárságot is adományozott a terrorvezéreknek. A török elnök szombaton(08.22.) is fogadta a Hamasz delegációját.
A török vezetés szemét az is szúrja, hogy Izrael és Görögország szerződést írt alá egy új gázvezetékről, valamint nemrég Egyiptom is szerződött a görögökkel. Erre válaszul Ankara szíriai zsoldosokat szállított Líbiába és azt akarja elérni, hogy a líbiaiak követeljék a Földközi-tengernek azon részeit, ahol a görögök a vezetékeket tervezik lefektetni."
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Az a rész csak kamu, hogy úgy látszódjon, mind ha torténelmi térképrol lenné szó, de igazából ilyen határai az Oszmán Birodalomnak soha nem voltak* és a felhold nyolcágú csillaggal az "Új Oszmán Birodalom" vizionált zászlaja (az eredeti 19. századtól használt oszmán zászlónak otágu csillaga van).
*

A videó is eléggé elnagyolt, mert pl.: a Kárpát-medencében szinte minden évben változtak a területi határok, a videón meg állandónak mutatja. A keleti területeken még ennél is sűrűbben változott a helyzet.
 
W

Wilson

Guest
Miért vártak eddig? Lassan egy hónapja tart a háború. Az a 200 tank jól jött volna az örményeknek a HK körüli sík területen, de az már nagyrészt az azerieké. HK területén nem igazán lesznek alkalmasak a terepviszonyok a tankoknak. Honnan varázsolnak a 200 tankhoz megfelelő kezelőszemélyzetet hirtelen, mert már a 60 éves aggastyánokat is be kellett hívni? És akkor még az azeri (török) drónokról nem is beszéltünk. Eddig célba lőttek az örmény tankokra. Ha az örmények segítséget kérnek az nem 200 tank lesz hanem az orosz légierő beavatkozása. Na az segítene rajtuk.

Jó kérdés az egyértelmű,hogy Moszkva beleegyezése nélkül nem lépnek,amúgy pont most néztem meg Jakov Kedmi, izraeli katonai- politikai szakértő, a Nativ különszolgálat volt vezetőjének helyzetértékelését amit egy orosz csatornának adott.

Szerinte a következő hónapban normalizálódik Karabah helyzete - patthelyzet lesz, így vagy úgy de az eszkaláció tárgyalásokkal lezárul. Baku és Jereván egyaránt megérti, hogy a helyzet Oroszország segítsége nélkül nem stabilizálható. Azerbajdzsán és Törökország közelsége mellett Örményország nem létezhet az Orosz Föderáció nélkül. Azerbajdzsán sem nélkülözheti a Kreml támogatását olyan "szomszédok" jelenlétében, mint pl Irán .

A karabahi konfliktus globálisabb jellegű, mivel a háborút Törökország robbantotta ki - ezzel kapcsolatban Moszkva komoly kihívásokkal néz szembe. Ugyanakkor Oroszországnak komoly ütőkártyái vannak a helyzet kezelésében, de nem használja azokat.

Sok regionális konfliktusba keveredett Törökország túlságosan elosztja erőit, és gazdasága nem elég erős,hogy ezt tudja finanszírozni.

Kedmi úgy véli, hogy Oroszországnak nem szabad megengednie Ankara túlzott megerősödését a Kaukázus és a Kaukázus problémáinak megoldása során - nem szabad kacérkodnia a törökökkel